Gledala sam par epizoda,onako,kad naletim,posto nemam bas mnogo slobodnog vremena,a i ne gledam nesto TV.
I serijal mi se jako svidja.
Gledala sam o djecaku sa Proteusovim sindromom (Elephant Man disease).Mislim da je to zadnja prikazana epizoda.
Sokiralo me je da samo 40 ljudi na svijetu ima tu bolest.
Na srecu - jer je stvarno uzasno,ali s druge strane jako tesko ce naci lijek za to,jer je bolest jako tesko proucavati,buduci da se rijetko javlja.
Djecak je tako napacen silnim operacijama.
Njegovoj majci to uzasno tesko pada i vise puta je zaplakala pred kamerama.Uzasno se plasi da mu bar "njegovo lijepo lice" kako kaze,ne zahvati bolest.A djecak je sladak i pravi heroj!Tako se dobro nosi sa svim tim,a tako je mali.
Te ogromne ruke,deformisana koljena i noge...
I kad je ispricala kako ga je trgovac za Dan vjestica pitao gdje je nabavio tako cool ruku,a on odgovorio da je to njegova ruka.
Gledala sam epizodu sa djevojcicom koja ne osjeca bol,pa tako nije svjesna ako slomi nogu ili se ozbiljnije povrijedi.
Majka je nakon svakog pada mora detaljno pregledati,jer ona ne osjeca bol i ne moze joj reci da li nesto nije u redu.
Sjecam se i epizode o djevojcici ciji su se roditelji razveli,a onda joj je otac postao mama (promijenio pol) i zivi sa muskarcem koji je takodje u fazi mijenjanja pola,pa se oblaci i ponasa kao zena.
Tu je bilo price o njenoj usamljenosti i tome da je ona obiljezena onim sto njen otac-majka jest.
Ali i o njenoj ogromnoj ljubavi prema svom ocu-majci.
Na kraju je nasla djecaka koji se osjeca slicno kao ona.Naime djecakov otac se nakon razvoda vjencao sa zenom koja je nekada bila muskarac.
Djevojcica je bila mnogo sretnija nakon susreta s njim,prosto joj je laknulo sto nije sama na svijetu.
Iz serijala se moze mnogo toga nauciti o neobicnim ljudima,ljudima koji su na neki nacin posebni i rijetki,o teskocama kroz koje prolaze i kako se s njima nose.
Ja za Proteusov sindrom nikad nisam ni cula,do te epizode.
Da li je neko od vas gledao taj serijal,koje epizode i kako vam se sve to svidja?