banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 20:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Jan 2006, 13:21 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2006, 14:06 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Sezambl [BBS, koji je jednom, a kasnije i dva puta sedmicno sinhronizovao email-ove sa Sezam-om u Bg-u i dalje prema internetu]

Univerzitetski racunski centar [Masinski fakultet]
ETF [neposredno ili cak istovremeno sa URC-om] vise se ne sjecam tacno
Inecco [prvi komercijalni]
Blic
Spinter
Teol

:)

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2006, 16:40 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Okt 2003, 12:24
mIRCon je napisao:
Sezambl [BBS, koji je jednom, a kasnije i dva puta sedmicno sinhronizovao email-ove sa Sezam-om u Bg-u i dalje prema internetu]

Univerzitetski racunski centar [Masinski fakultet]
ETF [neposredno ili cak istovremeno sa URC-om] vise se ne sjecam tacno
Inecco [prvi komercijalni]
Blic
Spinter
Teol

:)

Toliko od mene ... :)

Da, to je ta hronologija. S tim sto je URC prvi ponudio salu za surfanje svojim clanovima, a tada ipak vecina nije imala racunare. Koristio se stari VAX sa jedno 20tak terminala i sve je islo u text modu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2006, 17:40 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
matero...da sad se sjetih kad sam se sa kucnog modema pokusavao spojiti na urc...slobodne linije naravno NIKAD a i kad se spojis...modem 14.400, treba li sta reci??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2006, 08:12 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 11 Jul 2001, 01:00
zato sto je bila na raspolaganju samo 1 linija :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2006, 12:12 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
da, URC je poceo jos `93. godine
dobra stara vremena :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2006, 13:11 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 23 Jun 2001, 02:20
http://www.urc.bl.ac.yu/uninet/0.shtml

sve lijepo piše...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2006, 13:27 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
`91 ? wow zivio sam u neznanju :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2006, 15:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2005, 16:26
Фебруар 1997 године: инсталирано 6 модемских DIAL-UP телефонских линија за спољне кориснике.

То би се могло назвати почетком сајбер ејџа, спорих веза, цјеловечерњег бирања броја, вин нјука, зворничког зачепа, 20-минутног интернета, Анубиса, шел налога и осталих ствари које су пратиле то доба.

Мада чисто сумњам да је урц имао 6 линија. За етф знам да је имао 2 на 28.800 бита.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2006, 17:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
A kao puno smo se odmakli od tada. Još uvijek dial-up osnovni način korištenja interneta :(... kad samo vidim ponudu BH Telekoma, a kao živimo u istoj državi, rat bio i njima kao i nama...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2006, 19:26 
Urednik
Urednik

Sa obzirom kako se i sa čime počelo i na opšte stanje u državi i stanje u ljudskim glavama, odmaklo se PUNO.

Pogledajte ostale sfere društva i privrede, koliko su one odmakle? To što nekom od vas ne može kablovska ili vam je skup neki wireless paket, ne znači da ostalima ništa ne valja. Za prosječnog stanovnika BL ili RS i nije baš neka pretjerano povoljna situacija, ali raširenost neta kod poslovnih korisnika je skočila od praktične nule nakon rata do priličnog procenta.

Sa vremenom će samo biti bolje, ko prati situaciju zna da je prisutan rast, povećanje vanjskih linkova, novi servisi, padanje cijena. Razgraničite lične frustracije od statistike, i meni se svašta ne sviđa, pa ne mogu ništa, osim da čekam...

Sva sreća da pričamo o internetu, zamislite da pričamo o zdravstvu, školstvu, saobraćajnicama ili EU integracijama, tu neka prava unapređenja ćemo još duuuugo čekati...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2006, 19:37 
Urednik
Urednik

BSE je napisao:
`91 ? wow zivio sam u neznanju :)

Ne znam je l' VAX tada i kupljen, ali svojevremeno sam čačkao onih par HP radnih stanica koje su uz VAX najstariji hardware tamo, sjećam se da je HP-UX (HP-ov UNIX OS) na njima bio instaliran '87 ili '88 i fino je radio '97-'98. Kasnije je to pola pocrkalo :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2006, 20:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
pmalic je napisao:
Sa obzirom kako se i sa čime počelo i na opšte stanje u državi i stanje u ljudskim glavama, odmaklo se PUNO.

Pogledajte ostale sfere društva i privrede, koliko su one odmakle? To što nekom od vas ne može kablovska ili vam je skup neki wireless paket, ne znači da ostalima ništa ne valja. Za prosječnog stanovnika BL ili RS i nije baš neka pretjerano povoljna situacija, ali raširenost neta kod poslovnih korisnika je skočila od praktične nule nakon rata do priličnog procenta.

Sa vremenom će samo biti bolje, ko prati situaciju zna da je prisutan rast, povećanje vanjskih linkova, novi servisi, padanje cijena. Razgraničite lične frustracije od statistike, i meni se svašta ne sviđa, pa ne mogu ništa, osim da čekam...

Sva sreća da pričamo o internetu, zamislite da pričamo o zdravstvu, školstvu, saobraćajnicama ili EU integracijama, tu neka prava unapređenja ćemo još duuuugo čekati...

Wireless nije skup nego je nepraktičan, dok kablovskog i ADSL jednostavno nema, a ono što me frustrira je stanje u RS u odnosu na FBiH na polju internet usluga za fizička lica, s obzirom na to kako su i čime oni počeli.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2006, 21:03 
Urednik
Urednik

Lear je napisao:
a ono što me frustrira je stanje u RS u odnosu na FBiH na polju internet usluga za fizička lica, s obzirom na to kako su i čime oni počeli.

Jednostavno smo lošiji... da li po pameti ili finansijama, ili oboje...

Lično mislim da je to iz sljedećih razloga:
a) više stanovnika na manjem području, tj. gušće naseljeno. Sjećate se u školi šta su nas učili: "regionalni centri u BiH su Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Zenica i Mostar". Skontajte da je samo BL u RS, sve ostalo je u FBiH.

b) veći broj povratnika kojih su donijeli kapital i/ili pamet iz inostranstva

c) generalno više stanovnika, ne zaboravite da BiH ima oko 4 miliona stanovnika, od toga RS ima 1,5 miliona. Skontajte razliku, mislim da je samo ovaj razlog dovoljan. Uzmite npr. podatak da u krugu od 20 kilometara od centra Sarajeva živi 700,000 ljudi. Takvo središte napaja finansijama i pameću i ostale centre tipa Tuzla.

Mi ćemo se jednostavno sporije razvijati...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2006, 21:44 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Pedja ne mora da znaci.

Pogledaj recimo opstine Indjija i Arilje u Srbiji. Samo zato sto su dosli mladi i sposobni ljudi tamo gdje trebaju da dodju. Ljudi su pokrenuli privredu tako sto su preobratili gomilu jugovica da umjesto da prave kucerde u kojima niko ne zivi, otvore neke firme koje pomazu razvoju grada. Kako? Ljudi su jednostavno sami napravili razvojni plan opstine i nisu cekali da im drugi to uradi. Izdaju sve moguce papire u roku od dva sata. Dok covjek popije kafu sve mu je gotovo makar htio svemirsku stanicu da pravi u sred grada.

Ovo manje vise nema neke veze sa internetom kod nas ali ima sa ukupnim razvojem. Kod nas se valja park od 4mil. km a za te pare se moglo napraviti neko cudo da zaposli barem, 150-200 radnika.
Eno ti ulice u aleji, nije predjena sa jos nednim slojem asvalta. Nije opstina platila i cao, odose masine :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2006, 22:25 
Urednik
Urednik

mangia je napisao:
Pedja ne mora da znaci.

Pogledaj recimo opstine Indjija i Arilje u Srbiji. Samo zato sto su dosli mladi i sposobni ljudi tamo gdje trebaju da dodju.

Ne mora da znači, ali uglavnom ZNAČI. To su izuzeci, može RS imati i duplo manje stanovnika, pa da bude bolja od Švajcarske, ne mora veličina biti presudna, ali uglavnom JESTE. U RS je većini prigradsko ili ruralno stanovništvo niske prosvećenosti iz razloga koje sam naveo u prošlom postu, kod nas niko ne razmišlja o opštoj dobrobiti i doprinosu društvu, dobar dio i ne može. Opšti je stav "grabi koliko možeš, sutra možda neće biti ničega".

Većinski narod u BiH je dobio svoju državu koja neće nigdje otići i sad mu preostaje da je gradi i poboljšava i normalno je investirati i razmišljati na duže staze - odatle napredak. Drugi narod u BiH očekuje skoru propast svih svojih tekovina rata i ne vidi šta to treba poboljšavati i graditi ako će se to sve sutra sjebati, već razmišlja da za sebe ugrabi što više što prije. Kada država bude do kraja centralizovana u idućim godinama i budžeti se budu raspoređivali na jednom mjestu, za biznise odavde će se situacija početi pogoršavati jer će se morati takmičiti sa drugim razvijenijim biznisima na njihovom terenu, a BL će polako postajati ono što je bila prije rata - uspavana provincija. Život prosječnog stanovnika će biti vjerovatno bolji, ali će sve ostalo biti druga liga...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2006, 22:34 
Stara kuka
Stara kuka

nazalost znam da je tako ali samo sam htio da kazem da ima sanse da uspije ko hoce da radi...

tako nam grah pao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2006, 22:42 
Urednik
Urednik

Šta kaže čova iz vodećeg privatnog provajdera u Sarajevu kad smo jednom pričali o pokrivanju broadbanda i sličnim stvarima:

"U Zenicu nismo išli jer njima tamo ne možeš prodati ništa što je skuplje od 15 maraka, jednostavno nemaju".

Kod nas je zasad uzlazna putanja što se tiče kupovne moći, ali jednom ako počne padati, odeeee....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2006, 23:06 
Stara kuka
Stara kuka

pmalic je napisao:
Kod nas je zasad uzlazna putanja što se tiče kupovne moći, ali jednom ako počne padati, odeeee....

jel mi zivimo u istom gradu? po meni je sve tjensnje za prodaju bilo cega.

Mozda vama na Blicu sada se cini da se popravila sitacija kad ste uveli jeftiniji paket. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2006, 23:53 
Urednik
Urednik

mangia je napisao:
jel mi zivimo u istom gradu? po meni je sve tjensnje za prodaju bilo cega.

Kad to kažeš sjetih se jednog članka sa iht.com što sam ga pročitao oko Nove godine, evo nađoh isječak:
"... and 2006 will see the standard increment in the generally upward direction, even as people, being people, will grumble that they've never had it so bad."

Ne kažem da umišljaš, možda je iz tvoje perspektive lošije, ali prosječno, postoji neka uzlazna kriva... znaš da uvijek ljudi kukaju bez obzira kakva je situacija, valjda im ugrađeno da se žale, da možda neko ne pomisli da im je dobro, pa da traži nešto od njih :wink:

Evo neke statistike:
http://www.rzs.rs.ba/

P.S. Znaš da su sad prvi put isplaćenje penzije sa keoficijentom 1.0, nakon ne-zna-se-koliko-godina, a nema nekih izbora na vidiku... A i krenuo je PDV, puniće se budžeti sada bolje i kvalitetnije... biće još ljepših i skupljih parkova :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]