Ipak svagdje ima postenih ljudi
Citiraj:
Jovo Simeunović pronašao i vratio novac i dokumente Nevzeti Osmanbegović
Višestruko veći iznos od njegove penzije putem posrednika vratio vlasnici u Sarajevo
Prilikom posjete rodnom gradu i obilaska familije u Bijeljini, Nevzeta Osmanbegović (1933.) iz Sarajeva na ulici je izgubila dva novčanika u kojima je bilo nemalo panzionerskih para, pasoš, lična karta, čekovna knjižica i sve ono što obično u novčanik stane. Nije se imalo druge, nakon nekoliko dana u Sarajevo se vratila s namjerom da odmah počne pribavljati izgubljena dokumenta.
Na njenu neizmjernu sreću, dočekala ju je dopisnica iz Ugljevika kojom je Jovo Simeunović (1952.) obavještava da je pronašao novčanike i da ih želi vratiti.
- Išao sam 1. novembra iz bolnice u Bijeljini i na trotoaru vidio dva novčanika. Ljudi su prolazili, a ja sam odlučio uzeti ih i vidjeti kome pripadaju. Pregledao sam ih i ponio sa sobom. Nisam ni prijavio policiji, jer sam imao kontakt adresu - kaže Jovo Simeunović, raseljeno lice iz zaseoka Kukarci, selo Požarnica pored Tuzle, koji s ocem Urošem (1927.) živi u malom stanu u Ugljeviku.
Kaže da su svoju kuću u Kukarcima obnovili do pod krov, ali se dalje ne može. Naime, Jovo je doživio moždani udar, pa je morao u prijevremenu penziju koja iznosi 73 KM. Vratili bi se, kažu, ali nemaju gdje.
Bosna je sazdana od čuda, pa i ovog koje je učinilo da ovaj plemeniti čovjek višestruko veći iznos od njegove penzije, uz sve lične dokumente, putem posrednika iz Bijeljine vrati vlasnici.