banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 19:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Banjalucke pjesme
PostPoslato: 19 Nov 2005, 16:10 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Okt 2005, 17:29
Banjalucke pjesme ili pjesme o Banjaluci.

Kako god okrenes, i kako god prokontas jedino su banjalucke sevdalinke neke autenticne stare banjalucke pjesme. Citao sam negdje da postoji i poseban tip sevdalinke, tojest banjalucki tip, al o tome mozda mogu bolje reci muzicari.

Gledao sam skoro jednu staru reportazu o Banjaluci, od prije rata, ondasnje TV SA, i stalno neka sevdalinka u programu. E sad ne moze se reci da je tad nesto bilo naturano. Nastupio je i par horova nekih KUDova, gradski hor, Stari Znanci, ....

Elem ovako

- Otkako je Banjaluka postala
- Banjaluko i ta tvoja sela
- Cudila se aman ja
- Put putuje Latifaga
- Vrbas voda nosila jablana
- Kolika je seher Banjaluka
- Oj Vrbasu
- Seher grade Banjaluko mila

Neke znam cijele, a neke samo prvu strofu i refren. Zna li ko vise?
I ujedno pitanje, u vezi ovih novih banjaluckih politickih okolnosti, jeli danas banjalucka pjesma naznacena ono sto bi reklo neprijateljska?
Meni licno ne pripada specijalno nijednoj naciji, no samo Banjaluci i Banjalucanima, al ne znam koja je klima danas konto toga. Buduci da se sad furaju nekakvi trubacki dragacevski zborovi.

Zbilja, mozemo li se sloziti oko toga koje su banjalucke pjesme. Na stranu politiku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2005, 18:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
nisam bas shvatila sta si mislio pod "banjalucka" pjesma?ove koje si nabrojao spadaju u starogradske i sevdalinke...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2005, 18:38 
Početnik
Početnik

Citiraj:
nisam bas shvatila sta si mislio pod "banjalucka" pjesma?ove koje si nabrojao spadaju u starogradske i sevdalinke...

Mislim da sam bio jasan. "U Trebinju gradu, u tem Somboru, cili je Split, Sarajevo divno mjesto, bulbul pjeva okolo Mostara, Oj Prijedore..." i masa drugih jesu starogradske i sevdalinke opcenito - ali i pripadaju nekom gradu.

Mene interesuju stare autenticne banjalucke pjesme. Odnosno pjesme o Banjaluci, ili pjesme nastale u Banjaluci. Znam par Beogradjana napr. koji nemaju dvojbe oko banjaluckih pjesama. Cudi me da imas ti.

Elem, na kraju mog prvog posta sam nesto drugo pitao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2005, 19:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
pa sam si i pitao i dao odgovor,ok banjalucke pjesme su te koje su nastale u bl ili u kojima se spominje bl,a pored tih nekoliko starogradskih koje si ti nabrojao ja ne znam ni jednu osim nekoliko zabavnih u kojima se pominje bl,balasevic ima neku,pa "moj grad"viteski ples,eto to je bl himna novije generacije...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2005, 20:11 
Početnik
Početnik

Bila je i ona " S vrha Sehitluka".
Ne znam ko je autor pjesme, ali je vazila za himnu mladih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2005, 10:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Okt 2003, 11:42
dilajla je napisao:
Bila je i ona " S vrha Sehitluka".
Ne znam ko je autor pjesme, ali je vazila za himnu mladih.

proslo vrijeme..........

Idealan sex: brz I divalj, gde sve puca od strasti, halteri, rajsferšlusi, majice…

kaže narod ne laže valjda

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2005, 11:04 
Početnik
Početnik

Stare pjesme o Banjaluci i nisu bas proslo vrijeme. Dok god zive ljudi koji ih prenose i cuvaju. Drugih banjaluckih pjesama i nemas.

Elem, znaci li to da je banjalucka sevdalinka postala "muslimanska pjesma"? Da ili ne?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2005, 12:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

a cuj nije postala..........nije nikad ni prestala bit'......
to je tako i nema sta....

Idealan sex: brz I divalj, gde sve puca od strasti, halteri, rajsferšlusi, majice…

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2005, 13:02 
Početnik
Početnik

Ja bas i nebi rekao da je banjalucka sevdalinka muslimanska samo zato sto se u par spominju neka muslimanska imena.

Al kako hoces. Ovako ispada po tebi da tradicija i osobitost Banjaluke pripada samo muslimanima.

Elem, cuo sam i drugacijih misljenja od banjaluckih Srba koji banjalucku sevdalinku ne samo da ne odbacuju, vec i prisvajaju kao dio samo srpskog kulturnog naslijedja.

Ja licno mislim da je banjalucka sevdalinka miks vise kutura i vise muzickih stilova, srpskog krajiskog pjevanja, turskih zavijanja, sefardskog(jevrejskog) melosa i harmonije, i starogradskog stila koji se izglancao u vremenima prije drugog svjetskog rata. Znaci banjalucka bez akcenta na specijalno neku naciju ili vjeru. Drugih nekih starih autenticnh tradicionalnih gradskih banjaluckih pjesama i nema.

Ako je ko gledao film "Sivi kamin crvene boje" beogradske produkcije, glavni junak prije dolaska u Banjaluku pjeva bas par sevdalinki.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2005, 13:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

dobro eto ti mislis da nije tipicno muslimanska....ja ne mislim da je imalo srpska il' hrvatska .........i caolina. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2005, 16:18 
Početnik
Početnik

Ako uporedis sevdalinku sa turskim pjesmama ili inim drugim vidjeces je razlika ogromna i u ritmu i harmoniji. A uporedi "Banjaluko i ta tvoja sela" i napr. "Odakle si sele", ritam je isti a i harmonija. Sevdalinke su jednostavne pjesme, sa jednostavnim ritmom, jednostavnom harmonijom, i ne mogu se ni izbliza uporediti sa icijim muslmanskim pjsmama.

Sjecam se vremena prije rata dok se ratovalo na Okucanima, a osnosi sa Sarajevom bili zategnuti. Tad je omiljena pjesma rezervista bila "Otkako je Banjaluka postala" gdje se poseban akcent odnosio na strofu "Aj ona nece sarajevskog kadiju, ona hoce Banjaluckog bekriju". Narucival ose to po kafanama po 10, 15 puta. I "Cudila se aman ja" sa akcentom na " nece bega, ne begenise ga, a ni age jer joj nisu drage" .

Ironicno je da ja a i mnogi drugi nisam nikad vjerovao u onaj stereotip gdje su samo banjalucki muslimani prava gradska raja, pravi Banjalucani,.. a svi ostali doslje. Medjutim ova nova kulturna politika u B.L. koja danas vlada i gdje mnogi poput tebe misle da je banjalucka sevdalinka samo muslimanska, me u to ubacuje, htjeo ja to ili ne.

Bjezanjem od banjalucke sevdalinke samo betonirate teoriju gdje su banjalucki muslimani jedini pravi Banjalucani.

To bjezanje od banjalucke sevdalinke ocigledno nije doslo kao neki spontan narodni izraz, vec je neko "pametan" u vlastima tako odlucio. Tamo misle barem moji stari prijatelji u B-L. s kojima sam ostao dobar i sa kojima se redovno cujem i vidim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2005, 16:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

dobro :roll:

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2005, 18:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Vidis,ja zaista volim sevdalinke,starogradske,izvorne pjesme i tu "ne IN" muziku.
Mozda tu malo ima uticaja "RKUD Pelagic",u kombinaciji sa mojim licnim ukusom. :)
A ipak mi nikad nije palo na pamet da ih dijelim na muslimanske,srpske i slicno. :-?

Ja to trpam u foldere prema izvodjacu ili prema tematici (svadbarske,o odredjenim gradovima,ljubavne...).
Ja pjesme o Banjaluci smatram pjesmama o svom gradu,pjesmama koje su potekle iz ovog naroda,a taj narod su cinili i Srbi i Muslimani i Hrvati i nadam se da ce i dalje biti tako.

"Cistu" (etnicki) situaciju mozemo naci samo po manjim selima,a Banjaluka nije selo.Tako ja gledam na to. :D
Ne vidim razlog da brojimo ljudima krvna zrnca,rijecima,pjesmama...
Ne opterecujem se time.
Neke vise vuku na srpski melos,druge na muslimanski,ali sve su miks ovog naroda,nijedna nije etnicki cista i sve su i nase i vase i njihove,ali bez izuzetka sve su banjalucke. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2005, 20:50 
Početnik
Početnik

Ma tako je. Volio sam i ja KUDove, ne kao muzicar il plesac, vec zato sto je tu uvijek znalo biti dobrih pijanki. :drinking:

Gledao sam onaj film Zona Zamfirova i iznenadilo me kolko vranjanske pjesme lice sevdalinci.

Elem, iako sevdalinka opcenito odumire u cijeloj BiH, sto se tice popularnosti i slusanosti, opet je TV stanice i radio ponekad puste. Dali je isti slucaj u Banjaluci, sa banjaluckom sevdalinkom. Banjalucka sevdalinka nije ista drugo no banjalucka starogradska pjesma.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2005, 23:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
dilajla je napisao:
Ja licno mislim da je banjalucka sevdalinka miks vise kutura i vise muzickih stilova, srpskog krajiskog pjevanja, turskih zavijanja, sefardskog(jevrejskog) melosa i harmonije, i starogradskog stila koji se izglancao u vremenima prije drugog svjetskog rata.

Najvishe jevrejskog, jer, koliko znam, sevdalinka je negdje i nastala kad su jevreji iz shpanije pobjegli u bosnu.

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]