banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 12:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Jan 2007, 17:34 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 26 Okt 2006, 14:55
Gudački kamerni orkestar “Arion” , iz Banja Luke, osnovan je u jesen 1995. godine. Orkestar je, sastavljen od najkvalitetnijih muzičara mlađe (studenata) i srednje generacije (profesionalaca) te internacionalnih gostiju.

Slika

Umjetnički rukovodilac i njegov osnivač je poznati bosanskohercegovački muzički pedagog, dirigent i kompozitor prof. Muharem Insanić. Od svog osnivanja, ansambl radi na afirmaciji mladih i talentovanih umjetnika, njegujući muzičko bogatstvo naroda BiH, kroz različite muzičke forme, kao i muzičku baštinu svetskih kompozitora.

Orkestar je, tokom svog decenijskog djelovanja, održao veliki broj koncerata skoro na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine sa željom da direktno utiče na razvoj muzičke produkcije ne samo u Banjoj Luci i šire kao odgovor kako jedna generacija može postati nosilac humanističkih ciljeva (ideala) i pokazati spremnost radom da svijet ne samo tumači nego i da ga mijenja.

Godine poslije nesretnog rata donose i velike nastupe hora i orkestra “Arion” na Internacionalnom festivalu “Sarajevska zima” otvaranje muzičkih festivala “Zeničko proljeće”, “Bihaćko ljeto”,otvaranje spomen kuće istaknutih bosanskohercegovačkih književnika, Svetozara Ćorovića i Alekse Šantića u Mostaru, koncerti u Pavarotijevom kulturnom centru u Mostaru, godišnji koncerti zajedno s horom “Arion” u kulturnom centru Banskog dvora uz učešće vokalnih i instrumentalnih solista iz zemlje i inostranstva, od kojih sa posebnim zadovoljstvom i uspjehom ističemo koncerte sa violinistom svjetskog renomea Stefanom Milenkovićem (Srbija).

U tom periodu uspješnog rada “Arion-a” , svakako treba istaknuti snimanje 3 kompakt diska, a zajedno sa horom Pontanima iz Sarajeva kompakt disk “Bosanski TE DEUM” - djelo inspirisano s osnovnim tendencijama savremenog svijeta s ekumenizmom i interreligijskim motivima katoličke, pravoslavne, islamske, židovske i protestanske muzičke tradicije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2007, 17:44 
Početnik
Početnik

Omogućimo povratak mladim talentiranim ljudima u zemlju

Slika

Vrlo angažirana banjalučka Muzičko-scenska agencija «Arion» svojim organizacionim i muzičko-scenskim aktivnostima u zemlji i inostranstvu, opravdano je i zasluženo stekla ugled i priznanje, kako stručne kritike tako isto brojnih ljubitelja muzičke umjetnosti i široke publike uopšte. Bez preterivanja bismo mogli konstatirati da nekada vrlo korisnu ideju «Muzika miliona», Muzičko-scenska agencija «Arion» ponovo oživljava i vrlo sofisticiran i angažirano popularizira revitalizirajući je nekim novim idejama proisteklim iz naše aktuelne, postratne i tranzicijske stvarnosti,a zadržavajući i dalje sve ono što je u njoj i ranije bilo od vrijednosti i značaja.

Slika

Sumiranjem ukratko i tek za ovu priliku, svoje već prošlogodišnje aktivnosti (2006.god.) osvrnuti ćemo se samo na jedan njihov dio i tako za našu javnost apostrofirati esencijalni svijet muzičke umjetnosti i njezine poruke, koji svojom sugestivnom snagom oplemenjuju našu, vrlo kompleksnu stvarnost i bitno utjeću na harmoniziranje odnosa među ljudima i narodima u našoj zemlji ali i u svijetu uopšte. Naime, važan segment naših programskih aktivnosti zauzima onaj njihov dio, koji smo posvetili mladim talentiranim umjetnicima porijeklom iz naše zemlje, a koje je nedavna ratna drama raspršila po mnogim zemljama Evrope i svijeta i koji s mnogo uspjeha prezentiraju BiH kao zemlju obdarenih ljudi,talentiranih muzičara, slikara, književnika … Oni su, slobodno možemo konstatirati naše prave diplomate, čija djela se pažljivo prate, slušaju, gledaju… i na temelju kojih svijet dobiva istinitiju i razumije se, realniju i zanimljiviju predstavu o BiH njezinim narodima i njezinim građanima. Decembarski (2006.god,) cjelovečernji koncertni nastupi ( Kamernog gudačkog orkestra i soliste) u Bihaću, Banja Luci i Sarajevu, eklatantno potvrđuje ove konstatacije i istinski afirmiraju programsku orjentaciju MSA «Arion», ali također još više mlade muzičke umjetnike iz svijeta a porijeklom iz BiH koji su se rado odazvali i s mnogo žara prestavili sebe i svoju umjetnost odgovorno i visoko profesionalno. Za ovu priliku bismo, s velikom radošću istakli mladu solisticu na violini Anju Muminović (Kanada) koja se inače školuje na uglednom konzervatoriju u Njemačkoj a rođena je u Bihaću-BiH. Mlada Anja Muminović je uz Kamerni gudački orkestar MSA «Arion» svoje solo partije izvela s mnogo ličnog šarma, uistinu perfektnom tehnikom i sjajnim poznavanjem izvođenih djela ( Vivaldija, Albinonija, Kovačevića, Uhlika ) i ostavila izvrsni utisak iako vrlo mlada, ali vrlo sigurne umjetnice što zasigurno garantira njezinu sjajnu i raskošnu solističku budućnost.

Slika

Poslije nastupa u BiH mlada umjetnica ima već ranije zakazane nastupe u Japanu, a mi se sasvim iskreno nadamo da će već sljedeće godine
ponovo gostovati u BiH (možda sa Sarajevskom filharmonijom) pa možda i vratiti se jednog dana u svoju zemlju kao afirmirani koncert-majstor ili ugledni pedagog odgajajući i učeći druge…

Ovom su, ipak, možda najbolje potvrde stručne ocjene zvanične i kritičke riječi, dupke pune koncertne dvorane i neizostavna angažiranost naših medija ( JS RT BiH,RT RS,FRT BiH, Nezavisnih novina) sponzora, što sve zajedno ukazuje da je to dobar potez da tim putem trebamo nastaviti dalje ali s još više angažiranosti i svih zajedno profesionalne muzikološko-muzičke ustanove i naše društvo u cijelini.

Prof.Muharem Insanić

Vrh

Tema posta: Novinski članci
PostPoslato: 05 Jan 2007, 17:59 
Početnik
Početnik

Novinski članci o koncertu Anje Muminović

Nezavisne novine, 28. decembar 2006.

Muzika je vratila u rodnu BiH

Slika

Anju Muminović muzika je odvela daleko od rodne BiH. Nakon mnogo godina, ova violinistkinja vratila se u rodni Bihać gdje je kao već poznata i priznata umjetnica zablistala kao solista novogodišnje turneje Kamernog hora Muzičko scenske agencije „Arion“ iz Banja Luke. Mnogo toga se promenilo otkad je petogodišnja devojčica, gledajući virtuoza Stefana Milenkovića, odlučila da se posveti sviranju violine, a kasnije i viole. Muminovićeva, koja je prve muzičke korake napravila u Muzičkoj školi u Bihaću, trenutno studira na Visokoj školi za muziku u Frajburgu u Njemačkoj. Blistala je kao koncertmajstor Schleswig-Holstein Musik Festival Orchestra i svirajući sa brojnim ansamblima u Kanadi. Dobitnica je mnogobrojinh muzičkih nagrada i priznanja, a za „Nezavisne“ govori o svojim počecima, studiranju, odnosu prema orkestru, saradnji sa „Arionom“ s kojim je u utorak naveče 26. decembra 2006. godine nastupila i u banjalučkom Kulturnom centru Banski dvor.

NN: Kako je došlo do saradnje sa maestrom Muharemom Insanićem i „Arionom“?
MUMINOVIĆ: Profesor Muharem Insanić je bio profesor mojoj majci u Gimnaziji i tako se znamo. Moji roditelji i Insanić i njegova žena često su išli na ljetovanje zajedno. Moj ujak Bato je prije tri godine došao na ideju da sviram sa ovim orkestrom, radili smo na tome i napravili smo program koji bih mogla da sviram sa njima. Sada se konačno ta ideja ostvarila.

NN: Kako si se uklopila u rad sa orkestrom i kako si doživjela koncert u rodnom gradu nakon toliko godina?
MUMINOVIĆ: Odlično sam se uklopila, jer su me članovi orkestra veoma ljubazno i dobro prihvatili kao solistu. Iz iskustva znam da neki orkestri nisu baš toliko ljubazni prema solistima, ima tu puno politike. U Bihaću je bio predivan koncert, sala je bila skoro puna. Atmosfera je bila toliko topla, skroz sam bila smirena, osjećala sam se sigurno sa orkestrom „Ariona“. Inače, uvijek imam tremu, ali tada je nisam osjećala, što me je iznenadilo.

NN: Imala si mnogo uspjeha u Njemačkoj i Kanadi. Možeš li nešto više reći o nastupu sa orkestrom „Schleswig-Holstein Musik Festival“?
MUMINOVIĆ: U Dizeldorfu sam išla na audiciju za orkestar „Schleswig-Holstein Musik Festival“. U taj internacionalni studentski orkestar primaju mlade od 18 do 27 godina iz cijelog svijeta. Primili su me kao violinistkinju i bila sam pola njihovog programa prva viola. S tim orkestrom sam išla na turneju u Japan, gdje mi je ponuđeno mjesto soliste Kamernog orkestra u gradu Kanazava. Prihvatila sam angažman gosta-solista, jer sam fascinirana Japancima i japanskom kulturom. Već sam tri puta bila u Japanu.

NN: Kada si počela da sviraš violinu i šta je uticalo na tvoje muzičko opredjeljenje?
MUMINOVIĆ: Ljubav prema violini osjetila sam kada sam vidjela Stefana Milenkovića kada je svirao na pozornici na kojoj sam ja 25. decembra svirala u Bihaću. Kada sam ga vidjela, toliko sam bila oduševljenja njegovim muziciranjem, a moja mama je podržavala želju da sviram violinu. Tako sam kao petogodišnjakinja počela da pohađam časove violine i radim sa Živanom Živanovićem, koji sada svira u „Arionu“ i drago mi je što ga ponovo vidim. Kada smo zbog rata morali da odemo u Njemačku, nastavila sam sa sviranjem i od tada redovno idem na časove i sviram violinu. Violu sam počela da sviram prije pet godina, kada sam došla u Kanadu. Imala sam vrlo dobru profesoricu, koja mi je prenijela ljubav prema violi. Najviše me fascinira zvuk viole. Obožavam da sviram oba instrumenta.

NN: Budući da ti je Stefan Milenković na neki način odredio sudbinu, da li si ga upoznala?
MUMINOVIĆ: Nisam. Prije nego što sam prošle godine otišla da studiram u Njemačku, moja majka i ja čule smo se sa Stefanom i htjeli smo da se vidimo u Njujorku, jer je on tamo radio kao asistent „Juilliardu“, ali to nije uspjelo.

A. Basara

Glas Srpske, 28. decembar 2006.

Sudar pozitivnih vibracija

Slika

Banja Luka – Poznata violinistkinja Anja Muminović nastupila je u utorak uveče, 26.decembra 2006. godine u prepunoj koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra, uz pratnju Kamernog orkestra „Arion“ iz Banja Luke.
Ovo je prvi nastup Muminovićeve u Banjoj Luci, i to u okviru turneje koja je počela u njenom rodnom Bihaću u ponedjeljak 25. decembra 2006. godine, a završava nastupom u Sarajevu.
Kao dirigent, prezadovoljan sam i nastupom u Banjoj Luci, ali i ostvarenom saradnjom sa izuzetno talentovanom djevojkom. „Arion“ već više godina svojim aktivnostima prati školovanje i uspjeh mladih talenata, koji su porijeklom iz BiH, u zemlji i dijaspori – istakao je za „Glas Srpske“ osnivač i umjetnički rukovodilac Gudačkog kamernog orkestra „Arion“ Muharem Insanić.
Ljubitelji klasične muzike uživali su u zanimljivom programu, koji je obuhvatio Vivaldijeva „Četiri godišnja doba“, ali i numeru „Adante Cantabile“ Svetozara Saše Kovačevića.
Zvijezda večeri je nagrađena brojnim i gromoglasnim aplauzima, a sjajne reakcije publike izazvao je i orkestar, vođen dirigentskom palicom Muharema Insanića.
Muminovićeva živi u Otavi, a studira u Frajburgu, gdje od 2005. godine postaje redovni student violine na Visokoj školi za muziku. Njena solistička i orkestarska karijera postala je međunarodna, kroz učešće u raznim internacionalnim orkestrima. Njen najveći uspjeh svakako je trenutni angažman kao gost-violinist u Kamernom orkestru Kanazava u Japanu. Dobitnica je brojnih nagrada u zemlji i svijetu.
Naš cilj nije da samo dovodimo umjetnike u našu zemlju, nego da im omogućimo rad s kolegama muzičarima, nova poznanstva i razmjenu ideja – kaže Insanić.
„Arion“ je osnovan 1995. godine, a orkestar je sastavljen od najkvalitetnijih muzičara mlađe i srednje generacije, ali i internacionalnih gostiju.

B. Trninić

Dnevni avaz, 28. decembar 2006.

Publiku oduševila Anja Muminović

Slika

Nakon nastupa u Bihaću kojim su članovi banjalučkog ansambla „Arion“ otvorili turneju po gradovima BiH, ovaj poznati orkestar je 26. decembra održao koncert i u prepunoj dvorani Banskog dvora u Banjoj Luci.
S maestrom Muharemom Insanićem na čelu, članovi „Ariona“ izveli su „Godišnja doba“ Antonija Vivaldija, a sudeći prema reakcijama publike, izvanredno su odgovorili na zahtjevne note ovog poznatog kompozitora.
Posebnu čar koncertu dala je Anja Muminović, koja je umjetničkom vještinom odlično, upotpunila nastup orkestra, s kojim je izvela „Adante cantabile“ Svetozara Saše Kovačevića za violu i orkestar te Eneskovu „Koncertnu poemu“.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]