Zaista su se ispunila predvidjanja episkopa Platona...
Stvorena je "Nezavisna država Hrvatska" koje je zagazila u krv.
Pored hiljada Srba, koji na mukama pogiboše,
bio je žrtva ustaške vlasti i episkop Platon.
On je izgubio svako povjerenje u ustašku pravdu i kulturu,
videci šta se radi od prvog dana pokušaja da organizuju svoju "državu".
Ali, on nije htio da napusti svoju pastvu.
Evo kako se osjecao pred samo stradanje:
"Treba da se oporavim sa zdravljem.
Dosta me grip namucio i iscedio... Dalje ne znam ni da pišem, ni da molim, ni da mislim. Upro sam pogled u Nebo i Boga i kako milost Božja bude...!"
Bolesnog i iznemoglog episkopa Platona, nocu izmecu 4. i 5. maja 1941. godine, uhapsile su ustaše - tvorci najnovije "države" u Evropi. Iste noci odveden je autom sa protom Dušanom Suboticem, iz Bosanske Gradiške, putem Banja Luka - Kotor Varoš. Oba tijela unakažena nadjena su posle 17 dana u Vrbasu. Seljaci su mrtvo tijelo episkopa Platona dovezli u mrtvacnicu.
Evo i svjedočenja o tome:
Prota Jovo Davidovic prica:
"Poslednji put vidio sam ga (ep. Platona) 4. maja, nedelja, prije podne. Nocu izmecu 4. i 5. maja mene su uhapsili kao taoca.
Oko 18. maja saopštio mi je u zatvoru advokat Novakovic da je episkop Platon ubijen zajedno sa protom Suboticem, parohom bos. gradiškim,
da su baceni u vodu, te je jedan nadjen u Vrbanji, da je drugog Vrbanja snijela u Vrbas i tamo ga je voda izbacila. Tu vijest potvrdila su i druga lica, najpre povjerljivo, a posle se sasvim slobodno o tome govorilo.
Saznao sam da je pocivši episkop sahranjen u vojnickom groblju, a prota Subotic gdje je nađen.
Pocivšeg episkopa prepoznao je crkveno-opštinski služitelj Ljubo (kome ne znam prezime) u prosekturi državne bolnice u Banjaluci, po jednoj strani lica, dok je druga bila unakažena.
Tvrdi se da je bio go, sa kaišom oko struka, sa cipelama zvanim štifletne, kakve je, znam, nosio.
Obduciran nije. Sudijama nije bio dozvoljen pristup mrtvom tijelu"
(Izveštaj prote Davidovica - Patrijaršijska arhiva, Banjalucka eparhija).
Iz pojedinih izvještaja još se saznaje ovo:
"Poslije dvadesetak dana po proglašenju Hrv. države izdata je naredba da se svi Srbijanci i Crnogorci maju u roku od pet dana iseliti iz Hrv. države...
Poslata je opomena i episkopu Platonu, na šta je on odgovorio da po kanonima SPC ne može napustiti svoju crkvu i svoj narod.
Opomenut je još dva puta i pošto ni tada nije napustio Banjaluku i otišao, to su ga ustaše uhapsile i poslije 2-3 dana, zajedno sa protom Dušanom Subotićem, iz Bos. Gradiške, najprije izmucili na najokrutniji nacin - čupali bradu, rezali nos i uši, rezali butove i sipali so u meso i tek kasnije ubili i bacili u rijeku Vrbanju.
To se dogodilo na 12-13 kilometara udaljeno od moje crkve"
(Izveštaj sveštenika Vitomira Vukovića, na istom mjestu).
"Srpski narod, koji se navikao podnositi kroz vijekove sve teškoće i nevolje, pretrpio bi sve ove nevolje da ne poceše klati i ubijati.
Obično su pojedince odvodili noću u auto, te ih ubijali i u rijeku bacali.
Tako su ubili i banjaluckog episkopa Platona, protu Dušana Subotica, protu Živka Danicevica, sveštenika Bogdana Vranješevica, Dušana Brankovica, Simu Marijanca i mnoge druge..."
(Izvještaj sveštenika M. Marjanca, na istom mjestu).
"Ustaše su imali praktiku ucjenjivati (kontribucija) od 50-100.000 pa i do 1.000.000. dinara, pa koji nije imao ubijen je po noći i bačen u vodu.
Tako su radili i sa sveštenicima; episkopom Platonom, protom Dušanom Suboticem, iz Bosanske Gradiške, popom Živkom Danicevicem; Bogdana Vranješevica iz Krupe na Vrbasu, koga su u pola noći odveli iz postelje u gaćama i košulji, gola i bosa, i niko ne zna gdje je i šta je bilo od njega"
(Izveštaj sveštenika Jovana Marčetića)
"Pojedine ustaše išle su u sela moje parohije i ucjenjivale bogatije težake.
Čulo se za ubistvo ep. Platona, koji je junacki do poslednjeg casa ostao na episkopskoj stolici, dijeleci sa svojim narodom dobro i zlo,
što je kod tamošnjeg naroda izazvalo divljenje i cvrstu vezanost za svetu crkvu"
(Izvještaj sveštenika Ljube Mudrenovica, na istom mjestu).
Paroh drugovićki, Djordje Radić o tom priča ovako:
"Prema razvoju politickih prilika u hrvatskoj državi, a napose u Vrbaškoj banovini,
da ce u odnosu prema pravoslavnoj crkvi i njenom sveštenstvu biti preduzete iznimne mjere.
Odmah posle osnutka te države, u Banja Luci je uhapšen episkop Platon i protojerej Dušan Subotić koji su poubijani u selu Vrbanji,
sreza banjaluckog, i baceni u Vrbas.
Voda ih je docnije izbacila, te su necujno i sahranjeni.
Episkop Platon sahranjen je u vojnickom groblju, sa krstom bez ikakva natpisa, a prota Subotic u selu Vrbanji.
Štap episkopa Platona plivao je niz Vrbas oko 35 kilometara, gdje su ga uhvatili ribari, i prodali jednom seljaku za 20 dinara.
Saznavši za taj štap da se nalazi u jednom selu moje parohije, odem da ga tražim i nadjem ga kod seljaka koji ga je kupio i utvrdim da je zaista pocivšeg episkopa, jer na njemu piše: "Platonu, vikarnom episkopu moravičkom - dr. Voja Janjić ministar vjera u penziji".
Štap sam ostavio kod seljaka Dušana Vrančića, selo Milosavnu, srez Prnjavor, Vrbaska banovina.
Poslije ovoga dogadjaja nastalo je hapšenje sveštenika u cijeloj eparhiji.
Poslednji put menjao Jim Walsh dana 05 Mar 2007, 01:55, izmenjena samo jedanput
|