banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 13:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2006, 12:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Jack je napisao:
Da se razumijemo, verbalno maltretiranje i omalovazavanje moze biti bolnije od batina po dupetu ili samaranja... :x

Velika istina. Psihološko nasilje može biti opasnije od fizičkog, ne samo prema djeci nego i među odraslim ljudima. A često se samo priča o fizičkom nasilju a psihološko se ni ne pominje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2006, 20:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
@Jack - Pa ja sam ovako otprilike mislio: Tek kada dovoljno poraste da zna zasto ga klepam, onda cu da ga klepam, i to samo i samo onda kada ja vise ne budem znao drugi nacin. Kao sto je i moj stari mene. I hvala mu! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2006, 20:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 20:17
Ne znam da li djecu treba tuci jer nisam roditelj ali sigurno da treba ako bas sjebu stvar?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2006, 23:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2001, 01:00
Bik je napisao:
@Jack - Pa ja sam ovako otprilike mislio: Tek kada dovoljno poraste da zna zasto ga klepam, onda cu da ga klepam, i to samo i samo onda kada ja vise ne budem znao drugi nacin. Kao sto je i moj stari mene. I hvala mu! :D

OK, iskren odgovor, ali razmisli malo o svojoj izjavi:"...onda kada ja vise ne budem znao drugi nacin..." Ovo je tvoja slabost, a ne djecija "zasluga".

Pa, zelim ti uspjesan odgoj ... kakav god bio :-k

Vader je napisao:
...psihološko se ni ne pominje...

Nazalost, to je svugdje tako, jer psihicko maltretiranje nije vidljivo!

...ali to je druga tema :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2006, 23:48 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Dec 2005, 19:18
To je lose...

"NZS DOGODILO SE PONOVILO SE"
http://www.geocities.com/boottroops/etmohawks.jpg

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2006, 13:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Nikako! Znam kako je meni bilo kad su mi prijetili shibom. Inache, imali smo u dvorishtvu jednu veliku zelenu jabuku i mene su tjerali da sama uberem shibu i stavim je na kredenac. Stalno sam gledala u nju i chekala trenutak kad niko ne gleda da je slomim. Gora mi je prijetnja bila to ishchekivanje da me shicnu nego udarac - kojeg obichno nije bilo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2006, 20:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Joj Jack, bas me ukopa fino. Oces li shvatiti da ja NE ZELIM da tucem nikoga a kamo li svoje dijete!!! Ali mislim da jednostavno nekada dodje do situacije kada je potrebno malo fizickog bola, kada dijete ne moze ili ne zeli da shvati zasto je nesto pogresno. Tada ga klepis, pa ce mu biti svejedno zasto je pogresno, ali ce zapamtiti da jeste. Mozda malo debilan primjer, ali evo, kako se psi treniraju da ne jedu sa ulice: Sprovede se struja u komad socnog mesa, prvi put pas grize bez struje a gazda vice "fuj to". Naravno, pas ga ne konta, ali kad se sledeci put procedura ponovi pusta se struja u meso, pas se malo trzne i zapamti da se na rijeci "fuj to" desi nesto lose, i ne pada mu napamet da opet nesto uzme sa zemlje...
Joj vidi mene ja tebi nasao da objasnjavam psihologiju...
Dobro, mozda ja grijesim, mozda ni u kom slucaju ne treba koristiti silu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2006, 20:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Djeca su malo intelientnija od psa...imaju svijest...a i volis ih, jer su tvoja krv i valjda proizvod tvoje ljubavi prema svom partneru :love5:

Ziv ti meni bio 100 godina :wave:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2006, 21:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
moje dijete je za mene IQ test...

nekad rijesim prvo nekad trece pitanje,
ali nikad ne ulazim u pitanje kojem vidim
da je jedini rezultat da pozelim da je udarim...

uostalom nisam niti cu ikad udariti svoju kcer.

jednostavno mi je nemoguce udariti dijete....
bez obzira koliko je neko u pravu, kada udaris
dijete koristis moc i silu koju imas nad njim a ne zavrjedjujes je....
najvise, onaj ko tuce dijete koristi svoju nemogucnost
da rijesi trenutnu situaciju sa djetetom....

ali bah...
to je nista u odnosu na one koji svoju djecu tuku zbog toga
sto se nekome nisu svidjela ili su uradila nesto sto se nekome ne svidja
ili sto nisu bila dobra u skoli... ocjenama ili ponasanjem....
ti su vrhunci dokaza da je covjek postao i ostao od majmuna

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2006, 22:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jack je napisao:
Djeca su malo intelientnija od psa...imaju svijest...a i volis ih, jer su tvoja krv i valjda proizvod tvoje ljubavi prema svom partneru :love5:

Ziv ti meni bio 100 godina :wave:

ti mene bas neces ili ne mozes da kontas...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2006, 22:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

OK, da konkretizujem, ne slazem se sa ovom tvojom izjavom:Tada ga klepis, pa ce mu biti svejedno zasto je pogresno, ali ce zapamtiti da jeste. Kako ce dijete da nauci za "drugi put"?!

Ajsmen je dobro rekao, roditelji koji tuku djecu zato sto su ih primjerice osramotili pred drugima su za svaku osudu.
Da se vratimo na primjer psa i da tu situaciju preslikamo na dijete. Dijete razbije jednom prozor, roditelj mu kaze, sad pretjerujem:"Fuj to."Dijete ponovo razbije prozor i popije batine od roditelja. Naravno da ce upamtiti batine, ali nece znati zasto. Mozda se tata naljutio sto je razbijanje prozora privuklo paznju drugih ljudi, pa mu se smiju kakvo neodgojeno deriste ima ili se ljuti sto ce ga puno kostati nabavka novog stakla... :roll:

Razlika izmedju psa i djeteta je u tome sto mozes djetetu objasniti da je primjerice sad cika Pera tuzan sto mu je razbijeno staklo, da bi mogao da se posijece i da ce mu biti hladno, jer staklo cuva toplotu u kuci...

Tu novonastalu situaciju (iliti novo djecije iskustvo) treba integrisati u djetetovu dotada stecenu riznicu iskustva, da moze da ukapira zasto je razbijanje stakla pogresno. Iduci put ce se sigurno sjetiti objasnjenja. Na emotivnoj bazi se nauceno bolje pamti, pogotovo ako se mozes poistovijetiti s tim.

Ako je dijete premaleno da shvati takvu situaciju i posljedice koje poristicu iz toga, onda je do roditeljske nepaznje, ako dijete ipak razbije staklo. Dakle, batine su opet nelogicne :roll:

Opet kazem, sve sto je gore receno je moje licno misljenje, koje cak ne bazira na nekavim naucnim istrazivanjima, nego je rezultat mog instinkta i intuicije :wink:

Mozba ipak treba profesionalno da se bavim psihologijom :D

Ispravite me ako grijesim :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2006, 22:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne mogu da vjerujem da mi objasnjavas razliku izmedju psa i djeteta...
Ma dobro. Ali i dalje sam ostao neshvacen a ne znam kako da pojasnim ono sto sam mislio da kazem. nije ni vazno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2006, 22:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

OK, od mene toliko :wink:

:headbang:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2006, 00:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
nil u svojoj knjizi slobodna djeca semerhila je rekao sve
sto se moglo reci o odgoju djece

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2006, 15:26 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Mar 2006, 13:26
Nemam sad vremena procitati sve sto ste do sad napisali na ovu temu ali kad god se povede ova prica i pocne neko da mi pametuje kako je zaboga "Batina Iz Raja Izasla" ja mu odgovorim DA JE VALJALA TAMO BI I OSTALA!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2006, 13:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Vaspitno povuci za uho, lagano "klepiti" guzi,lagano povuci za ruku, mozda i nije lose,ako je dijete nedokazno,ili ako mu ne mozete privuci paznju ili nesto slicno a potom u miru mu objasniti da nesto nije dobro, ali batinjane, prebijanje i taj nacin vaspitanja ostavlja trajne posljedice na psihu, a to sve moze da rezuluje teeskim posljedicama, koje kad vidim i cujem ... :roll: niko ne mzoe ostati ravnodusan.

Naravno da djecu ne treba tuci. Sa djecom treba raditi, razgovarati, vaspitavati ih, adekvatno sa njihovim uzrastom, upucivati ih u svijet i funkcionisanje. Jack :wink: je super oobjesnila. Za to sve treba dosta vremena i posvacivanja,naravno, ali to je uslov da dijete bude pravilno vaspitano. Tesko se moze djetetu kojem je sve pustano ,koje bjesni, sjesti pa razgovorom rijesiti stvar. Da bi to postigli treba dugotrajniji proces, vaspitavait ga,pricati sa njim...a to sve zahtijeva roditeljsko vrime, brigu, posvecenost, ljubav, organizovan zivot, svjesnost, zelju, htijenje, ma mozemo do sutra... :wink:

josh nesto, danasnja djeca odrastaju sa velikom dozom nasilja u ponasanju, a uzroci toga su mnogobrojni. Pocevsi od stresa sa kojim roditelji zive, zbog teske materijalne situacije, neizvjesnosti, preokupiranosti , sto se sve odrazava na djecu, pa do cinjenice da djeca gledaju tv crtice koji vishe nisu strumfovi i pink panter, baltazar, vec kojekakvi agresivni likovi, mrtvacke glave i slicno. To djeca kopiraju, usvajaju kao module ponasanja i zato su nemirnija, agresivnija, nedokaznija.

Evo primjera, gledam neki dan kroz prozor 2 djecaka od nekih 12-13 godina. Kisa pocinje da pada, oni su nasli neku lutku na zemlji, i uzeli u 2 stapa, nasiljenja, kao kolac i svom snagom zabijaju te stapove u lutku, besomucno se deru, potom kad su je svu rascerupali tim kolcima, usimaju lutku i trgaju je, i na kraju je bacaju u vodu u lokvu. A potom se okrecu i tim istim kolcima udaraju u psecu kucicu svom snagom, ne bi li je unistili. Ja sam ostala frapirana. :roll: :roll:
Tolika doza nasilja, u tako maloj djeci, sa takvim idejama koje su za posmatranje i istrazivanje, su hitno potrebni, jer ovakve scene mogu da kazu o nekim mnogo dubljim stvarima njihove licnosti, odgoja, uslova zivota.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]