Cestitke pobjednici
Evo da i ja prokomentarisem par fotki:
- spa: da je samo malo bila rotirana counterclockwise, dobila bi 3 poena od mene. Ne znam zasto, ali stalno sam mislio da je to stigmatina slika
- prayer: darkman-e, ispod ocekivanja. Photocanon je vec dao komentare na ovu sliku sa kojima se i ja slazem. Mogao si malo da u photoshopu zatamnis pozadinu, da se ne vidi da je slikano u kuhinji
A sada da dam objasnjenje i svoje fotografije, posto mislim da sam duzan da razjasnim misteriju "nevine"
Hmm... ne znam cega prvo da se uhvatim
Pocecu od toga, kako je fotka nastala.
Kad sam procitao temu "candlelight", nije mi se bas dopala, jer sam odmah zamislio gomilu fotografija zapaljenih svijeca, na kojima se nista novo ne moze vidjeti. Kasnije, dok sam razmisljao kako da izvedem fotografiju, shvatio sam da tema i nije bas tako uska, i da se moze smisliti neka dobra ideja, da ne bude cisto uslikana svijeca. Jedna od prvih ideja koja mi je pala na pamet, je da postavim svijecu tako da se u pozadini (na mjestu gdje je fitilj) nalazi zalazak sunca, koji bi davao utisak da svijeca gori i da siri crvenkastu svjetlost zalaska sunca. (To bi tek bilo iskritikovano

)
S obzirom da ovih dana nije bas lako uhvatiti takav prizor, nastavio sam da tragam za nekom drugom idejom, s obzirom da nisam htjeo samo da zapalim svijecu ili vise njih pa da ih uslikam, dok nisam dosao do "nevine".
Neki su rekli da fotka nema veze sa "candlelight".
Da sam kojim slucajem, uslikao samu nezapaljenu svijecu, ili tu istu svijecu sa cvijecem okolo, ili na lijepom mesinganom svijecnjaku, prethodni komentar bi bio potpuno na mjestu. Cak i da sibice oko svijece nisu bile "ispaljene", to po meni ne bi imalo veze sa "candlelight".
Posto sam ja postavio svijecu, koja jos nijednom nije zapaljena, i postavio je (kao najvecu ironiju) u gomilu ispaljenih sibica, to se i te kako tice onog "light"-a, a ne "candle"-a, posto bi isti utisak bio i da sam stavio crnu ili crvenu ili debelu ili tanku ili visoku svijecu.
Znaci, nemojte gledati samo glavni motiv, odnosno svijecu, vec okruzenje u kakvo je postavljena, i onda cete mozda shvatiti sta sam ja mislio da prikazem ovom kompozicijom.
Anger kaze "naslov je bio svjetlost svijece ... i ja nju na slici nisam vidio". Ja je i te kako vidim iako ona nije fizicki prisutna, jer prvo na sta pomislim kad pogledam fotografiju je plamen svijece. Cilj mi je bio da fotografija izazove takvu reakciju, ali eto kod nekih je upalilo, a kod nekih nije. Nemamo svi isti pogled na iste stvari.
Anger je spomenuo prazan list papira, na stolu, koji stoji na podu itd., to je super ideja, i u tome i jeste poenta kreativnosti. Ako ljudi koji posmatraju tu fotografiju, uoce veze koje je autor zamislio i indirektno ih prikazao, onda je stvar uspjela. Poenta je samo u tome, kao sto je anger i rekao "da se na pravi nacin definise povezanost".
Eto, ja mislim da nisam promasio temu, jer po tim istim kriterijumima koje su neki postavili, citavo proslo takmicenje "Tajna" je promaseno, jer ja ni na jednoj onoj slici ne vidim tajnu, posto je tajna pojam, koji nema svoj oblik ili boju i nemoguce ga je uslikati.
Znaci meni je bitnije kakav osjecaj ili asocijaciju izazove fotka, nego sta se na njoj nalazi. Mozete staviti na sliku gomilu krvi, a da vi prvo pomislite na crvenu boju, ili mozete staviti noz prislonjen uz vene i prvo na sta cete pomisliti je krv.
Sto se tice tehnicke izvedbe, svijeca jeste fokusirana. I ja sam kad sam prvi put skljocnuo mislio da mi je pobjegao fokus, pa sam onda fokusirao i skljocao jos 10 puta, dok nisam shvatio da je svijeca, odnosno vosak, takvog oblika da ne moze dati ostre i fokusirane ivice, za razliku od ostrih ivica sibica, cija ostrina odudara od ostrine svijece, pa se stice utisak da je fokus pobjegao na sibice. Nije da se branim, ali stvarno je tako, i znao sam da ce biti komentara bas na taj fokus, ali jebiga, jedino sam mogao da malo zablurim sibice, pa da ne odudara toliko.
Za one koje to interesuje, potrosio sam dvije kutije sibica i jedan sat da ih sve zapalim i docekam da dogore
Eto ko je razumio, razumio. Nemam namjeru da mijenjam ljudima njihovo vidjenje fotografije i umjetnosti.
Anger, tvoje sam komentare uzeo, samo da lakse obrazlozim svoje vidjenje svega ovoga, znaci nista licno
Hvala za kritike, pozitivne i negativne ... (vise za pozitivne)
p.s. da je imenica "svijeca" kojim slucajem muskog roda, ne bih nikad postavio ovakvu fotografiju