banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Maj 2025, 15:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 172 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Sledeća

Da li želite otići u inostranstvo za boljim životom?
Da 45%  45%  [ 26 ]
Ne 40%  40%  [ 23 ]
Mama, mama, kad je nova epizoda Zvjezdanih Staza? 16%  16%  [ 9 ]
Ukupno glasova : 58
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2006, 15:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Nitro je napisao:
Nemoj da se neko uvrijedi, ali pacovi prvi napustaju brod koji tone... Lako je trubiti da je sve lose i da nema zivota ovdje. Vjecita socijala i ista izverglana prica...

Ovdje sam se nasao prozvanim (a vjerujem i ostali "pacovi").Dragi Nitro,ja nisam ODMAH uhvatio maglu kad je svo sranje pocelo (kamo srece da jesam).Ja sam GODINAMA nakon rata cekao da kao bude bolje :roll: !Naravno,NISTA nije bilo bolje.I onda skontam koji cu ja kurac ovdje kad nema za mene perspektive???Nisam od onih koji su samo sjedili i kukali ali kad ti se smuci,stvarno ti se smuci.Ja samo NE ZELIM da svijet prolazi pored mene a ja kao budala stojim i gledam kako ljudi zive i prozivljavaju svoj zivot.Banjaluka je moj grad.Bice uvijek moj grad.Ali moj zivot zasluzuje malo vise da vidi od Banjaluke.

Nitro je napisao:
Vjecita prica kako u inostranstvu tece med i mlijeko, kako je tamo bolje i kako je tamo, kao sto neko na forumu vec jednom rece, cak i trava zelenija. Lako je pobjeci, ali treba biti faca i ostati i pokusati nesto promijeniti.

Ta tvrdnja da vani tece med i mlijeko je vise nego smijesna.Ne znam kome na pamet moze pasti ta ideja.Mozda imigrantima iz Afrike u Evropu ili USA.Kad kazes da treba biti faca...buraz moj.NE ZELIM ja da budem nikakva faca.I ja zelim da promijenim SVOJ zivot.Stanje dole je NEPROMJENJIVO (jedino ako bude neki vid revolucije :D ) !

Nitro je napisao:
Kukate kako su izbjeglice i dosljaci ovdje preuzeli sve, a sta mislite sta cete vi biti kad odete u inostranstvo? Gradjani prvog reda? Radicete na visokim polozajima? Nesto sumnjam u to... Bicete isti ti doslajci i izbjeglice koji vam se ovdje gade... Samo sto cete tamo imati nekih eurica u dzepu, pa cete iamti cime da zakrpite rupe u svom prodanom dostojanstvu i prosupljenoj dusi iz koje ce vjecito da curka nostalgija za rodnim krajem...

Gdje sam ja rekao da se meni dosljaci "gade"???Pun kurac seljaka je u gradu i mnogo me nerviraju ali nemam pravo da kazem za ljude koji normalno rade i zive da mi se gade.Kakva bi osoba onda bio?Kao ti mozda???Ne mogu da vjerujem da je ovo sve sto sam citirao od tebe!??Ja sam sad prodao dostojanstvo sto sam otisao da mi bude bolje???Ljudi s takvim misljenjem i ne trebaju da idu nigdje jer je njima ok u svojoj zemlji (ma kako ona posrana bila).Neka vam onda zavrcu usi "patriJote" raznih boja i vrsta.Nemoj da dovodis moj patriotizam i dostojanstvo u pitanje jer me ne poznajes i na to nemas pravo.Ako ti ne vidis potrebu da ides vani,onda nemoj govoriti da su drugi prodali dostojanstvo ako to urade.

P.S. Treba malo pogledati zivot i izvan svoga grada

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2006, 15:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

EZAN je napisao:
...ali dobar dio ljudi koji se ovdje javljaju je otisao svojom voljom, poslije rata - i upravo iz razloga da urade nesto sa svojim zivotom. Nesto sto nisu u stanju u danasnjoj Bosni...

Iako se obicno ne slazem sa EZANOM,ovdje cu ga samo citirati.I ljudi...procitajte jos jednom ovo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2006, 15:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Uspjesno zapoceti karijeru na nasem podrucju mozes ako:

-si sposoaban u smislu da si zavrsio dobru skolu, da mozes da se zaposlis sa svojim zanimanjem, da si komunikativan i poznajes mnogo ljudi
-da imas stelu, tj. nekoga ko ce te preporuciti i ugurati negdje
-da imas i porodicno zaledje u smislu da ti je neko tvoj vec na nekim polozajima, pa taj tvoj da moze ucitniti nesto nekome koji ce tebe progurati
-da si stranacki orjentisan i aktivan
-da si vrijedan, radan i da si spreman da napredujes , tako sto ces mnogima pognuti glavu, ne dozvoljavati da te gaze ali ne smijes se praviti otvoreno "prepametan" vec mudro i perfidno biti na ruci, ali ne srozavati se,
-da imas petlju da ulozis nesto ustedjevine , udjes u kreditno zaduzenje da bi kupio stan, nova kola ili pokrenuo pocetni neki biznis.
-etc. etc.

Dakle, nije lako, drustveni odnosi su surovi,da bi uspio i pokrenuo karijeru, treba zivaca, strpljenja, guranja, borbe, licnih zalaganja i poznanastava. Ko to prije shavti , lakse za nejga.
Ljudi danas dignu kredit i kupe radno mjesto , a potom vrate taj kredit od plate. Realnost. Dakle, mnogo krvi, znoja i truda treba, svako onaj ko nije svjestann toga, nema sta da trazi, jedini izlaz je bori se i rjesavaj stavku po stavku. :)

A sudeci po onima koji su otisli vani, prednost je ta jer:
-ako si zavrsio skolu, mozes iole dobiti posao, mada ti i za tamo treba preporuka i poznanstvo (znajuci kakva je nezaposloneost o zemljama EU)
-drzava se iole brine o tebi, mada su "socijale" na sve nizem nivou.
-manje je stresa, jer je drustvo stabilnije, standard veci,
-no uprkos svemu tome vjecito imas etiketu "stranac"
-etc etc...

Covjek kad o necemu vaze: treba uvijek imati STAV i KONTRASTAV, svi imaju razlicite pocetne pozicije, ambicije, zelje, ciljeve, motive, energije, kapacitete. Svako treba da izvaze prema svojim mogucnostima i sretan odlazak/ostanak. Svako gleda sebe, a svako onaj ko ostaje ovdje i tezi da promijeni sebe i svoj ambijent , lagaano mijenja i ambijent zivljenja svih nas ("budi ti promjena koju zelis da vidis u svijetu"). :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2006, 15:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
Simplicty - well said.
Inace, nemam ja nista protiv ljudi koji su otisli van, bilo kad da su otisli, ako nece dolaziti ovamo (na forum ili u grad) i srati kako je ovo ovako i ono onako. Svako se bori za sebe.
Neko je pitao za primjere kako uspjeti ovde, a bez stela i rodbinskih veza. Pa moze se, ja necu sad ovdje da navodim ljude po imenima koje poznajem, ali dovoljno sam vidio i dovoljno sam upoznat sa iskustvima da mogu tvrditi da se i te kako moze samo ako se hoce i to posteno. Istina jeste da je ovde teze, al' ponavljam - mi smo zemlja u tranziciji, a to sto smo u tranziciji, opet je nasa krivica. Ja ne kazem da ja ne bih nikad otisao, ali citam ovde postove, vecina vas koje poznajem ili poznajem preko ovog foruma je jos uvijek srednja skola (ili student) - vi u stvari uopste nemate pravo glasa, jer se nemate pravo zaliti kako nemate pare da putujete, jer nemate posao sto se i ocekuje od ucenika/studenta. Ja kad budem imao priliku da se uvjerim da nema sanse da ja pristojno zivim ovde sa poslom za koji sam zavrsio fakultet i ako uvidim da je jedino rjesenje da odem, rado cu otici. Ali problem je u tome sto vecina vas koji ste "za" niste ni pokusali, necete da se potrudite i kao sto neko rece - sve hocete na tanjiru.
Na kraju sto se mene tice, slobodno idite svi, za mene ostaje vise sanse da se zaposlim ovde i zivim normalno.

Benneton i sisiban svaka cast za stavove... 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2006, 16:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Evo samo jedan primjer:
Neki dan pricam sa jednom curom i kaze manjak im je nastavnog kadra u jednom gradu koji se nalazi u precniku od 100km od Banjaluke. Ja kazem masa ljudi to kod nas studira. A ona kaze da zna ali se nikome ne da dolaziti biti profesor da radi tu. To sve govori o nasim ljudima. Evo ovi nasi zapadnjaci ce nam sigurno potvrditi kako putovanje na posao na zapadu od DO 100km nije nista i cest je slucaj tamo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2006, 18:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Apr 2005, 09:34
treba ti 2 sata i 2 sata nazad, i pauza, i kafa, i rucak i aj nazad

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2006, 18:47 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Feb 2006, 11:34
Draco_Malfoy je napisao:
kako putovanje na posao na zapadu od DO 100km nije nista i cest je slucaj tamo.

zipp je napisao:

cest je slucaj , nista posebno samo sto vani obicno nemas i pauzu, i kafu i rucak imas sat vremena (ako i toliko imas ) za sve to odjednom

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2006, 19:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
A što se mora putovati? Pa ako je posao u Derventi, onda se preseli fino u Derventu... ako je posao u Prijedoru, ode se živjeti u Prijedor. Mi bismo svi u Banju Luku ili Beograd... Broj stanovnika u Banjoj Luci odavno nije i skladu sa infrastrukturom u gradu ili obratno, svejedno. Dobro, priznajem ja da ima objektivnih razloga zašto da neko ne ode da živi u manjem mjestu, ali kada je riječ o životnoj egzistenciji, onda si ne smijemo dopustiti da budemo neodgovorni.

Ovo što se tiče ljudi koji putuju na posao 100 km i više na zapadu... to i nije toliko čest slučaj. Uglavnom su to relacije do 50 km, barem gdje sam ja trenutno. S druge strane, njihovi putevi i javni prevoz je takav da oni tih 50 km pređu za najduže 45 min mada ima izuzetaka, naravno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2006, 23:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

_doNNa_ je napisao:
Draco_Malfoy je napisao:
kako putovanje na posao na zapadu od DO 100km nije nista i cest je slucaj tamo.

zipp je napisao:

cest je slucaj , nista posebno samo sto vani obicno nemas i pauzu, i kafu i rucak imas sat vremena (ako i toliko imas ) za sve to odjednom

Pa ne ides 50km/h da ti treba 2 sata da predjes 100km. 1h ili 1.30 u vrh glave...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 01:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
al' ako uletis u guzvu u saobracaju,mozes ispit spremiti cekajuci :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 01:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

azdajica-ny je napisao:
al' ako uletis u guzvu u saobracaju,mozes ispit spremiti cekajuci :lol:

To mozda u Nju Jorku :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 09:55 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Feb 2006, 11:34
Lear je napisao:
A što se mora putovati? Pa ako je posao u Derventi, onda se preseli fino u Derventu... ako je posao u Prijedoru, ode se živjeti u Prijedor. Mi bismo svi u Banju Luku ili Beograd... Broj stanovnika u Banjoj Luci odavno nije i skladu sa infrastrukturom u gradu ili obratno, svejedno. Dobro, priznajem ja da ima objektivnih razloga zašto da neko ne ode da živi u manjem mjestu, ali kada je riječ o životnoj egzistenciji, onda si ne smijemo dopustiti da budemo neodgovorni.

Upravo tako. Ja sam se prosle godine zbog boljeg posla prebacila 580 km od mjesta u kom inace zivim. Razumijem da to ne mogu svi ali ipak ... Mnogi planiraju napustiti domovinu zbog "boljeg zivota" ali po ovom primjeru koji je Draco_Malfoy naveo to izgleda nekima lakse pada nego se preseliti u drugi /manji/ grad kod nas ili putovati malo duze do posla.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 10:34 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Apr 2006, 16:31
Ne mo'sh ugoditi nikako... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 11:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
simplicity je napisao:
Uspjesno zapoceti karijeru na nasem podrucju mozes ako:

-si sposoaban u smislu da si zavrsio dobru skolu, da mozes da se zaposlis sa svojim zanimanjem, da si komunikativan i poznajes mnogo ljudi
-da imas stelu, tj. nekoga ko ce te preporuciti i ugurati negdje
-da imas i porodicno zaledje u smislu da ti je neko tvoj vec na nekim polozajima, pa taj tvoj da moze ucitniti nesto nekome koji ce tebe progurati
-da si stranacki orjentisan i aktivan
-da si vrijedan, radan i da si spreman da napredujes , tako sto ces mnogima pognuti glavu, ne dozvoljavati da te gaze ali ne smijes se praviti otvoreno "prepametan" vec mudro i perfidno biti na ruci, ali ne srozavati se,
-da imas petlju da ulozis nesto ustedjevine , udjes u kreditno zaduzenje da bi kupio stan, nova kola ili pokrenuo pocetni neki biznis.
-etc. etc.

Quote!!
To zas shtelu je surova istina, nazalost.... Pogotovo za doktore.... Bash tuzno... Toliko se muchish da zavrshish medicinu i na kraju nema posla bez shtele... Jeb ga....
Mozda malo off topic pitanje ali me interesuje da li je iko chuo ishta o onim pasoshima evropskim, tj. da se ne mora ganjati viza za EU od jeseni ove god?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 11:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
@Flavoure-Flave
Ne osudjujem ja nikog, ali je i meni isto tako preko glave prica o tome gdje i kako zivimo. Da je dobro, nije. Da li ce biti bolje. Ne znam, ali ako ne budem makar djelimicno vjerovao u to onda ni od mene nema nista. zamisli da svi razmisljamo smo o tome kako da sto prije pobjegnemo. Logicno je i normalno da svi ne mozemo da odemo odavde, znaci dobar dio tih koji razmisljaju o odlaskou je osudjen da ostane ovdje, ali oni i dalje samo tupe o tome kao treba otici i kako ovdje nema perspektive. Kakvu perspektivu mogu da ocekuju, kad se sami nece da podtrude da je stvore. Ispade da zivimo na ivici gladi i egzistencije, a svi dobro znaju da nije tako...

Citiraj:
Ljudi s takvim misljenjem i ne trebaju da idu nigdje jer je njima ok u svojoj zemlji (ma kako ona posrana bila)

Vidio sam sasvim dovoljno inostranstva, da znam gdje mi je bolje. Znam sta bi me cekalo u inostranstvu a sta me ceka ovdje. Ja znam gdje je moje mjesto...

Citiraj:
Ako ti ne vidis potrebu da ides vani,onda nemoj govoriti da su drugi prodali dostojanstvo ako to urade.

Imam pravo na misljenje, a moje misljenje je takvo - kakvo je. Opet kazem ne osudjujem nikoga zbog njegovog izbora...

BSE je napisao:
ne pada mi na pamet da trosim vrijeme i energiju na ljude koji kao lafo zele promjene al` nista ne cine da bi ih ostvarili, vec u fazonu "neka neko drugi to radi, ima od mene precutnu podrsku" pa trk u kafic
i onaj text je izgleda djelo nekog psihica
i vidi se da nije odavde, ovdje nema burne svakodnevnice, poslije 2. svj. rata burno je bilo samo od `92-`95
ljudi ovdje su navikli na chobanski rezim - samo sjedi i pred kraj "radnog vremena" malo poradi i idi kuci

Ovakva brutalna generalizovanja ne zavrjedjuju komentar. Ovdje su svi ljudi lijeni i rade samo pred kraj radnog vremena, svi samo sjede preko dana po kafanama, ispijaju kafe, a navece jure u nocni zivot. Ima li jos koji stereotip da nam bacis u lice. Mozda o onaj o tome kako su Bosanci glupi, a Balkanci primitivni?

Ruku na srce, ko ima zelju da ide, siroko mu polje.Neko je rekao da bi i nama koji zelimo da ostanemo, bilo puno lakse kad bi otisli svi koji mastaju o tome. Onda put pod noge i pravac Evropa... EU or bust...
:lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 18:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nitro je napisao:
@Flavoure-Flave
Ne osudjujem ja nikog, ali je i meni isto tako preko glave prica o tome gdje i kako zivimo. Da je dobro, nije. Da li ce biti bolje. Ne znam, ali ako ne budem makar djelimicno vjerovao u to onda ni od mene nema nista. zamisli da svi razmisljamo smo o tome kako da sto prije pobjegnemo. Logicno je i normalno da svi ne mozemo da odemo odavde, znaci dobar dio tih koji razmisljaju o odlaskou je osudjen da ostane ovdje, ali oni i dalje samo tupe o tome kao treba otici i kako ovdje nema perspektive. Kakvu perspektivu mogu da ocekuju, kad se sami nece da podtrude da je stvore. Ispade da zivimo na ivici gladi i egzistencije, a svi dobro znaju da nije tako...

A sta mislis zasto ljudi "tupe" o tome Nitro???Sta mislis zasto ljudi zele da odu???Zasto bi neko isao negdje drugdje ako mu je dobro tu gdje je sad???Mozes li mi odgovoriti na to?Mora da postoji neki jako dobar razlog zbog koga ljudi tako misle?

Nitro je napisao:
Vidio sam sasvim dovoljno inostranstva, da znam gdje mi je bolje. Znam sta bi me cekalo u inostranstvu a sta me ceka ovdje. Ja znam gdje je moje mjesto...

Vidis Nitro,ja znam sta me ceka OVDJE (u BL) a nemam pojma sta me ceka u inostranstvu.Tu se razlikujemo.Bas zato sto znam sta me ceka u bl ne pada mi na pamet da ostanem.Dakle ja idem dalje (prodajem dostojanstvo).

Nitro je napisao:
Imam pravo na misljenje, a moje misljenje je takvo - kakvo je. Opet kazem ne osudjujem nikoga zbog njegovog izbora...

Nitro je napisao:
Ovakva brutalna generalizovanja ne zavrjedjuju komentar...
=>
Citiraj:
Bicete isti ti doslajci i izbjeglice koji vam se ovdje gade... Samo sto cete tamo imati nekih eurica u dzepu, pa cete iamti cime da zakrpite rupe u svom prodanom dostojanstvu i prosupljenoj dusi iz koje ce vjecito da curka nostalgija za rodnim krajem...

Toliko o generalizovanju.

Nitro je napisao:
Ovdje su svi ljudi lijeni i rade samo pred kraj radnog vremena, svi samo sjede preko dana po kafanama, ispijaju kafe, a navece jure u nocni zivot. Ima li jos koji stereotip da nam bacis u lice. Mozda o onaj o tome kako su Bosanci glupi, a Balkanci primitivni?

Mrzim generalizovanje.Ali na osnovu tvog komentara o tvom misljenju,ja bi sad mogao da puknem komentar da su svi ljudi koji zive dole glupi i primitivni.Kako bi to zvucalo.Ispao bi kretencina i to velika.I naravno,ja to ne mislim.

Nitro je napisao:
Ruku na srce, ko ima zelju da ide, siroko mu polje.Neko je rekao da bi i nama koji zelimo da ostanemo, bilo puno lakse kad bi otisli svi koji mastaju o tome. Onda put pod noge i pravac Evropa... EU or bust...

Ko ima zelju da mijenja krive Drine neka ostane.Siroko mu polje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 18:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

To za generalizovanje totalno stoji. Nema sanse da ikad ikoji stranac bude prihvacen ili NEgledan sa visine...
Evo jedan tekst, iako malo humoristican, koji jasno govori u prilog tome (u ovom slucaju kako Ameri gledaju na problem Meksikanaca) pa kome se da citati:
Dear President Bush:

I'm about to plan a little trip with my family and extended family, and I would like to ask you to assist me. I'm going to walk across the border from the U.S. into Mexico, and I need to make a few arrangements. I know you can help with this.

I plan to skip all the legal stuff like visas, passports, immigration quotas and laws. I'm sure they handle those things the same way you do here.

So, would you mind telling your buddy, President Vicente Fox, that I'm on my way over? Please let him know that I will be expecting the following:

1. Free medical care for my entire family.

2. English-speaking government bureaucrats for all services I might need, whether I use them or not.

3. All government forms need to be printed in English.

4. I want my kids to be taught by English-speaking teachers.

5. Schools need to include classes on American culture and history.

6. I want my kids to see the American flag flying on the top of the flag pole at their school with the Mexican flag flying lower down.

7. Please plan to feed my kids at school for both breakfast and lunch.

8. I will need a local Mexican driver's license so I can get easy access to government services.

9. I do not plan to have any car insurance, and I won't make any effort to learn local traffic laws.

10. In case one of the Mexican police officers does not get the memo from Pres. Fox to leave me alone, please be sure that all police officers speak English.

11. I plan to fly the U.S. flag from my house top, put flag decals on my car, and have a gigantic celebration on July 4th. I do not want any complaints or negative comments from the locals.

12. I would also like to have a nice job without paying any taxes, and don’t enforce any labor laws or tax laws.

13. Please tell all the people in the country to be extremely nice and never say a critical word about me, or about the strain I might place on the economy.

I know this is an easy request because you already do all these things for all the people who come to the U.S. from Mexico. I am sure that Pres. Fox won't mind returning the favor if you ask him nicely.

However, if he gives you any trouble, just invite him to go quail hunting with your V.P.

Thank you so much for your kind help.

Sincerely,

David M. Bresnahan

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 19:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Flavoure-Flave je napisao:
Vidis Nitro,ja znam sta me ceka OVDJE (u BL) a nemam pojma sta me ceka u inostranstvu.Tu se razlikujemo.Bas zato sto znam sta me ceka u bl ne pada mi na pamet da ostanem.Dakle ja idem dalje (prodajem dostojanstvo).

Koliko ja znam ti studiras. Nebitno gdje studiras, ti znaci nemas pojma sta te ovde ceka jer jos nisi dosao do toga da pokusas da se izboris sebi za posao ili za bilo sta drugo. Drugim rijecima samo pricas, nemas prakticno iskustvo da potkrijepis svoje stavove - nisi zavrsio fax i nisi dosao sa tom diplomom da budes ovde "odbijen" i da mozes reci eto pokusao sam to to i to, pokusao sam tu, ovdje i tamo i zakljucujem: ova zemlja je sranje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 19:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Citiraj:
A sta mislis zasto ljudi "tupe" o tome Nitro???Sta mislis zasto ljudi zele da odu???Zasto bi neko isao negdje drugdje ako mu je dobro tu gdje je sad???Mozes li mi odgovoriti na to?Mora da postoji neki jako dobar razlog zbog koga ljudi tako misle?

Zato sto je lose. Mozda zbog toga. U redu shvatili smo. Lose je i nece biti bolje i zato bjezimo u inostranstvo... Nisam ni rekao da je dobro, ali nisam ni rekao da ne moze biti bolje. A kako bi bilo da pobjegnemo svi kojima je lose? Koja bi to zemlja mogla da primi sve one koji su nezadovoljni stanjem u sopostvenoj zemlji?Sta te to ceka u inostranstvu vec otprilike isto sto bi radio i ovdje, samo sto ces tamo biti bolje placen za taj isti posao?

Generalizovanje... Svidjalo se tebi to ili ne Flavoure u inostranstvu ces uvjek biti stranac i dosljak. To nije generalizovanje vec cinjenicno stanje, ali kad neko kaze da u BiH recimo ljudi samo sjede i ispijaju kafe i nista ne rade, to je vec nesto drugo. Poredis kruske i jabuke iz mog posta, a i izvlacis stosta iz konteksta...
Nemam neku zelju da polesmisem previse. Sutra da mene neki slucaj odnese odavde, i ja bih se isto tako osjecao da sam izgubio dostojanstvo, jer vise nisam svoj na svome. Zovite me glupim, primitivnim, zatucanim, ili sanjarom i idealistom, ali ja bar imam zelju da promijenim nesto, a vi idete linijom manjeg otpora. Kao sto rekoh, ako vec ne vidis perspektivu ovdje, potrudi se da je stvoris, a ako nemas zelju za tim, onda idi gdje mislis ili znas da ce ti biti bolje. Pravo covjeka je licni izbor...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 20:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Evo uputstvo u 3 koraka kako posteno uspjeti u RS a, da nemate nikakvu pocetnu prednost ili buducu stelu:

1. Radis na sladoledu/kiosku/kokicama jedno 4 mjeseca tokom kasnog proljeca, ljeta i pocetka jeseni. Tim parama uplatis prvu godinu studija i knjiga.
2. Od prvog do zadnjeg dana skolovanja ucis iz dana u noc i znas sve i jednu rijec iz sve i jedne knjige potrebne za polaganje ispita te postizes prosjek izmedju 9.9-10.00
3. Nakon zavrsenog faxa NEMA SANSE da te ne zaposle kao asistenta, a asistent sa takvom podlogom i takvim prosjekom na svoje zvanje asistenta moze samo gledati kao odskocnu dasku za dalje nadogradjivanje (citaj vecu i vecu platu).

Je l' ima neko od vas koji "nemate ovde perspektivu" ista protiv ovog 4-godisnjeg plana vaseg drustveno-kulturnog uzdizanja i nametanja zajednici?
I rest my case...

Poslednji put menjao Draco_O'Reily dana 29 Apr 2006, 20:41, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 172 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]