banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 01:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 180 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2006, 13:03 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Dec 2006, 12:51
Maran Ata je napisao:
Тада ће се остварити оно што пише у Писму да - ЈЕРЕСИ НЕЋЕ наследити Царства Божјег. :angel:

Blago meni, rodih se kao pravoslavac. A za nas je sve ostalo jeres. Samo treba da cekam i to je to :D
A gdje to pise? :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2006, 17:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
života je napisao:
Čovjek te je nešto pitao.

Imaš li odgovor?
Ко ме је то нешто питао? Који "човек"? Које је питање? :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2006, 17:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

sitnica je napisao:
Maran Ata je napisao:
Тада ће се остварити оно што пише у Писму да - ЈЕРЕСИ НЕЋЕ наследити Царства Божјег. :angel:

Blago meni, rodih se kao pravoslavac. A za nas je sve ostalo jeres. Samo treba da cekam i to je to :D
A gdje to pise? :oops:
Пише у Писму црно на бело. Иначе, нике се не рађа као Православац. То се постаје крштењем и миропомазањем а доказује живљењем по Православној вери која подразумева и поштивање канона Божје Православне Цркве. Само питање спасења је опет у рукама Господа, и тиме се не бавимо, сем онога што сматрамо да је неопходно за спасење: крштење и вера. :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2006, 19:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
А гдје оно у Светом Писму пише да је православље једина исправна вјера?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2006, 20:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Тамо где је речено да јереси неће наследити Царства. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2006, 02:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Pa ipak, isti onaj koji je napisao da "jeresi neće naslijediti Carstva Nebeskog" i sam se ondašnjim "pravovjernima" (ortodoksnim Jevrejima) kazao kao pripadnik nečega što oni zovu "jeres", a on zove Put (gle čuda i podudarnosti sa značenjem istočnjačkog izraza TAO).
Ljudske sljedbe i tvorevine jedna drugu zovu jeresima ali samo Otac Nebeski zna šta je jeres, i On to najbolje zna pokazati i objaviti na svoj način. Vrijeme sve pokaže.
A ljudska umišljanja su samo ljudska umišljanja, na čemu god se navodno temeljila.
Dosadašnja istorija je pokazala nebrojeno puta da veliki i tromi organizmi uljuljkani u sopstvenu "neprikosnovenu ispravnost" i pedigre, prije ili kasnije sami od sebe nestanu ili od značajnog postanu beznačajni, dok se male grupe sa skromnim počecima kasnije pokažu nosiocima promjene mnogo veće i šire nego što se to moglo i pretpostaviti na osnovu kratkoročnih i kratkovidih, u pravilu podsmješljivih procjena.
I ono što danas zovemo hrišćanstvo je bilo u početku samo mala i "beznačajna" jeres, jedna od mnogih unutar neprikosnovene religije djece Avramove i nasljednika Mojsijevih...
Otac Nebeski i je i do sada uvijek na mala vrata i kroz male ljude donosio velike stvari.
Živi bili pa vidjeli, sve će se pokazati jer sve je od Njega, sve je u Njegovoj ruci a on je Velemajstor zanimljivih obrata.
Neka je slavljen i ljubljen od svih stvorenja, amin.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2006, 08:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Maran Ata:

Citiraj:
Ко ме је то нешто питао? Који "човек"? Које је питање?

Pitanje je bilo: gdje si to pročitao da je Petar pisao neke poslanice?

Pitanje je postavio Aragorn, a i mene interesuje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2006, 09:41 
Početnik
Početnik

Krsten sam i zivim po pravoslavnoj vjeri. Gdje to pise za jeresi: koje poglavlje i koji stavak, i sta je tacna definicija jeresi?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2006, 21:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

života je napisao:
Maran Ata:

Citiraj:
Ко ме је то нешто питао? Који "човек"? Које је питање?

Pitanje je bilo: gdje si to pročitao da je Petar pisao neke poslanice?

Pitanje je postavio Aragorn, a i mene interesuje.
На том јеретском сајту који његови следбеници имају као свој потпис. Једном сам тамо отишао да видим о чему лупају и згадило ми се као да сам се шетао кроз главни вод градске канализације. :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2006, 21:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

sitnica je napisao:
Krsten sam i zivim po pravoslavnoj vjeri. Gdje to pise za jeresi: koje poglavlje i koji stavak, i sta je tacna definicija jeresi?

Галатима 5, 20-21

Јерес је свако одступање од Истине која је предата светима пре 2000 година и која је у изворном облику сачувана до наших дана у Светом Писму и Светом Предању Божје Православне Цркве.

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2006, 07:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Mr. Simpson je napisao:
...oni najozbiljnije vjeruju da su Adam i Eva zivjeli na tom mjestu gdje je danas plavi neboder...

...Hricak kao vodja grupe tvrdi za sebe da komunicira sa Bogom, tj. "cuje glasove"...

on, aharon, reinkarnacija Mojsija i svetog apostola Pavla

Znam da ima jedna djevojka u toj grupi koja vjeruje da je reinkarnacija Jovanke Orleanke.

A ha ha! Ovo je najluđe što sam čula u zadnje vrijeme! :D
Ima li kod tog nebodera još uvijek ona jabuka saznanja? :D
Taj jadni Hrčak je za psihijatrijsku ustanovu. Jedan osrednji psihijatar se neće začuditi za te ''glasove'' jer su mu takvi poznati iz prakse.
Mojsije ili sv. Petar je bio podvojena ličnost??? :?
A ta Orleanka je najžešća! Samo je pobrkala epohe! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2006, 12:57 
Početnik
Početnik

Maran Ata, ti ili se lud ili se pravis budala. Pitao sam te za def. jeresi po Pismu. Ne za stavak gdje se ta rijec pominje kao pojam. Gdje o tome govori Isus Hrist? Nemoj, molim te, dalje brukati ljude koji su iskreni pravoslavci svojim neznanjem, jer ispadas smijesan. Ili ti nemas pojma ili onaj koji ti daje te definicije nije dorastao polozaju koji zauzima. Malo bolje prouci ucenje Svete SPC pa ces vidjeti da ono polazi od covjeka kao bica bozjeg, a ne od provokacija i napada. Molim te, da se sklonis i ne sramotis Svetu Pravoslavnu Vjeru svojim glupostima. Ovi nek vjeruju u sta hoce, SPC ne sudi takvima vec Bog Tvorac, pa onda ne preuzimaj na sebe ulogu branioca SPC jer ja kao njen svestenik znam da ne postupas ispravno i vise nam skodis nego sto doprinosis nekom ugledu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2006, 14:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Petrova poslanica (prva i druga) se nalaze u Novom Zavjetu, nakon jevanđelja po Jovanu. Tu su i ostale poslanice.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2006, 14:53 
Početnik
Početnik

Bas ti hvala, sve si nas ovdje prosvjetlila!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2006, 16:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Битно је нагласити да се данашње схватање појма "јерес" и "секта" битно разликује од свог изворног смисла и употребног контекста.

Међу првим озвиљнијим писањима о сличним појавама пишу хришћански мислиоци још у другом и трећем вијеку, да само споменем овдје нпр. св.мученика Јустина Филозофа и св.Иринеја Лионског.

Појмови "јерес" и "секта" нису изворно имали погрдан контекст, нити су етимолошки указивали на нешто "погрешно", већ означавају "одвајање" односно "издвајање" одређене групе људи.

Апостолски ученици првенствено указују на проблем "одвајања" тј, прављења "засебне групе" која се издвојила из Цркве као живог организма - Тијела Христовог, пошто је за хришћанску Цркву основни еклисиолошки конститутивни елемент сабрања, саборност, тј, заједница и узрастање у заједници.

Свако издвајање тј, подвајање је већ по себи означавало да нешто није у реду, било то другачији став, другачије учење од апостолског или неки приземан разлог.

Различита схватања ствари би се лако ријешила саборно у оквиру Заједнице, али одвајање јесте представљало проблем због немогућности даљег дијалога.

Из ових разлога су и сазивани тзв. Васељенски Сабори, на којима су се рјешавале недоумице појединих група у оквиру Цркве.

Без обзира што су Сабори, од Апостолског до Седмог Сабора, па и каснији помјесни (локални) јасно дефинисали учење Апостола о Христу и устројству човјековог спасење и хришћанске космогоније,
одређене групе нису хтјеле ствари схватати на такав начин, већ су инсистирале на неком "знању за одабране" и формирале и даље разне гностичке секте тј, затворене религиозно-мистичке групе.

Поздрав свима и свако добро!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2006, 22:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Necu se mijesati, samo da dam savjet sitnici i svim novijim clanovima, a vala i onim starijim koji ne mogu da odole na njegove provokacije: ne obracaj puno paznju na marana, to ti je klasican primjer "trola". Provocira gdje stigne, nikada ne odgovara na postavljena pitanja, jedino oruzije su mu sarkazam i Sveto Pismo koje ne zna da tumachi. Dakle svaka prica sa njim je uzaludna jer nikuda ne vodi. Samo vas moze skrenuti sa puta (kao na ovoj temi) i onda gubite i vrijeme i zivce pokusavajuci se vratiti na temu.
peace!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2006, 07:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Sitnica, moje poštovanje i bratski pozdrav onom što si izrekao.
Imam prijatelja koji je takođe pravoslavni sveštenik, i sa kojim sam do prije nekoliko godina lomio koplja oko doktrinarnih stvari (tada je on još bio student teologije), ali sazrijevši i on i ja otada i imajući zajedničkog prijatelja koji nas je u stvari ponovo spojio, odbacismo te nepotrebne rasprave i otada smo u vrlo dobrim odnosima, iako se sada rijetko viđamo (on je posvećen svojoj novoj prohiji i porodičnom životu).
On se prema meni pogotovo u jednom momentu i specifičnoj situaciji izuzetno ponio i kao čovjek i kao sveštenik i dao Bog da je mnogo više takvih duhovnih radnika u našem narodu, siguran sam da bi nam u svakom pogledu bilo mnogo bolje.
Iako imam svoje mišljenje o hijerarhiji i krutom i okoštalom sistemu kojem pripada, duboko poštujem i podržavam njegov rad i rad njemu sličnih narodnih službenika.
Ja njega osjećam istinski duhovni bliskim bez obzira na doktrinarne i druge razlike u gledištima, jer nam je suštinski pristup potpuno isti: predanost obogočovječenju ljudi i sebe samih, i tvorenju volje Jedinog Sveizvora i Svedržitelja, na ovoj lijepoj planeti koja nam je povjerena da je čuvamo i da čuvamo jedni druge.

Vrijeme se mijenja, vjetrovi se okreću, moglo bi se vrlo uskoro desiti da vrijeme mraka i muke za naše prostore i narod(e) napokon prestane i da ljudi kao što je on zasjaju i pokrenu nešto vrlo vrijedno i dobro, iako je na žalost vrlo malo vjerovatno da će se ta promjena desiti unutar "institucije" kojoj on pripada.
A Bog Svemogući zna sve i sve je u Njegovoj ruci, pa i mogući neočekivani obrati.
Živi bili pa vidjeli.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2006, 07:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Damaskin, pozdrav i moje poštovanje i tebi.
Pratim tvoje diskusije i pozdravljam tvoj principijelno konstruktivan stav, i iskrenost, ali nemam mnogo vremena za forum pa slabo učestvujem u diskusijama, ali to ne znači da ih ne pratim i ne radujem se iskrenim i dobronamjernim učesnicima punim ljubavi prema Bogu Tvorcu i ljudima.
Svako dobro.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2006, 11:52 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2006, 13:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Aragorn je napisao:
Damaskin, pozdrav i moje poštovanje i tebi.
Pratim tvoje diskusije i pozdravljam tvoj principijelno konstruktivan stav, i iskrenost, ali nemam mnogo vremena za forum pa slabo učestvujem u diskusijama, ali to ne znači da ih ne pratim i ne radujem se iskrenim i dobronamjernim učesnicima punim ljubavi prema Bogu Tvorcu i ljudima.
Svako dobro.

Свако добро Арагорне,
ево управо сам кренуо на кафу са твојим другаром...

Што више се будемо трудили да имамо разумјевања и поштовања за друге и развијали љубав према ближњем водећи дијалог и молећи се за њега, све ћемо више видјети боголикост у сваком човјеку, и све више развијати божанску љубав у својим срцима.

Морам само да додам и то, да Православна Црква никога не осуђује у смилсу да му "суди и пресуђује", она само може да констатује да се он сам издвојио од Цркве.

О томе свједоче и канони Црве који забрањују да се било који човјек или појава означи у старту као "искривљена стварност и истина", и као таква осуди и одбаци, већ се првенствено дуги временски период та особа или представник неког учења које није у складу са Христовим неколико пута позива на дијалог, молитву и покајање...

То је у ствари оно што је Апостолско предање свештенству:
да чувају хришћанско предање онако како су га примили, те да све што се коси са Христовим ријечима и Апостолским предањем означе као такво и не дозволе да се то предање било несвјесно или злонамјерно, искривљује.

Слава Господу да је све више младих и образованих свештеника и у нашим крајевима, оних који ће заиста својим личним примјером и животом свједочити Христа, а све мање оних којима је вјера само на језику, а у срцу само лична корист.
Господ чује молитвене жалбе "оних малих" и услишује их, некад споро за наш укус, али су се брзе промјене ријетко показале као добре.
Молићемо се да добијемо што више достојних служитеља и истинских свједока Христове ријечи....

Пуно поздрава и свако добро!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 180 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Sva vremena su u UTC [ DST ]