banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Maj 2025, 14:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Sep 2006, 03:54 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Krpelj moze biti jako opasan za pse i macke. Zasto?

http://www.zivotinjsko-carstvo.com/krpelji.php

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2006, 00:36 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 31 Jul 2004, 02:38
Daj nam koji savet za skidanje tih parazita. Znam da ih najpre moras omamiti eterom razredjivacemi sl. nakon toga ih iscupas pincetom. Jesam li u pravu? Znas li jos nekakav fazon?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2006, 18:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2003, 15:05
Kad se vadi pincetom OBAVEZNO ga vrtiti par puta u suprotnom smjeru od kazaljke i paziti da ne ostane glava.Dobro je rješenje i pošpricati ga onim sprejom za sportske povrede koji ga zaledi u sekundi i sam otpadne...
Bilo koja metoda se mora obaviti poprilično brzo da krpelj ne povrati svoj sadržaj (koji je često zarazan) nazad u psa!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2006, 01:52 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 31 Jul 2004, 02:38
Kako znati da si izvadio i glavu, mislim, tesko je videti u krznu.......
Kakvo iskustvo imate sa ogrlicama protiv buva i krpelja i slicnim stvarima?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2006, 17:53 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Jul 2005, 15:45
Mislim da je puno bolja varijanta da se kod vadjenja krpelja ne koriste nikakvi razredjivaci ni ulja, bas zbog tog povracanja koje je spomenuo COCO.Oni ga samo jos vise potaknu na izbacivanje otrova. Ja vec 10-ak godina, koliko imam pse uvijek koristim samo metodu sa pincetom i pokretom suprotnim od kretanja kazaljke na satu.
Mnogo je bitno da se krpelj izvadi u roku od 24 sata od momenta kada se nezeljeni gost zakacio za vaseg ljubimca, jer nakon tog perioda postoji mogucnost dobijanja raznih bolesti, od kojih je najopasnija piroplazmoza ,koja nerijetko zavrsi komom i smrcu. Ako niste sigurni da ste ga izvadili u tom roku, narednih 10-ak dana pratite ponasanje svoga psa, mjerite temperaturu, posmatrajte boju mokrace i druge neuobicajene promjene.

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2007, 01:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
simke r je napisao:
Daj nam koji savet za skidanje tih parazita. Znam da ih najpre moras omamiti eterom razredjivacemi sl. nakon toga ih iscupas pincetom. Jesam li u pravu? Znas li jos nekakav fazon?

Kad je vec tu, probaj da ga namazes svinjskom masti, vise puta, sve dok ne otpadne. Kad otpadne, onda dezinficiraj medicinskim alkoholom.

Inace, preventiva je zakon 8) Kupaj psa redovno, pogotov ako zivi u kuci. I stavljaj jednom mjesecno zastitu protiv buva i krpelja ( front-line). Iscetkaj ga svaki dan. Eto dalje znas, tretiraj ga kao svakoj drugog clana porodice, mada pas zasluzuje i mnogo bolji tretman :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2007, 08:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Ogrlice ne deluju, bar ove na nasem trzistu. Ima neka tekucina koja se stavi na vrat i to traje mesec dnaa, pretpostavljam da je XIX century mislila na isto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2007, 11:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Jesam , da.. to je front- line, tekucina sa kapaljkom.. i iscuris je psu iza glave, izmedju lopatica na ledjima. Jedan shot kosta, cini mi se, 15 KM.

Dosta je efikasan protiv buva i krpelja.

Krpelji koji se zakace mogu biti , ne daj boze, zarazeni, a to moze biti veoma opasno za psa. Zato stavljajte psu ovu zastitu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2007, 14:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja sam nasao za 8 KM, pa eto skoro duplo jeftinije. I da super je efikasan. Mislim da se krpelj ne sme ni sa cim mazati i prskati, nego samo onaj fazon sa "odvrtanjem".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2007, 17:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ogrlice obično i nisu namjenjene za upotrebu protiv krpelja nego samo protiv buva.
Krpelji se odlično adaptiraju na sve uslove,tako da vremenom postaju imuni na hemijska sredstva (mislim čak da se to prenosi i na slijedeću generaciju), tako da je dobro povremeno mijenjati preparate.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 09:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2003, 12:01
XIX century je napisao:
Jesam , da.. to je front- line, tekucina sa kapaljkom.. i iscuris je psu iza glave, izmedju lopatica na ledjima. Jedan shot kosta, cini mi se, 15 KM.

Dosta je efikasan protiv buva i krpelja.

Krpelji koji se zakace mogu biti , ne daj boze, zarazeni, a to moze biti veoma opasno za psa. Zato stavljajte psu ovu zastitu.

gdje to ima da se kupi? i da li smije to da se stavlja stenadima?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 10:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Moze se stavljati stenadima, imas kod Slavena.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 11:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Utopija je napisao:
Moze se stavljati stenadima, imas kod Slavena.

hehe ko je Slaven?

znaci to bi se trebalo staviti na proljece, ako sam dobro razumio...

hvalaa

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 11:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ooops zaboravih reci >>> Vetrinarska ambulanta Slaven; Kralja Petra II 7a.

Da na prolece stavis i to je to, s tim da to drzi mesec dana i onda bi trebalo ponovo, ali sve zavisi da li psa drzis u kuci ili napolju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 12:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Utopija je napisao:
Ooops zaboravih reci >>> Vetrinarska ambulanta Slaven; Kralja Petra II 7a.

Da na prolece stavis i to je to, s tim da to drzi mesec dana i onda bi trebalo ponovo, ali sve zavisi da li psa drzis u kuci ili napolju.

ok hvala...drzim psa u kuci...u pitanju je zlatni retriver od 3 mjeseca...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2007, 09:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vodi ga veterinaru. ^__^

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2007, 17:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Utopija je napisao:
Vodi ga veterinaru. ^__^

I to odmah :!: :!: :!:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2007, 19:18 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Jun 2007, 02:33
Vidim da se pise sto sta o krpelju i psima i citao sam sta se pise i ima vas dosta sto pisete djelimicno tacno. Ja radim i bavim se psima u zadnjih 12 godina i imao sam dosta rasa i pomocnik sam Veterinaru u firmi gdje radim.
Tacno je da se treba sto prije skinuti krpelji i upaljacem ga zapali jer ga je tesko ubiti na drugi nacin. I ja koristim samo pinceto jer mislim da je to najlaksi nacin -za mene uglavnom.
Ali procitao sam da je neko napisao da se krpelj treba skinuti sa psa u roku 24 sata to ti je djelimicno tacno , krpelj je opasan za nas ljude i mora se skinuti u roku od 24 sata jer mozes dobiti komplikacije za citav zivot cak i umrijeti ali pas ne. Pas ima dobar imunitet i nije problem krpelj ali krpelj ih svrbi pa pokusavaju da ga sapom ili zubima skinu sami e tu zna doci do malih problema jer cesto mu otkinu tijelo a glava ostane pod kozom e tad zna doci do kakvih komplikacija ali nisu opasne za psa.
Izvinjavam se onoj osobi sto je napisao 24 sata nije mi namjera da te uvrijedim stari.
Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 16:23 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Moj pas je imao problema sa krpeljom. Primio je vekcinu, i sve je bilo uredu. Moj prijatelj nabavio je malo rasno stene, izveo ga u park kuda su u proljece prolazili ovcari. Stene je dobilo krpelja, on to nije znao, i rasno stene je uginulo.

Dakle, ako psa ne vakcinises nakon sto primijetis da je pas iznemoga, da lezi i tuzno gleda, da ima specificnu boju mokrace, znaj da ce uskoro uginuti ako ga ne odvedes veterinaru. Svaki krpelj na psu nije otrovan-zarazan, ali jedan mali procenat jeste. O tome imas puno tekstova na interenetu, a i ja sam jedan prezentirao kad sam otvorio ovaj naslov.

Ali nije lose ponovo procitati.
http://www.zivotinjsko-carstvo.com/krpelji.php

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 23:28 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Jun 2007, 02:33
Pozdrav Zah procitao sam o krpeljima na stranici sto si preporucijo i sve je tacno ali psi koji su u opasnoj zoni su kucadi jer nisu razvili svoj imunitet kao odrastao pas a procenat odraslih pasa sto su se zarazili od krpelja je vrlo mali ali ti psi su zbog kojekakvih razloga imali slabiji imunitet. Zasto je pitanje ?
Imam psa i cesto sam u sumi na lovu i ribolovu i normalno cesto mu skidam krpelja i probao sam dosta stvari i bjeli luk sam probao i mnogo manje se kace kad sam mu dao bjelog luka kroz ishranu ali se kace, poceo sam koristiti jedno ulje koje je barem na mom psu vrlo uspjesno i djeluje oko 3 sedmice.Ako se sjetim da pitam sutra za latinski naziv cu da napisem na forumu pa da probate i vi.

Jedno pitanje Zah koliko cesto se daje vakcine psu?
Ovdje gdje sam ja daju se 4 prve godine zivota psa, a poslije 2.¨
Jel ista procedira tu?

I jos samo malo o krpelju i nama ljudima.
U zadnjih 6 godina su veterinari i ljekari u Evropi bacili na to pitanje zato sto se jos uvijek vrlo malo zna o krpelju i bolestima kojima mogu zaraziti nas ljude .Ovdje gdje ja zivim je registrovano 30 000 ljudi sto su dobili Borrelia burgdorferi bakteriju i posljedice su vrlo razlicite ali za neke i vrlo dramaticne posljedice.
Tako da mi sto imamo ljubimce trebamo malo paziti i pregledavati nase ljubimce da ne bi neko od nas ili iz familije dobio krpelj na sebe, ja sam ga imao na sebi i imao sam simptome gdje mi je koza bila crvena i siri se vrlo brzo ali prvih 24 sata krpelj nije opasan tek nakon 24 sata je velika opasnost za zarazu. Ja sam srecom dobro prosao i nisu mi pronasli Borrelia burgdorferi bakteriju u krvi.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]