banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 17:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1193 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 60  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2006, 19:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Apr 2006, 22:37
pisali su crte kad svaki novi udje, a prekidace su pritiskali kako hoce
:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2006, 15:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Jebiga pa uvijek strazari mogu znati koga su vodili a koga ne :-?
al to nije nimalo mastovito i zanimljivo, tako da je odgovor nesto drugo jel tako tako je.

Jel mozda ovo?
Dogovore se kojim redosledom ce da pritiskaju prekidace. Jedan dan ide lijevi prekidac na on, drugi dan desni, treci dan opet lijevi na off, pa sledeci desni na off i tako ce za deset dana da budu oba prekidaca na on.
E sad. Kazu fino, "ti ces biti dan jedan, ti ces biti dan dva, ti ces biti blabla do deset." i skontaju fino kad koji dan treba koji prekidac da se upali ili ne. Tako da taman i da je svaki dan jedan izlazio mogu vec nakon deset dana da kazu da su svi bili jer svi znaju raspored pritiskanja prekidaca. E jebiga to je sve fino ako ce ivl kralj da ih provjeri tako sto ce da ih pita kad je ko sta pritisnuo.

shema:
1. on - off
2. on - on
3. off - on
4. off - off
5. on - off
6. on - on
7. off - on
8. off - off
9. on - off
10. on - on
.....
....
....

Jel to??? KAZI DA NISAM DZABE OVOLIKO PISAO!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2006, 18:06 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
boris_wz je napisao:
pisali su crte kad svaki novi udje, a prekidace su pritiskali kako hoce
:)

Ne.
Bik je napisao:
Jel to???

Nije. Dobro si zapoceo, al' samo na kratko, i ovo ostalo ne valja. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2006, 18:27 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Maj 2006, 15:23
hmm ... zanimljivo. da sam ja na njihovom mjestu, rekao bih da svi pomjeraju samo lijevi dok ne dođu do zadnjeg, a zadnji neka pomjeri desni. tako će svi znati da ih je deset prošlo kroz tu zajebanciju. toplo, hladno ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2006, 18:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Apr 2006, 22:37
ne moze, jer oni ne znaju kad koji ulazi. onaj zadnji mora po rasporedu znati da ih je proslo svih devet, al on drugacije ne zna da je on zadnji...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2006, 18:43 
Pripravnik
Pripravnik

tačno. hmm ... ne znam, razmisliću večeras. laku noć.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2006, 20:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Razradjujem ja ovo, ali nikako da skontam.
Vidim neki me i prozivaju. :D

Isla sam nesto da u zavisnosti od toga da li su zatekli svjetlo upaljeno ili ne oni odreaguju ili ne odreaguju, ali sam se zbrkala...
Sutra cu pokusati ponovo, ali navece (ako ne rijesite do tad), danas mi je mozak na rezervi...a sutra ujutro radim, plus nakon posla moram predati honorarno sto sam radila ankete, pa moram sve provjeriti i srediti, tek sam navece mozga spremnog za razbibrigu... :roll:

Ali ovo je bas dobar zadatak. :wink:
Ovakve volim, kad mi izvuku zivce, kad se spetljam milion puta. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2006, 08:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja sam kontala nesto na fazon da se dogovore da recimo Mirko bude brojac.
I samo Mirko broji ulaske novih zatvorenika u 'posebnu celiju' na osnovu onoga sto on zatekne kad udje.
Ali to produzava postupak, iako omogucava sigurnost da su tacno izracunali. :-?

Recimo brojac ce brojati od svog prvog posjeta tako da ce salte postaviti na on.
Dalje ce oni koji ulaze prvi put jedan prekidac vratiti na off, oni koji su po ko zna koji put u 'posebnoj celiji' nece dirati nista, a onaj ko udje prvi put i vidi da su oba prekidaca vec na off nece dirati nista taj put, vec ce cekati svoj sledeci dolazak u 'posebnu celiju', kad neki od prekidaca bude na on (tako ce znati da je brojac zabiljezio prethodni ulazak koji su salteri pokazivali i da mu sad i on moze dati signal da je jos jedna nova osoba bila unutra).
I tako ce brojac brojati dok ne izbroji 9 off (sebe ne racuna jer zna da je on bio unutra).
Dakle samo brojac vraca saltere na on.

Ali tu ima puno lufta.
Recimo kad udju 2 zatvorenika i svaki pritisne po jedan salter na off niko ne moze dati sledeci znak da je bio unutra sve dok Mirko-brojac ne ponisti saltere da se opet neko novi moze upisati.
Znaci da Mirko u najboljem slucaju mora bar 5 puta vec biti u 'posebnoj celiji', da bi mogao sesti put zateci znak od zadnjeg zatvorenika i reci - svi su bili unutra.

EDIT :
Buduci da znaju da su salteri vec na off, mozemo skratiti Mirku brojanje za 1 ulazak u idealnom slucaju, dakle vec kod 5 ulaska bi mogao znati da su svi bili unutra.

Dakle brojanje moze poceti kad Mirko prvi put udje, ali da u ovom slucaju Mirko vraca saltere na off.
Oni koji udju prvi upale po 1 salter (dvojica najvise).
Mirko kad udje prvi put vidi da li je upaljen jedan ili oba saltera ili nijedan, (ako je on prvi zatvorenik koji ulazi unutra) i zapamti (1 ili 2 zatvorenika su bila tu) i ugasi saltere, te opet sve ide na isti fazon kao gore.

Poslednji put menjao ventilator dana 18 Maj 2006, 08:59, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2006, 08:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Veceras cu jos malo razmisliti kako im skratiti muke i ubrzati proces. :D

Ovo u prethodnom postu vjerovatno nije najbrzi nacin, ali je izvediv. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2006, 09:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Feb 2002, 01:00
Mirko brojac & Pero lozac :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2006, 09:38 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

ventilator je napisao:
Dalje ce oni koji ulaze prvi put jedan prekidac vratiti na off, oni koji su po ko zna koji put u 'posebnoj celiji' nece dirati nista, a onaj ko udje prvi put i vidi da su oba prekidaca vec na off nece dirati nista taj put...

FLASH je napisao:
Pri svakom boravku u toj celiji, svako ce morati da promeni polozaj jednog od prekidaca (ne oba, ne nijedan)...

Zao mi je. :D
Fali ti samo malo da dodjes do tacnog rjesenja... Samo da si jednu stvar promijenila, bilo bi tacno. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2006, 10:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Eh, to sam previdjela.

Pa nek im onda drugi salter sluzi za za*ebanciju - da ga svako pritisne kad nema drugu opciju, tj. da ga pritisnu ovi sto kod mene nisu stiskali nista.
A da preko prvog saltera broje, onako kako sam napisala da radi Mirko brojac. :D
Samo ce mu trebati mnogo vise vremena tako. :D
Hajde, cemu cicijasiti, pa izaci ce jednog dana... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2006, 12:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
pa da, samo jedan od njih ce biti zaduzen da cacka samo po jednom salteru i tako da broji! znaci on ce samo jedan salter da prebacuje u OFF. prvi zatvorenik ce taj salter(prvi salter) prebaciti u ON, a svaki naredni koji ulazi u celiju ce da cacka po drugom salteru na prazno! znaci...ako je vec neko od zatvorenika prebacio prvi salter na ON, on ce u slucaju da se ponovo nadje u celiji cackati po drugom salteru.znaci svako od zatvorenika ima pravo da samo jednom prebaci prvi salter u polozaj ON kada ga nadju u polozaju OFF. e sada, onaj koji je zaduzen za brojanje ce svaki put kada bude u celiji i nadje prvi salter u polozaju ON da ga vrati na OFF i tako broji.

daj sledeci :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2006, 12:20 
Pripravnik
Pripravnik

што више размишљам и читам ваше идеје све ми је мање јасно. ја сам циљао на то да се један шалтер не дира и да по њему одређују колико их је било, али како год окренем - како да зна десети да је десети, и како да знају остали да је десети ту био ? пробаћу сад мало математички ...

inače odličan zadatak. i sačekaj malo sa rješenjem, ne žuri :thumbup:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2006, 13:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
pa kako ce brojati koliko ih je bilo u celiji ako se jedan od saltera ne dira??? :-? :-? :-?

upravo u tome i jeste fazon. samo jedna osoba "mirko brojac" :lol: :lol: :lol: ce pomocu prvog saltera brojati koliko ih je bilo u celiji tako sto ce on biti zaduzen da svaki put prvi salter vraca u poziciju OFF. koliko puta ga prebaci na OFF, toliko je sigurno osoba vec bilo u celiji. naravno svako smije samo jednom prvi salter prebaciti na ON. u suprotnom cackaju po drugom salteru.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2006, 13:46 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

:thumbright: :thumbright: :thumbright:
Tacno Ventilator i stigmata... :)

Evo jos onih zadataka sa sesirima (ja se ne sjecam da je ijedan dobio tacan odgovor): :)
Zli kralj koji uz to voli zagonetke i logiku odluci malo rascistiti situaciju u svojim zatvorima, te odabere deset zatvorenika koji ce drugog jutra biti ubijeni ili pusteni. Okupi ih i kaze im kako ce sutra ujutro biti izvedeni na dvoriste, te poslagani jedan iza drugoga (na nacin da prvi ne vidi nikoga, a deseti vidi sve ispred sebe), te ce im na glavu biti postavljen ili crveni ili bijeli sesir. Ko pogodi koji sesir ima na glavi bit ce pusten, ko promasi - ubijen.
E sad... nema nikakvog pravila sto se sesira tice, dakle nije 5 crvenih i 5 bijelih, vec teoretski mogu svi dobiti bijele, ili vec sta bilo - sve kombinacije su moguce. Niko ne vidi svoj sesir, kao niti bilo koji drugi sesir osim onih ispred sebe, nemaju pravo govoriti nista osim svog odgovora - takodje, ne mogu koristiti neke sifre, tipa glasnijeg ili tiseg govora, svi moraju odgovoriti jednom rjecju i jednolicnim glasom ili svi ginu. Pogadjanje pocinje od desetog, dakle od onog koji vidi sve sesire ispred sebe.
Kako kralj voli logicko razmisljanje i zagonetke, dopustio im je da posljednju noc provedu zajedno i pokusaju smisliti najbolju strategiju.
Kako i koji je maksimalan broj zatvorenika koji se moze spasiti sa sigurnoscu (dakle, ne teorijom slucajnog pogotka)?

Ovdje samo o zlom kralju i zatvorenicima... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 00:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sigurno se moze spasiti 5 zatvorenika, ako se onih drugih pet odluci zrtvovati i prepustiti svoj zivot sreci zarad tih sigurnih 5 zivota.

Deseti kaze boju koju vidi ispred sebe.
Ako ima srece to je i njegova boja, ako nema bar je spasio zivot onom ispred sebe. Deveti samo treba ponoviti sta je rekao deseti i spasen je.
Osmi takodje pomaze sedmom, a sam ce proci onako kako "ruski rulet" okine.
Zapravo, na ovaj nacin su svi neparni zatvorenici u redu sigurno spaseni, a zivot parnih zatvorenika ce zavisiti od toga da li je na njihovim glavama slucajno sesir iste boje kao i kod neparnog zatvorenika ispred njih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 08:00 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
FLASH je napisao:
:thumbright: :thumbright: :thumbright:
Tacno Ventilator i stigmata... :)

Evo jos onih zadataka sa sesirima (ja se ne sjecam da je ijedan dobio tacan odgovor): :)
Zli kralj koji uz to voli zagonetke i logiku odluci malo rascistiti situaciju u svojim zatvorima, te odabere deset zatvorenika koji ce drugog jutra biti ubijeni ili pusteni. Okupi ih i kaze im kako ce sutra ujutro biti izvedeni na dvoriste, te poslagani jedan iza drugoga (na nacin da prvi ne vidi nikoga, a deseti vidi sve ispred sebe), te ce im na glavu biti postavljen ili crveni ili bijeli sesir. Ko pogodi koji sesir ima na glavi bit ce pusten, ko promasi - ubijen.
E sad... nema nikakvog pravila sto se sesira tice, dakle nije 5 crvenih i 5 bijelih, vec teoretski mogu svi dobiti bijele, ili vec sta bilo - sve kombinacije su moguce. Niko ne vidi svoj sesir, kao niti bilo koji drugi sesir osim onih ispred sebe, nemaju pravo govoriti nista osim svog odgovora - takodje, ne mogu koristiti neke sifre, tipa glasnijeg ili tiseg govora, svi moraju odgovoriti jednom rjecju i jednolicnim glasom ili svi ginu. Pogadjanje pocinje od desetog, dakle od onog koji vidi sve sesire ispred sebe.
Kako kralj voli logicko razmisljanje i zagonetke, dopustio im je da posljednju noc provedu zajedno i pokusaju smisliti najbolju strategiju.
Kako i koji je maksimalan broj zatvorenika koji se moze spasiti sa sigurnoscu (dakle, ne teorijom slucajnog pogotka)?

Ovdje samo o zlom kralju i zatvorenicima... :D
9?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 14:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Digresija je napisao:
9?

Otkrij nam kako. :D

Mogao bi i deseti, jer vidi sve ispred sebe, reci boju koja je vise zastupljena.
Recimo, ako vidi 5 bijelih i 4 crvena sesira mogao bi reci bijela i dalje bi svi govore bijela. I tada ce ih sigurno 5 prezivjeti.
A ako je situacija povoljnija, recimo deseti vidi 6 bijelih i 3 crvena sesira, onda i vise.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 20:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evo i testa koji nisam ranije mogla postaviri (curka, zaboravila sam na rapidshare).

http://rapidshare.de/files/20871632/test.xls.html

Da bi tacno ispunili sve trebace vam nasa slova. Takodje cete morati pisati ekavicom (ja sam to otkrila na tezi nacin :D ).

Ja sam ostala na 1 i to na "4 S na S G".
Dobila sam rjesenje i za to. :D
Kad sam ga vidjela palo mi je na pamet da samnom nesto nije u redu, kad se toga nisam sjetila, a rijesila sam neke teze.
"5 P na S" mi je takodje oduzeo vise vremena nego sto bi trebalo. :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1193 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 60  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]