banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 08:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 166 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2006, 11:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2004, 16:33
Bez dvojbe, moj omiljeni pas, kojeg želim je Patuljasti Pinč!
Moj drug ga ima tako da sam se dobro mogao upoznati sa njegovom naravi. Savršen je kao kućni pas, ima predivnu kratku i sjajnu dlaku, umiljat je kao mačka, ma zakon pas! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2006, 16:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Utopija pita, "koji su borbeni psi". Pa evo dva najkarakteristicnija, Bul terijer i Stafordski terijer. Do skora su u nekim zemljama odrzavane borbe ovih pasa, koje su se obicno zavrsavale smrcu jednog od boraca. To je sada gotovo svagdje zabranjeno, ali ima jos onih koji to cine tajno, gdje se psi bore na zivot i smrt, za novac koji ide njihovim gazdama.

Karakteristika ovih pasa je da su gotovo neosjetljivi na bol. Jedan ugriz je dubok i snazan, i on tako drzi zrtvu do odrejdenog vremena, kada brzo pravi drugi jos dublji ugriz. Ako nema nekoga u blizini, psa koji je dobio ugriz ispod vrata bit ce zaklan ili udavljen. Spas se nalazi samo na dva nacina.

-da se u usta psa sa strane stavi okrugla drvena palica ako ugriz jos nije dubok , kako bi se spijecio sledeci dublji ugriz, a onda se takav pas uzme za zadnje noga i podigne u vis, sto dovodi kako kazu do popustanja mislica na celjustima, i tako se oslobadja porazeni pas.

Ovdje sam na TV gledao 3-4 takva slucaja, gdje su ovi psi napali djecu bez nekog posebnog razloga. Pas je spavao sa djetetom u krevetu, a onda mu je u jednom trentku skinuo skalp sa glave, povrijedio lice, tako da dijete i poslije nekoliko plasticnih operacija izgleda nenormalno.

Ili drugi primjer. Vlasnik je poveo psa u setnju. Otvorio je vrata, pas je istrcao u hodnik, dok je vlasnik jos nesto trazio po stanu. U hodniku je bila djevojcica, koju je pas napao i zaklao. Dakle, ovi psi su borbeni psi sa jasno nedefinisam karakterom, koji se ponekad ispoljava na nacin kako sam to naveo u ova dva primjera.

Mozda nisi znao da je u Buldog krizanjem nastao kao pas za borbu sa bikovima. Naizgled smijesno ali istinito. Pas se zaskoci, napravi ugriz biku ispod brata i tako visi kao lopta na kanapu dok bik ne iskrvari.

Zato treba drzati samo rasne pse sa jasnim karakternim crtama. Da li si primijetio na izlozbama, da svaki sudija psu otvara usta, da pogleda zubalo, celjust,itd, ali i da provjeri karakter psa. Pas koji to ne dozvoljva, bude eliminisan iz priloda, jer se smatra da ne podlijeze propisanim standardima. Takav pas nece imati rodovnik. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2006, 17:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Hmm,

u ta dva slucaja koja si naveo naravno se ne zna da li je pas bio isprovociran. Treba i to imati u vidu.

Sto se tice drugog primera svaki savestan vlasnik psa (bez obzira na rasu) zna da psa nikako ne sme ostavljati u prisustvu drugih bez njegovog nadzora tj. pas uvek ako ima drugih ljudi mora biti svestan da je vlasnik tu.

Zanimljivo kako se uvek u tim izvestajima sa tv-a pominju samo odredjene rase pasa. (to pripisujem neznanju i trkom za "pricu")

To oko zubala je tacno, ali i to moze biti izdresirano, na kraju krajeva sve manje sudija licno proverava zubalo. A svaki pas ciji majka i otac imaju rodovnik automaski dobijaj rodovnik po rodjenju, a on se ne dobija na izlozbama, mozda si mislio na prolaznu ocenu.

Btw sto se tice borbe pasa, znas kako npr. pinc moze ubiti npr AST-a za nekoliko sekundi??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2006, 17:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2003, 15:05
Zah, kao vlasnik "borbene" rase,osjećam se prozvan da reagujem na takve priče, tj. dezinformacije koje kod neupućenih ljudi još više produbljuju mržnju prema tim rasama.
Ne znam znaš li prema svjetskim statistikama koja rasa ima najviše registrovanih napada na ljude??? Njemački ovčar.Poslije njega neke "divne i umiljate "rase dok je npr. omraženi pit-bull u drugoj polovini liste :roll:
Druga stvar je što je novinarima bitnije da prodaju novine...
Moje je uvjerenje da ne postoji dobra i loša rasa pasa.Svaki pas je jedinka za sebe sa svojim individualnim karakteristikama, kao i čovjek uostalom. Najviše uticaja na ponašanje psa ima, naravno, odgoj i osobine vlasnika.
Nemam vremena trenutno da pišem još, ali nisam mogao da ne reagujem. :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2006, 18:13 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2006, 21:52 
Veteran
Veteran

Tacno je da mladi pas dobije rodovnik ako ga imaju roditelji, ali ipak stenad treba da pregleda kinoloski sudija, nakon cega slijedi rodovnik, jer u reglu moze bi i degenerisane stenadi.

Koliko ja znam svaki sudija na kinoloskoj izlozbi ima onavezu pogledati zubalo psa, jer zubala kod svih pasa nisu ista. Ako tu ima nekih deformacija, pas ce biti iskljucen iz priploda, da se ta mana ne prenosi na potomstvo. Pored toga neki psi moraju imati tamne pjege na jeziku, pa ako i toga nema, i ti psi se iskljucuju iz priploda. Pas koji ne dozvoljava da se usta otvore, nece biti ocjenjivan na izlozbi, jer se smatra neuroticnim.

Pas koji nema ocjene na izlozbama ima rodivnik, stenad mogu imati rodivnik nakon sto ih pogleda kinoloski sudija, ali treba znati, da je poslednja ocjena koju pas moze dobiti na izlozbi dobar 3 da bi mogao ici u poriplod. Onaj pas koji nije bio na izlozbama, nema ocjena, pa bi trebao biti kod ozbiljnih uzgajivaca iskljucen iz priploda.Inace, sa rodovnicima postoje velike mucke, malo ko se pridrzava propisanih standarda. Zato ne kupuj od svakoga, prvo dobro provjeri.

Sto se tice agresivnosti to je pozata stvar. Neki psi imaju urodjenu agrsivnost, koja se odgojem povecava ili smanjuje. Rase o kojima sam govorio nisu bas pouzdane, a ko voli nek izvoli, nek nabavlja, uzgaja, to je njegov osobni izbor.

Koliko sam do sada pratio nezgode sa psima, veoma su opasne i kombinacije njemacki ovcar sa nekim drugim psom. Eto u Zagrebu je prije jedan mjesanac, mjesanac njemackog ovcara i terijera, utrcao sa ulice u tudje kucno dvoriste i napo trogodisnjeg djecaka. Isto u Zagrebu prije 10-15 gdoina krizanac njemackog ovcara i sarplaninca napao je djevocicu na ulici. Od sigurne smrti spasili su je prolaznici Da li je tu postojao povod ili ne ja ne znam, kao sto ne znam, da li je nastradala djevojcica u hodniku zgrada dala neki povod psu za napad. Isti slucaj je i sa djecakom koji je spavao sa psom u krevetu. Ono sto znamo jest to da su posledice kobne. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2006, 11:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Posledice jesu kobne, ali i pinc malom detetu moze ostaviti kobne posledice, a moze i odrasloj osobi ako ugrize neke od vitalnih delova tela.

Sve to nekako previse posmatras kroz uzgajivacku prizmu, ima i neceg drugog sem predispozicija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2006, 09:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
1 - 5 : Njemacki Ovcar

COCO je napisao:
Ne znam znaš li prema svjetskim statistikama koja rasa ima najviše registrovanih napada na ljude??? Njemački ovčar.Poslije njega neke "divne i umiljate "rase dok je npr. omraženi pit-bull u drugoj polovini liste :roll:

Moguce je da Njemacki Ovcar ima najvise slucajeva napada na ljude. Ipak mislim da posljedice napada NO i Pit-Bull-a nisu jednake. Bull terijeri su krvolocniji. Vidjela sam covjeka nakon sto su ga ( bez povoda ) napala 2 Pit-Bull-a. Zeznut prizor.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2006, 11:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Ma kurac bez povoda. Ni jedna zivotinja na ovom svijetu ne napada a da prethodno nije isprovocirana, ljudi alllloooo. Osim onih koje love za hranu. A tesko da su ti bullovi bili gladni do te mjere da love covjeka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2006, 12:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2002, 13:34
ejs pa nije bash tako. shta recimo ako je pas bijesan... onda mu ne treba povod... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2006, 13:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

E to je druga stvar.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jun 2006, 14:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2003, 15:05
Japanese_rose je napisao:
1 - 5 : Njemacki Ovcar

Moguce je da Njemacki Ovcar ima najvise slucajeva napada na ljude. Ipak mislim da posljedice napada NO i Pit-Bull-a nisu jednake. Bull terijeri su krvolocniji. Vidjela sam covjeka nakon sto su ga ( bez povoda ) napala 2 Pit-Bull-a. Zeznut prizor.

Idioti koji se bave borbama pasa i imaju po 15-20 pitova u boksovima, boksove obezbjedjuju sa Njemačkim ovčarima ili rotvajlerima koji čuvaju ostale pse od kradje jer apsolutno nisu agresivni prema ljudima i lak su plijen potencijalnim lopovima... :oops:
Ovim nisam htio reći kako su pitovi umiljate maze, nego kako je vaspitanjem i treningom njihova agresivnost usmjerena što povlači da je najbitniji odgoj a ne rasa psa!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jun 2006, 16:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

COCO je napisao:

Idioti koji se bave borbama pasa i imaju po 15-20 pitova u boksovima, boksove obezbjedjuju sa Njemačkim ovčarima ili rotvajlerima koji čuvaju ostale pse od kradje jer apsolutno nisu agresivni prema ljudima i lak su plijen potencijalnim lopovima... :oops:

Ne spadam u vrsne :D poznavaoce, ali kontam da bi razlog mogao biti lojalnost Njemackog ovcara vise nego njegova agresivnost, if you know what I mean ?
Citiraj:
Ovim nisam htio reći kako su pitovi umiljate maze, nego kako je vaspitanjem i treningom njihova agresivnost usmjerena što povlači da je najbitniji odgoj a ne rasa psa!

Iz ovog slijedi da ako zelim mogu odgojiti krvolocnu pudlicu. :D Uzmimo da je to moguce, prihvatam. Radi se o tome da bez obzira na njenu krvolocnost, ona ne moze covjeku / djetetu nanijeti neku veliku stetu. Ovi psi su tempirane bombe. Covjek koga sam vidjela nakon sto su ga napala 2 Pit-bulla je bio u soku i necemu sto je vjerovatno ekvivalent smrtnom strahu.
'Isprovocirao' ih je time sto je isao ulicom. Sumnjam da bi se to desilo ( s obzirom na njegove dimenzije ) da ga je napala pudlica, bez obzira na metod odgoja.

Nadam se da smo se sad prokontali.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jun 2006, 17:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
Bik je napisao:
Ma kurac bez povoda. Ni jedna zivotinja na ovom svijetu ne napada a da prethodno nije isprovocirana, ljudi alllloooo. Osim onih koje love za hranu. A tesko da su ti bullovi bili gladni do te mjere da love covjeka.

čak i čovek koji je jedino "svesno" biće na planeti napadne drugog bez povoda a da to ne uradi pas? na kraju krajeva pas je nastao od vuka...

a što se tiče pasmina veliki broj istih je stvoreno od strane čoveka da zadovolji njegove potrebe. npr. jazavčar je stvoren da bi mogao da se uvlači u rupe i jazbine prilikom lova, hrt da bude trkač, itd. sumnjam da je neko stvorio pit bulla, boksera i ostale, nazovi "krvoločne" pasmine da budu kućni ljubimci. to su psi sa namenom. u ovom slučaju namena je da što efektnije onesposobe svoju "metu".
takođe se slažem da je sve u dresuri. i pit bul može biti umiljat koliko i pudlica može biti agresivna ali pošto su to ipak životinje i ne mogu racionalno razmišljati uz svu svoju inteligenciju nikad se ne može znati kako će takav pas reagovati u različitim situacijama. u takvim slučajevima radije neka me napadne čopor razjarenih pudlica nego jedan jedini pit bull.

Poslednji put menjao nerevar dana 12 Jun 2006, 20:07, izmenjena 3 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jun 2006, 17:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@ Ruza Errr... trebi izgleda cudno zvuci "krvolocna pudlica"??? Zasto? Kad su manji psi 10 puta agrsivniji od velikih. Ja do sada nisam vidio ni jednu mirnu i prijateljski nastrojenu pudlicu. S pekinezerima isto... Pudlicama bi naziv promijenio u "Pretjerano nervozne prerasle pacovcine". Dobro ne bi, preklinjem za oprost svih vlasnika pudlica.

Vrlo je moguce odgojiti krvolocnu pudlicu, i to ne da je moguce, nego mi se cini da je i puno lakse nego odgojiti krvolocnog vucjaka, zato sto su ove urodjeno nervozne. I ona djetetu moze da nanese veliku stetu. Odraslom covjeku malo teze, ali djetetu sigurno.

@nerevar ni vuk ne napada bez razloga...a covjek napada bez razloga ili zato sto ima zdravstvenih problema s mozgom, ili kojekakih kompleksa. Zivotinje mogu od toga imati samo zdravstvene probleme, tj bjesnilo ili nesto slicno, ali ko sto rekoh to je onda druga prica.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jun 2006, 17:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
Bik je napisao:
@nerevar ni vuk ne napada bez razloga...

da ali je vuk izrazito agresivna životinja i jedna od najsmrtonosnijih po čoveka kada se nađe u blizini. slažem se da postoji razlog ali ni ti, ni ja, ni milion naučnika ne možemo dokazati kolika je opravdanost tog razloga. možda te napadne zbog odbrane svog teritorija ili što si se previše približio mladuncima ali isto tako može biti i zato što si, šetajući šumom, zgnječio njegovu omiljenu pečurku ili što si nosio ranac na leđima ili jednostavno zato što je pomislio da si, prema njegovom ukusu, veoma ružna jedinka svoje vrste :lol: :lol:
Citiraj:
a covjek napada bez razloga ili zato sto ima zdravstvenih problema s mozgom, ili kojekakih kompleksa.

tako kažu advokati, a oni to najbolje znaju :lol:
Citiraj:
Zivotinje mogu od toga imati samo zdravstvene probleme, tj bjesnilo ili nesto slicno, ali ko sto rekoh to je onda druga prica.

tako kažu ljubitelji životinja, a oni, takođe, to najbolje znaju :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jun 2006, 18:06 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Mar 2004, 21:48
1. dogo argentino (imam, i Darling je objektivno najzgodniji pas u BiH:)
2. njem ovcar (imam)
3. bih tornjak (imala)
4. harlekin i svabson doga su mi isto zgoooooooooodne
5. erdel terijer --- pas sa najjacom persono, mili brkica

nisam ljubitelj malih prdavaca prgavih, ne zovem 'pas' nista ispod 20 kg

i ne kontam kako ljudi koji nemaju psa uopste mogu prosuditi kakvi su psi?

za sve borbene pse, ne znam nijednog a da mu nisam prisla, kao borbeni su ali zato reaguju 'alo djes ronjgic' odlicno .. kakva crna agresija, svi su oni milice

svaki pas ce biti kreten ako se neko kretenski ponasa prema njemu, pa i pekinezer, samo ni ljudi trebalo da budu mrvu inteligentnija vrsta pa da to znaju

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jun 2006, 21:45 
Veteran
Veteran

Pas ima 300 puta jaci osjet mirisa od covjeka. Neki ljudi se plase pasa, i u strahu pocinju pomalo da se znoje. Taj miris covjek ne osjeca, ali pas koji prolazi pored takvog covjeka-osobe, odmah to osjeti. Neki psi se u takvim situacijama odluce za napd, dok drugi prodju. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jun 2006, 23:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Bik je napisao:
@ Ruza Errr... trebi izgleda cudno zvuci "krvolocna pudlica"??? Zasto? Kad su manji psi 10 puta agrsivniji od velikih. Ja do sada nisam vidio ni jednu mirnu i prijateljski nastrojenu pudlicu. S pekinezerima isto... Pudlicama bi naziv promijenio u "Pretjerano nervozne ". Dobro ne bi, preklinjem za oprost svih vlasnika pudlica.

Vrlo je moguce odgojiti krvolocnu pudlicu, i to ne da je moguce, nego mi se cini da je i puno lakse nego odgojiti krvolocnog vucjaka, zato sto su ove urodjeno nervozne. I ona djetetu moze da nanese veliku stetu. Odraslom covjeku malo teze, ali djetetu sigurno.

Ovo sto pises je 'naucna fantastika'. Ipak postoji razlika izmedju nervoze i agresivnosti. Jesi li ikada vidio krvolocnu pudlicu ? Nisi ? Prema tome, nidje veze.

I ne diraj mi vucjake. Oni su inteligentne i lojalne zivotinje. Inteligentnu i lojalnu zivotinju mozes ne samo istrenirati, nego joj mozes i ( donekle ) vjerovati.

Pit bull je s druge strane opasan i zbog toga sto nije mnogo inteligentan ( dovoljno je pogledati ga ), a vrlo je agresivan. Ubitacna kombinacija. Dobar samo za zaobilazenje. Da se razumijemo, ove zivotinje me ne plase, samo sam svjesna koliko su nepredvidivi i ne zelim ih u svojoj blizini.

Sto se tice vukova, nasla sam se jednom na 10-tak metara od vuka i u-m-r-l-a sam od straha. Nikada vise ne zelim vidjeti te oci. Gledali smo se jedno 5 sekundi, a onda sam ja krenula ( lagano ) u stranu, a on je odlucio da me ne napadne. :P ( ali to nije tema ove emisije :D )

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jun 2006, 23:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nerevar, ne slazem se uopste s tobom, i neka ostane na tome. Uznervozim se kad se previse raspravljam s nekim...
Zah, jel znas mozda zasto se neki pas odluci da napadne nekoga ko ga se plasi?

Citiraj:
nisam ljubitelj malih prdavaca prgavih, ne zovem 'pas' nista ispod 20 kg
TOOOOOOOOO!!! al opet je to malo strogo, ajd i oni zasluzuju da zive... :D nisu oni krivi sto su mali.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 166 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]