Volim cirkus, ali godinama nisam bila u cirkusu.
Sta ce mi to, ionako zivim u velikom cirkusu od drzave.
Ne sjecam se da sam bila u cirkusu koji je u nastupima imao neke vece zvjerke (mozda majmune)...nisam sigurna...
Cinjenica je da su ljudi sebicni i to ne samo kad se radi o zivotinjama u cirkusu.
Zooloski vrtovi su na tom spisku takodje, kao sto neko rece.
Ali kao da je bolje kravama, konjima i slicnoj zivini koja zivi na selu, koja tegli, mlate je...Izmlate kravu jer je otisla u komsijski kukuruz ili zito (recimo), kao da krava zna gdje je komsijina livada i gdje smije i sta smije.
Izvoli pa cuvaj kravu ili je pripni kako treba ili ogradi svoju livadu koja sluzi za ispasu...
Nismo bolji ni mi koji drzimo zivotinje kao kucne ljubimce. Ma kako da ih mi volimo i pazimo, drzimo ih u zarobljenistvu. Doduse nemam sad kucnog ljubimca, ali imala sam i htjela bih opet imati. Jedino sto me sprjecava je nedostatak vremena, ne zelim da jadna zivotinja bude sama po cijeli dan, da nema ko da pazi na nju...
Takodje nije humano ni cvijece drzati u kuci, mnoge biljke iz tropskih krajeva i ko zna odakle mi "tjeramo" da rastu u uslovima koji im ne odgovaraju, samo jer to nama stvara radost. Brinemo se mi za njih, ali to nije to i na neki nacin i to je nehumano.
Ali gdje staviti granicu?
Mozda je lose i sto ubijamo radi hrane - mogli bi svi preci u vegetarijance.
Opet bi se neko nasao da kaze da su i biljke ziva bica - i sta onda jesti?
Mozda u nekim cirkusima zivotinje imaju pravilnu njegu, preglede i tretman kakav ne bi imali u divljini. Ali nemaju slobodu.
S druge strane zivotinje u divljini imaju slobodu, ali umiru od nekih izljecivih stvari (mozda).
Nekako su mi manje bitne zivotinje, biljke, a na kraju krajeva manje su mi bitna i djeca u Africi - kad vidim komsiju Peru kako gladuje kraj 100 km penzije mjesecno, od koje ne moze ni hrnu da kupi, ni rezije da plati, a kamoli jos da ima i za lijekove i ceka svaki dan kad ce ovi iz elektricnog struju da mu iskljuce pa ce da zivi u mraku... Jovanu koja je samohrana majka dvoje djece i radi sta stigne da ih prehrani (a dodatno i cisti ulaz za cijelih 50 km mjesecno i trpi dosadnu penzionerku koja trazi dlaku u jajetu nakon ciscenja)...ili Bojanu sa dvoje djece koja se petljaju oko nje dok im mama prica kako ima dana kad djeca placu jer su gladna, a ona otvori frizider i place, jer im nema sta dati da jedu, muz radi preko KAB-a, kopa kanale i radi sta stigne kad posla ima, a nema ga uvijek...
Bilo bi idealno da nema tih napacenih zivotinja u cirkusu - ali od cega bi onda te porodice zivjele?
A tu je i ubijanje krokodila jer neka fensi riba mora imati torbicu i cipele od krokodilske koze, posto je to te sezone in.
Ove zivotinje u cirkusu su bar zive i imaju kozu na sebi.
Ljudi smo - a to znaci da spadamo u najsebicnija ziva bica na planeti. Neko vise, neko manje, ali svi mi unistavamo svijet oko sebe u odredjenoj mjeri. Cak i kad spricnemo dezodorans i razne kucne miomirise...kad sjednemo u auto...kad sjecemo sume...gdadimo hidroelektrane i mijenjamo klimu tog predjela...a svaka promjena utice na neku drugu stvar koja se mjenja i imamo lancanu reakciju...