banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 14:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 559 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 28  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2007, 11:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
no `fence ali onda je to sto si ti zavrsio ustvari koledz, a ne fakultet
i razlog zasto nema u tituli dipl. ing. ekonomije je bas iz tog razloga sto koledzom ne mozes steci takvo zvanje
a za konkurse malo bolje pogledaj - traze se dipl. ing. ekonomije (koliko god to meni cudno zvucalo)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2007, 12:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2003, 12:01
BSE je napisao:
no `fence ali onda je to sto si ti zavrsio ustvari koledz, a ne fakultet
i razlog zasto nema u tituli dipl. ing. ekonomije je bas iz tog razloga sto koledzom ne mozes steci takvo zvanje
a za konkurse malo bolje pogledaj - traze se dipl. ing. ekonomije (koliko god to meni cudno zvucalo)

Ne, ja sam zavrsio fakultet. Valjda znam sta pise u statutu fakulteta, a od sledece skolske godine i univerziteta. Po tom tvom razmisljanju ja sam onda ima 6. stepen obrazovanja, tj. visu skolu, umjesto visoke. A opet s druge strane znam citati i znam sta mi pise u uvjerenju (Visoki strucni stepen - Dipl.ecc)

college = akademija, fakultet,internat, koledž, kolegijum, univerzitet, visoka škola

1. Ljudi prevode koledz kao visu skolu, sto je pogresno
2. Titula kao sto je dipl.ing ekonomije ne postoji, vec postoji dipl.ecc, sto znaci diplomirani ekonomista

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2007, 12:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
3 godine traje po Bolonjskoj deklaraciji college, fakultet, visokoskolska institucija na kome se stice titula diplomiranog, tzv. bečler, dok je studij od 5 godina magistarski studij tj. master studij.
Dipl. ing menadzmenta ili kako neki zovu dipl. ekonomista-menadzer nije isto kao dipl. ecc koji zavrsi ekonosmki fakultet koji sad traje 4 godine, a trajace 5 godina. Jer prvi je beclor a drugi je master struke. Obe profesije su visoka skolska sprema, a visha skolska sprema ne postoji po Bolonjskoj deklaraciji.
Razlika je u ovlastenjima i poslovima koju mogu obavljati jedni i drugi.
A da bi s ejasno sve to preciziralo, potrebna je reforma klasifikacije zanimanja, u kojoj nema mase novih zanimanja uopste, kao sto su menadzeri, informaticari, dizajneri i slizno...

flash: cestitke :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2007, 13:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2003, 12:01
simplicity je napisao:
3 godine traje po Bolonjskoj deklaraciji college, fakultet, visokoskolska institucija na kome se stice titula diplomiranog, tzv. bečler, dok je studij od 5 godina magistarski studij tj. master studij.
Dipl. ing menadzmenta ili kako neki zovu dipl. ekonomista-menadzer nije isto kao dipl. ecc koji zavrsi ekonosmki fakultet koji sad traje 4 godine, a trajace 5 godina. Jer prvi je beclor a drugi je master struke. Obe profesije su visoka skolska sprema, a visha skolska sprema ne postoji po Bolonjskoj deklaraciji.
A da bi s ejasno sve to preciziralo, potrebna je reforma klasifikacije zanimanja, u kojoj nema mase novih zanimanja uopste, kao sto su menadzeri, informaticari, dizajneri i slizno...

thx...hvala na objasnjenju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2007, 01:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
@simplicity: Мислим да није баш тако као што си навела. Код нас су све лоши примјери јер ми нисмо ни близу почетка потпуне примјене Болоњске декларације. У Србији сам помало пратио ту реорганизацију техничких факултета по Болоњи која је далеко даље догурала него код нас, као и ову фрку у вези изједначавања звања инжињера и мастера. Систем школовања је 3+2+3 или 4+1+3 (како на којем факултету). Тренутни профили инжињера више једноставно неће постојати. Када се након првог степена студија добије звање бечелора, то звање нема везе са претходним звањем инжињера и када се упоређује са бившим звањем инжињера далеко је нижег ранга. Да не дужим причу, испод су рангирана звања:

- бечелор (3 или 4 године)
- инжињер (5 година)
- мастер (1 или 2 године)
- магистар (2 године)
- доктор (3 године)

Једино су доктори истог ранга.
За мене је катастрофа да студије за добијање високошколске дипломе трају испод 4 године, нарочито на техничким факултетима. На мом факултету (ЕТФ-у) је студирање скраћено на 4 године. Са петогодишњим студијама готово да се није могло изаћи са факулета као незналица. Након скраћења на четири године свакакве незналице ће да га заврше и обрукају нам струку. Управо због тога диплома ми вјероватно неће бити довољна сатисфакција јер нећу да имам исто звање као незналице, па ће мој пут бити вјероватно неки од мастер студија у региону.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2007, 12:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

flashman pretpostavljam da znas citati, ali ja samo navodim kako je definisano
3 godine su college degree
pusti ti sta kaze bolonjska deklaracija, to je supljak prica koja cak ni u Italiji nije dostigla svoj vrhunac, a u pitanju je samo jedan veliki experiment na koji smo se navukli, gledaj malo ostatak svijeta, recimo USA
btw college je koliko ja znam nesto izmedju vise skole i fakulteta, a ne mozemo ga prevesti jer kod nas nesto tako nije ni postojalo....ili mozda jeste ali u smislu neke specijalizacije, sta ja znam
dipl. ing. postoji, barem postojala je i to je bilo definisano na fakultetu a i na konkursima za radna mjesta se trazila bas ta titula (opet kazem koliko god to blesavo zvucalo)
stanje na mom, tehnickom faxu po pitanju bachelora je da je to bas negdje titula koju si prije mogao dobiti sa visom skolom

@medi - nije inzinjer vec inzenjer

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2007, 13:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
simplicity je napisao:

Mozes mi samo pojasniti ovo da ce ekonomski trajati 5 godina ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2007, 17:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
BSE je napisao:
flashman pretpostavljam da znas citati, ali ja samo navodim kako je definisano
3 godine su college degree
pusti ti sta kaze bolonjska deklaracija, to je supljak prica koja cak ni u Italiji nije dostigla svoj vrhunac, a u pitanju je samo jedan veliki experiment na koji smo se navukli, gledaj malo ostatak svijeta, recimo USA
btw college je koliko ja znam nesto izmedju vise skole i fakulteta, a ne mozemo ga prevesti jer kod nas nesto tako nije ni postojalo....ili mozda jeste ali u smislu neke specijalizacije, sta ja znam
dipl. ing. postoji, barem postojala je i to je bilo definisano na fakultetu a i na konkursima za radna mjesta se trazila bas ta titula (opet kazem koliko god to blesavo zvucalo)
stanje na mom, tehnickom faxu po pitanju bachelora je da je to bas negdje titula koju si prije mogao dobiti sa visom skolom

@medi - nije inzinjer vec inzenjer

College se barem u usa odnosi na instituciju a ne na zvanje i ravnopravna je univerzitetima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2007, 20:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Frenki je napisao:

Mozes mi samo pojasniti ovo da ce ekonomski trajati 5 godina ?

kod nas je prihvacen obrazac 3+2. Dakle visokoskolse studije ce trajati 3 godine (beclor) i 5 godina (master).
Sustina Bolonje je produzavanje studija.
Tj. za ovo zvanje i opis poslova i ovlasenja koje sada imaju dipl. prvnici, dipl. ecc, dipl. ing arh, eletrot. i sl. ce se skolovati 5 godina i bice masteri-magistri struke i moci ce dalje napredovati u akademskom smislu, psotiplomske studije i sl.
A 3 godine ce takode biti skolovanje na tim istim fakultetima ali oni ce imati manja ovlastenja, nece moci upisivati postdiplomske studije i sl.
Ali kao sto medi rece, nije sve tako jendostavno, ejr treba se povuci granica, sta ce ko moci raditi i koja ovlastenja iamti, s obzirom na stecene nivpe znanje. Dakle nije lako potpuno provesti Bolonju.
Svakako, medicina i njene nauke, su potpuno druga prica i one ostaju 6 godina i tu nema nikakog uslovno receno "stepenovanja", apo zavretku istih moze se odmah upisati doktorski studij (za doktorat), sto ce reci da je u nivou mastera takodje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2007, 22:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2006, 14:27
Draga omladino,ne razbijajte puno glavu sa manje bitnim stvarima,nego shtekujte lovu za mito i trazite shtelu da se zaposlite kad zavrsite fax.Na zalost,situacija je takva da se danas niko ne moze zaposliti bez shtele(pogotovo sa drustvenih fakulteta).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2007, 00:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Mislim da je u nas na TU-Wien, bakaleurat-studij ekvivalentan zvanju
pogonskog inženjera. Što se tiče master studija, još nisam upoznat a
i daleko mi je još o tome da razmišljam!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2007, 11:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

simplicity je u pravu
kod nas se isto produzava fax na 10 semestara + 2 ili 3 semestra neke ind. prakse ili cega vec
a bachelor je valjda od 6-8 semestara s tim da je zvanje inzenjera 1. stepena ili tako nesto samo sto ne znam kakva je upotrebna vrijednost i mogucnost zaposlenja doticnog

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 20:45 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Avg 2006, 14:02
...

Poslednji put menjao loso dana 17 Jul 2007, 12:28, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 21:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2005, 19:36
feliks je napisao:
Frenki je napisao:

Predstavnik banke je rekao: "Svi koji imaju diplome privatnih Fakulteta neka odmah izadju napolje, nemamo sta razgovarati".

E vala jesam se posteno nasmijao na ovu glupost, jer samo za neupucene da znaju, direktor komercijalne banke je asistent na jednom od najkvalitetnijih privatnih fakulteta u Banjaluci, a mogu reci i u BiH i to nije sve... :laughing6:

off topic al moro sam
Joj majko moja komercijalna banka neznaju virman da ispune a Suput je kao neki expert hahahaha on je niko i nista samo zna da prica on kao nesto obracunava kamate hahaha jave mu iz Beograda koju kamatu z
da stavi i on kao neki expert buahahahaaha ccc samo je smjesno i zalosno sto je u prethodnoj banci ispalio one jadne ljude mislite da nece i ove kad zagusti mislim ako zagusti uffffffffff .

Vrh

Tema posta: ...
PostPoslato: 27 Jan 2007, 15:45 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Mar 2005, 21:01
...

Poslednji put menjao lopta dana 17 Jul 2007, 11:50, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2007, 16:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jul 2001, 01:00
:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2007, 20:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2005, 19:36
sinni je napisao:
Izjava Stanka Stanica rektora Banjaluckog univerziteta, bivseg dekana Ekonomskog fakulteta, preuzeta iz Glasa Srpske novembar prosle (2006) godine:

...KOLIKO POZNAJEM SITUACIJU ZNAM DA SE SAMO NA KOMUNIKOLOSKOM FAKULTETU U BANJALUCI I FAKULTETU ZA POSLOVNI INZENJERING I MENADZMENT U BANJALUCI OZBILJNO RADI...

poptpis

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 21:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Milorad Dodik, premijer RS, saopštio je juče da je Prosvjetna inspekcija RS poništila 294 diplome koje su nezakonito izdala dva privatna fakulteta iz Banjaluke i Gradiške/Bosanske Gradiške.....
http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=5486&meni=2

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 22:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Rekao je i da ce ukinuti sve privatne fakultete u RS

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 22:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

SIJUKS je napisao:
Rekao je i da ce ukinuti sve privatne fakultete u RS

pogresno, iscupano iz konteksta, evo sta je rekao:

"Zagovornik sam toga da se svi fakulteti u RS zatvore i da se tada onima koji imaju kvalitet i ispunjavaju uslove, za nekoliko mjeseci da nova dozvola. Šta smo ovim stanjem dobili? Danas se 294 porodice srame i to se više neće ponoviti. Provjerićemo sve diplome koje su do sada izdate", kazao je Dodik.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 559 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 28  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]