banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 08:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: 3D Max
PostPoslato: 25 Maj 2006, 07:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Bilo mi je logicnije ovde postaviti temu, jer vise ljudi ovde dolazi koji bi mi mogli odgovoriti na pitanje.

Naime ima li ikakva skola u gradu koja drzi kurs iz 3D modelovanja?

:oops: :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2006, 19:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Apr 2006, 22:37
znam da ima, jer sam dobijao neke letke, al ne mogu reci gdje...al imas dobar tutorijal na samom programu, ne znam dal si to pokusao/la al ja mislim tako pocet ucit, rekao mi momak koji je tako ucio da je dobro.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2006, 19:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Tnx, najverovatnije ce biti tako, ali eto ako neko zna za neku skolu neka javi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2006, 23:58 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Okt 2005, 21:04
Čak i ako nađeš neku uzeće ti brdo love da bi te naučili nekim osnovnim stvarima koje možeš relativno brzo sam da savladaš. Predlažem ti da kupiš udžbenik o Maksu i polako... (izdavačka kuća CET, recimo)
Ali ako neko zna za školu koja ima nešto kao napredni kurs...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 00:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
ma uzmi obicne tutoriale koje dobijes uz program, savladaces osnove, imas i napredne tutorijale, tako sam ja bar ucio.
Jedino sto ti treba je znanje enegleskom (pretpostavljam da to nije problem :lol: ) pusti kurseve i te gluposti, sve ces najlakse sam nauciti

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 07:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2002, 13:34
e i ja bi' uchila 3Dmax preko ljeta... kontam da mora biti neka shkola... da uchim sama mi je zadnja opcija... radije cu naci nekog pa sa njim lakapo... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 07:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ok, znaci uz max 8.0 dolazi tutorial?? I posto ste upuceni, a da ne bih zalutao na neke lose tutorijale moze li dva tri linka ka kvalitetnim tutorijalima.

Sto se tice kupovine knjige, to je dobra varijanta (tako sam naucio Photoshop), ali sigurno je za Max jako skupa, tako da to otpada.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 13:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Apr 2006, 22:37
ides gore na padajuci meni help, pa izaberes tutorials, mislim da ce to za pocetak bit dovoljno.mada ja mogu rec za max7, a za 8 ne znam...
sad tu imas gomilu nekih stvari, ne znam sta tebi treba, al pise ti koji tutoriali imaju....o linkovima ne znam....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 13:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 03 Okt 2005, 12:34
Na 3dbih.org imaju dva dobra prevedena tutorijala za 3D Studio MAX. Jedan je za modelovanje, a drugi za renderovanje. Da bi im pristupio moras se registrovati na sajt.

http://www.3dbih.org/list.php?c=max

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 15:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

E hvala puno, za koju nedelju krecem, pa cu videti koliko su uspeti. tnx jos jednom. :D 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 22:52 
Početnik
Početnik

Blackmore je napisao:
Na 3dbih.org imaju dva dobra prevedena tutorijala za 3D Studio MAX. Jedan je za modelovanje, a drugi za renderovanje. Da bi im pristupio moras se registrovati na sajt.

odličan sajt! ako saznaš za još neki sličan ovome javi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 23:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

i ja cu ovo ljeto vjerovatno ucit 3dm, cisto zabave radi, jedino me jebe monitor od 15" i 800*600 :cry: (sam ucit fkors, jebes kurseve ;))

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2006, 08:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nista kad nekom zapne smao ovde se javlja, bice zanimljivo. hehe :lol: :D 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2006, 11:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

ZVuk je napisao:
odličan sajt! ako saznaš za još neki sličan ovome javi...

Elitesecurity imaju kvalitetan podforum koji se tice 3D modelovanja.
http://www.elitesecurity.org/forum/129

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2006, 12:12 
Početnik
Početnik

o.k.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2006, 01:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

evo sto sam danas sklepao za nekih 2 sata, kako mi se nedaju ucit tutorijali, pa sam kao nesto pokusavam. nije nesto extra, al eto malo da potaknem vas , da vidim hoce l' biti sta zanimljivo :)

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2006, 20:06 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Po Marksu, osnova svakog rada jeste posjedovanje alata. Nemoj da radiš sa ukradenim alatom ;) Imaj svoj alat ... koristi blender :) To je GNU opensource program, portabilan i veoma jak. Nekada je bio komercijalan program, ali ga je otvaranje sourcea spasilo od propadanja.

Blender podržava pisanje skripti u pythonu, a hvale se i time što možeš praviti igre u njemu, međutim meni to nije poznato kako radi. Može koristiti različite "renderere", koliko je meni poznato, ugrađen dolazi obični OpenGL i neki njegov algoritam, i podršku za PovRay, koji valjda daje savršene rezultate, uz dugo čekanje da se stvar završi ;)

Stranica programa: http://www.blender.org
Download za Windows (7 MB) : http://video.blendertestbuilds.de/downl ... indows.exe
Dokumentacija: http://blender.org/cms/Documentation.628.0.html
Primjer python skripti: http://blender.org/cms/Python_Scripts.3.0.html

A za Tommyja preporučujem da u blenderu proba Metaball (i druge meta objekte) jer pružaju dosta zabave :)

Toliko od čiče ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2006, 20:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

hm, ovde bar nesto znam, taj blender, pih , pojma nemam, mozda skinem

ako hoces iskreno, pmk za to sto je 'ukraden'

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2006, 19:01 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Jeste, tako je to dok se zezaš ili dok živiš u RS :)

Ali ja sam htio da budem ozbiljan ... Neće ta piraterija živjeti vječno. Piraterija je ko droga - daju ti je u početku za dždok se ne navučeš, a kad se navučeš, e onda te gule do kraja života. Bolje da se ne navučeš. Osim ukoliko ne misliš da jednog dana ipak kupiš taj Maks :)

(što i nije toliko nevjerovatno, ozbiljan čovjek, zaposlen ... zašto da ne ... ali nisu svi takvi)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2006, 22:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Mislim Che da nemaš pravo da optužuješ čovjeka za pirateriju osim ako Tommy ne ''rastura'' nelegalne kopije programa. Po meni je korištenje piratskih kopija programa u edukativne svrhe ovdje (u ovoj zemlji) sasvim opravdano. Postoje i edukativne (studentske) verzije programa, ali izdvojiti stotinjak ili više dolara za nju na ovom prostoru u ovom vremenu je mnogo za veliku većinu.
3D Studio Max možeš download-ovati sa većine torrent servera, koristiti ga u svom domu u edukativne svrhe i tu ti niko ništa ne može ni u bilo kojoj zapadnoj zemlji. To je naravno nepošteno prema izdavačima programa, ali zašto čovjek ovdje da nema barem približne uslove za učenje kao bilo ko na zapadu?! Ne podržavam pirateriju, ali da je nema ja i pored sve želje ne bih mogao naučiti da radim u Catia, Solid Works i Autodesk Inventor-u.
Ako želiš da svoje modele ''izbaciš'' na tržište onda ćeš morati kupiti licencu za 3D Studio da ne bi svirao klavir sa rukama u unakrsnom položaju :). Poređenje piraterije sa drogom koje si naveo uglavnom važi za potrošače zabavnog softvera, filmova i muzike, a to nije samo veliki problem ovdje nego u svim zemljama, ali onaj ko zarađuje hljeb u 3D Maxu ili sličnom programu se neće upuštati u te vode. To naravno ne važi za ovo podnevlje, a predpostavljam da ni naše TV kompanije na primjer ne posjeduju legalan 3D Studio iako imaju sredstva da ga kupe.
Licence za 3D Studio Max i slične velike programe uglavnom kupuju firme koje zapošljavaju grafičare, modelare i animatore i veoma je mali broj pojedinaca koji imaju licencu u odnosu na njih.
Ako hoćeš da dalje raspravljamo o ovome molim te otvori novu temu i rado ću razgovarati. Ne gih volio da ova tema ode u offtopic jer se ne tiče ni piraterije a ni Blendera. Moje mišljenje je da nije zločin učiti iz ukradene knjige ili učiti raditi pomoću ukradenog alata ako ga ti nisi ukrao nego ti ga neko posudio (spomenuo sam razmjenu fajlova preko torrent servera što bi moglo da se svrsta u posuđivanje i razmjenu). Stvaranje ličnog profita pomoću alata koji pravno ne posjeduješ je druga stvar.

Dobar prvi model Tommy, samo nastavi da radiš. Preporučio bih ti ipak da pređeš što više tutorijala i tako da skontaš način upotrebljavanja što više alatki i njihove mogućnosti, a onda poslije nekog vremena ''precrtavanja'' da kreneš sam da usavršavaš svoj skill i svoju kreativnost.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]