banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 22:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 74 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2006, 08:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2003, 12:01
trikolor je napisao:
nije mi jasno sto se ovi sa PIM-a toliko "hvale" sa CEEMAN clanstvom kad to ustvari moze biti SVAKO ko ima bilo kakve veze sa menadzmentom.. samo treba da plati godisnju clanarinu.
Bas bazveze - ja sam mislio da je to nesto.

http://www.ceeman.org/?nSel=aboutceem&nSub=abmember

hehe ako je tako sto nije fakultet za poslovne studije u clanstvu ceeman-a, ili janjos iz prijedora, ili slobomir iz bijeljine....upravo zato sto ti je potrebna preporuka jakih profesora i jakih fakulteta, a tu je clanarina na posljednjem mjestu....

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2006, 13:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
langolijer je napisao:
BLC - zasto je koledz?

eto..

BLC je ostao u nazivu Banjaluka Collage, ali je zvanicno presao u fakultet.
Traje 3 godine, koliko je minimum po novom Zakonu o obrazovanju,i dobija se visoka strucna sprema.

A zanimanje dipl. menadzer jos uvijek svako krsti kako hoce, jer u klasifikaciji zanimanja josh uvijek nisu uvedena ova znova zanimanja, cak ne postoji ni programer, informaticar i masa drugih. Koristi se stara klasifikacija koja je bila u opticaju kada ovih zanimanja i novih tehnologija nije bilo ni na vidiku. Tako da je problem sto ona josh nije preradjena.
Toliko za sada, nistam u stanju da pishem dalji odgovor, dok s ene budem bolje osjecala. pozdrav langolijeru :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2006, 20:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 02:50
Citiraj:
jer da bi osnovao univerzitet moras imati minimalno 3000 studenata

Flashman, odakle ti ovaj podatak? Ne tvrdim da nije tacan, ne poznajem domace zakonodavstvo, ali mi nije jasna svrha ovog uslova. To jest, ako uopste postoji...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2006, 12:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Zomb1~Ginnungagap~ je napisao:
Citiraj:
jer da bi osnovao univerzitet moras imati minimalno 3000 studenata

Flashman, odakle ti ovaj podatak? Ne tvrdim da nije tacan, ne poznajem domace zakonodavstvo, ali mi nije jasna svrha ovog uslova. To jest, ako uopste postoji...

Univerzitet može imati organizacijske jedinice kao što su fakulteti, akademije, visoke škole ili znanstveni instituti, koje izvode nastavni, naucno-istraživački i umjetnički rad u jednom ili više obrazovnih i naucnih područja....

to jedan od uslova, a kad to sve pretvoris u studente to ti je cca 3000..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2006, 17:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 02:50
Flashman, nemoj da zezas. Prvo si rekao da "moras imati minimalno 3000 studenata", a zatim da je to nesto cirka 3000 studenata.

Osim toga univerzitet "moze" imati institucije koje si naveo, ali ne mora.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 21:40 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 31 Jan 2006, 01:26
Uh, kako da počnem.

Pelikan,
u potpunosti te razumijem. I ja sam na isti način razmišljao, bio isto tako vatren protiv privatnih fakulteta. Ali to je bilo u vrijeme kad sam bio nupućen, pun neprovjerenih informacija, i kada sam znao nekoliko ljudi koji studiraju neke privatne fakultete a za koje znam da i nisu bili kakvi đaci.

Mislim da ovdje griješimo temeljno. Mislim da fakultete ne treba razdvajati na privatne i državne, nego na dobre i loše. To što je neki fakultet privatni, ne mora i ne smije značiti da je on "tvornica diploma". Naša je nesreća što takvi fakulteti postoje kod nas, i većina takvih privatnih bacaju ružno svjetlo na one privante (ali i sve druge) koji rade dobro, na pravi način i čiji primarni cilj jeste kvalitet, a ne kvantitet diploma.

Zapitajte se samo: Da ste uložiti ogroman novac i otvorili neki fakultet, da li biste okaljali obraz štancanjem diploma i da li biste trajali kratko,ili biste težili kvalitetu, pa trajali puno duže?

Pročitah na prethodnim stranicama kako je novi rektor nahvalio privatne fakultete nazvavši ih "piljarama" (ili kako već), ali je isto tako izdvojio nekoliko fakulteta na kojima se radi dobro (između ostalog i Fakultet za PIM).

Ne smatram sebe posebno pametnim čovjekom,ali se smatram čovjekom čije je vrijeme itekako dragocjeno, te ne bih vrijeme gubio na nešto što ne smatram dovoljno kvalitetnim.

Ali kako rekoše ljudi prije, vrijeme će pokazati i tržište će prepoznati kvalitet i vrijednost. Ja samo želim da se to što prije desi, da se jednom za sva vremena ućutkaju oni koji visokoškolske ustanove dijele na privatne i državne a ne na kvalitetne i nekvalitetne.

Pozdrav,
DM.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2006, 01:20 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jan 2005, 14:51
klasika, ***** sa privatnih fakulteta kazu dadrzavni nista ne valjaju, a ***** sa drzavnih obrnuto. samo da dodam jedno pitanje:
A GDJE PROFESORI SKOLUJU SVOJU DJECU I TO ONI KOJI RADE NA PRIVATNIM?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2006, 12:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2005, 12:34
Na drzavnim! :D
Sta je nagrada za tacan odgovor? :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2006, 16:00 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jan 2005, 14:51
nagrada je : nema nagrade. ali zato znas koja se diploma vise cijeni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2006, 17:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2006, 14:27
Kad covjek cita ove komentare dobije dojam da se raspravlja o razlikama izmedju Yale-a i Harward-a,a cinjenica je da se radi o fakultetima u Banjoj Luci.Kada ce vise ljudi u BL prestati da zive u "kutiji" i misle da je BL centar svijeta.Ono sto sam htio reci je slijedece,malo je besmislena rasprava o fakultetima u BL i BiH uopste jer,na zalost,ni jedni ni drugi ne valjaju.E sad,ne mogu svi da idu na studije u inostranstvo,pa fax-ovi ovdje dodju kao nuzno zlo.Sto se tice ove rasprave,koji je bolji bla bla...licno mislim da je trenutno situacija na privatnim fakultetima kod nas takva da nemaju dovoljno kadrova i da se u moru novootvorenih privatnih fax-ova dosta nalazi onih koji hiperprodukuju diplomirane whatever.Trebace bar 10 godina da se iskristalise koji je dobar,a koji los privatni fax.S druge strane,na drzavnim,ja bas ne znam da ljudi izlaze puni znanja,spremni da se vec sutradan bace u nove radne pobjede,nego su uglavnom iscrpljeni maltretiranjem koje su dozivljavali tokom studija od strane bahatih profesora koji su u svojim glavama velicine internacionalnih razmjera.Ispade tako da je glavni + u korist drzavnih fax-ova tezina studiranja sto,priznacete,ne znaci i da si nesto naucio,jer na drzavnim fax-ovima ce jos godinama smarati studente sa nepotrebnim stvarima.Kriterij bi trebao biti znanje koje se stekne na fakultetu,prakticni rad tokom studija i slicno,a na zalost to jos uvijek nema ni na privatnim ni na drzavnim.Ipak,najtuznije je to sto bez obzira sta zavrsili,moracete imati opaku stelu da se zaposlite i tu vas nece niko pitati sta znate i koji ste fax zavrsili,nego ciji ste i koliko kesha ste izbrojali.Ovo je zemlja u kojo se ni klonirani Tesla ne bi mogao u Elektricnom bez stele zaposliti.Nade ipak ima,jer u buducnosti,kad se sve privatizuje i udju strane investicije u ozbiljnijem obimu,vrednovace se znanje i predanost radu.Mozda malo dugo pisanije,ali razumjecete me,dosadilo mi je vise citati prepucavanja koja traju vec danima,pa rekoh da dam i svoj komentar.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2006, 18:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 19:45
YgapHuk je napisao:
...Ipak,najtuznije je to sto bez obzira sta zavrsili,moracete imati opaku stelu da se zaposlite i tu vas nece niko pitati sta znate i koji ste fax zavrsili,nego ciji ste i koliko kesha ste izbrojali. Ovo je zemlja u kojo se ni klonirani Tesla ne bi mogao u Elektricnom bez stele zaposliti...

Na zalost, ovo je kratak ali vrlo dobar opis nase stvarnosti... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2006, 22:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
sajso svaka ti čast,

otimaš mi riječi iz usta.
a, ja ću još nešto pitati, zašto niko nije pokrenuo privatnu medicinu, stomatologiju, farmaciju,....
zašto niču isključivo pravni, ekonomski ili menadžerski fakulteti.

većina današnjih privatnih fakulteta su teško ruglo, neuslovni i preskupi, sa sumnjivim diplomama za koje u medijima često čujemo kako su poništene, lošim kadrom i nedostatkom svega i svačega osim namjere da se lakovjernim studentima uzmu pare, a pojedinci na tome dobro zarade.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2006, 10:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

acrobatico je napisao:
sajso svaka ti čast,

otimaš mi riječi iz usta.
a, ja ću još nešto pitati, zašto niko nije pokrenuo privatnu medicinu, stomatologiju, farmaciju,....
zašto niču isključivo pravni, ekonomski ili menadžerski fakulteti.

većina današnjih privatnih fakulteta su teško ruglo, neuslovni i preskupi, sa sumnjivim diplomama za koje u medijima često čujemo kako su poništene, lošim kadrom i nedostatkom svega i svačega osim namjere da se lakovjernim studentima uzmu pare, a pojedinci na tome dobro zarade.

mislim da ne treba generalizovati sve privatne fakultete i trpati ih u isti kos, a da cu ti i dokaz o tome....

prije par dana republicka inspekcija za rad visokoskolskih ustanova je donijela odluku o zatvaranju fakuleta za menadzment u gradisci i fakulteta za politicke nauke u BL. U narednom periodu zatvorice se i fakultet za poslovne studije i onaj fakultet za med.sestre na malti...
takodje je komisija utvrdila da fakultet za poslovni inzenjering i menadzmet ima sve uslove za rad fakulteta (strucan kadar, uslove za rad,... ) tako da svaka sledeca prica kako FPIM ne valja zbog nekih stvari (nestrucni kadar, oprema, kvadratura prostora) pada u vodu.
Takodje FPIM je potpisao ugovor sa Komercijalnom bankom o stipendiranju 6 najboljih studenata, sa mogucnoscu zaposljavanja nakon zavrstetka studija. Jedan student je vec poceo raditi u Komercijalnoj banci, dvoje je pocelo raditi u Elektrokrajini, jedno u Glasu Srpske, tako da se diploma ovog Fakulteta priznaje kao ravnopravna sa svim drugim diplomama drzavnim fakulteta...

pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2006, 06:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
ja nisam rekao svi, nego većina. slažem se da izuzetaka ima. i dobro je da je tako.

pozdrav.

Vrh

Tema posta: ....
PostPoslato: 01 Feb 2007, 14:30 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Mar 2005, 21:01
...

Poslednji put menjao lopta dana 17 Jul 2007, 11:47, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2007, 12:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
...eh, tužno je da se otvaraju samo menadžmenti na čelu sa ljudima pijačnog mentaliteta (što reče prof. šijaković) ... :(

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2008, 12:03 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 30 Sep 2008, 11:43
Ja sam upisala I god.na univerzitetu za poslovne studije i boli me briga koji je kvalitetniji.Nemam vremena da disem od posla u privatnoj firmi,a sef mi ima zavrsenu srednju skolu al ga gazda obozozava i nikada i nece zavrsiti fakultet.E ja kad ga zavrsim bar cu imati vecu plata,jer tako zakon nalaze i bar cu znati za sta radim.Zaboli me ko kako kupi pare i ja bi da mogu.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2008, 15:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2006, 14:27
Koji to zakon nalaze da ti neko u privatnoj firmi da platu u skladu sa strucnom spremom?Ykonu o platu podlijezu samo drzavne institucije,a u ostalim to moze da bude samo odraz dobre volje,a nikako da je privatnik DUZAN da ti da vecu platu kad zavrsis fakultet...

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2008, 07:10 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 30 Sep 2008, 11:43
Nemoj mi to pricati.
A gdje to dobra volja?Samo jos u malim primitivnim mjestima se moze plata davati kako poslodavac hoce.Znam vrlo dobro koliko je puta dolazila inspekcija u firmu gdje radim,i kolike su kazne,pa vise da im se isplati da postuju zakon nego da rade kako im je volja.A isto tako ljudi koji rade na "nizim" radnim mjestima nego ja imaju vecu platu jer imaju VSS ili fakultet.A drznavnih firmi je jako punu ostalo,pa da je tako kako pricas onda uziva nekih 1000ljudi u tim finim platama i radnom vremenu.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2008, 10:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
YgapHuk je u pravu. Ti nisi. Nauči da živiš s tim.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 74 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]