banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 20:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 19:30 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
A na moje pitanje nema odgovora; ili je pitanje toliko glupo. :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 20:04 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Apr 2006, 17:24
Nije Vase pitanje glupo...samo sam ga previdjela...

Citiraj:
Zasto neke zene imaju bolove kad treba da dobiju menstrualni ciklus a neke ne?!
Ok, jasno mi je da nisu sve zene iste i da jedne funkcionisu ovako a druge onako...ali opet..interesuje me.

Zasto su zene razlicite ? ne znam, ali mogu da Vam objasnim do sada poznate uzrocne faktore dismenoreje ( dysmenorrhoea ) ili bolnih menstruacija.

Menarcha ili prva menstruacija kao i slijedece dvije godine, menstruacije su obicno bezbolne jer su anovulatorne. Mozda se to desilo u Vasem slucaju da su bile anovulatorne do 19, a onda kada se sa svakom ovulacijom promijenio nivo prostaglandina koji izazivaju grcenje materice i izbacivanje sluznice matericne duplje ( endometrijum ), doslo je i do bolnih menstruacija. To je po definiciji primarna dismenoeja...dakle menstruacija povezana sa ovulacijom.

Drugi faktori koji mogu da dovedu do dismenoreje su endometrioza, pelvicne upale ( PID pelvic inflamatory disease sto je po staroj definicji Adnexitis ), ukoliko su nelijecene, cervicitisi ( upala grlica materice ), ademonioza ( endometrioza u misicu materice ), stenoza grlica materice, kod zena koje imaju spiralu Cooper IUCD, neke kongenitalne anomalije uterusa, miomi...

Svaki ovaj potencijalni uzrok zahtijeva terapiju prema uzroku bolesti...ako se ustanovi upala na pregledu cervikalnih briseva potrebno je lijeciti uzrocnika, ako se posumnja na endometriozu, onda je potrebno uraditi pregled i laparoskopiju i tretman prema nalazu, ako je IUCD treba je odstraniti...et cetera.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2006, 16:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Jesu popularni kontracepcijski flasteri preko bare? Da li ih ginekolozi preporučuju više/manje u odnosu na pilule? Čitam neka oprečna mišljenja o pouzdanosti i dozama, pa me zanima...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2006, 22:26 
Početnik
Početnik

Moram reci da su 'preko bare' vrlo popularne pilule i da ih zene rado uzimaju...kontraceptivni flaster je relativno nova kontraceptivna metoda, koja ima istu efikasnost kao i pilule, ako se uzima pravilno. Dobra stvar je sto zene koje imaju veoma busy radni raspored zaboravljaju da uzimaju pilule, pa time povecavaju rizik da ostanu trudne, dok je patch = flaster jednostavan za aplikaciju, mijenja se svake nedjelje ( u nedjelju tri puta u toku mjeseca ) sa jednom nedjeljom pauze, i u toj nedjelji se dobije ocekivana menstruacija.
Zene vole flastere i zbog toga sto zaobilazi jetrenu apsorpciju pa je zato popularniji. Cijena je ista kao i efikasnost.
Poslenje je Nuva ring ( prsten ) koji je na trzistu poslednje 2 godine, i koji se stavi u vaginu jedanput mjesecno, ostavi tamo 3 nedjelje i izvadi van i u slijedecoj nedjelji dobijete krvarenje, ne smeta pri seksualnom odnosu i vrlo je jednostavan za aplikaciju.

Dakle...metode su raznovrsne a procenat nezeljenih trudnoca znacajno, znacajno manji, kao i kiretaza kod mladih zena, u poredjenju sa nasom populacijom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2006, 23:56 
Početnik
Početnik

Povlacim se sa ovog foruma, jer ovdje narod nema potrebe za ovim sto ja nudim.
Dvije sedmice niko nije postavio niti jedno pitanje o zdravlju i ocigledno je da je ovo stranica za ljepotu ili ono sto se smatra lijepim ( povecanje grudi, dobra frizura, teretane...), a zdravlje je tu samo sporedni pratilac...

Nazalost ovo je ipak nekakva licna karta naseg malog grada i njegove mladosti, nivoa informacija koje ima, elektronske pismenosti i nivoa cjelokupnog obrazovanja....e da su svi kao Simplicity...hvala svima na pocetnoj dobrodoslici, i pozdravima, ali ova stranica ne treba savjete ObGyn.

Ako neko zeli da postavi pitanje ove prirode i ne otkrije identitet, onda neka se javi na website http://www.doktor.co.yu i postavi pitanje za obgyn .
Srecno svima i dobro zdravlje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2006, 01:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2005, 23:54
...mozda su danasnja djeca samo bolje informisana...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2006, 07:43 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2006, 03:31
ima jedna, nikad nisam zapamtila cija, mudrolija:

-ko ne zna, a zna da ne zna - nauci ga

-ko zna, a ne zna da zna - probudi ga

-ko zna, a zna da zna - sledi ga

-ko ne zna, a ne zna da ne zna - kloni ga se

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2006, 15:59 
Početnik
Početnik

Konfucije

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2006, 17:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Maj 2005, 12:23
unamia ja sam poslala na pp poruku,valjda nije problem...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2006, 00:19 
Početnik
Početnik

nema tamo nikakve PP poslednja iz juna...pokusajte ponovo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2006, 11:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2006, 22:47
Pozdrav za Vas doktorice Unamia,
stvarno divno i velikodusno od Vas sto ste dosli na ovaj forum i ponudili svoju pomoc.
Mene interesuje da li folikularne ciste mogu smetati u trudnoci odnosno biti prepreka kad pokusam zatrudniti? Zbog cega se one stvaraju?
Imala sam hormonski disbalans pocetkom godine, menstruacija mi je kasnila jedan mjesec oko 20 dana, ali sam u tom periodu drzala dijetu i bila pod stresom, pa pretpostavljam da je uzrok tome. Zatim sam dobila menstruaciju, poslije otisla ginekologu da vidim o cemu se radi. Ciklus mi je ovih 13 godina bio uredan.
Ginekolog mi je rekao da imam folikularnu cistu na jajniku, ali da me ne brine. Nakon sto me se ciklus regulisao na 30 dana, bez upotrebe bilo kakvih lekova, na kontroli mi je doktor rekao da je cista pukla i vise je nema.
Mene zanima hoce li se ponovo stvoriti i koliko moze smetati da ostanem trudna i u odrzavanju trudnoce?
Da, kod tog horm.disbalansa testirala sam hormone i sve je bilo ok, osim prolaktina koji je bio povisen skoro duplo. Doktor mi je rekao da je to zbog stresa i da ne trebam ponavljati nalaz.Da li bi trebala i kad? Radila sam horm. status u martu.
U isto vrijeme sam imala cistu na dojci.
Molim Vas za savjet.
Hvala unaprijed.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2006, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Citiraj:
osim prolaktina koji je bio povisen skoro duplo.

Pazi se prolaktina. On zna da napravi itekako velike probleme. Od poremecaja u ishrani, preko poremecaja sna sve do gubitka koncentracije i depresije,koja je uglavnom povezana sa prethodno navedenim. Relativno se lako rjesava(mislim da je u pitanju Bromergon), ali se isto tako lako i povisi (pogotovo razne vrste stresa pogoduju povisenju normalnih vrijednosti).Znam za jedan slucaj da je zena zavrsila na psihijatriji,da bi se poslije utvrdilo da je sa njenom psihom sve u redu, ali je prolaktin bio jako povisen.
Mislim da je kontrola potrebna na pocetku svaka 3 mjeseca, poslije rjedje.
Uglavnom, nije ni malo bezazlen.I naravno, bitno je u kom periodu ciklusa radis hormonalni status.
Vjerovatno nisam kompetentan kao Unamia, ali mnogi ginekolozi nemaju blage veze o tome,znam iz iskustva.Odnosno, vecina ih na to ne obraca paznju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2006, 17:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
drago mi je sto je unamia aktivna na forumu i dalje! :hello2:

I imam tri pitanjca..

Unamia:
Kakvo je vase misljenje o bolnom ovulatornom periodu. Vrlo cesto su prisutni grcevi, poput onih na prvim danima menstr. krvarenja?
Dobro ili lose? Sta uraditi?

I josh jedno...
Misljenje o fibroademomima dojke, koji se uvecava od ovulacije do 1. dana mensesa , bolan je , a po dobijanju menstracije bol prestaje. Da li se dojenjem i trudnocom fibroademomi mogu pogorsati ili uticati na zljezdani parenhim, uopste imati neke nezeljene efekte? I da li uopste podlijezu oni, po vasem misljenju, nekoj od terapija?

i Josh jedno... :wink:

Starija trudnica 47 god, (o kojoj sam ranije postavljala pitanje), je usla u 9-ti mjesec.
Prisutnan je dijabetes, prima insulin, po odredjenoj semi, kontrolise ga, medjutim sada ima visok TA, i uzasne edeme, tamno-modra bola lica, ja kad sam je neki dan vidjela, pomislih (samo da sve dobro prodje :-? )...
I prvo pomsilih na eklampsiju ,jer iskreno, strahujem da ima vec neke od znakova, no voljela bih da grijesim, ne znam.....:dontknow:

Licno, njeni ljekari ce odraditi po th protokolu, ali zanima me vas stav, sta se u ovom slucaju moze uraditi odmah ici na sekciiju(-anestezija i visok TA,premedikacija????) ili ici na prirodnu varijantu porodjaja?

Hvala puno! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2006, 23:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2006, 22:47
Unamia,
strpljivo cekam Vas odgovor, ali proslo je vec 4 dana, a ne odgovarate.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jul 2006, 13:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Maj 2005, 12:23
Evo sad sam 2 puta poslala,za svaki slucaj!

Vrh

Tema posta: odgovori...
PostPoslato: 20 Jul 2006, 03:12 
Početnik
Početnik

Za Dalilah...
Odgovor je poslan na PP, ali Vi ste bili jedini koji ste to dobili iz prostog razloga, sto je ovo namijenjeno i za informisanje drugih ljudi prisutnih na forumu, tako da je moja prica korisna za jos nekog osim Vas.
Vise nema odgovara na PP. Samson.

Za Simplicity...
Hvala na pozdravima...nisam zaista aktivna samo nekad navratim...u prolazu jer kako rece Marcus Aurelius...izgleda da su banjaucka djeca jako dobro informisana, ali jso uvijek im je kiretaza najsnaznije kontraceptivno sredstvo, sto je nazaostaila metoda kontracepcije za jedan dobro informisan narod @$%!?!?

Odgovori na Vasa pitanja...
1. O bolnom ovulatornom periodu...bar znate kad ovulirate :wink: ako je bol nesto sto interferira sa Vasim ucenjem, poslom, obavezama, onda mozete da ili koristite NSAIDS po potrebi, ili da pocnete koristiti BCP ( birth control pills ) da ne ovulirate ! pa onda nema ovulacije, nema bola...inace nije nista opasno i nije nista potrebno uciniti if you can cope with it !

2. Fibroadenomi dojke su veoma cesto oboljenje, koje pogadja oko 10-15% zena u reproduktivnom periodu. Predstavlja zapravo benignu bolest koja je uzrokovana hiperplazijom celija terminalnog duktusa u dojci. Obicno narastu izmedju 2-3cm, postaju veoma bolni poslije ovulacije jer su dojke tkivo osjetiljivo na efekat estrogena i posebno progesterona, koji u drugoj polovini ciklusa absorbuje privlaci intersticijalnu tecnostu u tkiva koja imaju progesteronske receptore, tako da fibroadenom nabubri i posto ima kapsulu koja nije elasticna - boli .
Nekoliko savjete:
- potrebno je nositi cvrst grudnjak koji sprecava mnogo kretanja grudi
- smanjiti unos kafe i slatkisa, i unos soli
- koristiti BCP i sprijeciti te hormonalne skokove u toku mjeseca i dok zena ne pozeli da ostane trudna, biti u ravnotezi. Istrazivanja su pokazala da koristenje BCP u ovoj populaciji duze od 3 godine smanjuje ucestalost karcinoma dojke, koja je u ovoj grupi zena duplo veca nego kod zena koje nemaju ove probleme ( krece se oko 3% )
- bromokriptin se isto koristi
- dojenje i trudnoca nemaju nikakve trajne stetne efekte kod fibroadenoma, nego dojenje i trudnoca su protektivni kod karcinoma dojke. Trudnoca zapravo predstavlja stanje 'slicno menopauzi' kada nema ovulacija...ali isto tako progesteron je na visokom nivou i dojke se mijenjaju znacajno u smislu fizioloske hiperplazije i produkcije mlijeka, tako da je moguce ocekivati bolove dok se organizam pa i dojke ne adaptiraju na nove promjene.

3. Vasa poznanica 47 godisnja trudnica sa DM na inzulinu i povisenim pritiskom ?!! Ona je kao sto sam rekla visoko rizicna trudnoca...i potrebno je indukovati odmah nakon 37 nedjelja trudnoce vezano za njen DM, a ako ima povisen pritisak sto znaci...dva mjerenja TA koja su = ili veca od 140/90 sa 6 sati razlike...ako je dijastolicki pritisak veci od 100 mm Hg, potrebno ju je lijeciti antihipertenzivima da se prevenira mozdani udar, odlijepljivanje mreznjace,...potrebno je uraditi kompletnu laboratoriji i procijeniti funkcije bubrega, jetre, krvnu sliku, koagulacione faktore, uraditi analizu urina i vidjeti da li ima proteina u urinu, ako ima i 1+, potrebno je uraditi 24 satnu kolekciju urina i odredjivanje proteina u tom uzorku...Ako ima povisen pritisak i proteine pozitivne onda ima preeklampsiju i potrebno ju je indukovati ASAP ! ( As Soon As Possible )

Cim se ustanovi preeklapsija zenu je potrebno primiti u bolnicu, uraditi BPP ( biofizicki profil ploda ulstrazvukom ) odrediti tezinu bebe, vidjeti da nema zastoj u rastu...i ako je glavica dolje, indukovati, ako je zadak sekcija !!!
Klasifikacija preeklampsije jeste na mild ( laksu ), moderate ( srednju ) and severe ( tesku ), i ako se radi o laksoj formi, onda je potrebno kontrolisati pritisak ali ne obarati dijastolicki pritisak ispod 90 - 95 mmHg.
Ako je srednja ili teska forma, potrebno je poceti IV infuziju MgSO4 dok pacijentinja nije porodjena i nastaviti jos 24 sata poslije porodjaja, da se preveniraju epilepticki napadi.

Postoji citava lista antihipertenziva koji uspjesno kontrolisu pritisak u trudnoci, porodjaju i koji se mogu davati preko usta, i IV, ovisno o hitnoci terapije. Ako se pocinje IV th potrebno je kontinuirano monitoring vitalnih znakova svakih 15 minuta, urin output, laboratorija svakih 6 sati, kontinirani monitoring fetalh heart rate...et cetera...

Nadam se da sam zadovoljila Vasu radoznalost...da Vi necete da promijenite fakultet pa sa stomatologije na medicinu / akuserstvo ???

za 11 minuta...
Samo 4 dana cekate !!!
A ja sam cekala da mi neko postavi pitanje na ovom forumu od Aprila ove godine !!! Sad bih ja Vas trebala ostaviti da cekate bar mjesec dana zato sto prigovarate !

Ali necu...
Folikarlne ciste su benigne i ne ugrozavaju fertilitet ili trudnocu ukoliko ne narastu toliko velike da blokiraju porodjajni kanal...a ja to jos nisam vidjela. Sto se tice Vaseg prolaktina potrebno je da navedete referentne vrijednosti laboratorije u kojoj ste radili prolaktin i njegovu vrijednost pa cu Vam onda reci da li treba da ponovite test.

Srecno svima...cuvajte se sunca ! i Vrbasa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2006, 08:39 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2001, 01:00
Uh,
ocigledno kasnim 100 godina, pa tek sad otkrih ovu temu...

Postovana unamia,

u razgovoru sa prijateljicom (medicinskom sestrom i majkom jedne djevojcice), saznah da se kod trudnica sa dijagnozom lumbago tj. Diskusprolaps (u ovom slucaju se radi o diskusima izmedju L3-L4 i L4-L5) u svakom slucaju ide na carski rez. Imate li iskustva sa takvim slucajevima?

Unaprijed hvala na odgovoru!

Jack

P.S. Iako ovaj forum broji mnostvo clanova, svi se manje-vise poznaju :wink: Stoga i ne cudi sto se ljudi ustrucavaju iznositi svoje probleme na ovoj platformi. Vas trud je u svakom slucaju za pohvalu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2006, 12:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
unamia: zahvaljujem :wink:

1. bolna ovulacija: pa koristim NSAIL po potrebi, mada mi tako bolne ovulacije nisu svaki mjesec. Svaki 2-3 ciklus, mozda.
ALi kupiram bol, tako da to UGLAVNOm nije neki strasan problem, a kao sto kazete, te dane prepoznajem u svakom slucaju 8)

2. vezano za fibroadenome: istazivala sam na svoju ruku malo o tome, ali ovdje porcitah neke nove savjete, tako da sam zahvalna na tome! :wink:

3. rizicna trudnoca: uh , zaista masu stavri sam ovdje pronasla sto ste napisali, jedino ne znam da li ima proteinuriju, ali Ta joj je 180-160/100 mmHG, a to je vec granica za terapiju antihipertenzivima, ali vidim da joj nisu nista ukljucili od toga..
Na svu tu situaciju , radi se o specificnoj pacijentici , tj. svoje stanje apsolutno ne dozivljava kao rizicno :mad: i na to sve josh se premislja da li ce se poroditi u Bl, ili ce u bolnici iz jednog manjeg grada :roll: ... a na to sve, ljekari (koliko vidim uglavnom je kritikuju, sto kod nje stavra josh i odbojnost..) , sta da kazem osim "da ne povjerujes" jer nece da poslusa bilo koji savjet... samo da sve prodje kako treba ...javicu kako je sve proslo!

A da li cu se prebaciti na med? Ma necu :) , jeste da sve medicinske ispite polazemo sa opstim smjerom (sa nesto manjim fondom casova od njih), a ginekologija i akusertvo je jedini ispit koji nemam u odnosu na opstu medicinu ,tako da dosta stavri sto me interesuje trazim sama ...
A da li cu polagati razliku? Ne , vjerujem, da me zanima maksilofacijalna hirurgija, morala bih da zavrsim i medicinu, ali to mi je suviste odricanja za jednu zenu... ipak treba se cuvati ! :wink: Dovoljno mi je ovo, imamo mi dosta svojih specijalizacija! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2006, 21:26 
Početnik
Početnik

Za Jack...

Ovo su
Citiraj:
lumbago tj. Diskusprolaps
dvije razlicite dijagnoze...lumbago se obicno zove bol koji je uzrokovan inflamatornim promjenama korijena zivca n.ischiadicus, koji se javlja periodicno vezano na nagle pokrete kicme, torzione pokrete cijelog tijela, saginjanje, podizanje tereta...ali ne predstavlja indikaciju za carski rez.

Kod prolapsa diskusa, se radi o fizickom pritisku diskusa na te iste korijene zivaca i neizdrzljivom bolu, sa kojim pacijenti sa istoimenim tegobama ne mogu niti da hodaju a kamo li da se poradjaju, jer je bol konstatana i nepodnosljiv. Postoji i hernija diskusa koja znaci jedno izbocenje diskusa i pritisak na neki od korijenova i predstavlja blazu formu....ali oba ova poslednja problema zahtijevaju najcesce neurohirursku intervenciju. Ja cijenim efekte akupunkture ali nisam sigurna koliko u ova dva poslednje opisa moze pomoci.
Ako zena ima bolove zbog kicme a udje u aktivni porodjaj vjerujem da bi to bila za svakoga indikacija za carski rez, ali lumbago nije !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jul 2006, 18:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2004, 11:43
unamia,
slala sam na pp, ali nije bilo odgovora...
imam bolne i dugotrajne menstruacije.... traju po 10 dana... neki kazu da je normalno.. obicno mrsavicama traju duze, a sportistima krace.... aktivni sam sportista, pa me zanima zasto tako dugo....
hvala unaprijed

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]