Zah :
Citiraj:
Cane Corso, dosta nova i nepoznata rasa, jos uvijek nekako neskladno gradjen pas, ne moze se drzati vani, jer zimu tesko podnosi . Dog argentino, puno bali-pljuvacka ide na usta, jako mu puno opada dlaka, ne moze se zimi drzati zimi vani, a u stanu ne zlim imati psa zbog neugodnih mirisa.
Jesi se odlucio za neko stence
Ne znam otkud ti da C.Corso ne podnosi zimu???
Procitacu ti jedan mali citat iz jedne knjige;
V.Susnjar : "Jake je gradje koza mu fino prijanja uz tijelo i ne formiraju se nabori.C.Corso ne smije niposto da lici na Mastino Napolitano.Sposoban je da izdrzi teske vremenske uslove ali najvise mu odgovara umjereno kontinentalna klima"......itd.
Neki odgajivaci su takodje potvrdili da mu ne skodi malo zime jer je i njegovo porijeklo iz samo malo toplijih predjela nego sto je kod nas.
Zato mislim jedino ako ne zivis na sjeveru Kanade da uopste nece biti problema zbog 2-3 zimska mjeseca godisnje.
Coco je naveo u prijasnjim postovima dosta toga o C.Corso a ja bih samo nadopunio da pored Korzike potice i iz srednjo-juzne Italije,isto tako iz oblasti Puglije,Lucanije i Sanni.
Italijanski ljubitelji ove rase su ustanovili da je njegov direktni predak Canis Pugnax a ciji je on (C.C.) samo laksa verzija;koristen za cuvanje stoke,imovine, u lovu i licni tjelohranitelj i cak kao pomocnik u rimskim osvajanjima nepristupacnih teritorija.Postoji beskonacno dokaza da je to jedna izuzetno stara rasa samo sto nije bila priznata od FCI (skoro je priznata) i malo je trebalo da izumre spasili su je zaljubljenici u ovu rasu i hvala im.
Zasad moja zelja je:
1.
C.Corso
2. Bull Mastiff
3. A.Stafordski terijer (imao sam ga i imacu ga opet jer je zaista jedna prekrasna rasa pod uslovom da se odgaja i vaspitava pravilno u skladu sa njegovim karakterom i osobinama).
Dalje ne bih nabrajao mozda Fila Brasiliero ali mi je previse velik i nije bas za porodicu;nekako vise gotivim manje molose