Za Dalilah...
Odgovor je poslan na PP, ali Vi ste bili jedini koji ste to dobili iz prostog razloga, sto je ovo namijenjeno i za informisanje drugih ljudi prisutnih na forumu, tako da je moja prica korisna za jos nekog osim Vas.
Vise nema odgovara na PP. Samson.
Za Simplicity...
Hvala na pozdravima...nisam zaista aktivna samo nekad navratim...u prolazu jer kako rece Marcus Aurelius...izgleda da su banjaucka djeca jako dobro informisana, ali jso uvijek im je kiretaza najsnaznije kontraceptivno sredstvo, sto je nazaostaila metoda kontracepcije za jedan dobro informisan narod @$%!?!?
Odgovori na Vasa pitanja...
1. O bolnom ovulatornom periodu...bar znate kad ovulirate

ako je bol nesto sto interferira sa Vasim ucenjem, poslom, obavezama, onda mozete da ili koristite NSAIDS po potrebi, ili da pocnete koristiti BCP ( birth control pills ) da ne ovulirate ! pa onda nema ovulacije, nema bola...inace nije nista opasno i nije nista potrebno uciniti if you can cope with it !
2. Fibroadenomi dojke su veoma cesto oboljenje, koje pogadja oko 10-15% zena u reproduktivnom periodu. Predstavlja zapravo benignu bolest koja je uzrokovana hiperplazijom celija terminalnog duktusa u dojci. Obicno narastu izmedju 2-3cm, postaju veoma bolni poslije ovulacije jer su dojke tkivo osjetiljivo na efekat estrogena i posebno progesterona, koji u drugoj polovini ciklusa absorbuje privlaci intersticijalnu tecnostu u tkiva koja imaju progesteronske receptore, tako da fibroadenom nabubri i posto ima kapsulu koja nije elasticna - boli .
Nekoliko savjete:
- potrebno je nositi cvrst grudnjak koji sprecava mnogo kretanja grudi
- smanjiti unos kafe i slatkisa, i unos soli
- koristiti BCP i sprijeciti te hormonalne skokove u toku mjeseca i dok zena ne pozeli da ostane trudna, biti u ravnotezi. Istrazivanja su pokazala da koristenje BCP u ovoj populaciji duze od 3 godine smanjuje ucestalost karcinoma dojke, koja je u ovoj grupi zena duplo veca nego kod zena koje nemaju ove probleme ( krece se oko 3% )
- bromokriptin se isto koristi
- dojenje i trudnoca nemaju nikakve trajne stetne efekte kod fibroadenoma, nego dojenje i trudnoca su protektivni kod karcinoma dojke. Trudnoca zapravo predstavlja stanje 'slicno menopauzi' kada nema ovulacija...ali isto tako progesteron je na visokom nivou i dojke se mijenjaju znacajno u smislu fizioloske hiperplazije i produkcije mlijeka, tako da je moguce ocekivati bolove dok se organizam pa i dojke ne adaptiraju na nove promjene.
3. Vasa poznanica 47 godisnja trudnica sa DM na inzulinu i povisenim pritiskom ?!! Ona je kao sto sam rekla visoko rizicna trudnoca...i potrebno je indukovati odmah nakon 37 nedjelja trudnoce vezano za njen DM, a ako ima povisen pritisak sto znaci...dva mjerenja TA koja su = ili veca od 140/90 sa 6 sati razlike...ako je dijastolicki pritisak veci od 100 mm Hg, potrebno ju je lijeciti antihipertenzivima da se prevenira mozdani udar, odlijepljivanje mreznjace,...potrebno je uraditi kompletnu laboratoriji i procijeniti funkcije bubrega, jetre, krvnu sliku, koagulacione faktore, uraditi analizu urina i vidjeti da li ima proteina u urinu, ako ima i 1+, potrebno je uraditi 24 satnu kolekciju urina i odredjivanje proteina u tom uzorku...Ako ima povisen pritisak i proteine pozitivne onda ima preeklampsiju i potrebno ju je indukovati ASAP ! ( As Soon As Possible )
Cim se ustanovi preeklapsija zenu je potrebno primiti u bolnicu, uraditi BPP ( biofizicki profil ploda ulstrazvukom ) odrediti tezinu bebe, vidjeti da nema zastoj u rastu...i ako je glavica dolje, indukovati, ako je zadak sekcija !!!
Klasifikacija preeklampsije jeste na mild ( laksu ), moderate ( srednju ) and severe ( tesku ), i ako se radi o laksoj formi, onda je potrebno kontrolisati pritisak ali ne obarati dijastolicki pritisak ispod 90 - 95 mmHg.
Ako je srednja ili teska forma, potrebno je poceti IV infuziju MgSO4 dok pacijentinja nije porodjena i nastaviti jos 24 sata poslije porodjaja, da se preveniraju epilepticki napadi.
Postoji citava lista antihipertenziva koji uspjesno kontrolisu pritisak u trudnoci, porodjaju i koji se mogu davati preko usta, i IV, ovisno o hitnoci terapije. Ako se pocinje IV th potrebno je kontinuirano monitoring vitalnih znakova svakih 15 minuta, urin output, laboratorija svakih 6 sati, kontinirani monitoring fetalh heart rate...et cetera...
Nadam se da sam zadovoljila Vasu radoznalost...da Vi necete da promijenite fakultet pa sa stomatologije na medicinu / akuserstvo ???
za 11 minuta...
Samo 4 dana cekate !!!
A ja sam cekala da mi neko postavi pitanje na ovom forumu od Aprila ove godine !!! Sad bih ja Vas trebala ostaviti da cekate bar mjesec dana zato sto prigovarate !
Ali necu...
Folikarlne ciste su benigne i ne ugrozavaju fertilitet ili trudnocu ukoliko ne narastu toliko velike da blokiraju porodjajni kanal...a ja to jos nisam vidjela. Sto se tice Vaseg prolaktina potrebno je da navedete referentne vrijednosti laboratorije u kojoj ste radili prolaktin i njegovu vrijednost pa cu Vam onda reci da li treba da ponovite test.
Srecno svima...cuvajte se sunca ! i Vrbasa.