banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 10:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 64 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Cenzura
PostPoslato: 27 Nov 2005, 21:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 19:45

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 14 Jan 2006, 23:55, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2005, 01:22 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Pa generalno, ali i realno, svaki oblik represije ne rjesava problem, bar ne u njegovoj osnovi, srzi... To je samo uklanjanje posljedica... Pravo rjesenje lezi u prevenciji...
No posto nase drustvo nije idealno, niti je nivo svijesti ljudi toliki da shvataju neke stvari malo drugacije i misle sire, represija se tako pokazala kao idealno rjesenje za ocuvanje nekog vida drustvenog uredjenje... policy enforcement :)

Prenesemo li to u nasem slucaju na forum, dobijamo malo drugaciju sliku... gdje moderatori na neki nacin "odrzavaju" forum u iole sredjenom odnosno uredjenom stanju... Na sta bi licilo sve ovo da recimo nema cenzure... 100% sloboda govora ali i 90% ruznih stvari... :)
Sve ima svoje prednosti i mane :)

A licno sam misljenja da cenzura ne pomaze... bar ne kao prevencija, posto, logicno, uvijek dolazi korak poslije necega.... Kad bi samo sve bilo drugacije, ko zna gdje bi kraj ljudskoj rasi bio :)

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2005, 03:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 14 Jan 2006, 23:56, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2005, 10:35 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Shvatite to na sljedeći način. Treba li djeci dopustiti da rade i govore šta hoće ili treba da ih roditelji odgajaju?
Isto je i sa državom i sa ovim forumom, ako hoćete.
Treba li dozvoliti da svaka budala (čitaj: nacionalista, skinhead, fašista) govori šta hoće?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2005, 10:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Not now, John! je napisao:
Shvatite to na sljedeći način. Treba li djeci dopustiti da rade i govore šta hoće ili treba da ih roditelji odgajaju?
Treba li dozvoliti da svaka budala (čitaj: nacionalista, skinhead, fašista) govori šta hoće?

Tebi tato , jos nisam oprostio brisanje one moje teme bez razloga, ali otom potom... :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2005, 11:30 
Veteran
Veteran

Pero_Bombas je napisao:
Tebi tato , jos nisam oprostio brisanje one moje teme bez razloga, ali otom potom... :drinking:

Koje? Podsjeti me. Sigurno nije bez razloga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2005, 11:55 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Nov 2001, 01:00

bez ljutnje ali ako malo bolje pogledas i razmislis sta si napisao ispada da ti sam sebe nazivas budalom :lol: :lol: fašista :D

Kladionica
Kladjenje na internetu
Novosti

Scommesse Online
Paris Sportifs

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2005, 13:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 14 Jan 2006, 23:57, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2005, 13:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 14 Jan 2006, 23:58, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2005, 14:25 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Nov 2001, 01:00
Zeleni Obad je napisao:

John je pomenuo jos jednu veoma bitnu stvar vezano za temu: da li necije rjeci mrznje odrazavaju necije misli i necije shvatanje svijeta ili takve rijeci kreiraju svijet? Jednostavnije, ako kazem nekome jezikom mrznje nesto, da li sam ja samo opisao emocije, ili sam samim tim cinom napravio mrznju?

Vlastiti stav sad, odvojio sam ga jer cu pokusati da odvojim licno misljenje od pitanja upucenog svima:
ako sam mrznju napravio, izazvao, otjelotvorio u akciji izgovaranja, onda mi se cini da bi cenzura trebala da ponudi efikasan odgovor za taj problem - zabranis da ljudi nesto kazu, i automatizmom oni vise ne misle lose stvari. Na zalost, nije tako jednostavno, pa, koliko god da su ruzne neke stvari koje ljudi govore, kada zabranimo ljudima da govore takve stvari, oni obicno i dalje tako misle, samo ne govore to sto misle...
No, treba nam jos misljenja! :) Sacekacemo jos, da vidimo sta i drugi misle o ovome

John ocito ima sklonosti ka fasizmu,jasno je da on neshvata i nezna sta ovi pojmovi koje je nabrojao znace samo je negde cuo da je to nesto foll negativo,nikad se nije podrudio da nauci nesto vise.........ali on bi sve one koje nemaju ista shvatanja i razmisljanja kao on cenzuriso a svoja shvatanja bi nametao drugima,John kao i mnogi drugi obicni ljudi sirom planete su zrtva zidovske DEMONOkratije koja je u sustini je totalitarna

Kladionica
Kladjenje na internetu
Novosti

Scommesse Online
Paris Sportifs

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2005, 16:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
dva losa zele da ubiju milosa

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2005, 16:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Koja je svrha ove teme? Razgovor o cenzuri... pokusaj promene pravila foruma... ili nesto trece? Ako je prvo... onda ne pripada ovde... ako je drugo, onda pojedinci i dalje smatraju da njihova moze biti "posle" administratorske... (naglasavam administratorske, ne moderatorske)... a ako je trece... onda me prosvetlite...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2005, 16:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 14 Jan 2006, 23:59, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2005, 16:46 
Veteran
Veteran

Zeleni Obad je napisao:
No prije ili kasnije, svako djete poraste i postane osoba koja treba da bira. Problem je ako tu osobu docekaju uslovi u kojima ona ne moze da bira, vec joj se nesto namece. Uslovi, dakle, omoguce situaciju u kojoj neko nikada "ne odraste", pa donosi nezrele, ruzne i drugacije nekvalitetne odluke. Jedan od takvih uslova, o kom sada pricamo, jeste i postojanje cenzure.

Prije 10-15 godina i ja sam mislio da "sva djeca odrastu". Iz tadašnje perspektive sam smatrao odrasle kao "pametnije", "autoritete" i sl.
Poslije sam shvatio da su većina odraslih - idioti. Pogledajte malo primjere. Ljudi koji su zbog nacionalizma protjerani iz domova, izgubili sve što su imali - najveći su nacionalisti. Pogledajte koji likovi kod nas dobijaju najveću podršku naroda na izborima, bez obzira što su ih više puta prevarili.
Ljudi kod nas jednostavno nisu dovoljno zreli da donose sopstvene odluke.
A kakvi roditelji - takva i djeca. (Na forumima.)
Kod nas su ljudi povodljivi. Treba li dozvoliti fašistima da pričaju šta hoće. Evo ti dva primjera: Hitlerov "Mein Kampf" (samo mišljenje jednog čovjeka, necenzurisano), veliki medijski prostor je dat krajem 80-tih na prostoru BSFRJ nacionalnim strankama. Nakon desetina (stotina?) hiljada žrtava, opšte gladi i siromaštva ljudi još uvijek glasaju za nacionaliste i još uvijek postoje NACIONALNI STROJEVI...
Sad ti meni reci koliko je to inteligentno?

Ti si temu pokrenuo povodom brisanja poruka koje daju linkove ka Warez/Cracks sajtovima. (Ja sam obrisao te poruke.)
Vjerujem da piraterija samo ide na ruku vlasnicima tog softvera, iako u prvi mah djeluje suprotno. Takođe, za većinu "main stream" programa postoji mnogo jeftinija ili besplatna varijanta. Praterija sputava razvoj informatike kod nas. Na kraju, mnogi pretraživači ne indeksiraju stranice koje sadrže veze ka piratskim stranicama. Takva je uređivačka politika većine foruma, pa i ovog. Ako vam se to ne sviđa, mijenjajte moderatore.

Zeleni Obad je napisao:
John je pomenuo jos jednu veoma bitnu stvar vezano za temu: da li necije rjeci mrznje odrazavaju necije misli i necije shvatanje svijeta ili takve rijeci kreiraju svijet? Jednostavnije, ako kazem nekome jezikom mrznje nesto, da li sam ja samo opisao emocije, ili sam samim tim cinom napravio mrznju?

Mržnja je zarazna. Svako ko propagira mržnju ne treba da dobije medijski prostor. Mnogo je nezadovoljnih ljudi koji samo čekaju takav okidač da ih pokrene. Vidiš šta se nedavno desilo u Francuskoj.
Zeleni Obad je napisao:
ako sam mrznju napravio, izazvao, otjelotvorio u akciji izgovaranja, onda mi se cini da bi cenzura trebala da ponudi efikasan odgovor za taj problem - zabranis da ljudi nesto kazu, i automatizmom oni vise ne misle lose stvari. Na zalost, nije tako jednostavno, pa, koliko god da su ruzne neke stvari koje ljudi govore, kada zabranimo ljudima da govore takve stvari, oni obicno i dalje tako misle, samo ne govore to sto misle...

Zabraniš im i kazniš ih dok ne uvide da griješe i dok ne promijene mišljenje, kao sa djecom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2005, 17:05 
Veteran
Veteran

Evo slična tema od ranije: http://forum.blic.net/viewtopic.php?p=306858

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2005, 17:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 14 Jan 2006, 23:59, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2005, 17:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 15 Jan 2006, 00:01, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2005, 17:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56

Poslednji put menjao emeritus dana 23 Dec 2008, 03:29, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2005, 17:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 15 Jan 2006, 00:03, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2005, 17:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 15 Jan 2006, 00:04, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 64 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]