banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 16:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Mar 2006, 00:55 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Jan 2004, 10:56
Posto sam trenutno u procesu kupovine auta, nekako sam se najvise zaljepio za japance, prije svega corollu i nissan almeru, oba 98-99 god.
Dok mi se prva cini kao racionalnija kupovina, drugi sam probao voziti, i odmah se zaljubio u njega. Nevjerovatno zabavan auto za voznju.
E sad, jedini problem, tacnije strah jeste cijena odrzavanja doticnih kod nas. Zvao sam dve firme koje su valjda ovlasteni servisi, ili tako se bar predstavljaju... al preko telefona sam dobio prilicno neodredjene odgovore oko cijena... sve u fazonu "dodjite da vam pregledamo auto, pa cemo se dogovoriti... bla bla bla".
Dakle, ako ima vlasnika doticnih auta (ili ako neko zna), ako bi mogao od prilike da kaze koliko su redovni servis (zamjena filtera i ulja), i veliki servis (+ zupcnasti kais (u slucaju almere lanac) i spaner) skuplji u odnosu na konkurenciju.
A da, i dali se ceka u slucaju kvara "nekog" atraktivnijeg dijela?

Ajde, usput da pitam... sta mislite o kupovini japanskih auta kod nas?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2006, 01:48 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Japanci su kvalitetni. Mnogo se manje kvare od drugih. Ja vozim Mazdu 323F '90. i servisiram je u Matine-u u Trnu. Mislim da cijene nisu pretjerane u odnosu na druge marke.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2006, 20:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Tja, sto se tiče izbora, nije bitno godište auta koliko njegovo stanje, odnosno broj predjenih km, ko je vozio, kako je vozio, kako je odrzavano. Ovako otprilike dajem prednost Toyoti zbog činjenice da postoji diler i serviser u BL a za nissan nisam siguran da postoji. Osim toga Nissan je imao brakove sa Fordom ili PSA grupacijom (nisam siguran)

Uostalom:

http://www.vrelegume.co.yu/forum/viewtopic.php?t=1625&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=454a98aaa3e1b4b494de50833afe0639

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Mar 2006, 10:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2003, 12:01
auto_web je napisao:
Tja, sto se tiče izbora, nije bitno godište auta koliko njegovo stanje, odnosno broj predjenih km, ko je vozio, kako je vozio, kako je odrzavano. Ovako otprilike dajem prednost Toyoti zbog činjenice da postoji diler i serviser u BL a za nissan nisam siguran da postoji. Osim toga Nissan je imao brakove sa Fordom ili PSA grupacijom (nisam siguran)

Uostalom:

http://www.vrelegume.co.yu/forum/viewtopic.php?t=1625&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=454a98aaa3e1b4b494de50833afe0639

sto se tice odrzavanja japanaca kod nas ja toplo preporucujem Vulica na paskulnoj ciglani, sve i jednog japanca popravlja i dobija orginalne dijelove za sve i jedno vozilo, nissan je pod okriljem Renaulta, tako da za servis se obratis u Union auto u Zaluzanima

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Mar 2006, 15:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Dakle preporuke su tu...

E ovo se zove korisna diskusija :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2006, 20:11 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Okt 2003, 12:24
Da ne otvaram novu temu, gdje se tacno nalazi ABS servis u rosuljama, niko mi ne zna reci ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 15:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Servis se tako zove ili ti treba neko ko popravlja abs?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 16:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Servis se zove "ABS".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 17:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hm...Nemam pojma, prvi put cujem... Kako Rosulje nisu bog zna kolike, parkiraj auto negdje i obici ih pjesaka, za 15 minuta najvise bi trebao naci taj servis. A i rekreacija ti nece naskoditi :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2006, 00:49 
Pripravnik
Pripravnik

Evo, ovih dana intezivno samo u potrazi za autom (tacnije vec jedno mjesec dana, a kad sam detaljista), i stvarno ste me ohrabrili sto se tice "japanaca".
Jedino jos vazem, posto auto ne namjeravam zadrzavati duze od 3-4-5 godina, kome poslije prodati doticni auto... pogotovo u ovoj okolini gdje se slijepo vjeruje u njemacki kvalitet, pogotovo wv.
A samo jos zbog toga su mi u opciji opeli, astra i vectra, i eventualno peugeot 306... a sad je pitanje, poslusati srce ili razum :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2006, 12:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2005, 00:07
Srcem se voli, a razumom se kupuje. A 5 godina nije mali period i pitanje je kakva ce situacija biti sa japancima (mozda postanu hit). Uvjek se mozes nadati da ce ti naletiti neko poput tebe i upravo uzeti taj tvoj auto. Svakako da evropska auta ovdje bolje kotiraju i bolje drze cijenu. U svakom slucaju dobro razmisli sam i vidi. Pogledaj kakva je ponuda i cijena dijelova i servisa za taj auto koji ti se svidi pa onda razmisli.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2006, 07:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Iskreno, oko ta tvoja dva japanca ne znam koji je ruzniji (po meni) ali isto tako ne znam koji ce te bolje sluziti ;) Ja bih za istu cijenu razmislio i o Ford Focusu strasno dobro naprvljen auto i nije dosadan kako za voziti tako i izgledom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2006, 00:23 
Pripravnik
Pripravnik

Da su ruzni, ruzni su... ali kad bih gledao dizajn ne bih mrdao od 406-ice :love10: :)
Drugi vazan element je sto ce auto biti parkiran ispred zgrade... ako i zaobidjem rizik od kradje, nikako ne mogu mentalitet naseg naroda. Skoro komsija kupio novu fabiu i neko je zaparao od prednjeg do zadnjeg blatobrana. Da je neki auto mozda bih i pronasao neko opravdanje za tu ljubomoru... al covjek uzeo na kredit, i jos ce ga za to oguliti.
To je jos jedan razlog zasto bih zelio nesto tako neupadljivo, da ne moram stalno da pazim gdje parkiram, dali mi se ko vrzma oko auta i slicno.

A da, sto se tice focusa, samo sam sjedio u njemu, i stvarno fino izgleda, o ostalom ne mogu iz iskustva govoriti... ma u principu gledam ja sve sto mi se uklapa u cijenu, i ako se ukaze dobra prilika, bilo koji proizvodjac, bilo koji model, ako je u dobrom stanju, sto da ne... nisam gadljiv kad su auti u pitanju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2006, 09:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nažlost si u pravu za mentalitet naših ljudi :(

Kod Focusa pazi na zadnji ovjes koji od BMW-a i kao takav ako je oštećen jako je skupa popravka ili zamjena. Ali to su rijedji slučajvi. Takođe za sve modele važi da se pripazi servis jer ako se kupuje auto na kome za par hiljada km treba uraditi veliki servis koji košta onda....

Btw. malo sam gledao ove auto placeve po BL... Prosto nevjerovatno kako ima jeftinih primjeraka sa malim kilometrazama... Ja bih se doooobro zamislio nad tim i uporedio cijene na http://www.e-bay.de , http://www.e-bay.it , http://www.mobile.de , http://www.autoscout24.de/ , http://www.autoscout24.it/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2006, 10:53 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Okt 2003, 19:33
Not now, John! je napisao:
Japanci su kvalitetni. Mnogo se manje kvare od drugih. Ja vozim Mazdu 323F '90. i servisiram je u Matine-u u Trnu. Mislim da cijene nisu pretjerane u odnosu na druge marke.

Ha ha
nema većeg prevaranta od onog gazde Matinea.
Nisu im džabe oduzeli Toyotu.

Znam lika što je ostavio Avensisana redovnom servisu a zamjenili mu štop lampu sa nekom napuklom i kao prave se ludi a imaju da mu prodaju novu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2006, 15:34 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jan 2005, 14:51
IMao je moj cale korolu punih osam godina, neki dan je prodao. nikad kvar, ama bas nikad. redovna promjena ulja i servis i to je to. 1,3 motor. uzmi tojotu neces se pokajati. manje ce pasti na cijeni nego opel ili ford. a kvalitet je neosporan. ja svoju jos nisam prezalio, ali cemo kupiti drugu malo noviju. oko 2000.gp.
a sto se dijelova tice japan auto je najpovoljniji. mislim da su u trnu ali nisam siguran.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2006, 02:49 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Citam ove vase korisne savjete. Stvarno interesantno . Mene interesuje koja strana vizla u BiH:

- nemaju nikakav servis
- imaju slab servs
- imaju dobar sewrvis
- imaju odlican servis

Kad ovo kazem, mislim na nabavku dijelova u Banja Luci, Sarajevu ili Tuzli. Da li je tesko doci do dijelova za strana vozila, jer ako se auto pokrvari, a nemas dijelove, onda trebas cekati, putovati, traziti itd.

Procitao sam jedan komentar gdje se kaze da za $ 4000 u SAD mozes kupiti polovan golf. Golf IV sa predjenih 75.000 krece se od 8000-9000 dolara. Ovdje su i stara auta skupa. Sve je tako napravljeno da te prisili na kupovinu novog auta.

Inace, najpopularnija su japanska auta:Tojota, Honda i to bez premca, pa onda Nisan i Mazda, a tu je negdje i koreanac. Neki vise cijene Hondu, neki Tojotu. Honda se nesto vise prodaje jer ima malo bolji dizajn. Istina, popularna su i njemacka vozila.
Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2006, 11:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Ja sam od 99-02 vozio Subaru Legacy 2.2 16V u Banjaluci. Jedini servis koji mi se u pocetku nudio da ga odrzava je bio jedan na Paprikovcu kojem su dovozili cesto japanska auta, pa sam bio uvjeren da je izbor OK. Toliko sam para bacio na taj auto, samo zbog loseg servisa da vam to ja ne mogu docarati.
Mijenjao sam lamelu, korpu, druk lezaj, zamajac, to je lik tako jebeno grozno sastavio da nikad vise nisam imao ugodjaj tog hvaljenog superiornog Subaruovog AWD pogona.
Spalio sam jednom prilikom ventile, naravno zamijenio ih novim, i za 15 dana opet isto, pa opet...vise nisam smjeo stiskati gas. Vozilo je samo zahtijevalo jedno fino podesavanje, ali to niko nije bio u stanju da uradi jer na tom motoru likovi nisu znali pola dijelova cemu uopste sluze. Generalno, mislim da je odrzavanje auta u BL goli kurac, svi te samo zavlace i jebu te kad stignu. Da imam garazu sam bih radio svoje auto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2006, 14:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
Dope, da li je taj Subaru još uvijek u BL? Pričao sam s vlasnikom jednog takvog, čak ga je i nabavio u to vriejem kad si ga se rješavao (2002-2003). Tvrdi da je prezadovoljan autom i da ga servisira u Sloveniji (što je opet suludo, ali tako mu je to)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2006, 16:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
elixir je napisao:
Dope, da li je taj Subaru još uvijek u BL? Pričao sam s vlasnikom jednog takvog, čak ga je i nabavio u to vriejem kad si ga se rješavao (2002-2003). Tvrdi da je prezadovoljan autom i da ga servisira u Sloveniji (što je opet suludo, ali tako mu je to)

Ne znam gdje je, vidio sam jednog zelenog i imaju jos 2 siva kakav je bio moj. Moj je zavrsio u prijedoru, da li se vratio ovamo ne znam. Zao mi je sto ga vise ne vozim, ali nije bilo vise smisla davati tolike novce. 4 originalna amortizera sam platio 2000 KM!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]