Zelio bih jos da skrenem paznju nekim ljudima ovdje, koji se busaju da su "zajebali" policijsku patrolu, izbjegli placanje mandatne kazne ili cak i oduzimanje vozacke dozvole...
Policajci nisu GLUPI bas u toj mjeri kako vi to opisujete. Ljudi vam progledaju kroz prste, ne naplate vam kaznu a vi onda pricate kako su IDIOTI, GLUPI i sl. Mislim da nije lijepo.
Zelio bih vam skrenuti paznju da su policajci ipak samo LJUDI od krvi i mesa i da samo rade svoj posao. Isti ti policajci u RS-u nisu primili platu po 3 mjeseca a kada je i prime, to jako rijetko prelazi iznos od 300km. Sada racunajte da ti ljudi vjerovatno imaju svoje porodice, djecu... Njih treba hraniti a gazda kod kojeg iznajmljujes stan bas i nema uvijek razumijevanja za krizu u MUP-u. Dakle, imajte malo obzira i prema tim ljudima. Naravno, kao radnik IPTF-a trebao bih da osudim svaki pokusaj policajca da za svoj dzep naplati i jednu mandatnu kaznu. No, ova moja ljudska strana mi govori da ljudi to rade jer su prisiljeni a ne zato sto im je cejf. Pa i ako je cejf, a ako je u granicama normalnoga, onda bih uvijek zazmirio kao da nista ne vidim. Dakle, zasto policajac jednoga ljetnjeg dana, na uzasnoj vrucini, nebi pozelio popiti pivo? Ne zaboravite, i oni su samo ljudi, bas kao i mi, i medju njima ima jako obrazovanih i finih ljudi. Naravno, ima i sljama kao i svuda, ali, zamislite samo zivot bez njih...
Sto se tice bjezanja od policijske patrole, reci cu vam sljedece:
Obzirom da upravo radim na koordinaciji donirane pomoci za BiH policiju, te da znam cime raspolaze sve i jedna policijska stanica i podstanicno odjeljenje, nebih vam bas savjetovao da budalesete. Dakle, neke policijske patrole su opremljene uredjajima za prinudno zaustavljanje vozila, tipa "STINGER" a proizvodi ga firma "STINGER SPIKE SYSTEMS, INC". (Mozete ga pogledati u katalogu policijske opreme "GALL`S" pod kataloskim brojem R-LE281. Kosta oko 400$). Uredjaji (rastezno-rasklopivi puzevi sa bodljama) su nabavljeni iz Amerike i jako su efikasni. Nude mogucnost SELEKTIVNOG iskljucivanja iz saobracaja bilo kojeg vozila i bez obzira na druga vozila u kretanju, tj. bez opasnosti po njih. Uredjaj se postavlja pored saobracajnice gdje se ocekuje nailazak vozila za zaustavljanje. Vezan je sajlom koja se pruza preko saobracajnice. Na drugoj strani je policajac koji, potezanjem sajle usmjerava STINGER pod bilo koje vozilo (po zelji) koje se u tome trenutku krece pomenutim kolovozom. Dakle, uzevsi u obzir brzine o kojima pisete, pokusajte samo zamisliti sta bi se desilo vasem autu i vama kada biste pri toj brzini ostali sa probusene sve 4 gume. Nije potreban daljnji komentar. Nego, savjet: Postujte policiju i pokusajte uvijek da se izbavite "na finjaka" a ne da dizete bespotrebnu dreku i galamu. Vjerujte mi, ovo cesce pali. Lijepa rijec gvozdena vrata otvara, zar ne?
_________________ Ko se s ULTROM kaci, zivot mu je KRACI!
|