banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 12:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 59 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 12:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Talija je napisao:
zah je napisao:
Dobar komentar na pogresnom mjestu. Tema je promjena vjere a ne sjecanje.

Ako si Hrišćanin i promijeniš vjeru i postaneš islamist, misliš da bi izbjegao sunećenje? :lol:

Cirkumciziju vrse i Jevreji ( 8-mi dan po rodjenju ), odatle i potice. Ocigledno ne znas o cemu se radi, ali je dobro nekako ubiti vrijeme, zar ne ? :wink:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 12:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Feb 2007, 11:47
Da li znate da kod nas u pojedinim crkvama postoji "taksa" za krstenje 70KM a za vjencanje 150KM.Meni to pomalo ubija vjeru u ljude i svestenstvo... :cry: Zar ne bi trebalo sve biti na dobrovoljnoj osnovi?Prilog zaista imam namjeru dati ali zar nije malo "degutantno" da ti neko odredjuje koliko? :evil: Nije stvar u parama...Znaci li to da onaj ko nema 70 KM ne moze ni primiti svetu tajnu krstenja? :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 17:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Mrvenzi je napisao:
Da li znate da kod nas u pojedinim crkvama postoji "taksa" za krstenje 70KM a za vjencanje 150KM.Meni to pomalo ubija vjeru u ljude i svestenstvo... :cry:

Za sve imaju cjenovnik, meni se čini da ta crkva sve više liči na neki masovni pokret koji sve manje ima veze sa duhovnošću.

Što se tiče promjene vjere, to mi je sasvim u redu, kao što je neko ovdje već rekao vjera je stvar izbora svakog pojedinca. Na našim prostorima ljudi prema tome imaju predrasude jer ih promjena vjere odmah asocira na neke stvari iz bliže ili dalje istorije, pa ne mogu uvijek imati objektivan sud i vidjeti da to nije ništa nemoralno i nenormalno. Pogotovu ovdje gdje se od rođenja zna ko pripada kojoj vjeri, bilo bi bolje da je stav prema promjeni vjere liberalniji, iz razloga kad neko odraste i vidi da određena vjera nije za njega - poštenije je da nađe ono u šta zapravo vjeruje ili da se samo ekskomunicira iz crkve u koju ne vjeruje nego da bude neiskren vjernik. Ili je možda bolje da ne vjeruje, ali da ide u crkvu "da svi vide" i slavi praznike za koje ne zna ni šta znače. To se bolje uklapa u naš ambijent.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2007, 01:17 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
OK Japanese, ja smatram da si ti pogresno protumacila moj komentar, ti opet smatras da sam ja pogresno protumacio tvoj komentar. Tako to obicno biva, kad nas dvoje razmjenjujemo misljenje. Ali nema problema.

I ja smatra da do promjene vrjere ne dolazi iz nekog ubjedjenja, nego iskljucivo iz interesa, a to se najbolje vidi ako pogledamo ko to cini.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2007, 01:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
zah - kakve veze ima religija sa kulturom??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2007, 10:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Velike veze. Mnoge antičke kulture su nastajale bazirane na religiji. Seti se samo simbola grčke i helenističke kulture, kao i egipatskih i sumerskih zdanja. Sve je bilo povezano sa religijom. Sledeći primer arhitekture i vajarstva, književnost, muzika, sve se razvijalo na temeljima koje je postavljala religija. Tako se i danas može razlikovati katolička, pravoslavka, islamska kultura..Da ne pominjem budističke hramove i skulpture koji potpunu inspiraciju nalaze u religiji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 03:45 
Veteran
Veteran

Evo jedene interesantne price. Ko zeli nek saslusa do kraja. Nemam nista protiv da i drugi prezentiraju slicne price.
http://www.youtube.com/watch?v=DabIO_gwRgo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 14:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Japanese_rose je napisao:
Talija je napisao:
zah je napisao:

Ako si Hrišćanin i promijeniš vjeru i postaneš islamist, misliš da bi izbjegao sunećenje? :lol:

Cirkumciziju vrse i Jevreji ( 8-mi dan po rodjenju ), odatle i potice.

To mi je poznato (Isusovo obrezanje je 1. januara ili 14. januara po starom kalendaru).
Citiraj:
Ocigledno ne znas o cemu se radi
...
Radi se o tome da me promjena vjere posebno i ne interesuje koliko spremnost odraslog muškarca da se podvrgne obrezanju, na šta sam se i osvrnula u prvom postu.

Citiraj:
...ali je dobro nekako ubiti vrijeme, zar ne ? :wink:

Net mi i služi za ubijanje vremena, da za šta drugo? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 11:56 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
religiju ionako praktikuju samo nazadne kulture

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 15:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Religija...? Nikad više! :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 15:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Religija - opijum za narod. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 11:05 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
tacnije - religija: rak civilizovanog drustva

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 12:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Promjena vjere je glupost.

Sa sebi ne određuješ vjeru, pa će mnogi reći, moje je pravo da promjenim vjeru zato što nisam birao ili birala da budem hrišćanin, musliman, židov, budista. Šta se dobija s tim? Postaćeš poznat kao Madonna... :lol: :lol: :lol:

Budi ono što jesi. Budi ono što su tvoji roditelji. Ne stidi se svoje vjere.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 14:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
DELLBOY je napisao:

Sa sebi ne određuješ vjeru, pa će mnogi reći, moje je pravo da promjenim vjeru zato što nisam birao ili birala da budem hrišćanin, musliman, židov, budista. Šta se dobija s tim? Postaćeš poznat kao Madonna... :lol: :lol: :lol:

Kad si mozes ime promijeniti,drzavljanstvo, zasto ne mozes i vjeru?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 14:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
laoce je napisao:
DELLBOY je napisao:

Kad si mozes ime promijeniti,drzavljanstvo, zasto ne mozes i vjeru?

Može se promijeniti i pol. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 20:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
Ja imam razloge i za i protiv mjenjanja vjere ...
Ja licno to ne bih uradio ali nikada necu osuditi nikoga ko to uradi ...

Ima ljudi koji su na to prisiljeni a opet neki ljudi prelaze radi licnih uvjerenja ... ipak covjek moze da bira koje ce vjere da bude ...

a protiv ... pa licno mislim da bi to za moje roditelje koji su odlucili da me krste bila strasna uvreda ... isto kao sto su mi dali i ime i prezime tako su mi dali i vjeru i ko sam ja da to mijenjam ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2007, 01:43 
Veteran
Veteran

Nemam svoj komentar, ali mozda ima neko od citatelja?
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/bi ... 5/index.do

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2007, 08:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2006, 19:49
Kao prvo pogledajte kroz istoriju kako je nastajala koja vjera pa se opet zapitajte sta je bilo prvo. Naime sta te vjere danas rade ljudima, jednostavno da se mrze i ubijaju.

Vjerovati u Boga je u redu i to je nesto drugo i istinski vjerovati pomaze covjeku ali mislite li da covjek koji ode u bilo koju vjersku ustanovu da ima manje grijeha, ne mora da znaci evo primjera, covjek ode u opet u bilo koji vjerski objekat ljubi zidove, radi svasta nesto a kad izadje i recimo da ga neko zamoli za pomoc a on iz skrtosti jednostavno odbije ili recimo pocne da pljuje po drugim ljudima da prosudjuje tudje postupke i sl.

Hocu reci da vjerske knjige vecinom uce ljude da budu dobri, ali na sta se to sve svelo kao sto neko rece da su recimo popovi poceli da naplacuju svadbe, sahrane, krstenja i sl. Znaci neces biti krsten ako ne platis, neces se crkveno vjencati i sl.... Gledajuci bog je ljudima dao da zive na zemlji a ta svestena lica su Bozji ljudi koji trebaju da ljude nauce i privuku i pomognu im, medjutim... ne prosudjujem jer ce vrijeme pokazati da li je postupak u redu.

Jednostavno svaka vjera vjeruje u neku snagu koja je jaca od svih, a kako to ko zove neko Bog ili kako vec

Breath breath breath a little faster
Can you catch yourself

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2007, 15:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
BlackHand je napisao:
Blah, razlozi za prelazak na islam su mnogobrojni i velika većina njih je krajnje glupa. Setite se kako je u opšte došlo do masovnog širenja te vere... Prelazak na islam po samom osnivanju te vere je nudio razne povlastice, poput oslobađanja od poreza, raznih taksi, itd. Zna se kako su nastali ovi naši lokalni muslimani, aka "bošnjaci." Preko 90% njih poturčeni srbi i ostale manjine koje su u želji da spasu život (ili ono što je od njega ostalo), ne razmišljajući prelazilo na islam.
Te stvari se mogu primetiti i danas, kod manje sposobnog stanovništva koje prelaskom na islam ganjaju potršku snažnog bošnjačkog lobija u zemlji u inostranstvu. Niko me ne može razuveriti da 95% "novokomponovanih," odnosno posleratnih muslimana nisu najobičniji lovci na karijeru i položaj.

Kratko i jasno

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2007, 15:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Car Dusan je napisao:
zah je napisao:

Ја подржавам свако враћање ВЈЕРИ ОТАЦА(ПРАВОСЛАВЉУ)

ja takodje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 59 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]