G7-5 je napisao:
Probao sam onu gitaru u Yamahi.Asion korejska marka (nikad cuo) mada me trgovac uvjerava da je odlicna (kao i svaki trgovac). I nije losa, ali ja trazim hollow body a ano u Yamahi je Thin hollow body.Znaci ova thin je ipak bliza pravoj solid body elektricnoj gitari a ova koju trazim posjeduje vise svojstva akusticne sa dodatim magnetima.Taj akusticni prizvuk se narocito cuje u solima muzicara starije generacije.Da se ovo ne bi pretvorilo u guitar-forum volio bih da mi se jave muzicari,zaljubljenici u jazz pa da formiramo nekakav bendic.Ja sam muzicar amater i kolekcionar jazz muzike.Prednost dajem
snimcima iz swing,bop i postbop perioda (do pojave rocka). Sve o muzici sam naucio sam.To ukljucuje i ucenje nota kao i proucavanje jazz harmonije. Takodje sam procesljao istoriju jazza i procitao dosta biografija poznatih muzicara. To mi se tokom godina pretvorilo u hobi koji mi odnosi dosta vremena i novca pa bi bio red da taj hobi malo i konkretizujem.
Nema ništa od te konkretizacije ako očekuješ da vratiš taj uloženi novac i vrijeme. Nema hljeba od jazza na našim prostorima i pri tome ne mislim apriori na novac ili neku drugu materijalnu satisfakciju već čisto na duhovnu. Ja sam svirao u bendu koji se doticao jazz muzike i na repertoaru nismo imali samo jazz standarde već je tu bilo i latino, etno muzike, acid jazza, fusiona i sl. i opet je bilo jako teško organizovati svirku. Ako sviraš u nekoj mini formi (npr. trio) ograničen si samo na standarde, ako sviraš i nešto modernije onda ti treba poveći broj članova (nas je bilo 7) i tu nastaje objektivni problem kako smjestiti sve te ljude na bini jer kod nas ne postoji adekvatan prostor za svirku.
Sve u svemu, mnogo vremena uložiš u sve to, zahtijevan repertoar, mnogo vježbanja i na kraju nemaš gdje odraditi svirku i podijeliti to s nekim. Konkretno, za dvije godine aktivnog vježbanja (dvije probe svake sedmice) i navježbanih 50-ak stvari mi smo napravili možda deset svirki najviše, što je prilično frustrirajuće (od bolexxovog podruma dobiješ klaustrofobiju i počneš ujedati

)
Što se tiče gitare, marka je Aston, jeste korejska i prilično su kvalitetno izrađene (za te pare). Ja sam probao samo ovu sa flojdom koja je više za dždžsvirku. Gitara pristojno radi a i izrada je zadovoljavajuća:
E sad, ne želim da te odgovaram od hollow body ali ja bih prije uzeo recimo parkera i to ne jazz model nego fly sa ugrađenim piezom koji će joj proširiti tonalne karakteristike. Dobiješ i onaj šuplji standard jazz ton a imaš i moderni Bensonov (meni lično draži).