banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 21:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 83 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Dec 2005, 10:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Dove je napisao:
Juce je WHO - Svjetska Zdravstvena Organizacija (valjda je ovo dobar prevod) donijela odluku da nece zaposljavati osobe koje konzumiraju duvan :) . Sad se vodi velika debata u mnogim advokatskim tijelima da je to vid diskriminacije i da ce takvu odluku morati povuci. Sta mislite da li bi to mogao da bude vid diskriminacije? Sta je briga tvog poslodavca sta ti radis u slobodno vrijeme? Da li oni kao zdravstvena organizacija zaposljavajuci takve ljude kontradiktiraju svoje djelovanje?

Jos nesto, kad neko kupuje zivotno osiguranje - obavezno je pitanje da li si pusac, i ako jesi - placas vise osiguranje. Kako je to proslo u zakonu kao nediskriminacija?

Zanimljivo, a?

Mene samo zanima kako oni misle otkriti da neko pusi.
Mislim,nakon ove objave ne vjerujem da ce pusac doci i reci "ja pusim,ali to je moje pravo".
Mislim da je to diskriminacija.Ograniciti - ok,ali ne dati posao nekom ko je sposoban,samo zbog toga jer pusi (kod kuce ili u prostorima odredjenim za to) po meni je blesavo.

Mislim da je to diskriminacija i da su i oni poceli pratiti modu na neki nacin,jer ta ista organizacija ne broji popijene case pice svojim radnicima,pa zasto bi broj popusenih cigareta?
Ne broji kalorije i masnoce koje njeni zaposlenici unose,a broji cigarete.

Sto se tice zivotnog osiguranja,njih razumijem.
Neko ko ima hronicnu bolest,rak,ko je alkoholicar,ko se drogira - treba da plati vise,jer spada u rizicnu kategoriju po nekim danasnjim mjerilima.
Jer cinjenica je da ima vecu sansu u odnosu na one druge :D ,pa da bi se ta nepravedna prednost izravnala,treba platiti vise od tih drugih. :D
Iapk su oni tu radi svog profita,a ne radi moje dobrobiti. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2005, 10:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Not now, John! slazhem se (donekle :wink: ). Elem, imash porodica (kuca) gdje ljudi puse vani (u dvoristu, na balkonima). Npr. Kod mene, u stanu, od nas tri dvije pushimo i dogovorili smo se da idemo na balkon. Npr. moj brat je isto tako pusac (ima dvoje djece) ali isto tako pusi vani (na balkonu). Koga tako ugrozavamo? Okolinu? Jbga mislim da su izduvni gasovi iz auta i kojekakvih dimnjaka stetni kao i cigara (ako ne i stetniji). I dalje mislim da je pusenje stvar pojedinca. Kao sto rekoh zabrani u kancelariji, kaficima, javnim mjestima...ali postoji (bar u demokratskom drustvu) granica tih zabrana. I dalje mislim da nema veze sa poslom i da jeste jedan vid diskriminacije.

Micelijus - ko prica o kaficima?? Procitaj od pocetka do kraja temu i postove.

Jbga - kao sto rekoh, pravnik nije ubica pa zastupa ubice....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2005, 10:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Zeleni Obad je napisao:
Helena je napisao:
Aha....zar nije pravo svakog covjeka da odluci kako ce da zivi dok god druge ne ugrozava??

Jeste. Hoces li zaposliti pusaca u "firmi" koja se bavi borbom protiv pusenja? :)

Naravno da bih - pa ko ce bolje od pusaca da objasni kakva je to ovisnost. :D
Sigurno da bih ja kao pusac mnogo iskrenije i iz iskustva opisala taj porok,nego neki filozof koji nije dim povukao u zivotu.
A i bila bih idealan primjer zasto ne poceti pusiti - jer bih uz medicinske razloge mogla nabrojati i one sporedne stvari na koje nepusac ne misli.
To odnosi dosta novca,smrdi (od odjece,preko stana...),dovodis sebe u situaciju da u jedan sat noci obilazis dragstore ili trazis ciku (ili tetu) koji jos nije pokupio svoju gajbicu (stand :D ) na kojoj prodaje cigarete i kad ih napokon kupis onda te uhvati pljusak,a ti si 5 kilometara od svog stana,u sred noci,u tankoj jakni i sa kutijom cigareta u dzepu...i jos milion gluposti...
Onaj ko ne pusi nema takva iskustva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2005, 11:10 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2005, 11:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Јеси ли се ти икада, када си у кафићу запалила цигару, запитала да ли то можда некоме смета и да ли на тај начин дискриминишеш непушаче који би у том кафићу можда хтјели сјести са друговима, попити сок и мало поразговарати?

I ja bih htjela sjesti sa drugaricama, popiti sok i malo porazgovarati i zapaliti cigaru. (a da mi nepusac ne okrece ocima, ne pridikuje i ne zhali se na dim cigare)
Moje pravo - kao i tvoje pravo. Fizicki odvojiti "nas" od "vas" koliko je to moguce.
Cigara je svjetski neprijatelj No.1 za zdravlje pusaca i nepusaca??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2005, 11:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
ventilator je napisao:
Sigurno da bih ja kao pusac mnogo iskrenije i iz iskustva opisala taj porok,nego neki filozof koji nije dim povukao u zivotu.

Da ali većina pušača to ne radi već redovno brani pušenje, što možeš vidjeti i na ovoj temi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2005, 12:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Slazem se s drugom Micelijusom.Rijetko ces gdje sresti obzirnog pusaca.A i kad ga sretnes,obicno misli da cini veliku zrtvu tim sto se suzdrzava od pusenja u drustvu nepusaca.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2005, 12:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader, pazi, ne branim ja pusenje u smislu "promocije pusenja", svjesna sam da je to lose i da bih trebala prestati (karakter - 0 bodova).
Ali (majku mu uvijek ono ali) iznosim svoje misljenje vezano za odluku WHO da ne zaposljava pusace jer mislim da je glupo jer pored pusenja trebali bi zabraniti jos masu stvari.
A sto se tice nepusaca, vjerujem da im smeta ,ali ne mora sa tim da lincuje odmah svakog pusaca. Smeta ovo, smeta ono...probaj da naucis sa tim da zivis. Mislim ne znam sta drugo da kazem. Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2005, 14:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 19:45

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 15 Jan 2006, 01:02, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2005, 05:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
mrzim cigarete.

po meni, pusaci su jako sebicni ljudi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2005, 05:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2005, 23:42
I_am je napisao:
mrzim cigarete.

To je ok, ali:

I_am je napisao:
po meni, pusaci su jako sebicni ljudi...

Slika

:roll: ne razumem...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2005, 10:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ni ja...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2005, 12:37 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Boro je napisao:
Đone kralj je napisao:
Diskutabilno je.

Ključni momenat, moram priznati.
:lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2005, 19:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
ventilator je napisao:

Da ali većina pušača to ne radi već redovno brani pušenje, što možeš vidjeti i na ovoj temi.

Ja,kao pusac,moram reci da svima koji ne puse govorim da im je to pametno i iz iskustva pricam kakvo je pusenje sranje (da izvinete na izrazu).
Takodje podrzavam sve koji pokusavaju prestati ili su uspjeli prestati.
Nazalost - mene je prosle godine bolest sprijecila u pusenju i bila sam na dobrom putu,medjutim poklekla sam. :(
Zao mi je sto sam odustala,ali poslije neceg nema kajanja.

Ja ni ne pijem,ali zbog toga ne branim svima oko mene da piju (popijem za rodjendan ili svadbu,neku vecu proslavu).
Mislim da mora postojati odredjena doza tolerancije.
Pogotovo sada kad postoje mjesta za nepusace ne razumijem zasto ti isti nepusaci hrle medju pusace,pa se onda zale kako im smeta dim.

Ja ne podrzavam pusenje,samo zelim iznijeti svoje misljenje,a ono je da pusenje ne umanjuje neciju sposobnost da dijagnosticira rak,da uradi transplataciju srca,da izlijeci nekoga.Dakle,ne bi trebalo biti kriterij na osnovu koga se ljude bira za taj posao.

Licno,ako sam negdje u stanu i ako ima trudnica u blizini (i ako trudnica ne pusi :D ) pitam da li bi joj smetalo da zapalim.Ako je ta ista trudnica usla u zagusljivi lokal gdje svi puse ja cu zapaliti cigaretu - jer joj to ocito ne smeta,da joj smeta otisla bi u slasticarnu ili na mjesto za nepusace.
Uglavnom,ako sam negdje gdje ne znam da li se pusi uvijek pitam.
Ni u svojoj kuci ne pusim gdje stignem,pa tako postujem i tudju kucu.

Mozda meni kao osobi koja je operisana od voznje smeta zagadjenje koje automobili proizvode i koje je vjerovatno vece od zagadjenja duvanskim dimom,pa ne vidim da su vozaci tako nesebicni i pitaju ljude oko sebe da li im to smeta,pa ako im smeta voze bicikle. :D
Svi mi radimo nesto sto drugima smeta,ali mora postojati tolerancija do odredjene mjere.

Sta bi sad trebalo,zabraniti ljudima sa nekim hormonalnim poremecajem da rade,jer se njihov znoj jako osjeti,pa to smeta drugima (vjerovatno i vise od cigarete)?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2005, 20:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 15 Jan 2006, 01:02, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2005, 20:25 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
ventilator je napisao:
Pogotovo sada kad postoje mjesta za nepusace

Gdje to postoje mjesta za nepušače?

Ja se nadam, venti, da tebi, jednako kao i meni, smeta što se ne sprovodi zakon. Da se zakon sprovodi, onda bi svi kafići bili mjesta za nepušače.

Što se tiče vozača i njihovog zagađivanja, oni plaćaju lijepu cifru novca zato što voze. Osiguranje + aerozagađenje + vodozagađenje i dobije se lijepa cifra od 450 KM godišnje, za automobil srednjeklase. Pored toga saobraćaj se odvija vani, a ne u kafiću. Da li bi tebi smetalo da ja sa motorom uđem u kafić i pustim ga da radi, jer volim miris izduvnih gasova? U ostalom da nema saobraćaja, prestala bi trgovina, industrija i dr.
Pušaći i nepušači plaćaju potpuno jednako zdravstveno osiguranje, što je za mene najapsurdniji aspekt cijelog problema.
U Srbiji se 2-3 miliona € dnevno potroši na cigarete, a onda pričamo kako smo siromašni...
Ja bih uduplao cijenu cigareta, pa bih 1-2 miliona € dnevno davao za medicinu, kao mito svjetskim liderima da se sačuva Kosovo ili nešto treće.

(Moram reći da sam ranije veoma cijenio tvoje odgovore...)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2005, 20:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
I ja bih uveo vece poreze na duhanske proizvode,mada mislim da ni to ne bi sprijecilo pusace da se/nas truju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2005, 21:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 15 Jan 2006, 01:03, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2005, 21:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

hm...m-da...uz pravu ste...pusaci su stvarno groozni...bash...elem, odoh da zapalim Slika

P.S. niko nije savrsen..niti je ovaj svijet savrsen..a mislim da je pusac ovom svijetu najmanji problem :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 83 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]