banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 14:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Avg 2006, 16:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Treba mi program za snimanje na PC sa miniDV kasete. Kamera je Sonijeva. Uz nju je došao CD ali snima u formatu 320 X 240.

Pored toga koji program je dobar za kompresiju u DVD, tj. DivX format Avi fajlova, jer naravno kada se prebaci na komp, sat vremena izađe oko 20 GB.

Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2006, 17:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Dce/02 je napisao:
Treba mi program za snimanje na PC sa miniDV kasete.

VirtualDub, ako trebaš samo da prebaciš snimak sa kasete na HD. Adobe Premiere, ako želiš da se igraš montažom.
Dce/02 je napisao:
snima u formatu 320 X 240.

Zato što koristiš USB kabl. Treba koristiti FireWire kabl, pa će moći u 720x576 (PAL) formatu.
Dce/02 je napisao:
Pored toga koji program je dobar za kompresiju u DVD, tj. DivX format Avi fajlova, jer naravno kada se prebaci na komp, sat vremena izađe oko 20 GB.

To je nekompresovani video i moraćeš svakako imati prostora na hard disku, bar dok ne kompresuješ u Divx/Xvid (nisam siguran da može direktno sa kamere u Divx). Zato ti je dovoljan VirtualDub.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2006, 18:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Zaista iscrpni odgovori. Tačno da sam koristio USB. Nabaviću firewire kabal. Ali. kada sam prebacio i ovako, kvalitet slike je bio približan divx formatu. Znači malo su se videle one kockice. Toga ne bi trebalo biti kada se koristi firewire. Zar ne?

Da li mi treba neka posebna kartica za firewire (to je I-link). Na grafičkoj imam s-video out i DV out.

btw Naravno prvo ću da prebacim sve na hdd pa onda sledi kompresija...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2006, 18:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Ako ti podrzava Dv format, onda kupis karticu koja podrzava DV (oko 25 KM), onda kupi kabl da povezes kameru i komp i to je to. Onda instalisi Premier (ali verziju 1.0) i to je to, odatle je lako. poz :D 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2006, 21:34 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
I mene je ovo zanimalo, ali sam pitao na drugom forumu (gdje nisam dobio odgovor kakav sam trazio). Potpuno isti slucaj je i kod mene, samo sto meni nije prebacivalo zvuk, kada sam snimao preko USB-a. :-?
Zasto preko USB-a ne moze vise od 320x240? Spor link? Znaci, treba mi samo firewire. Gdje ima za kupiti? Jel' treba posebna kartica za PC i koliko kosta? :)
Ima li nacina da se odmah prebacuje u kompresovani video?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2006, 22:27 
Veteran
Veteran

FLASH je napisao:
I mene je ovo zanimalo, ali sam pitao na drugom forumu (gdje nisam dobio odgovor kakav sam trazio). Potpuno isti slucaj je i kod mene, samo sto meni nije prebacivalo zvuk, kada sam snimao preko USB-a. :-?
Zasto preko USB-a ne moze vise od 320x240? Spor link? Znaci, treba mi samo firewire. Gdje ima za kupiti? Jel' treba posebna kartica za PC i koliko kosta? :)
Ima li nacina da se odmah prebacuje u kompresovani video?

Polako... ;)
I ja sam se tek prije nekoliko dana upoznao sa ovim predmetom.
Taj USB kabl služi jedino za prebacivanje fotografija i za korištenje kamere kao Web kamere (Video chat i sl.). Možda ti zbog toga nije prebacivao zvuk, jer nije namijenjen za capture video signala. Firewire je brži od USB i zato se koristi za prenos žive slike. Čini mi se da sam vidio u Mediamarketu da firewire PCI kartica košta oko 30 KM.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2006, 23:26 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Hvala. Uzecu firewire, pa da konacno prebacim snimke na diskove. :)
Jos nesto... Posto nisam bas skroz na "ti" sa Premiereom (jednom me je jako iznervirao, pa ga prestao koristiti :D ), sa cim ce mi biti najlakse napraviti da mi se snimak moze rezati direktno na DVD kao film, i sa cim je najlakse napraviti neki jednostavan meni? Nero? :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2006, 23:59 
Veteran
Veteran

FLASH je napisao:
Posto nisam bas skroz na "ti" sa Premiereom (jednom me je jako iznervirao, pa ga prestao koristiti :D ), sa cim ce mi biti najlakse napraviti da mi se snimak moze rezati direktno na DVD kao film, i sa cim je najlakse napraviti neki jednostavan meni? Nero? :)

Ni ja nisam imao pojma u vezi sa Premiereom, pa mi je prijatelj objasnio neke stvari. Program je jako moćan. Ko ima vremena da se zeza sa montažom, može prave filmove da pravi. :)
Za najjednostavnije zadatke (sjeckanje, spajanje i konverziju u DVD format) dovoljan je VirtualDub ili Avidemux. Ja koristim ovaj drugi. DVD koristi MPEG2 kodek za video, a AC3 i još neke kodeke za audio. Ja koristim AC3 (192 kbps). DVD format je MPEG-PS. Znači sirovi materijal isjeckaš i pospajaš, i zatim svaki od pripremljenih filmova koje želiš na DVD-u konvertuješ u DVD format. Svaki od tih filmova će biti poseban "title", pa ćeš moći pomoću menija da odabereš odgovarajući "title". Za kompresiju treba odabrati odgovarajući bitrate (da sve stane na jedan DVD).
Nakon što pripremiš te fajlove (kompresija inače zna da potraje), onda možeš koristiti neki program za DVD authoring. Ja koristim DVDStyler - veoma jednostavan. DVDStyler služi samo da pripremljene filmove pretvori u strukturu fajlova koja odgovara za DVD (ne obavlja enkoding i sl.). Kažu da je dobra ideja enkodovati video u nekom programu za koji si siguran da radi kvalitetan enkoding, a ne u programima za DVD authoring pošto većina ima neke loše kodeke.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2006, 01:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jul 2004, 18:28
neke novije ploce imaju integrisan firewire, tako da provjerite to prije nego sto kupite firewire karticu... da ne bacate dzabe pare ;)

ja sam karticu kupio u HGspotu - 28 KM uz godinu dana garancije... u mediamarketu je malo jeftinija ali nema garancije.

kabal cete malo teze naci... ja sam obisao citav grad i na kraju sam morao preko HGspota naruciti iz Hrvatske - 7 KM.

ja koristim VirtualDub.
jos nesto... ako mislite to sto ste snimili gledati na kompu bilo bi dobro da skinite "Smart Deinterlacing Filter" za VirtualDub i provucite taj video kroz ovaj filter.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2006, 06:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Ja bih vam savetovao da iskljucivo radite u Premieru, program je odlican i ne treba vise od dva sata da se nauce osnovne stvari, a to vam moze znaciti mozda kasnije u zivotu.

Ima firma Unidata koja uz karticu daje i kabl, evo vam broj pa se raspitajte 216-467.

Kao sto rece maximus ima uz novije ploce vec integrisano. E da vidim niko se nije setio, ali DV format jede resurse k'o lud, narocito hard disk, zato za 60-ak minuta materijala budite spremni da vam pojede mnogo prostora, a o narezivanju u DV formatu bez kompresije na 1 DVD mozete samo sanjati.

E da i pre svega proverite jel' vam kamera podrzava DV format.

srecno :D 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2006, 10:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Meni je preko USB prebacivao i zvuk sasvim normalno, ali kao što rekoh 320X240.
No dobro, uzeću firewire i karticu za DV in. Kamera ima DV out tako da nema problema.

Evo baš sam skinuo Virtualdub. Zanimljiv programčić. Vidim da može kompresovati u divx format, ali u podmeniju Compression nisam video da može i u Mpeg 2 (DVD) format. Pa me interesuje da li ipak može... ili moram skinuti i update. Inače skinuo sam zadnju verziju sa njihovog sitea...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2006, 12:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2006, 22:41
evo momci cisto da se ubacim.Kad se radi o prebacivanju filmova s kamere na pc jedina prava opcija je firewire cable.Ako ga nemate morate kupiti a takodje i karticu(osim ako nije integrisana,kod novijih ploca jeste).jedino snjim mozete i slike,kao i zvuk s kamere prebaciti.
Po mom iskustvu(a ja bih rekao da je realno veliko)naj bolji i najjednostavniji program je Pinnacle studio 10.program rastura,jednostavan za upotrebau ane da ima sve moguce i nemoguce(naravno pod uslovom da registrujete te opcije).Eto ako neko ima jos pitanja stojim na raspolaganja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2006, 12:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Utopija je napisao:
E da vidim niko se nije setio, ali DV format jede resurse k'o lud, narocito hard disk, zato za 60-ak minuta materijala budite spremni da vam pojede mnogo prostora, a o narezivanju u DV formatu bez kompresije na 1 DVD mozete samo sanjati.
naravno... to se podrazumijeva... za 60 min pojede ~14 GB.

@Dce/02
VirtualDub dolazi bez codec-a... on koristi codec-e koji su vec install-irani... vidio si da moze kompresovati u DivX zato sto si prije njega vec install-irao DivX codec.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2006, 17:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

maximus je napisao:
VirtualDub dolazi bez codec-a... on koristi codec-e koji su vec install-irani... vidio si da moze kompresovati u DivX zato sto si prije njega vec install-irao DivX codec.

Da ali isto tako imam i DVD rom i mogu gledati DVD filmove, što bi značilo da imam i dvd codec, zar ne. Pa ipak nema opcije za kompresiju u taj format...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2006, 17:49 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Evo, nabavio sam firewire, kabl, prikljucio kameru i ulazim u Adobe Premiere Pro. :)
Hm... nakon 5 minuta, skontam da mi je neki problem sa driverom Firewire-a. Ili kamere. Da li trebam instalirati driver od kamere, ako koristim Premiere? Hoce li mi biti dovoljno 12GB na HDD-u, za 40 min videa? :)

Poslednji put menjao FLASH dana 28 Avg 2006, 19:22, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2006, 17:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Dce/02 je napisao:
Da ali isto tako imam i DVD rom i mogu gledati DVD filmove, što bi značilo da imam i dvd codec, zar ne. Pa ipak nema opcije za kompresiju u taj format...
ne...
ti vjerovatno gledas DVD filmove sa player-ima koji u sebi imaju (built-in) MPEG-2 (DVD) decoder koji sluzi za gledanje kompresovanog MPEG-2 videa... a da bi ti kompresovao neki video file u DVD format tebi treba MPEG-2 encoder.

FLASH je napisao:
Hoce li mi biti dovoljno 12GB na HDD-u, za 40 min videa? :)
ja mislim da hoce, posto za 60 min treba ~14 GB.

FLASH je napisao:
Hm... nakon 5 minuta, skontam da mi je neki problem sa driverom Firewire-a. Ili kamere. Da li trebam instalirati driver od kamere, ako koristim Premiere?
opisi malo taj problem... izbacuje li neku gresku?
ako si dobio uz kameru CD sa driver-ima ne bi bilo lose da ih install-iras.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2006, 19:31 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Problem rijesen. Bio je problem sa PCI slotom, jer nije htjelo raditi, ali kada sam karticu stavio u drugi slot, sve je proradilo. :)
Upravo capturujem video sa Premiere-om, pa cu kasnije konvertovati i to. Ono sto mi uzasno smeta u Premieru je to sto, kad god promijenim aktivni prozor, ono mi stopira capturovanje. :-? Znaci da nista drugo ne mogu raditi, dok je capture u toku. Upravo pisem sa drugog kompa, dok se na mom radi ono.
Inace, kako mi je vec napravio 4 odvojena fajla, da li ce to biti problem kasnije sve povezati u jedan? I, vezano za kompresiju, sta je najbolje da stavim, a da ne gubim na kvalitetu? Npr. za 90 minuta videa, sta bi bilo najoptimalnije? Trenutno radim snimak sa samo 40 minuta, pa cu tu malo isprobavati.
Kasnije kad budem pravio DVD, da li ce scene biti one koje je Premiere odvojio ili ce to biti potrebno odvojeno praviti?
Znaci, sa DVDStyler-om cu moci napraviti menije i ostalo. Fino. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2006, 23:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:10
ja prebacujem preko VIVO na grafickoj kartici

ali probacu i preko firewire-a cisto da vidim kako ide

na pocetku se nisam bas snasao sa onim sonyevim programima

PIK Radnja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2006, 23:50 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

I meni nisu nesto oni Sonyjevi programi, sto dodju uz kameru. Veceras sam radio uz Adobe Premiere i Sony Sound Forge.
Bas sam se izmucio u Premiere-u, a na kraju nisam nista spektakularno napravio, sto ne bih mogao u npr. Movie Makeru ili nekom slabijem programu. Cak mu nedostaju oni semplovi, kao u MM-u.
Nego, kad sam (konacno) zavrsio obradu filma, problem mi je jer ne znam u sta da exportujem. NNJ je govorio MPEG2+AC3, ali, kad sam sa ovim trenutnim codecima stavio MPEG2, onda nije mogao AC3, pa sam ja stavio prvi koji je mogao (neki Microsoftov). Sad, da li ce to moci za DVD?
U DVDStyleru se takodje nisam snasao. :)
Dajte linkove za odredjene codece, koji ce raditi ok, da ne moram stalno koristiti poseban program za pravljenje fileova za DVD. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2006, 01:49 
Veteran
Veteran

Probaj Avidemux. Uz njega dolaze svi potrebni codecsi. Otvoriš nekompresovani AVI, za Video izabereš DVD(lavc), za Audio FFm AC3 i podesiš ga na 160-192 kbps. Zatim klikneš na Calculator i obračunaš Bitrate prema finalnoj veličini kompresovanog filma. Nakon Apply, taj bitrate bi trebalo da bude upisan u Video -> Configure. Tu još podesiš Single Pass ili Double Pass (ovaj drugi dvostruko duže traje, ali daje bolji kvalitet i precizniji je u pogledu veličine fajla).
Kada Avidemux završi dobio si DVD fajl.
Sad pokreneš DVDStyler. Pri dnu se već nalazi meni. Lijevo klikneš na Directories i odatle prevučeš pripremljene DVD fajlove u donji dio prozora, pored "Menu". Svaki film će biti jedan Title. Klikneš desnim dugmetom na Menu i odabereš pozadinu i ostale parametre. Lijevi klikni na Buttons i dodaj dugmiće za svaki Title. Desni klik na određeno dugme ti daje mogućnost da podesiš koji Title će prikazati to dugme.
Desni klik na Titlove u donjem dijelu daje mogućnost podešavanja Titlova (šta će se desiti nakon što Title završi, vratiti se na meni ili prikazati sljedeći Title).
Na DVDStyler stranicama ima uputstvo za upotrebu. Isto ima i na Avidemux sajtu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]