banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Avg 2025, 23:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 172 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Da li želite otići u inostranstvo za boljim životom?
Da 45%  45%  [ 26 ]
Ne 40%  40%  [ 23 ]
Mama, mama, kad je nova epizoda Zvjezdanih Staza? 16%  16%  [ 9 ]
Ukupno glasova : 58
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2006, 02:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
Helena,odlicno si to rekla,mislim da je daleko veca hrabrost spakovati se i otici s 2 kofera i sicom u dzepu i snaci se na drugom kraju svijeta nego sjediti ,kukati i biti na roditeljskoj grbaci do tridesete...ali boze moj ,nismo svi isti...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 12:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
FF i Hazoos su sve vec dobro objasnili pa cu se tek nadovezati na njih

4 year master plan ne znam za koji fax moze da se primjeni al` recimo za medicinu jako tesko posto je upis nekih 800 kermi, tako da ti ostane jako malo da bi mogao da zbavis literaturu
odjecu necu ni da spominjem posto sad ionako dosta njih dolaze na fax kao da je plaza
za MF a i AGF isto se ne bi moglo primjeniti, upis je valjda 450km (nemam pojma vise kad se stalno natezu), znaci da bih mogao upisati prvu godinu, knjige ne bih mogao nabaviti jer ih ne prodaje niti jedna knjizara u BL, biblioteka je skoro prazna a one koje se nalaze su stare nekih 40 do 60 godina, lice na kupus, imaju svakakvih jela u sebi pa ih je tesko kopirati
gdje je jos tu i pribor za crtanje i rapidografi
ali recimo da se sve to nekako uklopi i uspjes upisati prvu godinu
sta dalje ? na ljeto ne mozes raditi na doticnim mjestima jer ti treba prostor za knjigu, svesku, zbirku, log tablice, ponekad i neki prirucnik - gdje sa svim tim stvarima ? ili ako trebas nesto crtati ? znaci od spremanja ispita nema nista, a i kad radis nema ti mrdanja sa posla pa ne mozes otici ni na ispite
i na kraju mjesto asistenta....najmladji asistent na mom faxu ima 30-ak godina i dosao je na to mjesto samo zato sto je prethodnik imao manjak kvalifikacija a i posvadjao se sa dekanom, ostali su po 40-50 godina, a s obzirom da profesori imaju po 60 i nesto (a jedan i 70 i nesto) znaci da barem 20 godina neces imati priliku da se zaposlis kao doticni
raditi na gore spomenutim mjestima se nece isplatiti jer neces biti mlad a i sa 250 km ne mozes ni rezije poplacati

kao sto je hazoos spomenuo polaganje ispita i predaja graf. radova zavisi od raspolozenja profesora i asistenata ili se svodi na lutriju da li ce tvoj rad biti jedan od onih koje ce profesor da ubode sestarom
a zanimljiv je i podatak da nekih 90% onih koji zavrse fax nemaju pojma sta su ucili, kao sto je Hazoos vec utvrdio i nazalost takvi dobiju posao zahvaljujuci rodbinskim vezama, lovi i stranackoj opciji kojoj pripadaju

sto se tice generalisanja....odrastao sam u drustvu u kojem su bosanci koristeni za podsmeh i sto je najgore, kad sam se doselio u Bosnu uvjerio sam se da je sve to istina
u kojoj to normalnoj drzavi radnici odmaraju i ispijaju kafe ili jos gore sjede u kaficima za vrijeme radnog vremena ???

ksenofobija....hehehhe chowa mozda nisam dobro pratio al` da li je neko rekao da ne voli izbjegla i raseljena lica ili je samo konstatovano da je poprilicno cudno i neobicno da medju tom grupom ima onih koji grade vile i otvaraju velika preduzeca? (mozda i nisam dobro citao pa ako je tako ogradjujem se od tog dijela)

evo jednog primjera kako lokalci znaju razmisljati : nakon sto je nacula razgovor izmedju mog kolege i mene o predaji papira u ambasadi, baba je rekla "sine zasto zelis ici napolje i raditi 10 sati dnevno za 1000 maraka kad mozes biti kod kuce, izlezavati se za 300 maraka"
da li je komentar potreban ?
zelim nesto od svog zivota i to ovdje ne mogu da ostvarim

kad sam rekao da ne zelim vise da se zalazem i borim za druge imao sam jako dobar razlog
kroz osnovnu i srednju skolu i sad fakultet sam pokusavao da pokrenem ljude i sve se svodilo na "hajde ti, mene je strah, sta ako me zapamti"
cemu onda trositi snagu i vrijeme na ljude koji ili ne zele pomoc ili je zele al` da neko drugi radi dok se on zabavlja ?

sto se tice napustanja broda, zar nas nisu vec admirali i kapetani napustili, zasto da mi onda ne spasavamo svoj zivot? :P

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 13:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Apr 2005, 09:34
Ja sam protiv toga da se ide u inostranstvo.

POZDRAV IZ BECA!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 13:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
:lol: :lol: :lol:

suncanog beca!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 14:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
BSE je napisao:
---

Sto se tice komentara o fakultetu - pretjerujes i to EXTREMNO.
Prvo, ja sam naveo da izuzumam medicinu i npr. etf is tog plana gdje svako moze ostvariti prosjek 9.9.
Drugo, sve knjige za vecinu fakulteta su vec poodavno na spiskovima fotokopirnica - u nekima cak imate ponudu fotokopiranih knjiga razvrstanu po fakultetima. Uostalom cisto sumnjam da se bilo gdje na zapadu knjige dijele studentima sakom i kapom...
Trece, ko prica o non stop radu i radu preko svakog ljeta???! Dovoljno je samo da imas para da upises prvu godinu, na drugu prelazis na budzet ako ti je prva cista, to je ZAKONOM odredjeno.
Cetvrto, vidim da nisi upoznat sa cinjenicom da se bolonja polako ali sigurno uvodi na BL univerzitet. Neki u tom prednjace, kao npr. Ekonomski fakultet, a recimo na filozofiji su nam asistenti najavili da imamo na umu da ce sa pocetkom skolske 2007 biti enormna potraznja za asistentima, jer ce do tad rad vecine odsjeka biti prilagodjen bolonji. S obzirom na broj studenata, posla za nove asistente ce biti i previse...

I kad vec spominjete npr. gradjevinu, znam par likova iz otprilike svoje generacije - ne pripadaju sad nekom imucnom sloju "stanovnistva", a ladno dva momka imaju prosjek iznad 9 i pred kraj su faxa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 14:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Ma daj kada bi vam ponudili posao u inostranstvu, svi biste isli nemojte s**ti !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 15:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Draco_Malfoy je napisao:
recimo na filozofiji su nam asistenti najavili da imamo na umu da ce sa pocetkom skolske 2007 biti enormna potraznja za asistentima, jer ce do tad rad vecine odsjeka biti prilagodjen bolonji. S obzirom na broj studenata, posla za nove asistente ce biti i previse.

Nu. [-X Ne uvodi se. Prvo ce nama uvesti, a ostalim smijerovima ko zna kad. A i nama ko zna kad.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 15:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2006, 16:58
Citiraj:
Ma daj kada bi vam ponudili posao u inostranstvu, svi biste isli nemojte s**ti !

To je sigurno...[

Poslednji put menjao [Strsljen] dana 03 Maj 2006, 15:04, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 15:03 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Apr 2006, 16:31
Najbolje bi bilo da se ova tema zatvori.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 15:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Samo da dobacim da se i na medicini (na sve tri smjera na medicinskom faxu, tačnije) dvocifren broj studenata upisuje na prvoj godini na školovanje o trošku budžeta, pa im ne treba tih 800 koje BSE pominje... ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 15:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Lisa_Simpson je napisao:
Draco_Malfoy je napisao:
recimo na filozofiji su nam asistenti najavili da imamo na umu da ce sa pocetkom skolske 2007 biti enormna potraznja za asistentima, jer ce do tad rad vecine odsjeka biti prilagodjen bolonji. S obzirom na broj studenata, posla za nove asistente ce biti i previse.

Nu. [-X Ne uvodi se. Prvo ce nama uvesti, a ostalim smijerovima ko zna kad. A i nama ko zna kad.

Bar na engleskom odsjeku (a kako cujem i na drugim jezickim odsjecima) na filozofskom fakultetu je krajnji datum je skolska 2007/08. S obzirom da je moj odsjek najorganizovaniji na fakultetu informacija je validnija od bilo cije druge, bar sto se tice filozofskog faxa.
Isto vazi i za postdiplomske studije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 15:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

* Squall * je napisao:

Nikad!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 15:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Najgora je napisao:
Samo da dobacim da se i na medicini (na sve tri smjera na medicinskom faxu, tačnije) dvocifren broj studenata upisuje na prvoj godini na školovanje o trošku budžeta, pa im ne treba tih 800 koje BSE pominje... ;)

Ma BSE prica gluposti i naduvava stvari - ponasa se kao ovi lokalni sa zapada sto misle da su svu pamet svijeta pokupili...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 15:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Draco je to prilicno dobro objasnio. Ja i on se cesto ne slazemo, ali u ovome je u pravu 100 posto...

Ako ne vidis perspektivu i nemas love da placas sebi skupe studije, knjigu u sake od srednje skole. Nabij sebi prosjek ocjena, pa sa tim prosjekom ces imati dovoljno ulaznih bodova za bilo koji fakultet da budes medju prvih 20-30. Ako jos i razvalis prijemni ispit, nema sile na svijetu koja ce te sprijeciti da upises faks i da upadnes u budzet. Cak i na filozofskom fakultetu, gdje je prava jagma za upis... Znaci problem skolarine rijesen. Knjige... Juce cujem kako je kcerka od jedne moje komsinice rekla kako ne moze studirati medicinu, jer za primjer jedna knjiga kosta 200 km, a profesor nece pustiti nikoga da polozi, ako nema njegovu knjigu. Notornije gluposti odavno nisam cuo, a te rekla - kazala price o tome kako profesori dolaze nadrndani na ispite, kako lijece frustracije na studentima i kako te nece pustit ako ne kupis njegovu knjigu, mozete komotno da okacite macku o rep, da se jos jednom ruzno izrazim. na kraju krajeva, ako i postoje zli profesori koji kinje studente, uvjek postoji mogucnost polaganja istog tog ispita pred komisijom... Znaci prica ne pije vode, al nimalo...A knjige je vrlo lako fotokopirati, da ne pominjem da za vecinu predmeta postoje i skripte iz kojih se pripremaju ispiti...

BTW. BSE
Upis na medicinu nije 800 km, niti je na gradjevini i arhitekturi 450 km, vec se toliko placa skolarina. S obzirom da upisujes 2 semestra, to ti je 2 puta po 400 km ili 250 km u razmaku od nekih sest mjeseci, sto nikako nije isto kao i platiti odjednom toliko love... Znaci ili ne poznajes dobro prilike ili se pogresno izrazavas, a u svakom slucaju stvars pogresnu sliku i sebi i drugima...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 16:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Nitro je napisao:
Juce cujem kako je kcerka od jedne moje komsinice rekla kako ne moze studirati medicinu, jer za primjer jedna knjiga kosta 200 km, a profesor nece pustiti nikoga da polozi, ako nema njegovu knjigu. Notornije gluposti odavno nisam cuo, a te rekla - kazala price o tome kako profesori dolaze nadrndani na ispite, kako lijece frustracije na studentima i kako te nece pustit ako ne kupis njegovu knjigu, mozete komotno da okacite macku o rep, da se jos jednom ruzno izrazim. na kraju krajeva, ako i postoje zli profesori koji kinje studente, uvjek postoji mogucnost polaganja istog tog ispita pred komisijom...

:occasion5:

Ja mozda nisam pravi primjer studenta, daleko od toga. Ali tamo gdje sam sve polagao ispite, sto iz licnog sto iz iskustva kolega sa kojima sam se druzio, pa evo i na sadasnjem faxu koji cu izgleda ipak zavrsiti Slika, nikad, ALI ama bas nikad nisam cuo za slucaj da je profesor "ZAO" ili nesto u tom stilu. Ili nema takvih slucajeva ili je situacija obrnuta - znaci moze se jedino desiti da studenti malo previse kenjaju. Ako bi se ne daj boze ispostavilo nesto slicno, kao sto kolega rece - pred komisiju i problem rijesen.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 16:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Nisam procitala sve ove strane pa se izvinjavam ako grijesim, ali primjetih na prvih par strana da "zagovornici" ostanka u lijepoj nam RS koriste "argumente" - seronje, pacovi, nemaju pojma, tudja misljenja nazivaju glupostima (ovo je samo dio).

Znaci ili je njima krivo sto nisu imali prilike da odu pa svoje frustracije rjesavaju na ovaj nacin (vrijedjajuci neistomisljenike) jer ja stvarno ne vidim razloga da se treba vrijedjati neko ko zeli nesto drugo, ko zeli da vidi svijet, ko zeli da promjeni sredinu i ko jednostavno zeli da ode iz bilo kojeg razloga. Dakle, napadate BSE da prica gluposti oko fakulteta - covjek ima takvo misljenje, vjerovatno je dozivio kao i mnogi drugi ovakve ili onakve nepravde, nema potrebe da govorite "ma daj ti pricas gluposti". Vi uopste ne razumijete da, mi, studenti...ustvari govoricu u svoje ime. Dakle, ja nisam pobjegla jer mi se smucio zivot u BL, niti sam otisla jer sam pretjerano nezadovoljna nacinom rada fakulteta ili nezadovoljna ovim ili onim. Otisla sam jer zelim da vidim kako zive ljudi izvan granica BL, zelim da vidim kolike su moje mogucnosti, gdje su moje granice, ne zivim na grbaci roditelja, i ne zivim od danas do sutra. Imala sam priliku, stisla petlju i otisla. Ne zalim se, snalazim se, ne okrecem se i ne pitam se SBBKBB. I povrh svega ne osdudjujem ljude koji su ostali. Niti pokusavam da ih vrijedjam. ALi za sad mi je ova Austrija pruzila u nekim stvarima vise nego drzava u kojoj sam rodjena. Ima Autrija svojih nedostataka, ali puno vise ih ima RS ili BiH ili neko trece ime te drzave.

Tako da, na kraju, svako ko je otisao svaka mu cast, oni koji su ostali svaka i vama cast. Ne osudjuje vas niko niti vas naziva debilima sto ste ostali.

P.S. Fakulteti u BL i recimo Austriji su neuporedivi. Samo jedan primjer za jedan predmet imam 3-5 profesora a u BL za 4 predmeta jednog profesora. Na konsultacije mogu da idem svaki dan, a u BL?? Konkretno na pravnom fakultetu "ucimo" da rjesavamo slucajeve i upoznajemo se sa zakonom vec na samom pocetku studija, a u BL ne znam jel' se spomene ijedan slucaj tokom cijelog studiranja....Meni je u Austriji bolje i teze na fakultetu (ipak je na stranom jeziku), a u BL je komplikovano, neorganizovano i nikad ne znas gdje si i sta si. (nemoj smao da mi govorite da lupam..nisam sa kruske pala - govorim realno).

eto..uzivajte

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 17:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Helena je napisao:
---

Ja uopste nemam nista protiv ljudi koji idu - to sto si ti rekla je nekih 80% realnosti banjaluckog univerziteta, u drugih 20% je ili nesto malo bolje ili nesto malo gore. Ono sto meni zapinje za oko nekih koji su otisli je pljuvanje, omalovazavanje, te naduvavanje situacije na nasim fakultetima - dok je realnost sasvim drugacija: Znam masu ljudi koji su otisli ne zato sto im je ovde lose, nego sto su nesposobni da ovde daju odredjene ispite ili su imaju stav da je vani mnogo lakse (i tu znam primjera ljudi koji su se malo preracunali). Drugi su do bola razmazena derista i nemaju uopste pojma ni zasto idu, al' idu zato sto od staraca mogu iskamciti pare. Neki su opet, kao npr. ti, po meni sasvim validno odlucili da odu i ne smatram to kao neki olak potez.

Navescu primjer nase kolegice Azdajice, koja, svaka joj cast u roku zavrsi fakultet u BL i to prosjekom definitivno iznad 9. Imala je i ovde prilike za zaposljenje, al' joj je licna odluka bila da malo proba nesto novo, i snasla se tamo gdje je otisla - cak koliko znam na zapadu je radila jedno vrijeme, ili jos radi, priblizno posao za koji se ovde i skolovala. Ne bih da konkretizujem, a i nema potrebe jer pisem bez njene dozvole - dovoljno sve govori cak i kada ovako uopsteno navodim njeno iskustvo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 17:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Helena, quote quote quote!!!!!SlikaSlikaSlika
Fakulteti u drugim zemljama su puno bolji... I da vidite fakultetske biblioteke!! To je carstvo knjiga.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 17:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
U pravu si, Draco, znam i ja masu naroda koja je dosla, nije uspjela cak ni jezik da polozi u datom roku od 3 semestra (realno moze da se polozi u najvise 2 semsestra). Znam i ljude koji su polozili jezik, ali nisu uspjeli da "prate" fakultet, probali su vidjeli da nije za njih i vratili se. Isto tako znam masu koja je dosla da guz'ca vidi puta i vratili se ostavivsi ogromne pare uzalud. Ali ja ne govorim o "promasenim slucajevima" nego o ljudima koji su ko zna gdje u svijetu i koji se bore. Kao sto rekoh na pocetku svog posta, izvinite ako grijesim, ali omalovazavanje i pljuvanje procitah u postovima zagovornika ostanka. Ja, licno, kazem svaka cast vama koji ste ostali. To je vasa odluka, vama je dobro tu gdje jeste, bilo je i meni dobro, nisam se zalila, ali ja za sebe zelim vise, a to nisam pronasla u BL.
I jos nesto ludost je govoriti (iako je mozda istina u nekim slucajevima) da je neko otisao jer nije mogao da polozi predmet na BL fakultetu. Pobogu teze je poloziti ispit na jeziku koji u principu ne znas. Tako da mi je ta teza malo klimava. Bila sam u BL na fakultetu, pored toga radila 16 - 18 sati dnevno 8 dana u sedmici (ne pitaj me odakle mi osmi dan) i na kraju rekla - aj da probam nesto drugo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 17:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Helena je napisao:
---

Ma da, svako sebe gleda tu nema sta. Osnova onoga sto ja govorim je opovrgavanje da nema buducnosti ovde. Citava polemika o faksu je pocela s tim da smo mi "za ostanak" istakli fakultet kao preduslov, dok je par likova odmah popljuvalo i fakultete i kasniju perspektivu visokoobrazovanih ljudi ovde.

A to za lakse / teze - znam lika koji ovde nije mogao nista ni upisati od silne nesposobnosti (ponavljao je cak godinu u elektro skoli) - standardan beter. Koliko cujem sad je negdje vani blizu zavrsavanja faxa. Stas ima stari para, pa ga poslao na neki privatni i uz to ekstremno lagan fax. Sto je najgore, ovo je meni isto tako validna situacija, jer lik nije kreten i sam priznaje sve navedeno i NE PLJUJE po nasim fakultetima nego kaze za sebe da nikad nije imao ni priblizno zelje da toliko uci i sl...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 172 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]