alkalac je napisao:
Djeluje mi malo blesavo da Asus uvazava RMS samo zbog chipset fana, mada pretpostavljam da je i to moguce. Sve i da otkaze ventilator skroz to ne znaci da ce ploca da otkaze, naprotiv mozda ne bude imao nikakvih problema zavisno od hladjenja u kucistu.
Ovako, posto sam upucen u materiju i sve sam jos davno provjerio znam sta pricam. Asus jeste slao kompletne ploce preko RMS-a, za sve koji su imali problem. Caka je sto su vec pripremili ogromnu kolicinu istih ploca sa novom revizijom coolera [isti je kao na Premium verziji], i samo su slali poloce u zamjenu za stare, a starim plocama mijenjali cooler-e i tako dobijali u principu spremne ploce za buduce RMS zamjene...
alkalac je napisao:
Kako mislis ode serial ata kontroler? U chipsetu ako slomis njegov dio, ili kao poseban chip negdje pored? Hladnjaci obicno i imaju dve zakacke, isto kao i na grafickoj. Mora da bude oprezan, to je tacno ali ne samo tada nego i kada i ako bude skidao plocu, jer jedno klizanje sarafcigera i moze se pozdraviti sa plocom. Ali moze se sve to uraditi, treba biti pazljiv ali i nije bas toliko komplikovano. A moze samo i kupiti novi ventilator, samo ne znam na koji nacin se on montira na hladnjak, da li se nesto tako moze ovdje naci. To bi bila najbezbolnija varijanta.
Serial ata kontroler, znaci Nvidia-in, a ne SiliconImage-ov, se nalazi u samom chipsetu, a posto je to Northbridge o kojem sve vrijeme pricamo, znaci bas ono sto sam napisao :). Jednostavno ljudima se desavalo da nakon zamjene sve radi odlicno ali serial ata kontroler je rikavela, pa su onda morali koristiti SI-ov sata kontroler... Caka je sto je on (dio cipa na kojem se nalazi sata kontroler) blizu jednog od coskova i malo jaca sila (koja cak ne napravi neko vidljivo ostecenje) dovodi do ostecenje istog, a u mnogim slucajevima cak i kompletnog NB-a.
Sto se tice ploce ... ploca je veoma izdrzljiva "bestija", bas ih i prave da mogu izdrzati uvijanja i jace pritiske. Za ploce je sarafciger nestrucnog "montiraca kulera" (pogotovo za socketA svojevremeno) predstavljao instant smrt, posto su opruge bile jake a nisu imale zastitu oko mjesta gdje se stavlja sarafciger, sto je cesto rezultiralo kompletim prolaskom vrha sarafcigera kroz plocu, cineci je time, naravno, totalno neupotrebljivom :>
* Squall * je napisao:
Zakljucak: neke ploce uopste nisu toliko osjetljive ili sam imao mnogo srece ...
Samo si imao mnogo, lude, srece :)
Toliko od mene ... :)