Мицелијус, ја сам "водоотпоран" на те "водене" приче
Углавном хвала на гомили
глупости које си написао.
Свима савјетујем мање свештеничког стила и мало више филозофије. Хрпа религиозних изјава попут "на крају сви плаћамо дугове" или стилова као што су ЗАМОРНА персирања попут "Он Њега Њему Ти" ...
Ништа лично ... одговорићу на пар текстова. Сматрајте то мојом благонаклоношћу.
Citiraj:
Али, занимљиво је да се много атеиста, које сам упознао, боље и чвршће држи Божијих заповијести него многи који се називају вјерницима, па се питам ко је ту вјерник а ко невјерник...
Не држе се глупих Божијих заповијести, већ Својих заповијести, тзв. принципа или како Кант рече "категоричког императива" односно како је Ниче исправио недоријеченост "СВОГ категоричког императива" итд.
За Хелену, мада боље преименуј се у Елизу да могу рећи "За Елизу":
Одлично откриваш замке религија. Оне су пуне оправдања и какво год питање да поставиш (као то нпр. - зашто су неки хендикепирани, или глупи, или ружни, или ћорави, или такви или онакви ...) типичан свештеник ће ти дати одговор који углавном испуњава двије ставке - он је "утијешан" и "бесраман" - утјешан јер вјера спава са сваким и за сваког постоји једноставно ријешење - покори се и вјеруј (а кажу да је политика курв* ?) а бесраман зато јер не бира начина
Типичан одговор:
Квалитет живота на земљи је обрнуто пропорционалан квалитету живота на "небу" (рај, као што је ОЧИГЛЕДНО хришћанство на овај начин "пропагира" ПРОПАДАЊЕ свим тим нестварним идеалима, срећом, појмовима итд - и у том се крије тај одвратни црв нихилизма)
Ђуро је дао одличан (ироничан ако гледате из "мог" угла) одговор.
Мицелијус је наравно добацио још један "бесрамни и утијешни" одговор

Опет Мицелијус ... Пазите овог текста:
Citiraj:
Сумња је добра, ако кроз сумњу испитујемо све што нам се даје и тражимо прави пут, а ако сумња преплави све, па и вјеру и разум, онда није добро, поготово ако је та сумња одраз протеста према онима који изврћу Божије ријечи зарад своје користи.
Шта ти знаш шта је мени "добро" а шта "лоше"? А тек шта је "Прави пут"? Или можда "разум" ? А о извртању божијих ријечи - па то су типични примјери да човјек зна бити огромна животиња
Затим погледајте Обадов коментар који наравно увијек мора бити на нивоу, што помало постаје заморно

Он каже да ако се човјек већ тако може реинкарнирати, зашто онда једноставно не би бацали коцку све док не добијемо шестицу ? (значи по принципу - самоубиство, самоубиство, самоубиство, живот, самоубиство, самоубиство ...)
Даље у овој поруци друга Мицелијуса (којег цијеним због Другарства које је једна од ријетких лијепих ствари у овом животу, јел тако друже?) :
Citiraj:
Мислиш ли да човјек може све научити, све искусити, све доживјети и винути се у висине Христове у само једном животу?
... Хвала Богу, напредује. (<<<за медицину)
Зашто друже хоћеш да уништиш амбициозност код ове дивне особе? Зашто желиш да јој наметнеш тај свој песимизам? Што? Да би схватила како је беспомоћна(немоћна), глупа, мала, ситна, само дио божијег плана? И шта има са тим ... Постаје још један глупи вјерник ... Пусти људи нека покушају прво да остваре нешто у животу - па ако не успеју - е онда се окренеш Христу

Медицина напредује и човјек више нема потребе за Богом управо због повећања своје моћи. Шта ће мени Христова исцјелитељивост кад могу да одем до "дока" и средим овај чир за неких хиљаду - две - три КМ'ова !?! Или у случају нама најпривлачнијег комунизма, за џабака?
А што се тиче ових изјава:
Citiraj:
јер у чему би се људи разликовали од златних рибица у акварију да је Бог направио и намјестио све да се људи не морају ни мало патити у животу, да не морају ни мало сами да размишљају, да не морају ништа радити, учити се, стварати...
Да сви знамо да је Бог један огроман садиста који ужива када гледа како се сиромашни људи одустали од борбе пате и умиру, цркавају од болештина и осталих богом датих суштества.
Citiraj:
За разлику од рачунарског програма и робота које сам претходно поменуо
Вјерници апсолутно
немају право да говоре о току "узрок посљедица" јер су апсолутно ћорави код тог питања. Глупа контрадикција гласи - 1. све има Творца 2. Творац нема Творца

Није могло бити глупље

Затим ово
"Давши човјеку тај неизмјерни дар, Бог је несебично дао човјеку неограничен потенцијал и могућности, а на људима је да тај потенцијал искористе или не искористе... "
Наравно да потенцијал треба искористити. Кориштењем потенцијала производи се енергија. Ваљда је овај сав наш живот зависи од тога. Штета је само то што неке религије често стављају неке рестрикције на ове потенцијале нпр моногамија, мислим зашто ако неки човјек има потенцијала да квалитетно оплоди стотињак жена мора да живи са једном? Зашто? Није ли то неискориштен потенцијал? 1:0 за ислам.
Доста овога да полако завршим своју поруку ...
Обад рече "Licno, smatram da svako mora imati pravo da vjeruje u sta god zeli, ako zeli". Ниче рече "Право је загарантован ниво моћи"
Те из тога слиједи да они који су у стању да мисле својом главом имају право да вјерује у шта хоће. Ништа посебно јел

Остали вјерују у оно што им друге главе наметну.
"Ali, ujedno, smatram da oni koji ne vjeruju da covjekova duhovnost mora nuzno biti povezana s religijom, ne bi trebali dozvoliti nikome da im namece zivotna rjesenja i objasnjenja. U suprotnom, ovo bi bio monopol religija na duhovnost ljudske vrste, a to je nedopustivo. "
То сам и ја покушавао да објасним свом професору српског језика ... Ствар духовности и уопште колико се значаја томе придоноси је и до карактера. Није само до опредељења.
Што се тиче Крста, илити бремена како кажу наши, то је опет прича у фазону - Хоћете нећете морате.
За крај свештеник - да те освијестим.
Citiraj:
Istina! Istina nije zabluda.
Истина је веома релативна. Само моћници и они који су умишљени могу да говоре да је нешто истина. А и опет Ниче - "Не постоје чињенице, већ само интерпретације". Професор једном рече на часу филозофије "Истина је тачка гледишта коју поставља воља за моћ ради свог одржања" - ако то погледате заједно са претходном реченицом, видјећете да је "истина" уствари најјача интерпретација нечега. А шта је мјерило те јачине неке интерпетације? Истина? Истина мјерило саме себе? НЕМОГУЋЕ

Да ли је нешто истинито или неистинито не поставља сама истина већ обично неки чича у мантилу или одијелу - зависи у ком вијеку живите.
Ово је моја задња порука на овој откаченој теми.