prvo da odgovorim na pitanje: da se ja vratim 10 godina unazad, a da mi ide matematika

k'o sto ne ide

upisala bih, i to ovim redom:
1. etf (gdje god se okrenete programeri se traze)
2. pravo (trenutno, kroz praksu, uvidjam koliko to moze biti unosan i zanimljiv posao - advokat i sl., ali ne za sve pravnike vec one sa 'petljom')
3. ekonomija i/ili racunovodstvo (ja sam je dipl., smatram da ekonomija daje opste znanje i pismenost)
- zivjela sam vani, i mislim da je i tamo ista situacija/potraznja..
a onda, na vase diskusije o diplomama i sl... muka mi je, a to govorim iz prakse, kad mi neko kaze 'ja sam dipl blabla' i veze, ali veze nema o praksi, i ima ogromna ocekivanja. svugdje u svijetu postoji nesto sto se zove 'pripravnicki', koji traje od 18-36 mjeseci, zavisno od struke i kompanije, sto je i logicno. zavrsavanjem fakulteta, poslodavac (drzava/privatnik i sl.) smatra da si sposoban koristiti mozak, vjerovatno uporan, elokventan, i samim zavrsetkom faxa dobijas visi koeficijent na platu (to cak ima i izracunato, obzirom na ulozene finansije za studije).
znaci fax ti samo otvara vrata, a ne znaci nista vise, i dok ne dobijes bar 5 godina radnog iskustva sutis, ucis i dokazujes se (mada ovo mislim da traje citav radni vijek)... jer to sto ucimo u skoli ima veze sa poslom ali i ne mora imati, jer na fakultetu nas potkuju teorijom i opismene nas a praksa je uglavnom sasvim nesto drugo, novi problemi iskrsavaju svake sekunde ... sto cete svi i sami uvidjeti (vjerovatno)
evo pade mi na pamet, znam za slucaj tehnologa, koja je u firmi imala kancelariju pa kad joj je direktor rekao 'vidi kancelariju kako ti je prljava, sredi to malo' (boze, valjda se podrazumijeva da se spremi VLASTITI radni prostor i da se ne radi u svinjcu) gospodja se uvrijedila i dala otkaz jer 'nije ona cistacica, vec dipl tehn' ..
pih! nazalost, ovo je samo jedan u nizu primjera....