Talija je napisao:
Ljekari ne znaju zbog čega nastaje paradentoza (parodontopatija) niti znaju pravi lijek protiv toga.
Jedino preventiva u češćem pranju zuba, upotrebi konca i redovno skidanje zubnog kamenca.
U većim centrima se radi i hirurško odstranjivanje oboljelog, mekog dijela desni.
Interesantno je da vađenjem zuba paradentoza prestaje, tj. prestaje resorpcija kosti, a desni zadržavaju normalan tonus.
AKo govorimo o parodontopatijama,po danasnjim najnovijim saznanjima , uzrok je dentalni plak tj. mikroorganizmi iz istog. Ima puno price vezano za to, necu to da pisem po forumu, pogotovo sto ne znam da li si stomatoloske struke, pa je upitno da li pojasnjenje vrijedi?

Mada mi se cini da nisi, no bez obzira ako te sta zanima, mozes pitati.
Terapija postoji, a da li ce biti potpuna sanacija tj ozdravljenje, opet zavisi od mase faktora. Dakle, reci "ne zna se sta je uzrok, ne zna se lijek", je ipak pregrubo receno.
I molim moderatora da naslov teme koriguje u
Parodontopatija jer paradentoza je nepravilan izraz po novim klasifikacijama oboljenja.
Hvala

Ako je uzrok zubni plak onda je rješenje jednostavno - samo operite zube.
Nisam stomatološke struke, ali mi je tako rekao zubar. (Proces je zaustavljen hirurškom intervencijom. Nije u pitanju bio zubni plak 100%)Čak je pokušao da napravi neki preparat za ispiranje da bi usporio proces. Prokuvava se voda, rastope se tablete Flagil i još nek biljni sastojak. Moja prijateljica to godinama koristi.