banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 19:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2006, 11:28 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2006, 13:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Sporo, svjesno i plansko samoubijanje tijela... Na sta mislis? Na pusenje? Ne kontam. Sve i da je tako, to opet nije isto sto i ubiti se. Kad se ubijen onda sam se ubio i gotovo. Ovako uvijek, ako nista drugo imam vremena da se predomislim. Ali meni cin samoubistva nije jasan ni logican. Covjek to nikada ne moze uraditi SVJESTAN. On mora onda toliko u problemima biti da ne moze ni da razmislja normalno. Ili mora biti drogiran ili sta vec. Ako nista drugo mozes uvijek pjesaciti do Rusije...zanimljivije je. Tako da se takvome covjeku i ne moze suditi jer nije pri sebi. Ma sta ti ja znam vidi ti to s konobarom...

Vrh

Tema posta: Re: Hm...
PostPoslato: 11 Jul 2006, 21:05 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Nov 2001, 01:00
Pero_Bombas je napisao:
Harvester je napisao:
Pa Pero, to onda znači da bi sve ludake trebalo pustiti iz ludnice jer je "normalno" glupa riječ.

A što se tiče ovog da je samoubistvo "hrabar" postupak - pa, onda su vjerovatno oni piloti iz Al Kaide najhrabriji ljudi na svijetu.

Opet sve previse bukvalno shvatas... I sam znas da nije tako... Htio sam reci... Da nisu svi na istom nivou psihicke stabilnosti... Neko je prava zivotinja po pitanju toga, borac do kraja, neko se bori dok moze, neko je picka od co'eka.... A svakakva sr@nja se danas desavaju....
Lako je govoriti sa daljine, kad se sve to osjeti na svojoj kozi puno je drugacije....

Hrabrost?Samo primjer. Pa popni se ti na neku zgradu od deset spratova i stani na rub iste.. i gledaj prema dole 10 sekundi ... zamisli da skocis "dole"... Bi li smio to uraditi...

Mislim da treba imati i neku hrabrost za takav cin.

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 12 Jul 2006, 10:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Ne vidim koja je poenta toga što kažeš. Takođe treba imati veliku hrabrost pa otići u centar Detroita u ponoć i viknuti na sav glas "HEY NIGGER BASTARDS, COME AND GET ME!!!". A da ne pričamo npr. o bombašima samoubicama, koji pokazuju veliku hrabrost i požrtvovanje aktivirajući bombe koje su vezane za njih. Treba li uopšte spominjati da nemam nikakvu želju da uradim nešto od to dvoje, kao ni da skačem sa desetog sprata.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2006, 10:30 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Veliki pozdrav!

Ja mislim da ni u jednom jedinom trenutku nije u pitanju hrabrost koja nas tjera da skocimo sa zgrade RADI SAMOUBISTVA nego OČAJ koji covjeka moze da natjera da cini veca djela nego hrabar covjek. Hrabri ljudi cine plemenita djela, ocajni ljudi se bacaju sa zgrada. Mislim da covjek ne mora imati ni trunku hrabrosti da bi se bacio sa 10. sprata.
Evo na primjer, dvoje djece od 14 godina se upoznalo preko interneta i dogovorili da se ubiju, otisli zajedno na jedan most i zajedno skocili. Sta ja znam, meni je nekako besmisleno da govorim o hrabrosti djece samoubica kao o hrabrosti samuraja dok izvrsava sepuku.

Evo jos jedan primjer, mozda najbolji primjer, koji po meni ima duboku poruku. Zena otisla sa troje djece (miislim da ih je bilo troje), u Kanadi na izlet i napadne puma najmladjeg sina, i sta je majka uradila? Ono sto bi svaka majka uradila! Da li to znaci da su sve zene hrabre!? Ja mislim da se ne radi o hrabrosti u tom trenutku vec o majcinskom instinktu. Na taj ili slican nacin covjek moze razmisljati o ocaju, hrabrosti, itd...
Samo jos da dodam, da je majka spasila svog sina, ali su djeca ostala sirocad..........

Evo jos jedan primjer: sjecate se one djevojke iz Borika koja je nakon svadje sa majkom bez razmisljanja skocila kroz prozor sa 6. sprata. Da li se tu radi o hrabrosti, ili o afektu, ocaju, kako god...?

Ali isto tako znam ljude, koji su u trenutku kad su takoreci drzali cijev pistolja na sljepoocnici, dozivljavali onostrana iskustva, u trenucima ekstremnih emotivnih stanja covjek je sposoban da promijeni svoju svijest, svoje gledanje na svijet, itd... Ja nikad nisam dozivio zivotni udes a da nisam svoju sliku svijeta promijenio na bolje. Naravno, to ima veze sa time sto sam uvijek nekako, nemojte me pogresno razumjeti, zelio da zivim po duhu. Zato je receno u Svetom Pismu, da sve sto se dogadja vjerniku, desava mu se za njegovo dobro. Da sam mozda bio materijalista, mozda bih bio danas pun srdzbe, bijesa, gnjeva, itd...

Eto, nemojte zamjeriti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]