PLjENIDBA televizora i ostale video-tehnike zbog neplaćanja televizijske takse, koju je u Bileći izvela Sudska policija, izazvala je ogorčenje stanovnika u tome mjestu.
Bilećanima najviše smetaju dvije stvari. Prva - osiono ponašanje "haračlija". Drugo - za televizijsku taksu, izgleda, mora biti, a za hljeb ne mora.
Petoro ljudi, od kojih dvojica u uniformama sudske policije, a ostali u civilu, cijeli dan su špartali po Bileći i za to vrijeme pokucali na stotinjak vrata, pri čemu su zabilježene brojne tužne i nemile scene.
Diplomirani agronom Miodrag Radmilović, koji je bez posla, čak je i priveden u Policijsku stanicu sa lisicama na rukama, i to, kako tvrdi, bez ikakvog pravnog osnova i povoda.
Sudski izvršioci su, bez kucanja i zvonjenja, upali u stan njegovog oca, inženjera Stanka Radmilovića, u ulici Kralja Aleksandra, gdje, osim njih dvojice, žive i supruga i majka Milena i kći, odnosno sestra Nataša, koja je diplomirala na Višoj poslovnoj školi.
U kući Radmilovića tri su fakultetske diplome, a zaposlena je jedino majka Milena, koja ima samo srednju školu i radi u prodavnici. Djeca su, naravno, bez posla, a otac Stanko samo je formalno zaposlen u odavno propaloj "Bilećanki", gdje godinama ne odlazi, niti prima platu.
ODBIĆE OD PENZIJE
Zanimljiva je i priča penzionerke Ruže Komnenić, koja živi sama u garsonjeri u zgradi koju Bilećani zovu "Napolitanka". I njoj su upali u stan i rekli da na ime duga odnose televizor.
- Kada su vidjeli da je u mene stari crno-bijeli televizor, koji čas radi, čas ne radi, odustali su od odnošenja. Ja im nisam branila da nose šta god hoće. Ali nisu odnijeli ništa, nego su mi uzeli podatke i vele da će mi odbiti od penzije, koja je 130 maraka. Meni se čini da oni udaraju pretežno na penzionere i nejač - veli Ruža.
Slično je, veli, prošla i njena komšinica Jela Kisić, koja je takođe penzionerka i koja, kao i ona, živi sama.
- Navalili da, zbog navodnog duga od 70 maraka, uzmu televizor iz stana. Mi smo im nudili električni šporet. Nisu htjeli. Valjda im težak za nošenje, a zauzeo bi i puno prostora u vozilu. I poslije objašnjavanja poniješe televizor - prepričava šta mu se dogodilo Miodrag Radmilović.
- Ja sam pošao u hodnik da telefoniram rodbini, da im ispričam šta se od nas radi. Oni vele da nemam pravo to da činim. Uzvratio sam im da mi to, u mojoj kući, niko ne može da zabrani. A oni, ni pet ni šest, nego mi staviše lisice na ruke. Rekoše da sam uhapšen i da me vode u policiju. I tako me kao najobičnijeg kriminalca sprovedoše kroz začuđeni narod do njihovog vozila. Zatim uguraše unutra i mene i zaplijenjeni televizor, pa upališe rotaciona svjetla i pravo u policiju. Kad su me tamo doveli, policajci su se počeli smijati, ne znaju šta da rade - čudi se onom što ga je snašlo Miodrag.
Otac Stanko je odmah potrčao u policiju, jer su Miodraga po ciči-zimi odveli samo u majici, pa mu je ponio jaknu da se ne prehladi.
Na sličan način televizor je odnesen i iz stana Gorana Milidragovića, koji živi sa majkom u stanu u ulici Vladimira Gaćinovića. I on je "Bilećankin" radnik bez posla i plate. Majka ima očevu penziju i od nje životare njih dvoje.
Goran, međutim, nije bio raspoložen za dugu priču, zapušio mu se, veli, dimnjak, pa mora nekako da ga pročisti. To mu je mnogo važnije. Bez televizora će nekako da izdrži, a bez vatre na ovoj zimi ne može nikako.
SMIJURIJA OD ZAPISNIKA
- U Policijskoj stanici sam zahtijevao da mi daju zapisnik o tome da su mi zaplijenili televizor. I poslije mučnog razgovora pristadoše da daju nešto, a nije to zapisnik nego smijurija. Ispisano rukom, neuredno i nečitko, sa brljotinama i precrtanim pojedinim riječima, iskrivljeni redovi i slova, bez ikakvog pečata. Jednom riječju: žalosno - krsti se Stanko Radmilović.
U istoj zgradi sudski izvršioci pokucali su i na vrata starice Pave Novčić, koja ima više od 90 godina. Kako se otuda niko nije javljao, neko od komšija im je rekao da je njena kći Senka sekretarica načelnika bilećke opštine, pa su pošli tamo.
- Upala su četvorica sa oružjem u moju kancelariju, i to na osobito bahat način. Rekoše mi da hitno napustim radno mjesto i pođem sa njima, ili će u suprotnom da obiju stan. Iskrena da budem, pritisak mi je skočio na trista, sva sam se tresla. Uzalud im je bilo objašnjavati i govoriti im da nemaju pravo da me uznemiravaju na radnom mjestu. Na kraju ipak nisu obijali stan, nego uzeli podatke i rekli da će tih 75 maraka majci odbiti penzije - priča Senka.
Dušanu Kurešu, koji sa suprugom Mirom i dvoje djece stanuje u ulici Kralja Aleksandra, sudski izvršioci su iz stana odnijeli video. Dušan i Mira su nezaposleni, a žive od toga što Mira ponešto sašije, a on povremeno zaradi dnevnicu-dvije u toku mjeseca.
- Objasnili su nam da vrijednost stvari koju odnose iz kuće mora biti bar duplo veća od duga za neplaćanje televizijske takse. Vele da je konačno proradila pravna država. Što mi jedva sastavimo da kupimo osnovne namirnice, to njih ne interesuje. Za to niko i ne pita. Samo odnose. Kažu da od stvari koje odnesu mora da se plati i njihov trud. Mi se nismo suviše ni bunili. I da jesmo, ne bi nam pomoglo - sliježe ramenima Mira.
To nije sve jer je sudska policija najavila da će sutra, u četvrtak, ponovo plijeniti po Bileći. A Bilećani kojima su o tome već stigla obavještenja u čudu se pitaju kakve su to presude kad ih niko na sud zvao nije, a mnogi od njih vele da i nemaju televizor ili im je, kao i u Ruže Komnenić, u crnobijeloj tehnici i na izdisaju.
|