Drago mi je da si me poslusao sikman...
Dakle o temi...
sikman pominjao si neke parametre po kojima bi se to utvrdjivalo, a ja ti rekoh. Ako se gledaju osvojeni trofeji, onda Jugovicu niko nije ni do koljena. Osvajao je trofeje prakticno gdje god je igrao i za to stvarno kapa dole. Zamjeram Jugovicu sto je precesto mijenjao klubove (inostrane), pa osim Sampdorije nigdje nije uspio da ostavi jos dublji pecat. Takodje spominjao sam i njegovu zatajnjost. Jednostavno nikad nije bio dovoljno drzak da postane pravi vodja, prevashodno u reprezentaciji. Uvijek su veci autoriteti bili Mijatovic, Mihajlovic pa cak i Savicevic...
Medjutim da li su osvojeni trofeji pravo mjerilo vrijednosti nekog fudbalera? ja sam vec rekao da tu teba uzeti u obzir puno drugih elemenata. Koliko je neko bio cijenjen od strane trenera, navijaca, koliko je postigao igrajuci za reprezentaciju, kao i neki individulani kvaliteti igraca... Tu bih recimo iskljucio Savicevica, koji je zahvaljujuci svom crnogorskom mentalitetu ostao igrac "koji je mogao biti najbolji, da je to dovoljno zelio", za razliko od recimo Mijatovica koji je uvijek tezio ka necemu visem i zbog toga ga stavljam ispred Savicevica...
Mihajlovic je opet prica za sebe... Osvojio je dosta, ali cini mi se da ipak ima neka rupa u njegovoj karijeri. Period kada je nastupao za Romu i onda dug period u Sampdoriji, koji ga je kostao vjerovatno dosta titula, ali ga je bar afirmisao kao igraca...
Da su Piksija mimoisle povrede tokom evropske karijere, vjerovatno se danas uopste ne bi raspravljalo o tome ko je najbolji sa ovih prostora...
Ako cemo vec rangirati, onda
1. Jugovic (ako vec gledamo trofeje, onda moze na prvo mjesto )
2. Boban (ne treba komentarisati, prevelika je karijera iza njega)
3.- 4. Mijatovic i Suker (Mijatovic po igrackim kvalitetima, Suker djelimicno zahvaljujuci reprezentaciji)
5. Mihajlovic (godine u Laciu)
Savicevicu svaka cast, ali mislim da ne zasluzuje mjesto medju prvih pet. Sam je kriv sto je veci dio karijere u Milanu proveo u sukobu sa Kapelom, dok recimo Mijatovic u Madridu, sa tim istim Kapelom nikad nije dosao u sukob, vec je pomenutom treneru Mijatovic bio jedan od miljenika... Ili primjer Bobana, koji je u tom Milanu uvijek bio glavni igrac, bez obzira na trenera...
|