blue je napisao:
Citiraj:
nema hoce nece, moraju, jer je to novi Zakon o obrazovanju
Eto, u starom zakonu je pisalo da fakultet nema prava naplaćivati sve one formulare studentima nakon što ovi plate školarinu. Pa je pisalo da pismeni ispit važi, ne znam, dva mjeseca.
U zakonu piše svašta, ali neko mora i da ga sprovede.
Možda i budemo magistri, ne znam. Samo ne vjerujem.
ama ljudi, poredite stvari tehnicke prirode koji su regulisani fakultetskim aktima sa pitanjima koja su propisana krovnim zakonom i josh uvijek nisu ukovrijezena jer se moraju
uskladiti sa zemljama u okruzenju koja su to prosla, tj. sa univerzitetima u zapadnim zemljama. Samo tako mozemo ocekivati da nam diplome budu priznate, kada po zavrsetku fakulteta dobijemo isto zvanje i stepen strucnosti kao neko, ko je zavrsio u Njemackoj ili Francuskoj.
Bolonjski proces uplivava, ali to je mukotrpan rad na prilagodjavanju nastavnih planova i programa, dugo vremena se 'veslalo' po jednim sistemima a sad se sve mijenja. Zato treba strpljenja.
Druga stvar, taj isti Zakon propisuje i raznorazne revizije, tako da se ne morate sikirati hoce li biti ili nece. One visokoskolsle ustanove koje ne budu radile po Zakonu, ne budu ispunjavale uslove, nece raditi.
Isto vazi i za privatne fakultete i univerzitete.
A da se vratim na temu po pitanju master-a.
Dakle, kao sto sam vec ranije pominjala, Bolonja nije kraci nacin studiranja vec DUZI. studije od 4 godine, sada ce trajati 5 godina, i po zavretku istih se dobija zvanje MASTER(magistar) prava,ekonomije, elektrotehnike, arhitekture i slicno.
Napominjem to nije istoo kao i magistar pravnih nauka, ekonomski, eletrotehnickih is l....jer se u ovom drugom slucaju radi o postdiplomskim ,akademskim studijama.
I josh nesto, svi koji su zavrsili odavno fax, ili ce ga zavrsiti do potpunog provodjenja ove odluke Zakona, dobijaju STARI naziv zvanja, struke, ali mogu da konkurisu i obavljaju poslove kao i 'masteri', i nece biti retroaktivno izmjene dodijeljenih zvanja.