Frieda je napisao:
simplicity je napisao:
cetkanje zuba , blaga masaza desni, u pravcu kako zubi rastu
Znaci, vise ne vazi ono pravilo da se zubi cetkaju kruzno?
I da li je vrlo znacajan interdentalni konac; mi ovdje bas nemamo naviku da ga koristimo.
I da li je Parodontopatija nasljedna?
Hvala.

Prilikom pranja zuba mogu se koristiti blagi vibracioni ili rotacioni pokreti, no poenta price je da ti pokreti idu u gornjoj vilici: odozgo prama dole tj. ivici zuba, a u donjoj vilici -obrnuto, znaci odozdo, prema gore tj. ivici zuba.
Pri tome je vazno da cetkicom obuhvatite spoj izmedju zuba i desni.
I svakako cetkanje zuba sa spoljasnje strane zubnog niza, sa unutrasnje strane i na kraju grizne povrsine.
Duzina trajanja cetkanja nije striktna , procjenjuje se da je 2-3 minuta potrebno da predjete sve povrsine i da obuhvatite bar 3 zuba u jednom potezu i u tom regionu tzv. kvadrantu napravite bar 5-6 identcnih pokreta, koje sam gore navela (vibracioni ili rotacioni, mada ja preferiram vibracione

).
Interdentalni konac-kazu da je mnogo bolji rezultat ako koncem predjete poslije jela bocne povrsine zuba, nego cetkicom, no to ne iskljucuje upotrebu cetkice. Znaci i cetkica i konac.

i to najbolje, poslije svakog jela, a navece obavezno!
Konac je bitan jer uklanja ostatke i plak (naslage), sa onih povrsina zuba koje nisu pristupacne cetkici, a samim tim su najosjetljivija mjesta za raznorazne probleme.
Tehnika koristenja konca: namota se 2-3 puta oko oba kaziprsta i provuce sekroz prostor izmedju zuba, skroz do desni , potom se prisloni uz bocnu povrsinu jednog zuba, pa se povuce u gornjoj vilici-nadole, a u donjoj vilici-nagore, pa se potom predje na bocnu povrsinu drugog zuba. To kad se radi cesto, postaje rutina i nije nista komplikovano.
Parodontopatija i naslijedje-
Postoje tvrdnje i dokazi da je naslednog karaktera, no nije samo naslijedje dovoljno da obolite od parodontopatije.
Znaci, mozete imati gen za parodontopatiju, koji djelujuci u sklopu svih drugih uzrocnika (lose higijene, naslaga-plaka, kamenca,traumatske okluzije, losih plombi, losih protetskih radova itd. itd. )moze prouzrokovati parodontopatiju.
Dakle ako vam roditeljii imaju izrazenu parodontopatiju, svakako je da je vazno da se pojacano cuvate od nastanka iste.
Ako vas josh sta zanima, pitajte!
poozdrav