Uh, malo me zbuniste sa vasim komentarima
Naime, vidim da je ovdje prica o Nickel-Metallhydrit-baterijama (NiMH). Otkako smo nabavili digitalac, koristimo upravo takve, jer je (bar na Zapadu) propagirano da one nemaju tzv. Memory-efekat.
U suprotno tome su Nickel-Cadmium (NiCd) te koje moraju prije ponovnog punjenja uvijek do kraja da se isprazne da im se s vremenom ne smanji kapacitet. Izgubljen kapazitet je u ovom slucaju nepovratan.
Photocanon i stigmata, vidim da tvrdite da i NiMH-baterije treba
uvijek prazniti do kraja
S obzirom da mi vec skoro tri godine koristimo NiMH-baterije i ponekad se dogodi da nam neplanski treba vise enregije, tad ih dopunjavamo i nismo primijetili da im je oslabio kapazitet. Znam samo da je vazno da ih treba prije prve upotrebe napuniti do maksimuma.
Inace, korstimo "spori" punjac, kome treba nekih 14 sati da napuni baterije.
Nadam se da sad nismo totalno zbunili Vadera, ali googlajte malo. Ja sam svoje iskustvo i informacije potvrdila googlanjem, pa se nadam da ne grijesim. Sjecam se samo da je oduvijek to bila prednost u donosu na NiCd-baterije, kojih imam i dalje npr. u mom mobilnom, pa tu moram da pazim da ispraznim akku do kraja da ne ugrozim kapazitet mobitela.
Nasla sam jos jednu zanimljivu informaciju. Kod NiMH-baterija se kod dopunjavanja s vremenom pojavljuje tzv. Lazy-Battery-efekat, koji nije tako poguban kao Memory-efekat. NiMH-baterije je potrebno
samo s vremena na vrijeme (otprilike nakon 50 punjenja) potpuno isprazniti prije ponovnog punjenja, tako da im se vraca putpun kapacitet.
Mislim da je u cijeloj ovoj prici vazno kakav punjac imate. Ne znam kakvi se punjaci nude na nasem trzistu, ali bilo bi pozeljno da izberete nekakav uredjaj, koji ima pored punjenja i funkciju praznjenja, tako da kod NiCd-baterija u svakom slucaju mozete biti sigurni da ne dodje do Memory-efekta, a i da biste povremeno osvjezili svoje NiMH-baterije.
Naravno, ako grijesim, ispravite me
Jack.