Meowth je napisao:
Imam jedno pitanjce!
Da li je dobro rjesenje uzeti aktivnu miksetu (rjec je o mikseti omnitronic LS-822A 2x200W) i u nju direktno pokopcati 2 gitare,bas i 2 mikrofona!
Posto mislim da bi nas puno izaslo da kupujemo veca gitarska pojacala od ovih koje sad imamo 2 od po 15W koje koristimo samo za vjezbanje!
Potrebno mi je da mi neko pojasni moze li se umjesto gitarskih pojacala koristiti samo aktivna mikseta, normalno sa 2 zvucnika?
Usput mikseta kosta 545KM!
Unaprijed zahvalan!!!
Naravno da može.
Čist signal koji izlazi iz instrumenta (prvenstveno mislim na gitaru) je sam po sebi slab i nedovoljan da bi u mikseti dao željeni kvalitet. ''Preamp'' sekcija ili predpojačanje u lancu gitarskog zvuka služi da oboji signal, doda mu potreban drive i da ''pripremi'' signal za pojačanje snage koje se vrši u ''power amp'' sekciji ili snagaškoj sekciji.
Tu sad postoje razne kombinacije. Najbolja varijanta je da u jednom uređaju koristiš i preamp i poweramp (klasična pojačala) ili da koristiš jedno pojačalo za preamp a drugo za poweramp ili pak da ti je procesor glavna preamp sprava a pojačalo poweramp.
Bitnu ulogu u definisanju gitarskog zvuka ima i zvučnik u pojačalu odnosno njegova promjenjiva impedansa koja takođe doprinosi karakteru zvuka.
Noviji procesori imaju ugrađen izlazni stepen koji modeluje ponašanje realnog zvučnika odnosno modeluje promjenu impedanse zvučnika tako da procesor možeš bocnuti direktno u mikser i da dobiješ odličan ton.
E sad, zavisno od toga šta vi imate od opreme, možete izabrati jednu od mogućih kombinacija.
Moj prijedlog je da iskoristite ta pojačala koja imate. Ako vam valjaju za probu valjaće vam i za svirku. Stavite ispred pojačala mikrofon i bocnite ga u mikser. Bez obzira što je 15 vatno, pojačalo će biti sasvim dovoljno da ti služi za monitoring na stejdžu (da čuješ ono što sviraš).