Vojislav Rađa, novi selektor bh. rukometa�a
Neću dijeliti igrače na domaće i strance
Na spisku će preovladavati rukometa�i u dobi između 22 i 26 godina
Vojislav Rađa, nekada�nji igrač Sloge iz Doboja i mostarskog Vele�a, te trener Kikinde i aktuelni kormilar dobojskog premijerliga�a, novi je selektor rukometne reprezentacije BiH.
Izvr�ni odbor Rukometnog saveza BiH ozvaničio je ovu odluku na sjednici u ponedjeljak mada se i ranije znalo da će Rađa sjesti na stolicu koja je ostala upra�njena odlaskom Kasima Kamenice u junu ove godine. Znao je to i novi selektor koji je, istina jedini, već poodavno počeo pripreme za kvalifikacije koje u januaru čekaju na� dr�avni tim.
Potro�eno vrijeme
- Malo je vremena za pripreme. Dosta je potro�eno u tom nekom neradu. Te�ko će biti nadoknaditi ovu sedmicu u kojoj smo se trebali okupiti. Ono �to je veoma bitno za kvalifikacije jeste da se svi pozvani igrači odazovu. U tom kratkom periodu priprema pred prvu utakmicu nastojat ćemo �to kvalitetnije zavr�iti posao.
Plan je da se reprezentacija okupi 26. decembra, ali ćemo taj termin poku�ati pomjeriti za pet-�est dana ranije. Trebat će nam velika podr�ka RSBiH koja, nadam se, neće izostati - priča Rađa.
Mnogo polemike vodi se o tome da li treba ponovo zvati vi�e igrača iz inozemstva nego iz domaće lige. Novi selektor smatra da �ansu zaslu�uju svi čiji kvalitet zadovoljava reprezentativne potrebe.
�iri spisak
- Neću dijeliti igrače na domaće i strance, svi će biti ravnopravno tretirani. S prvim saradnikom Emirom Junuzovićem i savjetnicima Halidom Demirovićem i Josipom Glava�em dogovorio sam da nećemo �uriti s objavljivanjem spiska. I kada bude objavljen, to će biti �iri spisak u kojem će preovladavati igrači u dobi između 22 i 26 godina, dakle oni koji mogu igrati jedan ili dva olimpijska ciklusa - govori Rađa i dodaje:
- Naravno, igrači ekstra kvaliteta će imati svoje mjesto van tih okvira i nije va�no koliko imaju godinu. Veoma bitna stvar je da svi kandidati za reprezentaciju budu i standardni u svojim ekipama.
I. ĆOSIĆ
Ivan �migić prvo pojačanje
Među kandidatima za mečeve u kvalifikacijama sve če�će se spominje ime srednjeg beka �panskog Cangasa Ivana �migića, inače petog strijelca Asobal lige sa 54 gola iz osam susreta, odnosno prosjekom 6,75 pogodaka po utakmici.
- On je jedan od najboljih srednjih bekova u �panskoj ligi. Tip je igrača koji nama treba u nekoj mojoj viziji onog kako bi bh. selekcija trebala igrati. �migić je izuzetan plejmejker koji zna fantastično progirati saigrača, ali i nerijetko tokom utakmice dati gol. Nastupao je davno za omladinske selekcije SCG i koliko znam nema nikakvih smetnji da zaigra za na�u reprezentaciju - ka�e Rađa.
Spisak igraca.
Golmani: Tahirovic (Bosna), Besirovic (Minden), Alilovic (Ademar), Grahovac (Borac), Vujovic (Sloga) i Sabanovic (Gracanica); Lijeva krila: Basic (Suhr), Cavar (Izvidjac), Kratovic (Bosna), Stojanovic (Sloga); Desna krila: Jaskic (Izvidjac), Hajdarevic (Nit Hak), Melic (Bosna) i Pijetlovic (Sloga); Lijevi bekovi Terzic (Zagreb), Hurem (Gorazde), Pavlovic (Bosna), Prce (Izvidjac) i Stevanovic (Borac); Srednji bekovi: Divkovic (Bosna), Harmandic (Izvidjac), Trivundza (Crvena Zvezda), Dokic (Sloga), Radjenovic (Alcobendas) i Smigic (Cangas); Desni bekovi: Malesevic (Selestat), Martinovic (Izvidjac), Obradovic (Bosna) i Brkic (Krivaja); Pivoti: Toromanovic (Bosna), Anusic (Zagreb), Zuzo (Montpellier) i Veselinov (Sloga);
_________________ Uvijek hrabra, vesela, svakom majka utjeha, jedina. Pišeš naše stranice, moja nježna kraljice, sudbine. Rodila, te rijeka duboka, u svakom viru Vrbas nosi tajnu, nosi istinu.
Ovo je moj grad...
"
|