banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 04:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 16:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
misk0 je napisao:
Interesantno, ako radis od 9-17 i imas 1h pauzu

Od 9-17 uz 1 sat pauze je meni lično užasno radno vrijeme i ja to sebi ne bih poželio ni u najgorem košmaru!
Od 8-15 je meni dosta bolje.

Vrh

Tema posta: PLAN
PostPoslato: 07 Jun 2002, 16:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ovaj post je nešto duži ali bih volio da ga pročitate kad nađete vremena.

misk0 je napisao:
Ajd navedi sta ti kao jedan mali smrtnik mozes da poduzmes ?
Ajd napishi kako bi ti promjenila ? Napravi kompletan plan i reci nakon
koliko godina ce to tvoje da zazivi.

Iako je ovo upućeno za Rosy ja ću da iznesem jedan plan.

Plan je u skladu sa dve stvari

1) sa onim "narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje"
2) i u skladu sa time da se mora mijenjati svijest svih pojedinaca na bolje
(2 proizlazi iz 1)

Plan je u skladu sa vrlo pogrešnim stavom skidanjem krivice sa sebe, sa nas, sa svakog od nas, sa svakog pojedinca kako mnogi rade i bacanje krivice samo na vlast. Samo se kukumavči "kriva je vlast", "krivi su političari" itd. Oni jesu krivi ali smo svi mi isto tako krivi. Mi ne bismo imali za vratom strance i korumpirane političare da to nismo zaslužili. Pored toga ti stranci i korumpirani političari i naša muka pod njima služi da nas nečemu nauči.

Treba mijenjati svijest ljudi na bolje kroz promjenu razmišljanja ali ne u smilu da neko prihvata nečija vjerovanja već samo u smislu da se pozitivno misli o svemu o čemu se misli, da se pozitivno govori, da se pozitivno radi, da imamo samo pozitivne emocije. Dakle ovo su samo unutrašnje stvari i unutražnji odnos prema svijetu.

Implementacija ovog Plana je besplatna i može da stupi na snagu odmah.

Ljudske misli, riječi, djela, emocije su energija i imaju svoj odijek u svjetskim dešavanjima. Duhovnost hiljadama godina uči da su dešavanja na materijanom planu samo manifestacije dešavanja na duhovnom planu. Jako mnogo ima zavisti, pakosti, mržnje, licemjerstva, spletki i sličnog među običnim ljudima (među svima nama) a ne samo među političarima i sve to utiče na opšte stanje naroda.

Sveto Pismo kaže jasno i bez simbolike da je vlast postavljenja od Boga. Pored toga neko duhovniji od mene i ko ima više uvida je jednom rekao da Otac Nebeski sad radi na tome da Srbima što više zagorča život. Vjerujem da je ovo tačno.

Da li je to zasluženo? O da, svakako.
Da li to u suštini služi dobru i samo dobru? O da, svakako, inače tako ne bi ni bilo.

Sve što mislimo, govorimo, radimo, osjećamo, sve što jesmo, svi mi, utičemo na opšte stanje naroda, na opšte blagostanje. Ne samo političari!!! I oni i stranci su dobrim dijelom samo marionete u rukama Oca Nebeskog.

Dakle ovaj plan kaže ono što su mistici hiljadama godina govorili: promijenimo sebe da se svijet promijeni.
Neovo: čekajmo da se svijet promijeni pa ćemo se mi promijeniti, čekajmo da političari budu bolji pa ih onda nećemo više psovati.

Nije nama dobro ako je dobro u državi već će biti dobro u državi kad u nama bude dobro.

Ovo je vjerovatno sasvim suprotno od onoga što su vas učili, što vas je društvo učilo i što sami mislite pa zbog toga što o tome niste ni razmišljali vjerovatno će vam izgledati ludo i glupo.

A zašto ne probati? Kao što već gore rekoh ovo ne košta ništa, samo trebamo sebe mijenjati.

Kaže se da treba nešto mijenjati. Slažem se ali promjena političara je samo mala promjena, to je mizerna promjena koja (kao što je dokazano ovih godina) ne donosi trajna i bolja poboljšanja. Naprotiv, stanje je još gore! Zašto ne uvidjeti da ova vrsta promjene ne daje plodove? Zašto onda ne učiniti veću promjenu, drastičniju promjenu?

Isprazno vikanje "krivi su političari i lopovi u zemlji" je samo skidanje krivice sa sebe i bacanje na drugog. Biblija uči da je to jedan od najstarijih ljudskih grijeha. Ovo bacanje krivice na druge je zavaravanje sebe a proističe prvenstveno iz neznanja, iz duhovnog neznanja (jel' ono Buda rekao da je neznanje izvor ljudske patnje?), iz neznanja da svi mi, svi pojedinci energijom koju odašilju utiču na opšte stanje jer se sve vraća po savršenom Zakonu Uzroka i Posljedice.

Sva energija (energija misli, riječi, djela, emocija, želja) se vraća kako pojedincima na pojedinačnom nivou tako i narodu na globalnijem nivou.

Do sada ste mislili da su krivi političari ali sad iz ovoga (samo ako prihvatite da je to tačno) vidite da smo svi krivi.

Dostojevski je rekao: "svaki čovjek je pred svima i za sve kriv"

Ovaj plan ne može dovesti korjenite promjene ako ga izvršuje samo jedan čovjek ali može dovesti do promjena kad bi ga izvršavao veliki broj ljudi. Stav "to je divno i krasno ali ja to neću raditi jer to malo ko radi pa ne bi imalo odjeka" je neopravdan jer uvijek ima odijeka plus što ima odjeka bar samo za tu osobu jer rekoh da se sve vraća i na pojedinačnom planu.

Ja naravno ne očekujem da će ovo što sam pisao promijeniti opšte stanje jer će ovo pročitati mali broj ljudi i pitanje je kako će to svariti. Svjestan sam da bi, kao što sam ranije rekao, trebao da se desi veliki *BUM* pa da dođe do radikalnijih promjena u svijesti ljudi.

Poslednji put menjao Vader dana 07 Jun 2002, 16:42, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 16:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

U skladu sa ovim gore.

Kako se savremeni svijet bori sa povećanom stopom kriminala? Bori se povećanim brojem policije i eventualno njenom većom obučenošću.

Kako se medicina bori protiv bolesti? Bori se razvojem novih lijekova i novih tehnologija liječenja.

Ovo su samo dva primjera, inače ih ima jako mnogo.

I? Ima li rezultata? Nije li opet stopa kriminala sve veća (ili bar ista) u svijetu? Nemamo li sad nove bolesti koje ovako "napredni" i "savremeni" kakvi jesmo ne možemo da liječimo? Može li se iz ovoga izvući neki zaključak?

Uočljivo je da postoji namjerna ravnoteža između razvoja medicine i novih bolesti, između većeg broja policije i kriminala.

Zašto onda ne pokušati promijeniti pristup tim problemima jer ovakav pristup ih očigledno nije riješio???

Zašto ne probati nešto novo? Zašto ne probati onaj Plan koji sam iznio? Bar probati? Implementacija onog plana ne košta ništa. A ništa i apsolutno ništa se ne može izgubiti već samo dobiti, bar na ličnom planu.

Kad sam ja igrao strategijske igre na računaru pa imam svoju bazu i protivnik ima svoju bazu onda ja oformim određenu vojsku i napadnjem njegovu bazu sa jedne strane. On me razvali. Onda oformim malo veću vojsku i napadnem sa iste strane njegovu bazu. On me razvali. I tako možda nekoliko puta. Onda se dozovem u pamet pa oformim istu količinu vojske i napadnem njegovu bazu sa savim druge strane i ja pobijedim njega!

Problemima treba prići sa sasvim nove strane ako se pokaže da prethodna rješenja nisu dobra.
Mijenjanje političara je mizerna promjena jer oni ionako rade po nalogu Odozgo bili toga svjesni ili ne.

Ako ćemo čekati da nam dođu divni, krasni i pošteni političari a da se mi pri tom ne mijenjamo na bolje onda možemo čekati vječno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 16:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
ventilator je napisao:
Ja licno ne zudim za dobrim kolima (to me uopste ne privlaci)i luksuznim zivotom.

Zasto su dobra kola luksuz ?? Pa to je sasvim normalna stvar.
Mislim kao i krpice i sve ostalo sto upotpunjuje i olaksava nas zivot
Pa "vani" porodica ima najmanje 2 auta, a nije nista cudno sto
svako dijete ima svoj
Naravno da je kod nas luksuz kad NEMAS PARA da ih kupis

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 16:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Rosy je napisao:
Na svu srecu ti rijetki ljudi misle bas tako poput vas..o boljem zivotu, boljim prilikama, ali na ovim podrucjima,rade mnogo i trude se , to neki i vide i postuju , ali ja sam ubijedjena d a ce neposteni otici, da ce svijet progledati ka buducnostima i da c e s eomoguciti pravim ljudima koji imaju potencijal da konacno njihova rijec bud e primjenljivija.

Ne mogu ..
ovo je kao ono sto misice kazu
"World Peace"
Daj , ovo je smijesno :)

Vrh

Tema posta: Re: PLAN
PostPoslato: 07 Jun 2002, 18:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Treba mijenjati svijest ljudi na bolje kroz promjenu razmišljanja

Ja mijenjam sebe i radim na tome stalno, ali ne zelim da promjenim drzavu jer sam isuvise realan i ne mogu da promjenim svijest koja je
stara vishe nego moje porodcno stablo.
Ovde te promjene ne mogu da uradim, trazim sebi prostora gdje mogu.
Gdje mogu da ucinim svoj zivot kvalitetnijim a samim tim i da ucinim okolinu oko sebe kvalitetnijom i zdravijom. Jer naravno polazim od sebe.

Vader je napisao:
promijenimo sebe da se svijet promijeni.

To i cinim samo to NE MOGU izvesti ovdje.

Vader je napisao:
Ovo je vjerovatno sasvim suprotno od onoga što su vas učili, što vas je društvo učilo i što sami mislite pa zbog toga što o tome niste ni razmišljali vjerovatno će vam izgledati ludo i glupo.

Opet pretjerujes o "prosvjetljivanju". Znaci ajde da se ponovo rodimo..
To opet nije tema ovog posta.

Vader je napisao:
Zašto onda ne učiniti veću promjenu, drastičniju promjenu?

Treba ? Neko ce uciniti? Desice se ?
Sta radimo ? ocekujemo Mesiju, Veliki Prasak ? Cudo ??
Opet prazna prica.. budi konkretniji
Sva ova tvoja teza se zasniva na tome "ako bi svi ili bar vecina.."

Vader je napisao:
Isprazno vikanje "krivi su političari i lopovi u zemlji" je samo skidanje krivice sa sebe i bacanje na drugog.

Kriminal treba unistiti u korijenu, dzaba ako ti pohapsis sve
male lopove kad oni veliki ostaju kao kliconose
Znaci taj tvoj BUMM treba poceti od korijena..

Vader je napisao:
Ovaj plan ne može dovesti korjenite promjene ako ga izvršuje samo jedan čovjek ali može dovesti do promjena kad bi ga izvršavao veliki broj ljudi. Stav "to je divno i krasno ali ja to neću raditi jer to malo ko radi pa ne bi imalo odjeka" je neopravdan jer uvijek ima odijeka plus što ima odjeka bar samo za tu osobu jer rekoh da se sve vraća i na pojedinačnom planu.
----
Ja naravno ne očekujem da će ovo što sam pisao promijeniti opšte stanje jer će ovo pročitati mali broj ljudi i pitanje je kako će to svariti. Svjestan sam da bi, kao što sam ranije rekao, trebao da se desi veliki *BUM* pa da dođe do radikalnijih promjena u svijesti ljudi.

Sa ove dvije izjave sam sebe pokopas .
Pricas kako sad svi mi mislimo da ne mozemo promjeniti nista, jer necemo ni da pokusamo, a ti opet na kraju kazes "ja ne ocekujem da cu ista promjeniti" .
??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 18:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Misko:"Zasto su dobra kola luksuz ?? Pa to je sasvim normalna stvar."

Ne mislim da su kola luksuz.
Neka bjesna i 'nepotrebna' kola koja lete (za sta ce mi to?) su luksuz.
Zasto?Zato sto i kad mi npr. trebaju kola necu voziti "300 na sat".
To je nepotrebno bacanje novca radi nekog djecijeg dokazivanja!Ljudi (neki) kupuju sto skuplja kola radi dokazivanja necega,a ne radi stvarne potrebe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 18:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Vader spomenu politicare...

ne znam. Ima uspesnih ljudi i biznismena, ali je to 85% sumnjivo... A, jednostavno receno, od 1991. ne postoji srednja klasa koja je kupovala auta i isla na more.
To je zaborav ljudi.
Mislite da je meni lako ovde... gde moras da pazis na svaku rec i slicno. Ja imam srecu pa imam Kanadske papire, kako je onima koji dodju kao landed emigrant, moraju da paze na sve.
Malo si Vader otisao off topic sa tim, mislim da bi to bilo bolje preformulisati u to zasto se lose zivi u BiH / YU / Balkan .
Ko zeli da nadje sebi slobodno vreme, hobi...on ce ga naci. problem je ovde sto su konkretno kanadjani ograniceni, sto im se sve diktira, sto tacno znaju sta smeju sta ne smeju, a kod nas mnoge stvari odu na ono : "Mlad je oprosticemo mu". Kanadska filozofija kaze, sa 18 su deca sama, dajte im malo para i auto i nek se snalaze, neka rade. Ovde je druga filozofija zivota u odnosu na nas vetroviti Balkan.

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2002, 18:13 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Jul 2001, 01:00
Sveto Pismo kaže jasno i bez simbolike da je vlast postavljenja od Boga. Pored toga neko duhovniji od mene i ko ima više uvida je jednom rekao da Otac Nebeski sad radi na tome da Srbima što više zagorča život. Vjerujem da je ovo tačno.

Vaderu da znas da kad ovako nesto procitam " kosa mi se digne na glavi " :-? Gdje u svetom pismu tacno pise da su Srbi Bozji narod ( samo nemoj opet ona prorocanstva koja nemaju veze sa vezom ). Daj mi stih koji to govori. Ako je sva Biblija jasna i tumaci sama sebe gdje ti tu nadje samo Srbe kao Boziji narod?? Nije li u jevrejima stih koji kaze " nema tu Jevrejina ni Grka . roba ni gospodara jer smo svi jedno u Hristu Isus. ( stih sam parafrazirala)

Izvinjavam se sto sam off topic ali jednostavno se nisam mogla suzdrzati :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 18:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader,ja se ne zelim zadovoljiti zivotom u raju nakon smrti,a sada da 'ispastam' i zivim isposnicki 'zaradjujuci' taj raj.(Ovo zaradjujuci nemoj shvatiti bukvalno i zakaciti se za to!)
Ja mislim da mi ovaj zivot nije 'Bogom dan' za to(inace je Bog jedno vrlo zlobno i ucjenjivacko bice koje se poigrava sa nama).

I jos nesto,mi zivimo u materijalnom svijetu,pa nam trebaju i stvarne,realne,opipljive promjene,'materijalne' promjene.
Onda kada dusa,svijest,duh,bilo sta na visem 'nivou' ne bude zavisilo ni u kom obliku od materijalnog (tj. ljudskog tijela u ovom slucaju) i bude egzistiralo samo za sebe,tek tad ce se promjene moci dogadjati iskljucivo snagom uma,duha,vise energije,pozitivnih vibracija...nazovi to kako zelis.

Znam da ces poceti o tome kako dusa moze egzistirati odvojeno od tijela,ali ipak jedan ljudski vijek dusa je dio nas (ili smo mi dio nje?) tako da nije potpuno 'cista' (nezavisna) od ljudi i ljudskog uticaja,od materijalnog svijeta.
Samo kada bude potpuno neovisna tvoje metode ce djelovati,do tada daj nesto konkretnije.

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2002, 18:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

misk0 je napisao:
To opet nije tema ovog posta.

Jeste jer se nije pisalo samo o tome da li ići odavde ili ne već se počelo pričati i o tome zašto je ovde tako loše. Vi ste pisali da su krivi političari i lopovi a ja sam pisao šta sam pisao. Po čemu onda ja skrećem sa teme a vi ne? Zar zato što sam pisao da je neduhovnot uzrok zla a vama je takvo razmišljanje blentavo?

Citiraj:
Znaci ajde da se ponovo rodimo..

Gdje sam ja pominjao novo rođenje? Ništa što sam rekao nema nikakve veze sa tim pa mi nije jasno zašto si to pomislio.

Citiraj:
Opet prazna prica.. budi konkretniji

Sve je već rečeno

Citiraj:
Pricas kako sad svi mi mislimo da ne mozemo promjeniti nista, jer necemo ni da pokusamo, a ti opet na kraju kazes "ja ne ocekujem da cu ista promjeniti"

Nisi shvatio.
Tražio si od Rosy plan za popravljanje situacije. Ja sam napisao neko svoje mišljenje o tome i rekao da to može zaživiti samo ako se većina promijeni i rekao sam da ovo što sam pisao neće dovesti do tih promjena zato što će ovo pročitati malo ljudi a još manje implementirati. Dakle nema govora o potrebnoj većini. Ja nisam ovo pisao očekujući da će se odmah popraviti situacija. Tolika budala baš nisam. Pisao sam samo da ti odgovorim i da dam svoje viđenje o tome.

I da, u ovom gradu ima ljudi koji su radeći na sebi zaslužili neka dobra za ovaj grad koja je ovaj grad dobio. O čemu se konkretno radi neću pisati. Slobodno možeš u ovo ne vjerovati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 18:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

I jos nesto,nemoj me odmah nazvati bezboznikom i bogohulnikom jer ne mislim poput tebe.
Ja ne vjerujem u Boga (Alaha,nazovi to kako hoces,svejedno je isto) iz knjiga tumacenih od 'svakoga' na razlicit nacin.
Ja vjerujem u dobro ponasanje prema onima koji to zasluzuju i 'kazne' za lose.
Da je Bog mogao sve rijesiti osmjehom,pakla ne bi ni bilo,kao ni prijetnje za zla djela,zar ne?Ja ne mislim da su ljudi mocniji od "Boga" da bi njima to uspjelo samo uz pomoc osmjeha i ljubavi,kad Njemu nije!
I Bog greske prasta,ali zlo ne.Tako bi i ljudi trebali postupati.Zna se sta se moze tolerisati,a sta je neoprostivo.

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2002, 18:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

banjalucanka je napisao:
Gdje u svetom pismu tacno pise da su Srbi Bozji narod. Daj mi stih koji to govori. Ako je sva Biblija jasna i tumaci sama sebe gdje ti tu nadje samo Srbe kao Boziji narod??

Ti si u velikoj zabludi.
Ja to nikad nisam ni rekao ni pomislio. Ako si ti shvatila da ja tako mislim onda je to projekcija tvog uma i nije poteklo od mene.

Ja uvijek dajem drugu definiciju izabranog naroda iz jedne divne knjige objava koje je dobijao ako se ne varam jedan Beograđanin početkom devedesetih:

"Ponovo, evo, dolazi vreme izabranog naroda, ali mi o tome ne odlučujemo. Koji će narod biti izabran, to je tajna i za nas. Znamo samo da će izabran biti onaj narod koji samoga sebe bude najbolje pročistio. Jer biti izabran, to je veliki zadatak i preteško breme. Neki to mogu, a neki ne mogu...?

Drugim riječima: niko nije pretplaćen da bude izabrani narod.

Nikad od mene nisi čula da su Srbi izabran narod. Jedino si mogla zaključiti (da si pravilno zaključivala) da Srbi imaju potencijale i to je sve.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 19:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

ventilator je napisao:
Vader,ja se ne zelim zadovoljiti zivotom u raju nakon smrti

Ko te to učio? Ko te to slagao? :D
Ko te učio da se u raj ide poslije smrti? To nije nauk Svetog Pisma.
Raj i pakao ne postoje poslije smrti!

Citiraj:
inace je Bog jedno vrlo zlobno i ucjenjivacko bice koje se poigrava sa nama

To je samo tvoje mišljenje :)

Citiraj:
I jos nesto,mi zivimo u materijalnom svijetu,pa nam trebaju i stvarne,realne,opipljive promjene,'materijalne' promjene

Slažem se u potpunosti i strašno mi je žao ako si ti (ili bilo ko drugi) pomislila da ja ne mislim tako. Čak štaviše, ja sam više puta vodio bitke na drugim forumima ubjeđujući ljude u to što ti kažeš meni.

Ja sam samo protiv zapostavljanja duhovnosti, protiv zanemarivanja duhovnog nevidljivog tijela koje svi imamo. Vjerujem da je upravo to zapostavljanje duhovnosti izvor svakog zla ali i da opet samo zlo služi kao alarm da nešto nije u redu i da nas vrati na pravi put.

Ljudi kako hrane svoje materijalno tijelo da bi ga održavali treba da hrane i duhovno tijelo. Kad bi to radili, kad bi to radili u pravoj mjeri i na pravi način onda ne bi bilo bolesti, ne bi bilo ni smrti.

Nisam ja za zapostavljanje materijanosti. Poznato mi je da postoje pravci u duhovnosti koji to naučavaju ali se ja sa tim ne slažem. Mi smo stvoreni u materijanom tijelu sa materijanim potrebama i tako i treba da bude. Ja sam samo protiv zapostavljanja duhovnosti.

Citiraj:
tek tad ce se promjene moci dogadjati iskljucivo snagom uma,duha,vise energije,pozitivnih vibracija...

Sve se i sada može mijenjati snagom uma, energije, pozitivnim (i negativnim) vibracijama. Nije potrebno da budemo samo u duhovnom a ne materijanom tijelu da bi to moglo. Gdje li si to pročitala?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 19:49 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Ja se izvinjavam Vader, ali milsim da si stvarno otisao off-topic. Mislim,da se na ovoj temi prica o tome valja li ostati ili je bolje ici u inostranstvo. Mislim, da odluke u tim trenucima nisu uopste vezane za duhovnost (bar ne kako je ti smatras), nego objektivno receno za.................sta cu jesti, sta cu piti i gdje cu spavati, hocu moci djetetu platiti skolovanje, kupiti namjestaj, ustediti nesto za "stare" dane, kupiti svaki mjesec dobru knjigu, zadovoljavati moje male potrebe-zelje, realizovati ideje, planove, posjetiti prijatelja koji zivi u drugoj drzavi, a ne brinuti hocu li imati za benzin,izvesti nekoga na veceru i ne gledati u cijene umjesto u jelovnik, imati najbolju ljekarsku pomoc ako mi zatreba..... Pa ajde ti nama objasni, kako ti to vidis, ostavi bar jednom tvoju "duhovnost", budi realan pa nam otkrij tajnu, kako prozivjeti sa 600 DEM .......i kako se moze uz to i malo ustediti. Vidim da ti pragmatizam nije bas jaka tacka, volis uvjek sve navuci na "neki visi nivo". Ako se ti tamo mozes najesti vazduha (hvala bogu on se jos ne placa), blagor tebi.............ja jos uvjek idem u prodavnicu i prije sto izadjem, prodjem pored kase i PLACAM TO STO SAM KUPILA.
Volim da citam tvoje postove, nekad su zanimljivi, nekad se nasmijem, nekad kazem samoj sebi..........pa taj je lud 100%. Ili ja i ti zivimo svako na svom planetu, ili ja nemam pojma o zivotu, mozda su svi drugi pametni a ja glupa..........jedino sto znam je, da imam realan pogled na zivot i drustvo u kojem zivim. Mogu biti naj, naj, naj-duhovnija osoba na tom svijetu, ali mogu istovremeno najveci lopov. A ono pozitivno sto nosim u sebi, zadrzavam za sebe i ne pokusavam druge ubjedjivati kako sam u pravu.
Prema tome, daj mi neki recept sa "viseg nivoja", pa da se i ja odmah sutra preselim u Banjaluku......ali da mi nicega ne nedostaje molim. Uostalom nemam nekih velikih potreba, dosta mi je stan, hrana, auto i jednom godisnje odmor, recimo u Dominikanskoj republici.
Prema tome...........moze li se imati normalan zivot u RS ili ne. Valja otici ili ne?
P.S. Zamolila bi te da ne sjeces moj post ako budes slucajno odgovorio na moje malo agresivno pisanje. Znamo i ja i ti, da se svaka rjecenica moze interpretirati na svoj nacin a da citavi tekst moze imati sasvim drugo znacenje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 20:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Prvo Vader,ako se slazes,trebalo bi ove postove vezane za duhovnost,prekopirati i u novu temu koju ces otvoriti (nadam se :) ) pa tamo mozemo razgovarati o duhovnim aspektima ovog stanja u zemlji i nacinima da se to promijeni.

Ne mogu ti skoro nikada nista citirati,jer citala sam dosta raznih stvari i usvojila ih onako kako je to meni kao licnosti (tj. mom mozgu) bilo dostupno.
Dakle to je moje tumacenje procitanog,to je 'onako kako sam ja shvatila procitano',to je moje vidjenje.
Otkud ti znas da je moje vidjenje pogresno,a tvoje ispravno?Imao si 'poruku' od Boga da si samo ti i samo tvoje tumacenje ispravni?

Ako je duh u 'nekoj vezi' sa materijom,nemoguce je da ta materija apsolutno nikako i nimalo ne moze uticati na promjene u materijalnom svijetu,pogotovo pomoci promjene koje duhovno zeli naciniti na materijalnom,a da to duhovno moze u potpunosti za 180 stepeni okrenuti materiju.

" I STVORI BOG COVJEKA PO OBLICJU SVOJEMU ... "
Prva knjiga Mojsijeva
Znaci da taj duhovni "X" (ne nalazim trenutno pravu rijec!?!) mora imati oblicje (osobina materije je oblik ili...?).
Integracija duha i materije radi dopunjavanja prednosti i potiranja nedostataka ove dvije "stvari" u odvojenoj egzistenciji je po meni savrsena kombinacija.Glupo je odvajati ih.Bog je "duhu" dao oblicje (dusu je smjestio u covjeka - oblicje?) .

Postoje odredjeni 'simboli' koje,ako ih razumijemo ili makar intuitivno dozivimo (prihvatimo,spoznamo) mozemo se lakse orjentisati na zivotnom putu.
Kao covjek koji cvrsto sa dve noge stoji na zemlji - nazvala bih to prilikama(koje neko iskoristi,a neko ne).Oni hrabri prepoznaju izazov,ili 'osjete' da je to to,sad radom malih sivih celija ili uticajem duse i Boga (koje mu tim 'simbolom' ukazuje na pravi put) ,nebitno je i zavisi od stava pojedinca.
Simboli iz Biblije su za svakog pojedinca razliciti znaci.Mogu se na vise nacina tumaciti i mislim da je to i bio cilj.Da pojedinci mogu sebi pribliziti Bibliju i sebe Bibliji.Da je drugacije bila bi nedvosmislena.Iskljuciva.

Pretvoriti cijeli materijalni zivot u 'vjestacki duhovni' je bezveze,jer da je Bog htjeo da budemo samo duhovna bica i da samo duhovno djelujemo na promjene u sredini oko sebe ne bi nas materijalizovao i dao nam moc da svijet oko sebe mjenjamo materijalnim silama.

Sto se tice raja i pakla,"iz zemlje uzet si bio - prah si, u prah ces se i vratiti" po meni jasno govori da raja nakon smrti nema i da cemo svi u zemlju (sto je ocito) ali sam te razumjela da mi treba da "mislimo dobro" i da djelujemo duhovno da promjenimo ovo stanje,a to ni po samom tebi ne vrijedi ako nije prihvaceno od vecine,(a posto ja ne mogu ljude vuci za rukav i moliti da misle pozitivno da bi imali vecinu),shvatila sam kako mislis da ce se te dobre misli i duhovno uzdizanje 'isplatiti' bar u raju,jer inace tvoje rjesenje "misli dobro i djeluj na duhovnom nivou" da bi sve bilo 'bolje jednom' (iako to vecina nece prihvatiti!?!) je "cvor rjesenje",tj. nije rjesenje.Inace,kad bi to moglo donijeti dobro?Ako vecina nece misliti dobro i djelovati duhovno,promjena nece ni nastati sad (tj. za zivota),a kako raja nema promjene nece biti ni u raju.
Izvini sto sam te pogresno shvatila,nisi mi bas bio skroz jasan. :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 20:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Argentina,slazem se.Zivim u materijalnom svijetu i sposobna sam sebi priustiti svojim radom materijalna dobra neophodna za moju egzistenciju (a tako i opstanak mog duhovnog bica u meni :wink: ),ako to ovdje ne mogu u ovakvim uslovima,a moguce je drugdje,zasto kuditi to drugo.Treba kuditi ovo,uociti greske u sistemu i mjenjati ih.A oni od kojih zavisi promjena nece se zbog moje "duhovne zelje" predomisliti i umjesto samo u svoju korist raditi za dobrobit svih. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 20:40 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:
Nama je svijet zavidan zasto imamo toliki potencijal i bogatsvo klime, prirode,ma svega ali mi to ne znamo da iskoristimo omalovazavamo

Citiraj:
To je tačno ali mi imamo još nešto o čemu vrlo malo ljudi ovde zna a na čemu nam svijet zavidi više nego bilo kom drugom regionu, nešto zbog čega se pletu mreže ovde već godinama. I što je najtužnije mi to zaista ne znamo da iskoristimo a mogli bismo to iskoristiti za ogomne stvari, za bukvalno pokoravanje čitavog svijeta ali naravno ne u vojnom smislu.

Iako ste se malo udaljili od teme, molio bih da mi Vader ili Rosy objasne malo sta su htjeli reci ovim (posto su ovo njihove rijeci).
Pitam se samo zar zaista ima jos takvih ljudi da u te price i pricice vjeruju. Pa jos poslije ovog rata i rasparcane "Yuge". Kakav to potencijal ima Bosna ili RS ako vam je draze?
Vi ili ne mozete da sagledate, ali realno, posljedice ovog rata ili to jednostavno necete.
Pricate o promjenama - ako mi ovo ili ono, pa drugovi i drugarice nije to i takvo stanje kod nas od juce ili od ovog rata vec malo duze i vjerovatno je puno generacija razmisljalo da uradi nesto ali ...... pa eto vidite sta je rezultat.

Bit ce bolje - ali da mi je to dozivjeti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 20:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
Vader me podrzava :) i donekle i se slazem sa tobom ali zaista moram malo da te kritikujem sada...
Text postaje vrlo smarajuciiii, nemoj da te mi moramo opominjati da ides u offtopic a ti moderator ove rubrike:)) nema smisla:))
Zaista sto kaze Argentina ovo su zivotna pitanja ..i treba se maniti tog Srbi izabrani i bozanski narod...ma suplje su to price..
Isto tako vjernici..biblija...mislim postujem..ko vjeruje Ok..ali to ti se ne uklapa u ovu priicu...

miskO: trazio si plan i program poboljsanja sveukupne situacije:)
Ja nisam rekla d a cu ja to da na pravim:)) mi treba da omogucimo strucnjacima i ljudima koji to znaju, umiju i zele da urade kako treba, mi treba da im omogucimo svi skupa, svojim misljenjem i zeljom za napretkom.
Ako te interesuje trenutno stanje evo bas ispred mene knjiga..."Traznicija sistema socijane zastite u Bosni i Herzegovini" ..juce promovisana..sto kazu "taze"..grupa strucnjaka iz te oblasti radila na tome, a ja kucala i malo lektorisala neke dijelove da se pohvalim:) i super projekti, trenutno stanje i vidjenje situaciji..prijedlozi i planovi za buducnost...posudicu ti ako zelis:)

Mislim puno se toga radi dobrog za narod, ima super programa, samo to vrlo cesto ne dodje u javnost...zasto?? pa politicke igre..no dobro da ja sada ne idme u off-topic...
Opet kazem ostajem pri svom stavu..ko misli da mu ej negdje bolje nek ide...i nek ne kontaminira ovu sredinu rijeciima ovde je bezveze, nema zivota, neme srece, itd..
Ja uvijek kazem bice bolje...i sto je anjvaznije treba uvijek biti realan i u skladu sa svojim mogucnostima, ne patiti za kojekakvim zivotom iz filma ili sl.
Zdravlje,na prvo mjesto, ljubav na drugo, rad na trece, i mir naravno i izgradices sebi uslove i sta ti vise treba...?? :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 21:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Argentina i ventilator šta vi pišete???

Ne kontam!

Ja sam gore iznad vas napisao "Mi smo stvoreni u materijanom tijelu sa materijanim potrebama i tako i treba da bude" a vi se ponašate kao da sam rekao nešto sasvim suprotno!!

E svašta!

Argentina

Citiraj:
Može li se imati normalan život u RS

Može. Što da ne? Sad ga nema ali se može imati.

Citiraj:
Valja otici ili ne?

Kako kome.
Kako za koga.

ventilator

Citiraj:
Integracija duha i materije radi dopunjavanja prednosti i potiranja nedostataka ove dvije "stvari" u odvojenoj egzistenciji je po meni savrsena kombinacija

Slažem se, zato stvari i jesu tako uređene.

Citiraj:
a kako raja nema promjene nece biti ni u raju

Ko kaže da raja nema?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]