banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 00:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 63 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2006, 13:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Avg 2006, 21:23
Helena je napisao:
Nemos vjerovat' kolika se vazhnost posvecuje "kakvo auto se vozi". Mislim zar je to definicija materijalnog statusa?? To samo ali samo kod nas ima. U Austriji profesori na fakultetu zaradjuju brooku para a vozni park im je prosjecan. (Vjerujem da bi i stojadnina vozali da im je pri ruci).

Nemos vjerovat'....auto ko auto..bitno je da sluzi svrsi.

brafo! tako bi se trebalo gledati na sve materijaln0!
meni je vech zlo od onog materijalnog, samo se to i cijeni...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2006, 13:43 
Helena je napisao:
Nemos vjerovat' kolika se vazhnost posvecuje "kakvo auto se vozi". Mislim zar je to definicija materijalnog statusa?? To samo ali samo kod nas ima. U Austriji profesori na fakultetu zaradjuju brooku para a vozni park im je prosjecan. (Vjerujem da bi i stojadnina vozali da im je pri ruci).

Nemos vjerovat'....auto ko auto..bitno je da sluzi svrsi (prvenstveno za prelazak kilometraze, voznja s jednog mjesta na drugo)....ali kod nas je to izgleda "privlacenje paznje".....svashta.

Potpisujem....

Kod nas sta god da imash...pa to sluzi samo da se covjek pokaze kako to ima...kako je to skupo....evo nrp. moji prijetelji su kupili mobilne telelfone od 600 km iako im je plata 450 km, ali kada sam pitao shta taj mobilni ima (megapixela, memorije, symbian i da ne spominjem, itd.) nisu pojma imali....bitno je ssamo da se pohvale kako imaju mobilni od 600 km....obichno kenjanje...

A u Shvedskoj ministri idu bicikom na posao..... :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2006, 13:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Ustani Titooooo.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2006, 14:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2004, 09:35
sve sami isfurani siromasi :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2006, 14:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
matador je napisao:

ole campeone :) , ne mozes generalizovati tako, mozda jer nisi shavtio sta ova vecina ovde zeli da istakne,
Onaj ko ima i ko zivi uvijek malo iznad prosjeka, on se nece time hvalisati i isticati statusne simbole, poput mobitela, auta, nakita i slicno, jer mu se to podrazumijeva. :)
A onaj ko je pomodar, ko je sve to stekao odjednom , istice sve te materijalne atribute u prvi plan i stvara sliku neke mocne sile, ali tesko da tu ima kontinuiteta u bilo kom pravcu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2006, 16:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
matador je napisao:

Sta god ja bila, meni u zivotu nije najbitnije koliko ko para ima, sta ko vozi i na kakav telefon prica. A na osnovu mog misljenja ili ljudi koji slicno razmisljaju, ne mozes reci ko je bogatun a ko siromah. Siromasniji (ograniceni) su ljudi, za mene, koji mjere sve parama.
Imam telefon koji sluzi da razgovaram, posaljem poruku i slicno. A da se busam u prsa "jeboteee kupila sam telefon od 1000 maraka"...ma daaaaj.... Nemoj me pogresno shvatiti, ali nepotrebno isticanje (chitaj: hvalisanje) kojekavih (za zivot) nebitnih stvari je za mene - vrhunac gluposti....Kad bi se toliko posvecivalo vremena, energije i volje za izgradnju lisnocti (sopstvene) svijet bi bio mnogo veseliji.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2006, 16:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
AntiDope je napisao:
Ustani Titooooo.....

Ovim je receno sve. Tema je otisla u tri p.m.
Ova Helena je dezurna forumska baba
"sve je ovde laz, sve je pretvaranje, nista nije kao prije"
aaaahhh shut up!
Slazemo se u nekim stvarima, ali ipak si baba.
Druga stvar, ono za bicikle...

Ide kitu moju biciklom na posao, jednino ako mu je kuca prekoputa ministarstva... :roll:
Nigdje oni ne idu bez horde majmuna (gorila) oko sebe... To se jedino ovde moze cuti...
Tipa " Svabe obuku odijelo i idu trotinetom na posao".
Vecina ih zivi po 70km i vise udaljena od mjesta zaposlenja...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2006, 16:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Ma nek' si ti meni rekao....Mozes sad biti ponosan na sebe. :wink:

Poslednji put menjao Helena dana 06 Sep 2006, 16:35, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2006, 16:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2004, 09:35
nisam ja kriv da volim International Singing Prostitutes ( Pussycat Dolls )

;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2006, 16:40 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Pa eto Nikole Poplasenog isao je biciklom na posao/uni :-)

U Njemackoj i Austriji nije nista neobicno da covjek, doktor nauka ide bicom na posao, iako moze da ima jako dobar auto. A sad sto neko ne zeli da se "sramoti" sa biciklom, to je druga stvar, a to da li je taj "problem" vise prisutan kod nas je opet diskutabilno. Ljudi su razliciti.

Ali dok god bude bilo ljudi koji zavide onom koji ima i koji ga ogovaraju zbog toga sto se "folira," bice i onih koji vole da izazivaju tudju zavist.

@Pero, znas kako, kad covjek malo izadje i vidi svijeta, pa se vrati, neke mu stvari zapadnu za oko. Dovoljno je recimo da odes do Njemacke i uporedis carinare na granicama i dodjes do zakljucka ko je najneljubazniji.

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2006, 07:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Citiraj:
U Njemackoj i Austriji nije nista neobicno da covjek, doktor nauka ide bicom na posao, iako moze da ima jako dobar auto.

:-?
Pa kad bacis racunicu da autom neces stici i sl. nije to nista nenormalno. Ja recimo u BL znam doktora i doktora nauka da na posao idu pjeske.
:drinking:

@ Dak, ja sam eto imao prilike da vidim i ja te njemacke i austrijske carinske sluzbenike...i vjerujte mi nikakvu spec. ljubaznost nisam otkrio. Koji je problem sa nasim carinicima? Nisu mi gepeka otvorili ima zadnjih 10 prelazaka. Ej, vjeruju mi na rijec!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2006, 09:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Ne radi se samo o pojavi karakterističnoj za nas. Torsten Veblen (Thorstein Veblen), ekonomista i sociolog je još prije nekih stotinu godina pisao o pojavi zvanoj 'primjetna potrošnja'. (conspicous consumption)

Radi se o tome da je kao pokazatelj statusa usvojena prekomjerna i nepotrebna potrošnja čija je jedina svrha da bude primijećena.

Rastrošnošću se drugima pokazuje i dokazuje viši status.

Naravno, krediti i tome slično omogućuju simuliranje višeg statusa, to što neko posjeduje skupu stvar nije dokaz višeg statusa. Sam Veblen je pisao o ljudima koji su voljni da se odreknu mnogo čega samo da bi imali neki statusni simbol. Pa ko voli, nek' izvoli. :)

"Taština, sve je taština". (Prorok, ako se ne varam)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2006, 17:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ajoj, pa idu biciklom na posao ako znaju da je gužva u saobraćaju i znaju da autom neće stići... Ako ne biciklom, onda motorom...
@Dak:
Ha... Da, carinici su jedino kod nas neljubazni.... :roll: Vraga... U sve i jednoj zemlji prvo gledaju pasoš, pa kada vide odakle si, onda te tako i tretiraju.... Čast izuzecima...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2006, 01:05 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jan 2005, 14:51
citam ovo i cudim se. 3000KM zvuci puno i stvarno i jeste previse. sa 3000 KM se u holandiji moze normalno da zivi, znam pouzdano. i ovde ljudi masovno voze bicikl.
e sad ovde pravite veliku gresku, jer gledate stanje samo u BL. slika o finansijskoj 'moci' ljudi u ostatku RS je daleko gora. BL je mjesto prividnog blagostanja, ali sta je sa mjestima u hercegovini,jes da ima manje stanovnistva, ali tamo je i baja koji vozi golf 2 imucan, a auto je obicna kanta.
neko napisao da ispred novih zgrada stoje dobra kolica. imaju ljudi da kupe nova kolica i nov stan na kredit, ali nijedan taj stan nije veci od pisljivih 35 kvadrata a auto je uglavnom DAcia ili neki do 20 000KM, i onda se nesto kurce. ima izuzetaka, tj. onih koji voze merdze ili bmw i imaju vile i imaju pravo da se kurce, ali rijetki to rade, bar oni koje ja znam. ali takvih je malo.kod nas baja kupi auto od 10000 maraka,al kad mu se sjebe neki dio nema para da ga kupi jer je i zadnje pare dao za auto.
i stvarno moras biti retardiran da kupis telefon koji kosta 600KM. sa kojim ces da primas poruke i pozive, jer nemas para da kupis dopunu. a kad imas kupis onu od 5KM. i naravno kurcis se sa tim telefonom jer nemas nista drugo vrijedno.

po mom misljenju, jedina stvar sa kojom uvijek mozes da se kurcis i na kojoj ce ti svako da pozavidi je ZNANJE, bez obzira ko si i sta imas i niko ti nece reci da si iskompleksirani supak. a pozavidjece ti svi. a sve drugo je prolazno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2006, 19:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Avg 2006, 21:23
sajso je napisao:
po mom misljenju, jedina stvar sa kojom uvijek mozes da se kurcis i na kojoj ce ti svako da pozavidi je ZNANJE, bez obzira ko si i sta imas i niko ti nece reci da si iskompleksirani supak. a pozavidjece ti svi. a sve drugo je prolazno.

:wav: (((:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2006, 20:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
AntiDope je napisao:
Citiraj:
@ Dak, ja sam eto imao prilike da vidim i ja te njemacke i austrijske carinske sluzbenike...i vjerujte mi nikakvu spec. ljubaznost nisam otkrio. Koji je problem sa nasim carinicima? Nisu mi gepeka otvorili ima zadnjih 10 prelazaka. Ej, vjeruju mi na rijec!

Meni i vise.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2006, 21:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
sajso je napisao:
citam ovo i cudim se. 3000KM zvuci puno i stvarno i jeste previse. sa 3000 KM se u holandiji moze normalno da zivi, znam pouzdano. i ovde ljudi masovno voze bicikl.
e sad ovde pravite veliku gresku, jer gledate stanje samo u BL. slika o finansijskoj 'moci' ljudi u ostatku RS je daleko gora. BL je mjesto prividnog blagostanja, ali sta je sa mjestima u hercegovini,jes da ima manje stanovnistva, ali tamo je i baja koji vozi golf 2 imucan, a auto je obicna kanta.
neko napisao da ispred novih zgrada stoje dobra kolica. imaju ljudi da kupe nova kolica i nov stan na kredit, ali nijedan taj stan nije veci od pisljivih 35 kvadrata a auto je uglavnom DAcia ili neki do 20 000KM, i onda se nesto kurce. ima izuzetaka, tj. onih koji voze merdze ili bmw i imaju vile i imaju pravo da se kurce, ali rijetki to rade, bar oni koje ja znam. ali takvih je malo.kod nas baja kupi auto od 10000 maraka,al kad mu se sjebe neki dio nema para da ga kupi jer je i zadnje pare dao za auto.
i stvarno moras biti retardiran da kupis telefon koji kosta 600KM. sa kojim ces da primas poruke i pozive, jer nemas para da kupis dopunu. a kad imas kupis onu od 5KM. i naravno kurcis se sa tim telefonom jer nemas nista drugo vrijedno.

Odlican presjek. Samo bih dodao da u osnovi nije vezan samo za nase krajeve.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jan 2007, 23:54 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2006, 21:22
Tema ti je mislim... da crknes

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2007, 00:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 20:03
AntiDope je napisao:
Ustani Titooooo.....

8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2007, 19:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
rap_girl je napisao:
Tema ti je mislim... da crknes

Tema je usko povezana sa podforumom, jer je siromastvo zivotni stil (doduse, koji se ne bira voljom, ali je ipak "lifestyle").
A ti djevojcice pocni slusati rap a ne MTV sranja u kojima se siromasni ne spominju, vec sve sija od kajli i nabudznih automobila, pravi rap prica o necemu drugom, ne o zurkama i seksu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 63 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]