Mozda je bolje da sjednes i razmislis sta je ono sto ti zelis.
Kad je malo vremena, a i s parama situacija tamo-vamo, covjek pristane na neke kompromise zbog kojih se kasnije kaje.
Sad ti djeluje ok da kupis haljinu od 60 km, da sasijes neku haljinu ili ko zna sta.
Ali da li se zaista mozes nositi s tim da ces mozda na vlastitoj svadbi biti obucena poput bolje uredjene kelnerice, a da ce tamo neka 'gosca vaseg gosta' biti sredjena kao mlada?
Da ne bi kasnije bilo - ah, koji sam ja kreten, 50-100 maraka gore-dole, sto nisam dala, pa to je jednom u zivotu...
Moja kuma je otkazala veliku svadbu i odlucili su se za rucak za kumove i porodicu - znaci njeni i njegovi roditelji, braca i sestre (rodjeni), plus kumovi. Umjesto vec rezervisane vjencanice kupila je haljinu i ogrtac.
Danas kaze da joj je zao zbog dvije stvari:
- sto nije ipak bila u vjencanici
- sto nisu platili profesionalnog fotografa
Jer iako to nije bila "prava" svadba, ona je mogla obuci vjencanicu. A zali i sto nema fino i profesionalno odradjene slike, ako uspomenu na taj dan, vec amaterske, slikane ko je kako stigao i ko je kako znao.
Ako je novcana situacija losa, jasno da je sam brak vazan, a ne vjencanica i slicne "gluposti".
Ali ako se moze, ako se covjek dvoumi, onda bolje da uzme ono sto zeli da kasnije ne bi bilo kajanja, jer ipak je to jednom u zivotu. A ako se vec pravi veca svadba i ima za sve drugo, onda ce se naci i za savrsenu haljinu.
Po iskustvima ljudi oko mene, jedino zbog cega se ljudi znaju pokajati je novac potrosen na cvjetne aranzmane po stolovima, jer imaju osjecaj da ih niko nije ni primjetio ili da ljudima i nisu bili toliko bitni, pa na neki nacin nisu opravdali to koliko je novca na njih ulozeno.
Nisam jos cula mladu koja je rekla da bi, da moze vratiti vrijeme, izabrala neku jeftiniju vjencanicu ili komentar da novac potrosen na vjencanicu zmatra uludo bacenim novcem.
Naravno, ima djevojaka koje se zele udati na plazi, u kupacem kostimu i sa jednom tratincicom u kosi. I to je ok, ako je to necija zelja, ta osoba ce biti zadovoljna i nece se pokajati.
650 km je (po meni) preskupo za iznajmljivanje vjencanice. Cak i ako je prvo nosenje.
Kad sam ja sa kumom trazila vjencanicu jako ljubazni su bili u onoj radnji s druge strane Boske (kod izlaza prema pijaci), radnja s vanjske strane Adrije (Bulevar) i u zanatskom kod Adrije, ona radnja kod kafica Ex.
Bili su jako ljubazni i susretljivi, cijene su bile normalne.
Sve promjene nisu bile upitne, skratiti, prosiriti, dodati cvjetice...
Za nekih 250-300 km (tako su se tada cijene kretale, prije nesto vise od 3 godine) si mogao iznajmiti vjencanicu i uz to dobijes sal oko ramena ili bolero (imali su i debljih, ako je hladnije vrijeme), rukavice i ukras za kosu.
Na kretenizam smo naisli u radnji cim se udje u robnu kucu Kastel, s desne strane. Ta zena koja je tamo radila bi bila uspjesna u tjeranju zivih i nezivih bica.
Dok na drugim mjestima nije bio problem probavati, mijenjati i presvlaciti, doticna teta u godinama je bila alergicna i na samu pomisao da dodirnemo neku izlozenu vjencanicu.
Pa ti izaberi, ako mozes.
Mozda nisi obisla dovoljno radnji, jer mi je jos uvijek cudno da su cijene tako porasle. 650 km, mislim...huh...
A ako vec pravis svadbu i zelis vjencanicu, onda bolje pronjucaj jos malo.