banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 00:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2006, 08:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Ћирилицу користим нон-стоп! Заиста не могу да се сјетим кад сам задњи пут оловком написао нешто латиницом. Драго ми је што нараштаји који од рата па до данас излазе из основних школа у Српској готово сви пишу ћирилицом. Латиница није наше писмо. До 2. свјетског рата и (нажалост) наметања српско-хрватског језика и латиничног писма ћирилица је била једино српско писмо. Боље речено, и сада је званично једино српско писмо, али затуцаност, бахатост и похлепа већине људи нажалост води пропадању нашег писма, а онда сигурно и језика. Пун к**** је ликова типа: "Мене су тако учили!" (у социјализму, да се пише латиницом) ... Зар овај народ не може да уложи 1% напора да сам себе очува?! Извињавам се на тешким ријечима, али не могу а да не мислим негативно о овој тематици. :(
С друге стране видим да овдје има доста неспоразума у вези са енглеским језиком и његовим писмом. Писмо које се користи у енглеском језику је "енглески алфабет" (english alphabet) а не латиница. Латиница је хрватско писмо и као такво је регистровано при институтима за стандардизацију.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2006, 09:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Vidis, medi, meni je drago da znam (i koristim) oba pisma i bice mi drago da i moje dijete danas - sutra zna i koristi oba pisma. I ne znam koja je to klasifikacija "ovo je moje,a ono njihovo". Covjek bi valjda trebao biti bogatiji sa tim, a ne negirati. Svasta...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2006, 11:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Helena je napisao:
Vidis, medi, meni je drago da znam (i koristim) oba pisma i bice mi drago da i moje dijete danas - sutra zna i koristi oba pisma.
И мени је драго што одлично познајем и латиницу и ћирилицу. Али ми је још драже што користим само ћирилицу, и што ме сви разумију. :wink:

Helena je napisao:
I ne znam koja je to klasifikacija "ovo je moje,a ono njihovo".
То је природна класификација. Иста она по којој се ја разликујем од тебе и од сваког другог. Српска ћирилица је српска, и ничија друга! То је писмо мога народа, мога језика,... то је једна од најважнијих ствари које чине идентитет једног народа. И наравно да је битно да се прецизно зна чија је. Не треба мени да сутра будем припадник неког новог народа и да пишем неким новим писмом! То су озбиљне ствари које се морају диференцирати.
ОТ: Иста ситуација нам је и са државом. Док год се не буде знало прецизно шта је чије, од нормалне и фукнкционалне државе нема ништа. До тада ћемо се сви попријеко гледати.

Helena je napisao:
Covjek bi valjda trebao biti bogatiji sa tim, a ne negirati. Svasta...
Ја ништа нисам негирао. Одлично је знати што више језика. Енглески свакодневно сусређем и енглеска литература је заслужна за велики дио мог образовања, али ја знам да енглески језик није мој језик као што они знају да је он само њихов, нити ми је пало на памет да мијешам мој и њихов језик и правим куршлус (што је колико видим код нас постала нормална ствар) ... Они су га стварали и очували а не ми, то је њихова оставштина, дио њиховог идентитета. Енглески језик као званични користи много држава али ниједној није пало на памет да му мијења име или да му измишља нека нова правила.
Не би ме чудило да под утицајем информатиче револуције и немогућности или невоље кориштења ћирилице и латинице у појединим сферама будемо имали "још једно" писмо, као што је енглески алфабет. Типичан примјер је твоја порука у којој си користила комбинацију енглеско писмо - српски језик. Али, такви смо ми Срби ваљда, другачији од осталих у ономе у чему не бисмо требали да будемо ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2006, 11:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Типичан примјер је твоја порука у којој си користила комбинацију енглеско писмо - српски језик.

Ovo bash nisam najbolje razumjela. Englesko pismo i srpski jezik?
Sve je meni jasno sta ti govoris (osim gore navedenog).
Danas - sutra ako moje dijete bude islo u skolu gdje se ne uci cirilica, ja cu ga sama uciti. Samo stvar je u tome sto ja preko pisma ne definisem velikosrpstvo ili sl., nego kulturu i obrazovanje. A govoreci o negiranju - kao da se u inat radi sa obe strane - dakle u Federaciji nece da uce cirilicu jer je to "srpsko", a Srbi opet nece da pisu latinicom jer je nesrpski...Vodi li se iko sa tim "poznavanje cirilice i latinice je kulturno blago" ili nekom slicnom "izjavom", a ne samo to je srpsko a to hrvatsko, muslimansko ili vanzemaljsko.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2006, 12:34 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2006, 12:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Helena je napisao:
Ovo bash nisam najbolje razumjela. Englesko pismo i srpski jezik?Sve je meni jasno sta ti govoris (osim gore navedenog).
Danas - sutra ako moje dijete bude islo u skolu gdje se ne uci cirilica, ja cu ga sama uciti. Samo stvar je u tome sto ja preko pisma ne definisem velikosrpstvo ili sl., nego kulturu i obrazovanje. A govoreci o negiranju - kao da se u inat radi sa obe strane - dakle u Federaciji nece da uce cirilicu jer je to "srpsko", a Srbi opet nece da pisu latinicom jer je nesrpski...Vodi li se iko sa tim "poznavanje cirilice i latinice je kulturno blago" ili nekom slicnom "izjavom", a ne samo to je srpsko a to hrvatsko, muslimansko ili vanzemaljsko.
... да ли је сада јасније?! :)

Да се разумијемо, не пада ми на памет да промовишем неко великосрпство, јер смо народ као и сваки други, чак нас је и много мање него других европских народа па не би имало ни смисла. Једноставно сам за очување писма, нашег писма, јер тиме ћемо сачувати себе. Не трудим се ја да издигнем ћирилицу на неки ниво виши од оног на којем су писма других народа (јер смо ју довели на ниво који је много нижи од тог), већ да на неки начин бар мало утичем на то да се она дигне са дна.

Poslednji put menjao меди dana 21 Maj 2006, 13:05, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2006, 13:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

*Sisiban* je napisao:
Latinica je jednostavno praktičnija u pisanju stranih naziva i riječi (kako bi se na ćirilici transkribovalo englesko prezime Byrne ili francuski idiom "une bone vine"?)
Нико и не тражи од тебе да та имена "преводиш" и пишеш на српском писму! Byrne је Byrne, NBA је NBA (а не НБА), George Bush је George Bush (a не Џорџ Буш, нити DžordžBuš),... To су ствари које не би требало да се преводе, за разлику од великог броја изузетака гдје имамо адекватне преводе (имена држава, градова, институција,...)

*Sisiban* je napisao:
a tu je i prosta činjenica da se i svjetski jezici koji su najviše u upotrebi (engleski, francuski, španski pa i njemački) pišu latiničnim pismom.
Не пишу се латиницом. Сваки од тих језика има свој алфабет. Већина их је настала од латинског алфабета (тј. латинског писма), који опет није латиница. Латиница је:
A B C Č Ć D Dž Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P R S ŠT U V Z Ž

*Sisiban* je napisao:
Inače, naravno da treba poznavati oba pisma (to je stvar opšte kulture), mada je činjenica da, posmatrano globalno (bez ikakvih političkih primjesa), ćirilica polako gubi bitku. Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog - pomodarstva...
Не бих баш рекао да губи битку. Већина језика који користе ћирилицу једноставно не могу на једноставан начин да користе друга писма. Ми смо посебан случај, јер код нас је једно слово један глас, а ту су наравно и наш менталитет и историјске околности, који сви доводе до појаве разних чудних комбинација између језика и писма.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2006, 13:27 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2006, 14:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Medi..mozda zato sto je nedelja pa slabije kontam..ali ja i dalje ne razumijem to "englesko pismo i srpski jezik". Vidim samo boldirane rijeci. Pokusaj da objasnis. Sta znaci to englesko pismo i srpski jezik? Stvarno me zanima. Sta je u tim rijecima engkesko pismo a sta srpski jezik?? :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2006, 14:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
A valjda su engleska slova s,z i sl. jer nemaju latinicne kvacice.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2006, 15:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

e nemos vjerovat'.... :roll: (ako se na to misli)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2006, 12:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Zar nije i latinica srpsko pismo?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2006, 14:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Vezano za ucenje cirilice u FBiH.Kod mene na faksu ovdje u Becu ima mnogo studenata iz citave BiH.Skoro svi ljudi dolaze iz Banjaluke,Tuzle,Zenice ili Sarajeva.Ogroman broj studenata iz FBiH jednostavno ne zna cirilicu.U to sam se mnogo puta uvjerio.Pogotovo se ovo odnosi na ove mladje generacije (1984 godiste pa nadalje).Oni uglavnom ne poznaju cirilicno pismo ili znaju pola slova dok kod onih koja su razlicita od latinice se zesce zapinje.
Ovaj zakljucak sam izveo na osnovu mojih licnih iskustava.A zaista imam mnogo kontakta sa ostalim studentima.
U neku ruku ja to i razumijem jer nema neke prakticne potrebe zanjih da uce cirilicu jer im ne treba uopste u FBiH.Ali s druge strane,to je bogatstvo i stvar opste kulture.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2006, 18:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

*Sisiban* je napisao:
Neće biti tako. Pravopisi srpskog jezika i praksa insistiraju da se strana imena i nazivi svega i svačega "prevode" na ćirilicu, gotovo po svaku cijenu, što je bezmalo suludo. Pa sam tako u "Politici" ili "Večernjim novostima", ne sjećam se više, vidio "izvrsnu" transkripciju koja je izgledala ovako: Спајс герлс. To naravno nije jedini primjer; u srpskoj štampi, naročito ovoj koja izlazi na području BiH, ima nevjerovatno grotesknih primjera unakazivanja stranih naziva u ćiriličnoj varijanti (kao npr. "хотроуд", "муви колекшн", "Уиндоуз", "Перл Џем", "Јуроспорт"...)
Не знам одакле ти то да се преводе по сваку цијену?! Преводе се онда када имају адекватан превод, као што је нпр. у случајевима које сам навео. То што се у штампи дају прочитати примјери које си ти навео је обична бахатост ... смијешно.

*Sisiban* je napisao:
Gubi bitku, prvenstveno zbog praktičnosti. U informatičkom svijetu, na primjer, programiranje se vrši isključivo latiničnim pismom, zar ne (a tu su i kodni rasporedi i slično koji su, je li, u većini prilagođeni latinici)?
У информатичком свијету доминира енглески језик са својим писмом, према томе причати о ћирилици у том контексту нема смисла јер енглески језик нема везе са ћириличним писмом.
Слично је и са кодирањем карактера. Поред тога, UTF (који има све ћириличне карактере) полако постаје доминантан у тој сфери.

*Sisiban* je napisao:
Više od 90 odsto sadržaja na Internetu nudi se u latiničnom pismu, bez obzira na jezik. čak sam naletio i na neke ruske sajtove gdje autori postova pišu na ruskom jeziku, ali u latiničnoj varijanti.
Што се тиче страних сајтова, као што већ рекох, не би имало смисла повезивати их са ћириличним писмом. А што се тиче српских, слажем се са процентом. Који је разлог?! Углавном бахатост, мада и похлепа јер некоме је битно да осим Срба тај сајт посјећују и остали (Хрвати, овдашњи муслимани, Шиптари, Црногорци,...) ради што веће посјећености. Енглезима је свеједно које је писмо јер српски свакако не разумију.

*Sisiban* je napisao:
Da ne spominjem poslovnu, međunarodnu i svaku drugu zvaničnu korepondenciju na višem nivou, koja se, da se kladimo, odvija uglavnom isključivo na nekom od gore pomenutih svjetskih jezika...
Наравно да се одвија на свјетским језицима. Па зар бих се неком ко не зна српски обраћао на српском?! То нико не спори. Говоримо о писменом изражавању међу Србима. У средини која разумије српски језик писаћу искључиво српским писмом, ћирилицом.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2006, 18:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2006, 11:47
Meni su OK oba pisma i i cirilica i latinica!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2006, 18:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

medi je napisao:
Не знам одакле ти то да се преводе по сваку цијену?! Преводе се онда када имају адекватан превод, као што је нпр. у случајевима које сам навео. То што се у штампи дају прочитати примјери које си ти навео је обична бахатост ... смијешно.

To nije nikakva bahatost, to je srpska gramatika i pravopis, da si malo pismeniji znao bi da se u srpskom svi strani nazivi pisu fonetski, tj. kako se izgovaraju, a u hrvatskom onako kako se pisu(ako je moguce, neces kineski pisat)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2006, 21:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Time trek je napisao:
To nije nikakva bahatost, to je srpska gramatika i pravopis, da si malo pismeniji znao bi da se u srpskom svi strani nazivi pisu fonetski, tj. kako se izgovaraju, a u hrvatskom onako kako se pisu(ako je moguce, neces kineski pisat)
Не сумњам да постоји правило. Како год било: smiley, Chikago Bulls, fashion week,... за мене никад неће бити смајли (тј. smajli), Чикаго Булс (тј. Čikago Buls), фешн вик (тј. fešn vik),... Код кинеског нема избора, него по правилима :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2006, 21:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Tolika rasprava, a ja još ne znam odgovor na postavljeno pitanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2006, 22:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

medi je napisao:
Time trek je napisao:
Не сумњам да постоји правило. Како год било: smiley, Chikago Bulls, fashion week,... за мене никад неће бити смајли (тј. smajli), Чикаго Булс (тј. Čikago Buls), фешн вик (тј. fešn vik),... Код кинеског нема избора, него по правилима :)

Ne moze svako pisati kako mu se svidi, ako pises tako onda si nepismen.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Maj 2006, 13:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2006, 11:47
Meni profesor srpskog kaze da kod njega na casu moram da pisem ћирилицом,a kod drugih kako god ocu!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]