Uradio sam na brzinu analizu jednog stepenika. U pitanju su zavojne stepenice (takve su kod moje tetke

) i jedan stepenik otprilike ovako izgleda.
Ovaj slucaj nije tezak za analizirati. U pitanju je skolski primjer savijanja konzole (stepenik je ukljijesten kroz otvor na kraju na noseci stub).
Ovako otprilike izgledaju te stepenice.
Sto se tice zadavanja ulaznih parametara potrebno je zadati veze, opterecenje, propisati gustinu mreze konacnih elemenata i odabrati tip konacnog elemenata.
Postavio sam silu intenziteta 1500N sto bi odgovaralo tezini covjeka mase nesto iznad 150kg.
Za kratko vrijeme racunar ce odraditi proracun i izbaciti sliku naponskog stanja. Crvenom bojom su oznacena mjesta na stepeniku u gdje vladaj najveci naponi, a tekst u crvenoj pozadini oznacava maksimalni napon koji bi se javio u materijalu pri djelovanju ove sile. Taj napon je oznacen i napisana je njegova vrijednost u N/m^2. Ako je on manji od dozvoljenog, te ako je mala vjerovatnoca pojave dinamickog i udarnog opterecenja konstrukcija je stabilna.
Deformacija na slici je 50 puta veca od stvarne. Taj faktor skaliranja deformacije se moze zadavati po zelji.
Ja bih ti mogao uraditi provjeru tog dijela, ali vec sam rekao da nisam vjest sa FEA analizama, tako da ne odgovaram ako neko slomi nogu na tim stepenicama

. Poznajem softver, ali ga jos nisam u praksi koristio. Uradicu ti to besplatno, ako zelis imati uvid u vrijednosti i raspodjelu napona tog dijela.
Ako zelis da analiza bude profesionalno odradjena obrati se asistentima Stanojevicu ili Milasinovicu na masinskom fakultetu.