AntiDope je napisao:
Od onog posta gore kad sam kao prestao kao pusiti sam ispusio jedno 5-6 steka cigara. Ali ewo u proslu subotu sam prestao opet jer sam se bio spalio cigarama.
So far so good....
Kad odlucis prestati pusiti, ucini to naglo, dakle nijedne vise. Ne moze drugacije. Ako skontas da ces prestati, a pusis dok pijes kafu,onda nemoj sam sebe zavaravati da prestajes.
Ja sam pusila 6 godina i vec 14 mjeseci ne pusim. Super se osjecam, puno zdravije i imam vise kondicije. Ranije mi je bio izuzetan napor kad se penjem uz stepenice ili uzbrdo. Sad ne.
Mislim da sam uspjela prestati pusiti iz tog razloga sto sam kad sam to odlucila dala sebi *luksuz*, a podsvjesno sam znala da ga necu koristiti, a radilo se o tome da bas ako mi se bude trazila cigareta da cu zapaliti ako ne mognem izdrzati, i jest da mi se nenormalno trazilo ali kad sam skontala da ne pusim 2 dana, rekoh mogu ja jos 2, pa mogu jos 4 itd. Natezi period je izgurati prve 2-3 sedmice, poslije zavisnost nestaje.
Jos jedna stvar, zelja za cigarom traje samo 10 sekundi u jednom naletu. tad uradite bilo sta, popijte sok,caj, vodu, pojedite jabuku, idi se umij, istusiraj. Poslije prestane, a kad ponovo dodje uradi nesto od tog i sve ce se manje javljati. a sto se tice onog *ne znam sta da radim s rukama*,hm pa jednostavno mobitel u ruke i tipkaj poruke dragim ljudima

Sala, naravno. Cuj sta s rukama, malo nek se tresu dok ne prodje kriza, poslije sve bude ok.
Sad osjecam mirise i okuse koje prije nisam tako intenzivno osjecala. Bukvalno se preporodis. Moja sestra je u pravu kad kaze, kad kupujes sampon, balzam za kosu, deterdzent ili omeksivac za ves provedes puno vremena u prodavnici dok skontas koji ljepse mirisi, ili kad kupujes parfem. A onda zapalis cigaru i sve opet usmrdis i dzaba ti sve, kad nestane svjezi miris oprane garderobe, kose, tijela
Ima puno linkova na netu o tome kako prestati pusiti, meni je to dosta pomoglo, pokusacu staviti na forum.
Doktori kazu da osoba koja prestane da pusi je CAK 15 GODINA U RIZIKU OD NASTANKA KARCINOMA PLUCA, a mozes misliti tek pusaci, 99% pusaca se razbole od karcinoma.
Neko od bivsih pusaca je vec pisao o tome kako mu smeta dim. Meni ranije nije dok sam pusila, al sad mi smeta nenormalno, moj tata pusi 40 godina, al se ljuti kad mu kazem da mi smeta, pogotovo dok jedem. Nece da izadje na balkon, izadje al jedva na jedvite jade i jos se naljuti. Naucno je dokazana stetnost pasivnog pusenja, pa izbjegavam biti u zadimljenim prostorijama. Jedino kad odem u kafic onda se ugusim i sva udimim. Moja drugarivca nekad prije izlaska nece da pere kosu, kaze svejedno cu morati sutra opet prati( da ne bude zabune pere svaka 2 dana kosu). Evo sad sjedim u svojoj sobi i znam da je tata stigao a nisam ga ni vidjela. Osjetim kroz 2 vrata i preko 2 zida da pusi, smrdi mi dim.
Pogotovo kad ljudi imaju malu djecu i puse neneormalno. Pa sve to mora negdje otici, u ovom slucaju otrov ide direktno u mala, porozna, osjetljiva djecija pluca.
Porucujem svim pusacima da se kane toga, sve je u glavi, ako neces da se trujes onda nemoj, vrlo je jednostavno, nema tu neke velike mudrosti. Samo snaga volje i potpora i podrska nekog bliskog. Jednog dana cete sami sebi reci HVALA! Drzim fige svima koji su odlucili prestati pusiti.