banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 17:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 18:48 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 23 Jun 2001, 02:20
Mislim da nijedan od package managera koje spominjete nema podršku za xdelta update, odnosno binarne diffove. Zar nije glupo da ako se sa novom verzijom paketa promjeni ukupno 5 KB u svim binarnim fileovima, da se mora ponovo skidati cijeli paket (rpm, deb) od 5 MB, a ovo je često slučaj sa nekim security updateima gdje se promjeni par linija u izvornom kodu što daje binarni paket skoro iste veličine.

Kad sam nedavno kolegi instalirao FC-5 sa defaultnom full instalacijom (oko 3,5 GB na hard disku), yum je morao da skine oko 800 MB updatea, zar to nije retardirano? Plus neki mirrori Fedora updatea su jako spori, tako da je update trajao skoro dva sata. Generalno mi Fedora izgleda inferiorno, od instalacije, pa dalje, ali to je druga priča.

SUSE-ov YaST Online Update (YOU) ima mogućnost skidanja samo binarnih diff-ova (delte) updateovanih rpm-ova i mnoooogo manje treba da se skida, samim time i update traje kraće (a i mirrori su mnogo brži). Kod nas je još uvijek malo ljudi sa flat nalozima, tako da svaki ekstra megabajt ili vrijeme provedeno skidajući taj ekstra megabajt košta pare.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 20:59 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
pmalic je napisao:
Mislim da nijedan od package managera koje spominjete nema podršku za xdelta update, odnosno binarne diffove.

Vaistinu. To bi bio jako dobar feature. Za xdelta sam prvi put čuo kada sam updateovao SLAX 5.0.5 na SLAX 5.0.6 ISO image.
Da li SLAX koristi xdelta za osvježavanje paketa, sumnjam.
Pretpostavljam da je glavni problem u tome što bi onda taj paket menadžer svaki put zahtjevao prethodnu (instaliranu) verziju binarnog paketa, a to bi bila gnjavaža.

Bilo bi interesantno vidjeti paket menadžer koji bi od cijelog paketa (KDE, npr.) skidao samo one fajlove koji su izmjenjeni u novijoj verziji, a ne čitavu novu verziju KDE.
Tako bi se sa vrlo malo prenesenih MB mogao čitav sistem updateovati na current verziju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 21:29 
Urednik
Urednik

Pa, kažem ti da to SUSE već godinama koristi za update paketa, npr. delta.rpm od nove verzije RealPlayera je 100 KB, dok je pravi rpm 6 MB. I instalacioni medij sa originalnim rpm-ovima nije potreban prilikom delta updatea, binarni diff se računa i primjenjuje na osnovu trenutno instaliranih fileova po filesystemu.

Ne koristim SUSE zato što sam igrao eci-peci-pec sa cd-ovima ili što mi se sviđa kako su sredili ikonicu na desktop panelu, već zato što je to vrlo kvalitetna distribucija sa redovnim izlascima novih verzija i kontinualnom podrškom za stare verzije (njemačka disciplina i predanost ;) ). SUSE-ov YaST je naučna fantastika za većinu ostalih sistemskih alata za instalaciju distribucije, daljnju konfiguraciju i package management.. Plus, to nije stvar šta ću ja imati na svom ličnom kompu, već šta će se vrtiti na dvadesetak servera koji rade sve i svašta...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 21:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 19:45
A nesto gledam i ikonice - shtosne su, skroz, priznajem :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 22:18 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2006, 11:13
pa i emerge ima xdelta support , samo je treba instalirati emerge xdelta to je to :)
to kod fedore sa 800 mb update je bas bezveze...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 22:46 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Dejann je napisao:
kod debiana ces dobiti paket optimizovan za 386 procesor , kod gentoo-a ces dobiti paket optimizovan za tvoj model procesora :)

Tu si u velikoj zabludi. I kod debiana češ dobiti paket optimizovan za tvoj procesor. I dalje nema razloga za uzaludno trošenje vremena i struje radi kompajliranja svakog prokletog paketa, jer kao što je poznato, ta optimizacija ne pomaže mnogo :P Obično se radi o jednocifrenom procentu. A eto i tebi je dosadilo ;) Ipak, gentoo i emerge je najbolja kombinacija - ukoliko je baš potrebno ono što ta distribucija i njen packaging sistem nude :) (dakle ako ste baš neki teški fan, proučavate kernel, šta ti ja znam ...)

pmalic respekt za SuSE, nema šta ...
Xdelta je zaseban program tako da on i ne čini neki dio packaging sistema ... da li će apt podržavati xdelta upgrade, to zavisi da li se ti patchevi uopšte nalaze na packages.debian.org --- nije nikakva frka za implementirati u apt (ako već ne postoji) da umjesto čitavog paketa skine samo diff od instalirane i nove verzije ... Mogao bih malo proguglati o ovome, ili pogledati na ircu, postoje li ti diffovi ... ali opet sumnjam jer kao što znate, debian (stable verzija) uvijek izađe sa već dovoljno stabilnim paketima, tako da je upgrade rijetko potrebna stvar. Osim dist-upgradea. Ali prilikom distupgrade, razlika između instalirane i nove verzije je velika tako da tu ni diff ne bi smanjio download za preko 50%. Itd ...

Fino mi skrenušmo sa teme ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 23:18 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

fino skrenusmo :) toliko o fedori 5 :D koja mi je fino sljakala dok mi nije disk crko , a dvd mi ostao u austriji :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2006, 03:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
che.guevara je napisao:
ali opet sumnjam jer kao ¹to znate, debian (stable verzija) uvijek izaðe sa veæ dovoljno stabilnim paketima, tako da je upgrade rijetko potrebna stvar.

Stabilni Debian malkice kasni. Testing je zakon, bas to ovog vikenda na server instalisem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2006, 08:30 
Urednik
Urednik

che.guevara je napisao:
da li će apt podržavati xdelta upgrade, to zavisi da li se ti patchevi uopšte nalaze na packages.debian.org --- nije nikakva frka za implementirati u apt (ako već ne postoji) da umjesto čitavog paketa skine samo diff od instalirane i nove verzije ...

Ne moraš sad braniti debian ;) Niko nije rekao da se to ne može uraditi, ako su to uradili ljudi iz SUSE-a, mogu i to ovi i iz debiana. E, sad, jedno je nešto "moći" uraditi, a sasvim drugo je to i "uraditi". Šta se sve može uraditi, pa neće nikad biti... I, naravno da te delte moraju biti na update repozitoriju, što znači da poduhvat realizovanja delta updatea nije samo u prepravljanju apta, treba za svaki upgrade paketa koji se postavi na server i izgenerisati deltu. Nije neko čudo, ali očigledno se to nikom ne da, kad samo jedna ili dvije distribucije to koriste.

che.guevara je napisao:
... ali opet sumnjam jer kao što znate, debian (stable verzija) uvijek izađe sa već dovoljno stabilnim paketima, tako da je upgrade rijetko potrebna stvar.

ih, nije to baš tako... pa neće sad SUSE stavljati neke bleeding edge alpha verzije koje segfaultuju svakih pet minuta, dok debian stavlja neke super stabilne verzije koje se ne moraju updateovati godinama. I SUSE stavlja najstabilnije verzije u trenutku izlaska distribucije. Stvar je u greškama, bilo sigurnosnim , bilo funkcionalnim, koje se redovno pojavljuju u raznim paketima. Na primjer, u zadnjih mjesec dana ili tako nešto, za SUSE 10.0 su izašli, između ostalih, updateovani paketi za cpio, cron, ethereal, mkinitrd, libtiff, itd... Sve su to bile stabilne verzije, to su uglavnom programi/biblioteke koji postoje jako dugo (u ovom primjeru, pogotovo cpio i cron). Ali, eto, svi su oni imali u zadnjih mjesec neki problem zbog kojeg je SUSE morao izdati novu verziju paketa. I to nekad neće biti baš nova verzija (tipa umjesto 1.1 da ide 2.0) već će backportovati patch u verziju koju je uključio u originalni instalacioni medij.

Pogledajte npr. kernel, u 2.6 grani se redovno javljaju neki propusti koje oni vrijedno patchuju, u Firefoxu propusti svakih mjesec dana, isto je i sa PHP-om, MySQL-om, i sa skoro svim ostalim što je open-source i ima community-backed development. Ako imaš npr. hiljadu paketa instaliranih na disku, uvijek će se tu nešto nabrati da se updateuje. Nema tu "stabilnih" verzija koje se "rijetko" moraju updateovati, jedinom mogu biti programi koji su slabo održavani.

Jedino možda ako imaš Slackware, pa se Patrick jednom u dva mjeseca sjeti nešto updateovati, i pritom dvaput pogriješi u slanju obavještenja. :lol: Ima nekomercijalnih distribucija gdje niko neće da troši vrijeme na pravljenje updatea, već updateuju kad im se da i kad stignu, možda je takva situacija sa stabilnim debianom, a onda ljudi misle da je to do stabilnih paketa :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2006, 16:35 
Urednik
Urednik

Dobar odgovor pmalic 0X

Ne branim debian, nego branim package sistem. Za podržavanje xdelta (za koji još uvijek ne znam je li već podržan!) potrebno je još extra resursa na serveru, nisam siguran imaju li oni to jer su i ovako prigušeni (opet nagađam malo). Ipak, nadam se da će diff'ovi biti implementirani, ako već nisu.

Suština je da su svi package sistemi dobri ("sami po sebi", gdje emerge po drugu dejanu "rula" :) ) , ali zavisi i od ljudi koji održavaju distribuciju i servere :) To je ono - samo po sebi ništa ne znači. Tako da ovdje, ako je ono što je izneseno tačno, ispada da je YaST najbolji zato jer ima dobru i pametnu ekipu iza sebe ...

Kad smo već kod fedore, kakva je situacija kod nje sa paketima? Sadrži li RPM u sebi ikakve dodatne korisne informacije ili je obična arhiva?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2006, 17:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ne branim debian, nego branim package sistem.

pa zar i ti ne mislis tom recenicom package sistem kao sam nezavisno od debiana ?
toliko o fedori :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2006, 21:39 
Urednik
Urednik

che.guevara je napisao:
za koji još uvijek ne znam je li već podržan!

oficijelno nije, uvijek uradim malo domaću zadaću prije nego ospem po nečemu ;)

che.guevara je napisao:
ispada da je YaST najbolji zato jer ima dobru i pametnu ekipu iza sebe ...

SUSE možda izgleda slabo poznat i raširen sa obzirom na svoju kvalitetu, ali to samo tako izgleda, mi se odavde uglavnom oslanjamo na informacije sa engleskih govornih područja jer se većina najlakše služi engleskim, ali SUSE je jako raširen po germanskim zemljama (logično da će radije svoje nego američko). Tako, npr. tamo neki TurboLinux je čudo u Japanu, dok kod nas to niko nije čuo. Debian, Fedora, Slackware su sve sa engleskih govornih područja, jedino je Mandrake (ili Mandriva kako se sad valjda zove) je iz Francuske.

che.guevara je napisao:
Kad smo već kod fedore, kakva je situacija kod nje sa paketima? Sadrži li RPM u sebi ikakve dodatne korisne informacije ili je obična arhiva?

RPM (RedHat Package Manager) danas koristi 99% distribucija pa i SUSE (izuzeci su npr. Debian i Slackware), i to je jedinstven standard, aplikacija i biblioteka. RPM format je prilično moćan i mnogo je više od arhive. Bila bi poduga lista šta sve ima u sebi, npr. pre/post install i uninstall skripte, verifikaciju integriteta instaliranih fajlova, višestepene dependencies, jednostavno rekompajliranje pomoću SRPM (source RPM) paketa, itd...

Jest' da prije nisam volio Red Hat baš zbog RPM-ova i glupih dependencija (zavisnosti jednog paketa od drugog), tada mi je Slackwareov obični tgz bio zakon. Ima tu malo stvari koje znaju nervirati, uglavnom oko toga kada hoćeš da neki bitan sistemski dio ili biblioteku instaliraš iz sourcea pa moraš pregaziti fileove iz rpma, a ne možeš obrisati taj rpm jer od njega zavisi brdo nekih drugih sranja... ili kad moraš ostaviti instalirano brdo nekih paketa koje nećeš nikad koristiti samo zato što od njih kao zavise neki drugi paketi koji ti trebaju, tj. programi su linkani sa shared libraries iz tih rpmova, a znaš da to nije neophodno... ali sa vremenom se na sve navikneš. Ionako sad iz sourcea radim samo aplikacije na višem nivou tipa razni serveri gdje mi je bitno neko tweakovanje i sl.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2006, 00:10 
Urednik
Urednik

pmalic je napisao:
che.guevara je napisao:
za koji još uvijek ne znam je li već podržan!

oficijelno nije, uvijek uradim malo domaću zadaću prije nego ospem po nečemu ;)

Podržano je :)
Zove se debdelta :)
Izvini 8)

Ipak debian rulez ;)
& suse ruelz too but debian rulez more ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2006, 12:20 
Urednik
Urednik

che.guevara je napisao:
Podržano je :)
Zove se debdelta :)
Izvini 8)

Izvini ti, ali nije podržano, debdelta je samo command-line programčić koji generišu razliku između dva .deb filea, to nema veze sa tim da debian podržava update preko Interneta koji ne uključuje skidanje punih paketa, već samo razlika. Debian to za sad NE podržava.

che.guevara je napisao:
Ipak debian rulez ;)
& suse ruelz too but debian rulez more ;)

imho: debian sucks, and you do your homework more thoroughly next time ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2006, 23:55 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

nek je konacno neko postovao ko zna
debian rules :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2006, 10:13 
Urednik
Urednik

sapphire je napisao:
This suite contains 'debdelta-upgrade', that downloads debdeltas and use them to create all Debian packages needed for an 'apt-get upgrade'.

Još uvijek nije jasno?

sapphire, super što si uspio odvojiti vrijeme da se registruješ na našem forumu, ali što se praviš nepotrebno pametan i pasteaš opis tog paketa umjesto da probaš koristiti taj program debdelta-upgrade. Da si probao taj program, skontao bi da čova koji je napravio taj program ima samo testni repozitorij na http://tonelli.sns.it/mirror/debian-deltas sa nešto malo paketa koje koristi za testiranje svog programa dok razvija i to je sve.

Ja sam lijepo gore napravio razliku od postojanja programa i postojanja konkretne podrške u distribuciji u vidu raspoloživosti tih binary diffova za sve pakete na njenim file repozitorijima. Kakve koristi imaju miliona korisnika debiana od tog programčića kada ne postoje .debdelta fileovi na debianovim repozitorijima. Može se pojaviti još pet programa koji to isto rade, opet neće promjeniti činjenicu da debian trenutno NE MOŽEŠupdateovati sa njegovih servera i mirrora skidajući samo binary diffove od paketa umjesto cijelih paketa.

Takođe, da si se još malo potrudio našao bi diskusiju na linux.debian.devel iz juna mjeseca ove godine gdje taj čova koji je napravio debdelta moli za podršku od gornjih ljudi debiana.

Da si se malo bolje informisao ili konkretno probao koristiti debdelta ili barem poštovao maksimu da ne pišeš o nečemu za šta nisi siguran, poštedio bi se svog gornjeg posta, ali eto, barem si omogućio Dejann-u da izvuče zadovoljštinu govoreći "e, nek' si mu šukn'o" :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2006, 12:05 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

neka neka, ja sam napisao post zato sto je rekao "debian rules" a ne zbog debdelte ,pogresno si protumacio

Poslednji put menjao Aquarius_ dana 05 Jul 2006, 09:41, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2006, 22:47 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Tu si u velikoj zabludi. I kod debiana češ dobiti paket optimizovan za tvoj procesor.

"Some users wonder why all this effort is put into porting to sometimes rather obscure or obsolete architectures when that effort could be put into improving the PC version of Debian. Even if all you ever use are standard Intel processor-based beige boxes, you benefit from porting. The process of making software work in environments other than the ones they were designed for reveals hidden assumptions and hard-to-find bugs that would otherwise have gone unnoticed. Currently, Debian projects officially supports these architectures:
i386 - Intel's 80386 and its descendants and clones. Except for the kernel and a few packages where such optimization would actually make a difference, Debian doesn't optimize for Pentiums, AMD Athlons, and the like.."
Source: Debian GNU/Linux 3.1 Bible - Benjamin Mako Hill, David B. Harris, and Jaldhar Vyas, page 7

sad jasnije?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2006, 09:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

da ali po defaultu, ne dolazi optimizovan...
http://www.togaware.com/linux/survivor/ ... cture.html

"Gentoo is much more optimized in my opinion, it has more support, benefits any hardware circumstances, and runs at at least 20% faster than Redhat."

pa opste je poznato koliko je sistem brzi i stabilniji ako su paketi optimizovani, wtf nanosekunde :-?

Poslednji put menjao Aquarius_ dana 05 Jul 2006, 10:09, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2006, 10:06 
Urednik
Urednik

Dejann je napisao:
da ali po defaultu, ne dolazi optimizovan...

:roll:

Jel ti to ozbiljno!?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]