banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 14:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 473 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 24  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2006, 14:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Trebala je biti sprovedena i prije napada na Italiju ( ako se ne varam). A Staljin je sigurno bio u pravu kad je to izjavio,pa zapadu(kapitalistima) je bilo u interesu da se komunisticki SSSR sto vise izmori i zaduzi da bi poslije rata bio u podredjenom polozaju. Nisu oni bili saveznici s Rusima zbog ljubavi,to svak zna, nego nisu mogli sami da pobijede Hitlera.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2006, 20:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2005, 21:29
laoce je napisao:
Citiraj:
Da Bismark je bio strasan brod. Gotovo neunistiv

Jel ono Bizmark konacno potopljen u nekoj luci u juznoj Americi?

Na Atlantiku je potoplejn u borbi sa 3 saveznicka broda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2006, 20:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

jebedo je napisao:
Sto mislis on Invaziji na Normandiju?

Navodno da nisu poslana 500 najnovijih Njemackih tenkova u obranu , jer je Hitler spavao (rekao je da ga se nebudi) . Mislis li da bi se uspjeli obraniti ?

A Staljin je kasnije optuzivao zapad da je invazija namjerno odgadana (navodno je bila planirana 43 g. u proljece) da bi vise Rusa izginulo ?

To za 500 tenkova ne znam al dal bi invazija bila 43g sumnjam jer,je tad vec bilo odluceno da ide invazija u Maroko na Afriku prvo.

Posle pada afrike saveznici usmjeravaju napade na Italiju da se sto vise odvuce paznja Njemaca sa sjevera,na jug prvenstveno na Siciliju koju su osvojili 1943.

Hitler je prvo mislio da ce invazija bit u Juznoj Francuskoj jer se mislio da ce saveznici napast sa afrike i iz juznih djelova Italije.

Pa je posalo mnostvo ljudi i opreme na jug,tako da te jedinice nisu uspjele se na vrijeme prebacit na sjever.
Atlanski zid su branili vecinom OST jedinice vecinom starci preko 40 god, i ljudu iz poljske koji su natjerani u rat za njemacku i SS jedinice koje su hvatale poket otpora ali ih nije bilo mnogo i to ali najveca snaga Wehrmachta nije bila u Francuskoj tek su kasnije uspjeli doc u sjevernu francusku.

Procjenjuje se da je bilo u citavoj francuskoj 1944 prije invazije oko 300.000 njemaca,ali vecina jakih jedinica na jugu je ocekivala napad na sjeveru samo OST bataljoni.

Toliko od mene.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 13:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ljudivi imal koga eheheeeeeeeee :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 22:48 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 05 Jan 2006, 22:27
Evo jedno pitanje.

Dali je 45g. na kraju rata Crvena armija mogla savladati saveznike (Ameriku i Britaniju) u Europi?

P.S. Neracunamo atomsku bombu :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2006, 14:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Iako su se Rusi bili dobro zahuktali, ne mislim da bi stigli mnogo dalje nego sto jesu.Ne znam ni koji bi imali motiv da ratuju(mozda pobjeda nad mrskim kapitalizmom?).
Al isto se tice realnog odnosa snaga u to vrijeme,mislim da bi rat izmedju saveznika doveo do jedne pat pozicije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2006, 15:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

jebedo je napisao:
Evo jedno pitanje.

Dali je 45g. na kraju rata Crvena armija mogla savladati saveznike (Ameriku i Britaniju) u Europi?

P.S. Neracunamo atomsku bombu :)

Saveznici bi ih skrsili sigurno jer vec su bili oslobodili svu evropu,tako da bi i fransucka stala iza njih,ja juga su bili u Italiji itd... rusi bi izgubili.

8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2006, 21:06 
Početnik
Početnik

Pa nebi se bas slozio da bi saveznici pobijedili.
U svim su aspektima Rusi bili jaci , od tenkova , aviona i brojnosti.

T-34 bezproblema skrsi jadnog Shermana , a IS-3 (sto i Zapad kaze) ce biti jos 5g. najjaci tenk na svijetu.
Yak 3 i La 7 su se mogli nositi s bilo kojim saveznickim lovcima ( a da nekazem kolko su Rusima jos saveznici poslali aviona)
Sturmovik IL 2 je najbrojniji avion svih vremena.

Jedino na moru su saveznici bili daleko jaci.

Rusi su imali na Europskom kontinentu sigurno preko 400 divizija , dok saveznici mozda 300.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2006, 23:00 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2006, 01:44 
Početnik
Početnik

Ti i tvoja braća Rusi :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2006, 11:31 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2006, 13:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Saveznici imali 300 divizija mozda ali treba racunat da citav zapadni svijet bi stao na stranu saveznika,jer koa sto su mrzili nacizam mrzili su i komunizam.

Sveznici su lako mogli iz Afrike prebacivat nove jedinice,a treba racunat da ako bi i bilo rata da bi bio posle pada Japana,kad su Amri imali vojsku po citavom Japanu i odatle bi mogli uletit u Istocnu Rusiju.

A nemozes da ne spomenes atromku,Ameri bi ja bavili na Moskuvu 80% da je bilo rata,Truman je mrzio komuniste.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2006, 13:45 
Početnik
Početnik

Na istoku su i Rusi imali ogromne kolicine vojske.Rusi su tamo napali Japan i osvojili Mančuriu i Sjevernu Koreu.A i Komunisticka Kina bi stala na stranu Rusa (iako jos tada nije bila skroz formirana).
Ali i na stranu Rusa bi stale zemlje iz Varsavskog pakta , a i iskreno ko bi jos mogao pomoci Amerima i Britancima. Belgija,Nizozemska ili Francuska koja je bila puna komunista ili mozda Italija koja ih je imala jos vise ?

Brijem da bi Rusi uspjeli otjerat saveznike u Europi , ali samo do Španjolske jer tamo bi im sigurno otpor pruzili Španjolci i tek tu bi bilo neizvjesno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2006, 23:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

jebedo je napisao:
Na istoku su i Rusi imali ogromne kolicine vojske.Rusi su tamo napali Japan i osvojili Mančuriu i Sjevernu Koreu.A i Komunisticka Kina bi stala na stranu Rusa (iako jos tada nije bila skroz formirana).
Ali i na stranu Rusa bi stale zemlje iz Varsavskog pakta , a i iskreno ko bi jos mogao pomoci Amerima i Britancima. Belgija,Nizozemska ili Francuska koja je bila puna komunista ili mozda Italija koja ih je imala jos vise ?

Brijem da bi Rusi uspjeli otjerat saveznike u Europi , ali samo do Španjolske jer tamo bi im sigurno otpor pruzili Španjolci i tek tu bi bilo neizvjesno.

Hmm ne znam dal su bas imali veliku kolicinu vojske na istoku,pa oni su sve rezerve sa istoka na zapad slali samo da razbiju njemce.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Feb 2006, 00:22 
Početnik
Početnik

Da istina , ali su isto tako poslje pada Trecheg Reicha slali vojsku s zapada na istok da se bore protiv Japana. Jos su se tamo vodile zestoke borbe. Japanci se nisu lako predali , ali ih je ipak CA preplavila.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2006, 12:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

jebedo je napisao:
Da istina , ali su isto tako poslje pada Trecheg Reicha slali vojsku s zapada na istok da se bore protiv Japana. Jos su se tamo vodile zestoke borbe. Japanci se nisu lako predali , ali ih je ipak CA preplavila.

Ok nisam to bas znao daj neki izvor imas li bilo sta da procitam,cito sam na neto u Iwo Jimi al ima samo o Amerima kad su napali Japan nista O ruskim akcijama na istoku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2006, 14:28 
Početnik
Početnik

Pa potraži negdje na netu. Ali sam sto posto siguran da su Rusi imali kampanju na istoku. Japan je prije 2.svj.rata osvoji kinesku Manchuriu. Od tamo su Japanci napali Kinu. 45 godine su Rusi ponovno osvojili Manchuriu i vratili je Kini.

Neznam sad za knjige , al gledao sam na TV.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2006, 16:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

jebedo je napisao:
Pa potraži negdje na netu. Ali sam sto posto siguran da su Rusi imali kampanju na istoku. Japan je prije 2.svj.rata osvoji kinesku Manchuriu. Od tamo su Japanci napali Kinu. 45 godine su Rusi ponovno osvojili Manchuriu i vratili je Kini.

Neznam sad za knjige , al gledao sam na TV.

Ok al sve nesto na ruskom il na engleskom pa se mor prevodit. :oops: :oops: :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2006, 18:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jan 2005, 13:15
Zna li iko ista o americkim crncima u WW2 i ljudima druge boje koze uopste i njihovom ucescu u ratu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2006, 21:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne znam kolio je ta tema uopste obradjena,jer su crnci i tad bili gradjani drugog reda.Ima jedan jako dobar film koji se bavi tematikom pilota crnaca u Americkoj vojsci u ww2,ali na zalost,ne mogu da se sjetim kako se zove.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 473 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 24  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]