banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 12:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Dec 2005, 19:26 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
1. Prednosti i mane praznog prostora

Dakle, konačno ste našli mesto koje možete nazvati dom. Gajba. Ljubavno gnezdo. Možda još i niste našli pravo ime za njega, ali jedno je sigurno - bolje je nego da ste i dalje sa roditeljima. Jedini problem je što je Vaša gajba potpuno prazna i neuredena, i što Vas sada čeka ogroman posao. Iako verovatno mislite da ćete začas napuniti svoj dom nekim pristojnim nameštajem i napraviti žurku za useljenje, to obično ne biva tako. Ako niste Bogoljub Karić ili neko sličnog finansijskog stanja, prvi problem će Vam biti vrlo ograničene finansije i nedostatak vremena da uređenju svog doma pristupite na pravi način.

Kao prvo, dekor Vašeg prvog stana ne mora da se ograniči na postere pop-grupa i modularne drvene kocke za sedenje ili pravljenje privremenih polica, kao što je to verovatno bio slučaj dok ste živeli sa roditeljima ili u studentskom domu. Uz malo mašte i dobre savete stručnjaka, ukusno ćete urediti svoj dom za relativno male pare.

2. Realna procena prostora

Pošto je većina stanova koje mladi parovi mogu sebi da priušte uglavnom manja od plakara Blejka Karingtona i vlažnija od srednjevekovne tamnice, veoma je bitno uočiti sve loše strane vaše nove naseobine. Dobro pogledajte svoj dom i objaktivno ocenite sve njegove dobre i loše strane. Da li ima velike prozore ali i nisku tavanicu? Divan drveni pod koji mu daje izgled gajbice za paradajz?Iako oduševljavanje pozitivnim stranama ne zahteva nikakav napor, uočavanje negativnih aspekata je već malo zahtevnije.Na narednim stranicama upoznajte se sa nekoliko uobičajenih problema i njihovim rešenjima.

3. Život u jednoj sobi (garsonjera, potkrovlje, studio)

U njoj jedete, u njoj spavate, u njoj gledate Milionera. Sve u jednoj jedinoj sobi. Iako studio ili soba studentskog doma može izgledati usamljenički i klaustrofobično, mnogo će Vas manje gušiti ako je dobro uređena i prijatna na oko. Kod ovakvih malih, jednosobnih prostora imate dve opcije: da prostor ostavite što praznijim i svetlijim, ili da ga podelite na male kutke za pojedinačne aktivnosti pomoću nekakvih paravana ili komada nameštaja koji prividno "odvajaju" jednu celinu od drugih. Zavisno od veličine prostora, dekora koji odaberete i Vašeg stila života (da li u tom prostoru dosta radite, da li Vam ljudi često dolaze u posete itd.), možete odabrati jednu od ovih opcija. U svakom slučaju, prostor uredite jednostavno. Koristite što manje različitih boja i izbegavajte zakrčena mesta i višak nameštaja. Razmislite o nabavci komada sa dvostrukom funkcijom, kao što su sofa ili dvosed na rasklapanje da bi uštedeli na prostoru

4.Mračne sobe

Ovde se naravno ne misli na prostoriju u kojoj se razvijaju fotografije. Misli se na sobe koje liče na preistorijske pećine. U takvoj sobi ne znate ni koje je doba dana dok ne izađete napolje. Najbolji lek za ovakve prostorije su svetle boje za zidove, tanke prozračne zavese i mnogo biljaka. Dosta mogu da pomognu i ogledala koja reflektuju svetlost i smanjuju prisustvo senke.Dajte prednost venecijanerima ili trakastim zavesama u odnosu na klasične roletne ili šalone, i kupite luster sa malim providnim abažurom rađe nego klasični luster koji stvara velike senke po zidovima.

5.Male sobe

Ako patite od sindroma kutije za cipele, primenite sledeće: zidove okrečite u blede, hladnije tonove, a količinu nameštaja svedite na minimum. Na primer, umesto klasične samostojeće police možete montirati viseću. Ako je Vaša soba zaista mala, izbegavajte dezene sa gustim sitnim aplikacijama na zavesama, stolnjacima ili posteljini - oni samo doprinose nervozi i skučenosti prostora.

6.Sobe nepravilnog oblika

Uređenje jedne ovakve sobe je veoma zabavno, jer možete prekršiti sva poznata pravila. Ključ je u tome da stvorite jednu tačku u sobi koja će privlačiti pažnju: ofarbajte jedan zid u drugačiju boju od ostalih, ili okačite neobičan mural ili tapiseriju u jedan kutak sobe. Pored toga, pažnju možete privući neobičnim komadom unikatnog nameštaja, ili delom tavanice koji ste ukrasili zgužvanom tkaninom ili fluorescentnim zvezdicama.

7. Niske tavanice

Osećate se kao da Vam je nebo palo na glavu? Visinu ćete prividno povećati pomoću nekoliko snažnih lampi usmerenih nagore, koje na tavanicu bacaju što više svetla. Tavanicu okrečite nekim od bledo-satenskih tonova, a zidove jednu-dve nijanse tamnijim tonom. Pažnju usmerite na donju polovinu prostorije pomoću jastučića razbacanih po podu, zanimljivog tepiha ili niskih garnitura za sedenje.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2005, 20:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Leona je napisao:
6.Sobe nepravilnog oblika

Uređenje jedne ovakve sobe je veoma zabavno, jer možete prekršiti sva poznata pravila. Ključ je u tome da stvorite jednu tačku u sobi koja će privlačiti pažnju: ofarbajte jedan zid u drugačiju boju od ostalih, ili okačite neobičan mural ili tapiseriju u jedan kutak sobe. Pored toga, pažnju možete privući neobičnim komadom unikatnog nameštaja, ili delom tavanice koji ste ukrasili zgužvanom tkaninom ili fluorescentnim zvezdicama.

Da, ovo je moj sluchaj..... I obojila sam jedan zid u zuto, ostala 3 su zelena.... Soba je hororichna jer ne moze nikako u nju da se smjesti krevet vec razvlachim kauch..... Bljak fuj, neudoban je i grozan.... Bash mi je tata danas dolazio u posjetu i odluchio da promijenimo taj kauch.... Mjerili smo neshto za krevet, nisam bash odushevljena...... U sobi imam jedan veliki prozor i to mi je super...... Soba je zimi topla, ne mora se uopshte grijati... Btw, imam radijator koji ne radi, samo smeta..... Moja glupa zgrada nije teh. primljena - josh! Ali, ljeti mi je soba kao sauna..... Bez klime se u njoj ne moze zivjeti......
Eh, ono shto sam ja zanimljivo u njoj uradila jeste shto sam stavila jedan lijepi venecijaner koji je ozivljava, a i kauch sam ozivjela crvenom prostirkom. Jastuci su uvijek simpatichni.....
Postere ne podnosim, u sobi imam jednu sliku i zidni sat iz Shpanije, sestra mi donijela ljetos.... Sat je presladak, uklapa se savrsheno i u sobu, a i u moj karakter - na njemu je nacrtan rastaman u lezaljci :)
Baobab je na drugom topicu spomenula dzinovske jastuke na kojima se sjedi.... To je odlichno, nabavicu si jedan chim budem imala para.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2005, 00:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2003, 23:21
Obozavam uredjivati enterijere, to mi je ..manija zesca.. sto drugima , sto sebi.. :D :D
Ne volim uobicajne bjele zidove, dugacke pijele..eventualno bez zavjese i standarde tapacirunge namjestaja ..i boje tepiha...izludjuje me..
Vjerovatno jer u bjele zidove gledah 20-ak godina, a oni su vecinski dio kuce..a za namjsetaj ..manje -vise..tumbarala sam ga cesto iz coska u cosak..ma mi je manje dosadio:)
elem ..konacno docekah i taj dio zivota kad svoju gajbu sredjujes..onako kako bas ti hoces..
i naravno...zamislite..nigdje nema bijelog zida..sem u kupatilu..ali svega..3m2:)
Radnu odradih u zuto-crvenom fazonu.. mali sobicak, ali usteda prostora maximalna..kosi zidovi..stoga napravih ugradne plakare..visece police, sto po mjeri i puno svjetla..
spavaca..svijetlo zelena..sa svijetlo zutim i trava zelenim fazonima..i kuhinja sa dnevnim boravkom u plavo narandzastom fazonu..
opet dio sobe sa kosinama..jer je potkrovlje u pitanju, a to volem mnogo;) pa je i kuhinja isla po mjerama, bez velikih terp.stolova..samo mali dnevni i sank koji sluzi kao sto...visecim stolicama .
U drugom djelu garniturica sa foteljom i komodicom za tv, linije..i sl.
stvarcice.
Kupatilo i wc ..crno-bijela kombinacija..bez kade i slicnih 'zagusivaca', samo tus kabina ....i minimalno polica i ostalih gluposti.. :oops:
Bez pretrpavanja i gusenja u sopstvenom domu..mi je bio cilj..i to naravno i postigoh..a opet mjesto koje odise prvim pogledom i odmara me momentalno.. :D
Svaki utak mi odgovara u cijelini..jer je uradjen po mom gustu...mislim naravno u okviru mogucnosti kojima raspolagah..i pametno iskoristih;)
Sretno svima u slicnim poduhvatima i slusajte samo sebe i ono sto volite..naravno ako ne znate ukombinovati to..potrazite neciju pomoc..ali mi pokusajte objasniti sta zelite .. :wink:
good luck;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2005, 03:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
profesorica je napisao:
..u bjele zidove gledah..
Radnu odradih ...
..to naravno i postigoh...
...u okviru mogucnosti kojima raspolagah..i pametno iskoristih;)

Malo forsiramo Aorist? :lol:

Inspirativno zvuci.. svega mi...

Ovo si odlicno rekla
profesorica je napisao:
Bez pretrpavanja i gusenja u sopstvenom domu..mi je bio cilj..i to naravno i postigoh..a opet mjesto koje odise prvim pogledom i odmara me momentalno..

Samo se toga drzati i covjek ne moze da pogrijesi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2005, 11:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

ma cika Birberovicu, meni je bitno da se ti slazes sa mnom i da me podrzavas u svakom pogledu;)
ovo moramo zaliti jos jednom;)
P.S.a za aorist ....dodjem ti;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2005, 15:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
profesorica je napisao:
Kupatilo i wc ..crno-bijela kombinacija..

e ovo se chini interesantno.. kako si odradila? shta je crno?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2005, 18:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

plocice..a ostalo bijelo..kabina.. sanitarije i plafon;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2005, 22:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
profesorica je napisao:
Svaki utak mi odgovara u cijelini..jer je uradjen po mom gustu...mislim naravno u okviru mogucnosti kojima raspolagah..i pametno iskoristih;)

draga moja, nego kad ja da dodjem na naselje i na kaficu, da se uvijerim u ove tvoje ljepote...? :wink:
da proslavimo te nase zajednicke patnje oko sredjenja enterijera?? :P
Naravno, kod mene, otvoreno , uvijek ! :wink:
zmokenzi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2005, 13:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
draga moja, nego kad ja da dodjem na naselje i na kaficu, da se uvijerim u ove tvoje ljepote...?

..cim uhvatimo slobodan vikend ( ili bilo koji dan) i ti i ja..zalomicemo;) nemas frke;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2005, 17:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Apr 2005, 09:34
khm.. ovdje samo zene :))

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2005, 23:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
zipp je napisao:
khm.. ovdje samo zene :))

pogledaj bolje..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2006, 03:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 24 Jul 2005, 16:13
ba0bab je napisao:
profesorica je napisao:
Kupatilo i wc ..crno-bijela kombinacija..

e ovo se chini interesantno.. kako si odradila? shta je crno?

...sta je bijelo ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 17:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
99% ljudi za kuhinju bi plavo-zutu ili plavo-narandzastu kombinaciju. :D
To mi je bas zanimljivo.
Ja sam htjela plavo-zuto, ali buduci da imamo ugaonu u zelenkasto-sivkastoj boji, moracemo se njoj prilagoditi (dobili je na poklon, a ne bacaju nam se bas pare na novu samo zbog boje, mada i ovu mozemo presvuci u neku drugu boju). :D

Ja sam se razboljela kad sam vidjela cega sve nema u nasim salonima. Ali to sto mi se svidi obavezno je pre-preskupo za moj dzep. :D

Uglavnom, ceka nas veliki posao da od stana u kojem zivimo napravimo svoj dom.
Sad za sad je pretrpan stvarima starim po 35-40 godina, glomaznim i nefunkcionalnim. :-?
Ali za koji dan, kad bude sunca i kad uhvatimo malo slobodnog vremena, boje ce useliti u nas stan (ja na zidovima imam odvratne sive tapete - uzasnije i od bijelih zidova),a zatim je na redu parket...
Onda slijedi kuhinja, nesto prakticno i ne suvise skupo.

Stvarno ne volim pretrpanost po nasim stanovima, nema slobodnog prostora, udjes u stan i imas osjecaj da ce sve te silne stvari krenuti prema tebi da te zdrobe...ali kad ljudi i nemaju mnogo izbora, puno clanova u manjim stanovima...

Ah, da je para, znala bih ja sta bih i kako bih... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 17:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sto se tice crnog kupatila, zanima me kako je to odrzavati, buduci da nam je voda puna kamenca?

Doduse, sad vidim - lavabo, tus kabina, wc-solja... su u bijeloj boji.
Sorry. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 15:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
Nama najbliži Ikea Graz, za one koji se ne snalaze sa njemačkim Ikea Italia, za one koji znaju bolje francuski Ikea France, engleski Ikea UK. Ako nismo u mogućnosti da trknemo do Graza, onda barem možemo pokupiti par dobrih ideja, pa pokušati u Banjaluci naći nešto slično.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 16:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Lear je napisao:
Nama najbliži Ikea Graz, za one koji se ne snalaze sa njemačkim Ikea Italia, za one koji znaju bolje francuski Ikea France, engleski Ikea UK. Ako nismo u mogućnosti da trknemo do Graza, onda barem možemo pokupiti par dobrih ideja, pa pokušati u Banjaluci naći nešto slično.

Da da i da!!! Bila sam u Ikei u Bologni! Predivno! Nakupovala sam se stvari, a kad sve sklope stane u malu kutijicu! Savrsheno! Ikea je bash bash super! Ja stalno gledala neke lude lampe tek na kraju naidjoh na putokaz ODJEL ZA LAMPE! Samo lampe! Bila sam chitav dan tamo.... Zakasnila na zadnji bus za kuci, a u pizdicima je...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 16:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Koliko ja znam u Zenitu ima radnja, zove se IKEA :D i tu se mogu naci neke sitnice (lampe, ogledala, police...).
Vjerovatno rade i sa krupnijim stvarima, ali po narudzbi ili tako nekako, jer ih nema u tom malom prostoru.

U klubu gdje radim (jos danas :D ) stolice su iz Ikee.

Moja kuhinja i hodnik su sada u blijedo zutoj boji, a sobe u njezno narandzastoj (vise kao boja breskve).
Laminat je postavljen preko parketa. Svijetno smedji (svijetla bukva, tako to valjda zovu).
Radovi su ukupno potrajali 15 dana, jer se ispostavilo da je stan zadnji put renoviran nakon zemljotresa, pa je drzava sanirala zgradu i vec imate ideju kako je sve odradjeno. :D

Jedan dio starudije je napustio nas stan (i preselio se u tudji).
Za kuhinju jos nismo skupili lovu, ali polako.
Mada su se vec javili zainteresovani da udome nasu staru kad mi kupimo novu. :D

sportski magazin

Bestija NeOpravljiva!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 16:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Ikea u BL (princp narucivanja) je extremno skup. Dakle, ako vam treba neka sitnica (lako prenosiva) zamolite nekoga vani da vam nabavi. Puno je isplatnije nego u Zenitu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 17:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Avg 2001, 01:00
u matičnoj zemlji eskaltora, ikea kotira kao niskobudžetni granap u kojem pretežno ako ne i samo kupuju loše plaćene osobe (čitaj nekonkurentnog obrazovanja) ... pa neće se valjda pasti na te grane :thefinger: :wave:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 17:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ono u Zenitu i nije IKEA, ono je najobičniji kiosk čijeg bi gazdu mogla nekad snaći kakva kazna zbog, vjerovatno, neovlaštenog korištenja imena IKEA i pritom čineći štetu jer IKEA vjerovatno ima planova vezanih za ove prostore.

IKEA važi za kuću sa interesantnim primjercima namještaja po privlačnim cijenama dok je u Zenitu ono jada što ima jedno 15-20 puta skuplje nego u bilo kojoj IKEA robnoj kući u Evropi.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]