banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 19:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Nov 2006, 04:42 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Nov 2006, 03:57
Прво да поздравим све на форуму, нови сам овде :)

Елем, имам следећу конфигурацију:

Матична плоча: MSI K7N2 Delta
Процесор: AMD Athlon XP 3000
Графичка: Gainward 5900XT 128
Рам меморија: 2 x 512 A data
Диск: 2 x 120Gb Maxtor, stripe mode
и остало....

+ Seagate Barracuda 320gb

..... који сам купио прије неки дан и који је извор мојих проблема.

Наиме, на матичној плочи имам 2 SATA конектора и један IDE због чега сам морао да купим SATA-raid PCI карту јер су увезана 2 SATA диска у stripe raid моду zauzela konektore. Да не дужим, та опција ми је потпуно некомпатибилна са мојом плочом, можда је до произвођача ко зна?
Углавном ја сам се одлучио за надоградњу.

Моје питање би било коју матичну плочу ми препоручујете а да може подржати 4 SATA диска?

Који процесор?

И уопштено која надоградња би ми била најоптималнија ако узмемо у обзир да ми је буџет 600км?

... и на послијетку гдје је у Бањалуци најбоље да се обратим за такву врсту акције и колико би добио за своју матичну и процесор ако би их исти откупио

Хвала унапред на одговорима!

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2006, 07:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
Masta Ace je napisao:
Наиме, на матичној плочи имам 2 SATA конектора и један IDE због чега сам морао да купим SATA-raid PCI карту јер су увезана 2 SATA диска у stripe raid моду zauzela konektore

Nešto si pobrkao. Tvoja ploča ima 2 SATA i 3 PATA konektora (pretpostavljam da je u pitanju ILSR model). Neću ulaziti u to ko te je nagovorio da prije skoro tri godine (tad je taj hardver bio aktuelan) kupiš SATA diskove.
Masta Ace je napisao:
Моје питање би било коју матичну плочу ми препоручујете а да може подржати 4 SATA диска?

Sve i jedna ploča, napravljena u poslednjih godinu dana ima min. 4 SATA konektora.
Masta Ace je napisao:
... и на послијетку гдје је у Бањалуци најбоље да се обратим за такву врсту акције и колико би добио за своју матичну и процесор ако би их исти откупио

Ne znam koja od "firmi" otkupljuje polovni hardver, samo znam da kod njih sigurno ne bih ništa kupio. Moja preporuka je stavljanje u male oglase, više ćeš dobiti.
Otežavajuća okolnost je tvoja AGP grafička I DDR memorija, tako da ćeš biti prinuđen ili da mijenjaš i grafičku i memoriju ili da kupuješ neku od "kompromisnih" ploča (uglavnom Asrock, Biostar i sl. low-budget firme).
Za ploču, procesor, grafičku i memoriju možeš dobiti oko 300-350KM (sve zavisi koliko neobavještenog kupca nađeš).

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2006, 19:30 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

ned123 je napisao:
Nešto si pobrkao. Tvoja ploča ima 2 SATA i 3 PATA konektora

шта значи PATA конектор и како он изгледа. На мапи матичне плоче не пише да га имам... и не, није ILSR модел.

ned123 je napisao:
Neću ulaziti u to ko te je nagovorio da prije skoro tri godine (tad je taj hardver bio aktuelan) kupiš SATA diskove.

Што? Јели то лоше што сам узео SATA дискове? И погодио си рачунар је стар око 3 године.

Хвала на одговору али ја нисам добио одговор на питање које ме мучи. Шта ја сад да радим?

Која плоча, процесор, меморија и графичка је најбоље да узмем у овом тренутку и шта дођавола да радим са садашњом конфигурацијом?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 20:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

ned123 разувјерио си ме за варијанту мјењања старо за ново тако да ћу задржати ову старудију.

Ипак сам одлучио узимати неки кредит од 1500-2000км који је намјењен за куповину нове машине.

Сад ћу поставити вјероватно најучесталије питање овде на форуму: Шта предлажете да је најбоље да узмем?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 20:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Najbolje je uzimati ono sto je sad aktuelno, ali to ce biti malo para za neki ozbiljniji upgrade. Jedino da prodas to sto sad imas pa da dobijes veci budzet.
Ja bih ti predlozio da prodas ili vratis taj SATA disk ako je pod garancijom, i kupis/zamijenis za ATA disk koji ti treba. To je najjednostavnija opcija.
Ozbiljniji upgrade bi ti bio Intel Core2Duo neki jeftiniji (E6300) recimo, neka ploca sa Intel 955/965/975 chipsetom, DDR2 800Mhz, u graficke se bas i ne razumijem. Samo sto to premasuje tvoj budzet.
Prelazak na lezista AM2/939 se isplati samo ako bi kupovao neki skuplji i jaci procesor jer prelazak na recimo Athlon 3000 i NF4/5 ne bi bio neki znacajan upgrade.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2006, 20:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Masta Ace je napisao:
шта значи PATA конектор и како он изгледа. На мапи матичне плоче не пише да га имам... и не, није ILSR модел.

Pata je IDE konektor.
Da li tvoja ploča izgleda kao na:
http://www.msi.com.tw/program/products/ ... hp?UID=436
Ako izgleda, imaš ILSR model.
Masta Ace je napisao:
Што? Јели то лоше што сам узео SATA дискове? И погодио си рачунар је стар око 3 године.

Prije 3 godine SATA je bila tehnologija koja je malo više koštala a nije donosila nikakvo ubrzanje.
Masta Ace je napisao:
Ипак сам одлучио узимати неки кредит од 1500-2000км који је намјењен за куповину нове машине.

Сад ћу поставити вјероватно најучесталије питање овде на форуму: Шта предлажете да је најбоље да узмем?

Ako je u pitanju toliki budžet, nema puno razmišljanja, Core2Duo ili neki jači Athlon X2 su jedini izbor, i mogu se uklopiti u 1600-1700KM.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 20:28 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Из искуства сам научио да увјек кад узимам нови комп промашим вријеме најбоље купње. Купим неку ствар кад оно послије мјесец дана појефтини за 40%???
Колико реално брже ради машина са INTEL core2duo од моје садашње конфигурације? (можда је глупо питање) али мене занима ако већ улажем у нешто онда је боље уложити у технологију нове генерације. Која је то технологија? Intel core2duo?

Знам да постављам лејмерска питања али шта да радим кад сам тараба за хардвер

Poslednji put menjao Alchemist dana 25 Nov 2006, 20:36, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 20:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Prije 3 godine SATA je bila tehnologija koja je malo više koštala a nije donosila nikakvo ubrzanje.

А сад? Da li moja dva SATA HDa sa 120gb i 8mb cash-a могу послужити за нову конфигурацију.

Citiraj:

Онда јесте ILSR модел.

Citiraj:
Core2Duo ili neki jači Athlon X2

Шта искуства кажу, шта је исплативије и боље за узети?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 20:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Из искуства сам научио да увјек кад узимам нови комп промашим вријеме најбоље купње.

Kupovina neke komponente ili vise njih, tek nakon sto su izasle automatski znace da ces ih platiti poprilicno vise nego sto bi to realno trebao. Sacekaj malo (ako treba i malo vise) da cijene opadnu.

Citiraj:
А сад? Da li moja dva SATA HDa sa 120gb i 8mb cash-a могу послужити за нову конфигурацију.

Da

Citiraj:
Колико реално брже ради машина са INTEL core2duo од моје садашње конфигурације?

Poprilicno. Code2Duo jeste 'nova' generacija, ali je trenutno (barem kod nas) jos uvijek poprilicno skupa.

Citiraj:
Шта искуства кажу, шта је исплативије и боље за узети?

Zavisi. Postoje procesori unutar X2 porodice koji su brzi od nekih Core2Duo. Vrh ponude Core2Duo procesora je jaci od onoga sto nudi AMD sa svojim X2, ali u nekoj srednjoj klasi, na koju ti vjerovatno ciljas ima i jednih i drugih. Kakav je odnos cijena/brzina/kvalitet, ne znam tacno.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 21:05 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Колико се ја сјећам раније AMD је увјек био јефтинији од INTELa.

Каква је сад ситуација? Који X2 је најисплативији?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 21:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Mislim da je Core2Duo jači i u srednjoj klasi. Ali za detalje i tačne informacije bi trebalo pogledati testove na internetu, to nije teško.

Nedavno sam samo informativno gledao cijene Core2Duo procesora u Beogradu, i nisu jeftini.

Lično mislim da sada nije najbolje vrijeme za kupovinu cijelog računara.

Prvo, Core2Duo su odlični procesori, ali su skupi jer nemaju adekvatnu konkurenciju, čeka se odgovor iz AMD-a, do tada je Intel u lijepoj prednosti. Tek kada AMD izbaci dostojan odgovor onda će i Core2Duo pojeftiniti. Iskreno se nadam da će AMD odgovoriti na adekvatan način, kako smo navikli od njih zadnjih godina, ali sad ih Intel drži u šaci, čitao sam da AMD ima problema sa novim procesorima, a već kasne. Ako sam dobro razumio jedan tekst ovi sadašnji višejezgralni procesori su tako konstruisani da im jezgra ne mogu komunicirati direktno kroz procesor već moraju komunicirati preko vanjske sistemske magistrale. Provala. Ista stvar i za Intel i za AMD. Valjda će ako sam dobro shvatio novi AMD procesori imati komunikaciju unutar samog procesora. Znači rade ozbiljno na novoj arhitekturi, nadam se. I nadam se da će novi procesori biti i brzi i jeftini. Jedino tako mogu parirati intelu koji je u velikoj prednosti sada.

Drugo, treba izaći PCI-Express 2, prema tome mjenjaće se chipseti na pločama, dakle i same ploče.

Polako dolaze DirectX 10 grafičke kartice, zasad su izašle samo dve nVidijine, jeftinija je nešto preko 500 eura (!). Tek će dolaziti one iz srednje i niže klase, sa boljim cijenama. Ali i tu će biti bolje tek kad ATi odgovori na GeForce 8, jer će biti veća ponuda i niže cijene. Zasad kompanija AMD-ATi zaostaje na Intelom i nVidijom.

Mislim da će sredina sledeće godine zato biti strateški bolja za kupovinu računara, ili druga polovina sledeće godine.

Kome sada treba računar neka ga kupuje, nije to velika greška. Ali ko može da čeka mislim da je bolje da sačeka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 22:17 
Veteran
Veteran

Ne vjerujem da ce Core2Duo u skorije vrijeme pojeftiniti. Imas AMD Athlon X2 3800+ koji je dosta jeftiniji od E6300, ali to je ipak stara tehnologija.
Kad vec imas toliki budzet, za plocu predlazem nesto ovako. http://www.pan-ex.net/prikaz.php?roba=3 ... Komponente Ne moras naravno kupiti u Panexu, vjerovatno ima i jeftinije. Procesor E6300 ili neki snazniji, zavisno kako rasporedis budzet. Memorija minimalno 1GB, hvalili su dosta Apacer DDR2 memorije, samo ne znam da li to ima kod nas. DDR2 667 moze lako da radi na 800 Mhz ako se malo klokne.
Imas gomilu takvih tema na Bencmark forumima pa potrazi tamo.
http://www.benchmark.co.yu/forum/forumd ... 7b514&f=41

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 23:24 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Људи, хвала на конструктивним одговорима много сте ми помогли.
Мало ћу сад да истражујем па се јављам са евентуалним дилемама и питањима.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Nov 2006, 01:14 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ух, тачно сам знао шта ће на крају бити... Забио сам се по разним review-има разних матичних плоча и процесора и отишао сам предалеко.
Х2 је изгледа најоптималније ријешење али опет контам ако узмем неки Е6300 нећу погријешити.....

Моје питање би било...

Шта ви предлажете да је најбоље да узмем за 2000км ако узмемо у обзир да ми треба матична плоча, процесор и рам меморија???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Nov 2006, 01:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Procesor, RAM i ploča za 2000KM?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Nov 2006, 01:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Zna li neko zašto je RAM poskupio, i da li se očekuje pad cijena, tj. vraćanje na stare cijene?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Nov 2006, 01:41 
Veteran
Veteran

RAM navodno ima neke periode u godini kad je skup i periode kad je jeftin. Kako mi rece jedan prodavac, vratice se na stare cijene za neko vrijeme. Ne znam koliko je u pravu i da li je to tacno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Nov 2006, 01:53 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Procesor, RAM i ploča za 2000KM?

...и евентуално нека графичка карта

стварно сам неупућен волио би чути неке конфигурационе моделе да се могу оријентисати шта и како?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Nov 2006, 13:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Vader je napisao:
Zna li neko zašto je RAM poskupio, i da li se očekuje pad cijena, tj. vraćanje na stare cijene?

DDR1 će biti sve skuplji i skuplji zato što mu je (uglavnom) prestala proizvodnja.
DDR2 je poskupio zato što je, prvo pojavom AM2, a kasnije i pojavom C2D platformi, naglo porasla potražnja za DDR2 čipovima/modulima. Pošto je u prazničnoj sezoni inače povećana potreba za komponentama, očekujte pad cijene nakon nove godine kad se potražnja smanji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Nov 2006, 14:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2001, 01:00
nisi nam rekao za sta ces koristiti racunar :)
mislim da ti se sada ne isplati kupovati nista drugo osim Core 2 Duo, i to 6300 je best buy, kod nas se moze naci za oko 450 KM. Ako ti nije hitno, mislim da je bolje da sacekas proljece, cijene bi trebale biti dosta povoljnije, sto se tice memorije, a bogami i maticni ploca, jer pravi modeli su ~300-350 KM.

Pogledaj linkove za vise infa o Core 2 Duo :)

http://www.sk.co.yu/2006/09/sktd01.html
http://www.sk.co.yu/2006/08/sktd01.html

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]