banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Maj 2025, 10:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: DA MI CESTITATE!!!
PostPoslato: 08 Jun 2006, 18:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Samo da objavim da mi u domacinstvo stize novi clan :D Naime dovodim iz Beograda stene Rotvajlera (a koje drugo) iz extraizvanrednehipersuperhuper familije!!!! U rodovniku je ime Tedi, ali me nervira pa cu da ga preimenujem :toothy5:
Eo pijem rakiju do kraja flase!!!!!!!

btw. sta znate o Mera Dog hrani za pse??? ja mislim da se tako zove.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2006, 19:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2006, 17:59
CESTITAMOOOOO !!!!!!!!!!
Divno je dobiti prinovu :)
A da li mozemo da damo sugestije sto se tice imena???
To Tedi je bas...pa....strano :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2006, 20:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2002, 13:34
ma chedo ti to nazovi :D
e nisam nikad chula za tu hranu...hm... chekiraj na netu... mada mislim da nisam ni vidjela tam gdje kupujem

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2006, 20:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Avg 2004, 18:56
Bik je napisao:
Samo da objavim da mi u domacinstvo stize novi clan :D Naime dovodim iz Beograda stene Rotvajlera (a koje drugo) iz extraizvanrednehipersuperhuper familije!!!! U rodovniku je ime Tedi, ali me nervira pa cu da ga preimenujem :toothy5:
Eo pijem rakiju do kraja flase!!!!!!!

btw. sta znate o Mera Dog hrani za pse??? ja mislim da se tako zove.

Ta hrana je solidna al imas malo jeftinih a kvalitetniji.Opet i zavisi koliko je pas star.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2006, 20:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Fala, fala... Tedi je zato sto je vlasniku majke prezime na T. tako to ide. Ja cu ga svakako zvati Slone, Konju, Budalo, Idiote i tako to... :D tepanje
A ako imate kakih boljih predloga za hranu slobodno recite :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2006, 21:04 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Pokusaj kontaktirati vlasnika psa. On njabolje zna sa kojom hranom treba hraniti mlade. Inace, svi proizvodjaci hrane nude hranu za mlade stence, i odrasle pse. Pokusaj traziti savjet od vrsnih uzhajivaca, ali evo i jedna adresa, pa mozda i preko njih dobijes pravu informaciju.
http://www.kinologija.com

Ipak moras znati, da psu nikad ne smijes davati kosti od piletine, jagnjetine ili ovcetine, jer on takve kost drobi, a one pucaju tako da se dobiju siljaste iglice, koje mu probijaju stomak i crijeva, pa imate izdatke za operacije.
Pozdrav Zah

Poslednji put menjao zah dana 08 Jun 2006, 21:25, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2006, 21:22 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Evo jos nesto od mene.

Rottweiler je izvrstan pratitelj i čuvar, on je miran i samopouzdan pas sa usađenom željom za zaštitom doma i obitelji, no ukoliko se odlučite za nabavku rottweilera morate biti svjesni odgovornosti koju ste time na sebe preuzeli, zbog osobina koje posjeduje ta pasmina, te zbog njihove veličine i snage. Također morate biti svjesni i činjenice da rottweiler nije pas koji se uklapa baš u svaki dom. Pravilnim treningom i socijalizacijom možete dobiti izvrsnog kućnog ljubimca, odanog prijatelja, poslušnog radnog psa. Oni su izuzetno odani, puni ljubavi, prekrasni i inteligentni. Nisu veliki lajavci, no dobri su čuvari koji ce vam najaviti kada se nešto neobično dešava. Njihova osobnost može varirati od velike naklonjenosti, do izrazite povučenosti, no u prosjeku to nisu niti psi koji su sramežljivi, ali ni psi koji se lako uzbude. S njima je relativno lako raditi, dobro usvajaju naučeno, odnosno prilično su podložni dresuri. Vrlo su društveni pa će vas često slijediti iz sobe u sobu i pažljivo pratiti sto to radite. Zbog njihove jačine i snage nužna je socijalizacija i trening u ranoj dobi. Nervoza, sramežljivost ili pretjerana uzbuđenost su nepoželjne kod psa ovakve veličine i snage.

Što se izgleda tiče, rottweiler je srednje velik, snažan pas, čvrste građe, velike snage i izdržljivosti. To je crn pas sa jasno određenim paležima na obrazima, njuški, prsima i nogama, te iznad oba oka. Dlaka mu je ravna, srednje dužine. Ova pasmina spada u II FCI skupinu, 2. sekciju (molosoidne pasmine). Rottweilerova težina kreće se (prema FCI standardu) od oko 42 kg za ženke do oko 50 kg za mužjake. Visina ženki prema FCI standardu je 56-63 cm, a mužjaka 61-68 cm.

Rottweilere cesto smatraju agresivnim psima. Jedan od razloga za to je između ostalog i to sto vrlo cesto takve pse znaju nabavljati "macho" tipovi koji ih huškaju, ili pak ljudi koji se nisu dovoljno raspitali o pasmini, ne znaju ga pravilno odgojiti i eto problema. No, iako općenito možemo reci da rottweileri imaju jaki teritorijalni instinkt, te ce sasvim sigurno obraniti dom svog vlasnika i svoj čopor od uljeza, ipak agresivnost i zaštitnički instinkt variraju kod svakog psa.

Rottweileri su također poznati po tome sto vole izazivati i "blefirat" svojim vlasnicima, pa iako su to pomalo uznemiravajuće osobine, ako ste se svom rottweileru nametnuli kao "alf" znat ćete da je to njegovo "ispipavanje terena" je li se promijenilo njegovo mjesto na hijerarhijskoj ljestvici vašeg "čopora" Taj se problem i opet relativno lako može spriječiti ranim treningom poslušnosti te razvijanjem odnosa povjerenja između vas i vašeg psa.

U svakom slučaju, odlučite li se za ovu pasminu, najbolje je prvo sagledati sve loše strane pasmine: Rottweileri imaju relativno kratak životni vijek, a relativno kasno sazrijevaju, pa ćete dosta dugo imati posla sa psom "teenagerom". Oni su krupni psi koji zauzimaju puno mjesta u vašem domu, automobilu, a i izljevi ljubavi kod ovako krupnog psa ponekad znaju biti bolni. No, ako ste spremni imati psa sa popriličnom kilažom koji ce svako toliko potražiti vašu blizinu, osloniti se na vašu nogu cijelim tijelom, pokušati vam se utrpati u krilo, sjesti na vaše noge i sl. to vam neće predstavljati problem. Kada su mladi cesto znaju nasrtljivo naskakivati na vas, pa ćete trebate uložiti trud u to da ih odviknete od te ružne navike. Ako im je dosadno kao štenad znaju biti izuzetno destruktivni, sto znaci da ćete trebati opet uložiti puno svog vremena u druženje s vašim ljubimcem, u trening i socijalizaciju, kako biste kasnije imali ljubimca s kojim ćete uživati duzi niz godina. Dakle, s jedne strane morate svom štenetu posvetiti puno vremena i vježbe kako dosadu ne bi ispoljio destruktivnim ponašanjem, no s druge strane treba biti oprezan u količini vježbe kako svoje štene u tako mladoj dobi ne biste previše opteretili radom jer njegove kosti, ligamenti i zglobovi u razvoju ne bi smjeli podnositi prevelika opterećenja. Osiguravanje socijalizacije važno je i zbog toga da spriječite da rottweilerov zaštitnički instinkt jednog dana prijeđe u agresiju. Također, morate biti svjesni činjenice da, ukoliko ste dobili dominantnog rottweilera, morate ga nepopustljivo "staviti" na njegovo mjesto, a moguće je i da ćete imati posla s agresivnošću spram drugih životinja, ukoliko je psu nedostajalo pravilne socijalizacije. Dakle, cesto su rottweileri "svojevoljni" psi koji trebaju sigurnog vlasnika koji može preuzeti vodstvo, jer ukoliko rottweileru pristupite "mlakim" pristupom može vam se desiti da imate silnih problema. Kao štenci, rottweileri su cesto pravi "smetlari" tj. svako smeće pronađeno vani u šetnji trpaju u usta, dok pravilno ne nauće zabrane. U igri rottweileri znaju biti grubi, pa tako nekog mogu i nenamjerno ozlijediti. Može vam biti i teško pronaći partnera za igru svom štenetu, jer mnogi ljudi nisu spremni pustiti svoju štenad da se igra sa štenetom rottweilera.Rottweileri, iako nemaju dugu dlaku, linjaju se, pa budite spremni na to da vas dom bas neće biti idealno čist jer u vrijeme linjanja posvuda ce se skupljate hrpice crnih dlaka. Oni također i sline, možda ne bas tako jako kao neke druge molosoidne pasmine, ali ipak sline. To je posebno izraženo kod npr. mužjaka opuštenijih obraza, naročito nakon pijenja vode, pa je zgodno odmah nakon pijenja vode psu obrisati njušku kako vam ne bi smočio cijelu kuhinju. Također ih zna mučiti nadimanje, naročito ako ih hranite dehidratom, pa to može biti vrlo neugodno ukoliko vam npr. svrate gosti koji se nađu u gustom plinovitom oblaku.

Uz sve navedeno, rottweileri znaju i imati ozbiljnih zdravstvenih problema (slabi imuni sustav, alergije, očne bolesti, tumori, hd, srčani problemi, puknuća ligamenata, kostiju i općenito bolesti zglobova i kostiju itd.). Budite spremni izdvojiti popriličnu svotu za veterinarske troškove, za troškove prehrane, jer rottweileri, proporcionalno svojoj veličini, zahtijevaju i dosta velike obroke. A da ne spominjemo da ono sto je na jednu stranu ušlo, na drugu mora i izaći, pa i izmet vašeg rottweilera neće biti mali. Naravno, to ce ovisiti i o prehrani za koju se odlučite.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2006, 22:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Dec 2005, 01:29
CESTITAM!

Ali meni se ta vrsta uopste ne svidja jer suvise sline. Medjutim, svako ima svoj ukus. Imana cesto dolaze iz situacija.
Moj se pas zove Dipsi!
Ali recimo Odi, Astor,...?

p.s.
Crveni oblak, Brzo kopito, Sepsa, Hitra sapa, Munja? SALA! :lol: :lol: :lol:

But do not forget what we cannot forgive!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2006, 23:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Kako ces ga uvesti?
Imam prijedlog za ime : Milo. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2006, 00:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Zah covjece, nisi normalan :) btw. devet godina sam imao rotweilera, ovo je drugi :D Hvala u svakom slucaju.

A uvescu ga sa pasosem. Ima on svoj pasos. Tj. nema jos ali je u toku izrada.

A za ime cu vec nesto skontati...al svakako ce da bude konj :D joj jedva cekam da ga ugnjavim...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2006, 01:05 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Maj 2006, 15:23
što ga ne zoveš džo ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2006, 01:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jok...seljacko je nekako. Mora da ima neko puno mocno ime posto je puno mocan pas. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2006, 03:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
Bik je napisao:
Jok...seljacko je nekako. Mora da ima neko puno mocno ime posto je puno mocan pas. 8)

e onda ga zovi rambo :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2006, 07:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Tedi je ime za medvjeda, nervira me to kad ljudi daju psima takva imena.
Jedna moja poznanica ima psa koji se zove Rondo, pa to je pravo medvjeđe ime! :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2006, 08:56 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2006, 09:49
ja necu da ti dajem prijedlog za ime jer je meni to uvijek najteze za ljubimca- ALI ZATO SAM SVRATILA DA TI CESTITAM JER JE TOOOO DIVNOOOOOOOOO!
:BIG:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2006, 09:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2004, 19:53
Citiraj:
Mora da ima neko puno mocno ime

the hulk :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2006, 10:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2006, 17:59
Ja sam imama kucu koga smo zvali žile i onda je nestaooo i bila sam jako tužna :(
Pa eto ja predlazem Žile :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2006, 10:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
nazovi ga Pero.. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2006, 10:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
Bik je napisao:

Grom!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2006, 11:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hvala za predloge... svi su razmotreni i odbijeni :lol:
ja sam mislio nesto kao Baron, puno mi to mocno! Velik, jak, crn...Baron! a mozda i ne :-?
@Pero....Moj stari ce sigurno da ga zove pero. Imao sam papigu peru (12!!! godina imao kad je umro, plava tigrica)! On i mene zove Pero! :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]